Koliko velike i brzo rastu biljke žada Osnovni vodič

Sve što treba da znate o očekivanjima rasta biljaka žada kod kuće
Za mnoge vlasnike kućnih biljaka, biljke žada su neke od najatraktivnijih i najpoželjnijih sukulenata. Jednom kada rastu nekoliko godina, biljke od žada mogu da prođu za minijaturno drveće. Ali poput drveća, vole da odvoje vreme da dođu tamo. U ovom postu ćemo ispitati koliko velike i brze biljke žada rastu. Takođe ćemo istražiti neke probleme koji mogu usporiti rast vaše biljke i kako ih prevazići.


Koliko velike i brzo rastu biljke žada?
U divljini, biljke žada mogu narasti do 8 stopa. Ali kao sobne biljke, obično će dostići visinu između 3 i 6 stopa. Ovo zahteva vreme, jer čak i u idealnim uslovima, biljke žada rastu samo za 2 do 3 inča svake godine. Potrebne su decenije da biljka žada dostigne punu veličinu.

O biljkama žada

Porodica i rod žada biljaka
Biljke od žada su sukulenti koji pripadaju rodu Crassula i botanički su poznati kao Crassula ovata. To ih čini članovima porodice Crassulaceae ili stonecrop. Drugi uobičajeni nadimci za biljku žada uključuju „drvo prijateljstva“ i „biljku novca“.

Poreklo i istorija biljaka od žada
Ovi sukulenti potiču iz delova Mozambika i Južne Afrike. Većina vrsta biljaka žada se obično nalazi u kamenitim, suvim predelima na padinama brda ili planina. Provincije Istočni Kejp i Kvazulu-Natal su njihove glavne lokacije u Južnoj Africi.

Biljke žada su poštovane zbog svoje simbolične vrednosti i uzgajane su širom sveta kao sobne biljke više od 100 godina. Neki primerci su stariji od 50 godina.

Botaničke karakteristike biljaka žada
Biljke od žada su prelepe sukulenti zahvaljujući svom mesnatom zimzelenom lišću. Svaki list ima zaobljen oblik, skoro novčić, i može da skladišti mnogo vode u vreme suše. Crassula ovata ima drvenaste stabljike koje podsećaju na stabla drveća. Pošto su tako izdržljive, biljke od žada se lako održavaju. Međutim, smatraju se blago toksičnim za kućne ljubimce, tako da je najbolje da ih držite van domašaja željnih mačaka ili pasa u vašem domu.

Rast biljaka žada u zatvorenom i na otvorenom

Uprkos teškim uslovima njihovog divljeg staništa, biljke žada mogu na kraju dostići visinu do 2,5 metara. Ali kao kućne biljke, biljke od žada obično imaju maksimum negde između 3 i 6 stopa.

U umerenijim regionima, biljke žada u zatvorenom obično ulaze u zimsko mirovanje. Ovo drastično smanjuje njihovu stopu rasta. Ali u svom autohtonom staništu, biljke žada mogu nastaviti da rastu uobičajenom brzinom tokom blažih zima.

Prirodni ciklus rasta biljke žada
Kao i mnoge vrste, biljke žada prate tipičan sezonski ciklus rasta. Njihov aktivni period rasta se odvija tokom proleća i leta kada su temperature više. Tokom jeseni, biljke žada počinju da usporavaju pre nego što uđu u stanje mirovanja zimi.

Koliko je potrebno biljci žada da dostigne punu veličinu?
Biljke od žada vole da odvoje vreme. Oni rastu samo za oko 2 do 3 inča godišnje, tako da može proći nekoliko godina da biljka dostigne punu veličinu. I to samo ako se biljci daju optimalni uslovi za rast. U nekim slučajevima mogu potrajati decenije da se postigne očekivana maksimalna veličina od 6 stopa.

Faktori koji doprinose brzini i razvoju biljke žada

Nega i održavanje biljaka žada
Da bi rasle što je brže moguće, biljke žada moraju biti dobro održavane. To znači da im obezbedite pravu količinu vode i sunčeve svetlosti. Biljkama žada je potrebno da tlo bude relativno labavo i dobro drenirano i blago kiselo.

Malo đubriva može biti od koristi biljkama žada, ali prevelika primena će biti štetna. Slaba doza jednom u šest meseci je više nego dovoljna.

Environmental Considerations
Obezbeđivanje odgovarajućih uslova životne sredine je takođe ključno za promovisanje snažnog rasta biljaka žada. Ovim sukulentima koji vole sunce potrebno je oko četiri sata direktnog jutarnjeg sunca svakog dana. Postavljanje na prozore okrenute prema istoku ili jugoistoku je idealno.

Biljkama žada su takođe potrebni relativno topli, suvi uslovi u prostoriji da bi uspevali. Tokom proleća i leta, sobna temperatura treba da bude između 55 i 75ºF (12 do 23ºC). Da bi ponovile svoje prirodne uslove rasta, biljkama žada je takođe potreban relativno nizak nivo vlažnosti – između 30% i 50%.

Uobičajeni razlozi zašto je rast vaše biljke žada spor ili zakržljao

Overvatering
Prekomerno zalivanje je najveći ubica biljaka žada. Previše vode u tlu oštetiće i istruliti korenje, usporavajući rast biljke. Ako je lišće mekano i kašasto ili počne da žuti, možda previše zalivate svoju biljku.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za zalivanje biljaka žada.

Nedostatak svetlosti
Biljke od žada mogu razvijaju probleme ako ne dobijaju dovoljno svetla. Rast nogu je najznačajniji pokazatelj nedovoljnog nivoa svetlosti. To znači da nove stabljike rastu duže i tanje, sa značajnim prazninama između manjih, slabijih listova. Ovo može ometati rast vaše biljke žada.

Štetočine i bolesti
Uobičajene štetočine biljaka žada kao što su brašnaste bube i paukove grinje mogu ograničiti rast vaše biljke žada. Štetočine obično piju dragoceni sok koji obično hrani biljku. Potražite naslage poput mreže iznad ili ispod listova.

Loši uslovi zemljišta
Biljke od žada ne vole guste sredine jer one zadržavaju previše vode i otežavaju rast korena. Znaci prekomernog zalivanja mogu značiti da zemljište zadržava previše tečnosti.

Prekomerno đubrenje
Iako ovo može zvučati kontraintuitivno, davanje biljci žada previše đubriva je zapravo loša stvar. Prekomerno đubrenje može preopteretiti vašu biljku žada hemikalijama, što dovodi do kašastih listova. Ako u zemljištu postoje bele mrlje nalik soli, hemikalije za đubrivo su se nakupile previše.

Netačne temperature
Biljkama žada su potrebne relativno tople temperature da bi najbolje rasle. Biljka će se boriti ako sobna temperatura padne ispod 50ºF (10ºC). Ako listovi počinju da se uvijaju ili padaju, temperatura je preniska.

Kako učiniti da vaša biljka žada brže raste

Najbolje vrste tla
Da bi se sprečili problemi poput prekomernog zalivanja, biljkama žada je potreban labav, dobro drenirajući medijum. Ovo zemljište takođe treba da bude malo kiselo – oko 6,0 do 7,0 na pH skali. Sočna mešavina za saksije brine o ishrani, dok dodavanje peska ili perlita pomaže drenaži.

Najbolji svetlosni uslovi
Biljkama žada je potrebno mnogo sunčeve svetlosti – obično između četiri i šest sati dnevno. Dajte im direktno sunce ujutru kada je manje intenzivno. Izbegavajte jaku, direktnu popodnevnu sunčevu svetlost jer može da spali lišće. Lokacije okrenute prema istoku ili jugu pružaju najbolju sunčevu svetlost za biljke žada.

Najprikladnije posude i posude
Odgovarajući lonac za biljke od žada treba da uradi dve stvari – da odvuče vlagu i da biljka bude lepa i udobna. Terakota ili glineni lonci i tanjiri su najbolje kombinacije jer ovi materijali pomažu da vlaga isparava.

Što se tiče veličine saksije, biljke od žada zapravo više vole da budu malo vezane za koren, pa im nemojte davati ogroman lonac. Nešto sa oko centimetar prostora oko korena je idealno za većinu primeraka.

Idealna temperatura i vlažnost
Da bi rasle što je brže moguće, biljkama žada su potrebni topli, suvi uslovi. Vlažnost vazduha treba da bude negde u rasponu od 30 do 50%. Što se tiče temperature, biljke žada su najsrećnije između 55 i 75ºF (12 do 23ºC). Zimske temperature ne bi trebalo da padnu ispod 50ºF (10ºC).

Kada i kako oploditi
Biljke od žada su prilično samodovoljne i neće im trebati mnogo đubriva. Jedna razblažena doza svakih šest meseci obezbeđuje obilje ishrane. Ciljajte na odnos NPK od 10-20-10 za snažan razvoj korena. Izbegavajte đubrenje zimi.

Kada i kako presaditi

Pošto rastu tako sporo, biljkama od žada neće biti potrebno presađivanje više od jednom u nekoliko godina. U stvari, biljke žada vole da budu malo vezane za koren u svojoj saksiji, tako da mogu da se snađu sa manjim kontejnerima.

Kada ih presadite, uradite to u proleće i povećavajte veličinu saksije za jedan inč. Pomešajte malo starog zemljišta biljke sa malo svežeg medijuma za uzgoj da biste joj pomogli da se aklimatizuje.

Biljke od žada se takođe lako razmnožavaju ako želite da proširite svoju kolekciju i vredi povremeno rezati da biste podstakli novi rast.

Najčešća pitanja o rastu biljaka žada

Da li biljke žada sporo rastu?
Da, biljke žada su sukulenti koji sporo rastu. Ove strpljive biljke će svake godine samo povećati svoju veličinu za dva ili tri inča.

Da li je žad biljke lako održavati?
Biljke od žada su fantastične za početnike jer ih je tako lako brinuti. Ne treba im mnogo zalivanje, đubrenje, obrezivanje ili presađivanje. Stavite ih na toplo, sunčano mesto i oni će se pobrinuti za ostalo.

Kako znate da li je vaša biljka žada srećna?
Srećna biljka žada ima čvrste, mesnate listove koji se ne osećaju gnjecavo. Možda ćete primetiti crvene ivice na lišću, ali to je normalno. To je samo način na koji biljka kaže da dobija puno sunčeve svetlosti.

Da li biljke od žada vole velike saksije?
Iako mogu doseći između tri i šest stopa, biljke od žada zapravo ne vole prevelike saksije. Ovi izdržljivi sukulenti vole da budu malo vezani za lonac, pa koristite saksiju koja je samo centimetar ili nešto veća od korena.

Da li biljke od žada vole svetla za uzgoj?
Korišćenje svetla za rast za vašu biljku žada trebalo bi da bude poslednje rešenje. Koristite svetlo za uzgoj samo ako ne možete da stavite biljku negde sa jakom sunčevom svetlošću. Ova opcija takođe može pomoći tokom mračnih zima.

Okončanje

Poput finog vina, biljkama žada treba vremena da dostignu svoj puni potencijal. Ovi sjajni sukulenti rastu za samo dva ili tri inča svake godine kada su uslovi idealni. Ali tokom godina mogu dostići visinu između tri i šest stopa.

Hej, lako se održavaju, obratite posebnu pažnju na okruženje vaše biljke žada da biste joj pružili najbolju šansu da raste.

Ako tražite svoju sledeću biljku žada, pogledajte naš detaljni vodič za najbolju prodavnicu biljaka koja isporučuje biljke žada širom zemlje.