Osnovni saveti o zemljistu za bujne biljke anturijuma

U ovom vodiču ćemo pokriti neke osnove tla i informacije koje će vam pomoći da odaberete najbolju mešavinu tla za biljke Anthurium. Da biste osigurali da vaše biljke anturijuma imaju sve što im je potrebno za preživljavanje i napredovanje, počnite tako što ćete pravilno postaviti tlo za saksije.


Najbolje tlo za biljke anturijuma (osnovni saveti)
Pregled sadržaja:

Koje je najbolje tlo za anturijume? Ključne Takeavais
Najbolji kućni recept za mešavinu tla
Najbolja prethodno mešana zemljišta
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta
Važnost dobro drenirajućeg tla za saksije
Koji su nivoi pH u tlu najbolji?
Zašto je izbor zemljišta bitan
Česta pitanja o mešavini zemljišta:

Koje je najbolje tlo za anturijume? Ključne Takeavais

Biljke anturijuma su epifiti sa vazdušnim korenovim sistemom koji zahtevaju mešavinu za saksije koja se dobro drenira koja može da podrži njihove jedinstvene korene, a istovremeno obezbeđuje adekvatne hranljive materije. Anthurijumi preferiraju bogato, blago kiselo zemljište ( pH 5,5 do 6,5 ) koje uključuje kombinaciju borove kore, treseta i perlita.

Najbolji kućni recept za mešavinu tla
Kolekcija biljaka anturijuma u ​​saksiji na otvorenom sa velikim crvenim cvetovima i tamnozelenim lišćem Anthurijumi vole tlo bogato hranljivim materijama i dobro drenirajuće

Godinama sam koristio sledeći recept za tlo sa biljkama anturijuma i svaki put radi odlično. Da biste kod kuće napravili sopstvenu bogatu i dobro drenirajuću mešavinu anturijuma, kombinujte jednake delove borove kore, treseta i perlita.

Takođe možete pomešati zemlju za saksije za anturijume koristeći dva dela prethodno pomešane zemlje za orhideje , jedan deo treseta i jedan deo perlita.

Da biste pomešali zemlju za saksije, jednostavno pomešajte sve svoje sastojke u velikom kontejneru. Dodajte malo vode; dovoljno vlage će pomoći da se sve komponente povežu zajedno. Pazite da ne dodate toliko vode, međutim, da mešavina postane vlažna.

Vredi napomenuti da se biljke anturijuma smatraju donekle toksičnim za ljude i kućne ljubimce , pa je pametno nositi par rukavica kada rukujete ovim biljkama.
Najbolja prethodno mešana zemljišta

Ako nemate sopstvene sastojke za saksiju ili jednostavno tražite alternativu bez nereda, možete kupiti nekoliko prethodno mešanih sorti. Sledeće mešavine za saksije su pogodne za anturijume i spremne su za upotrebu direktno iz torbe (preko Amazon & Miracle-Gro):

Soil Sunshine Anthurium Plant Plant Sadil Soil
Kreativna biljka Mama Anthurium Groving Medium
Miracle-Gro mešavina za zalivanje u zatvorenom prostoru

Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta
Veliki broj šarenih biljaka anturijuma raste u rasadniku Navlažene osnove tla mogu dovesti do brojnih problema za biljke Anthurium

Možda koristite pogrešnu mešavinu za saksiju za svoj anturijum ako imate bilo kakvih problema sa cvetanjem vaše biljke ili znakove truleži korena, kao što su žuti listovi , klonuli listovi, venuće, klonule ili smeđe i kašaste stabljike.
Važnost dobro drenirajućeg tla za saksije

Kao i orhideje , anturijumi su epifiti. To znači da su evoluirali da rastu sa strane drugih biljaka i u stenovitim izdancima, a ne u tlu. Kao rezultat toga, njihovi vazdušni sistemi korena su veoma podložni truleži korena. Ne tolerišu stajaću vodu ili previše vlažno, vlažno tlo.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za zalivanje biljaka Anthurium kod kuće.
Koji su nivoi pH u tlu najbolji?

Biljke anturijuma preferiraju blago kiselu mešavinu sa pH vrednosti u rasponu od 5,5 do 6,5.
Zašto je izbor zemljišta bitan
Osoba sakupi šaku zemlje iz posude Odgovarajuća osnova tla je neophodna za zdravlje biljaka anturijuma

Biljke rastu na različitim tipovima zemljišta širom sveta, a svaki ekosistem nudi svoju jedinstvenu mešavinu komponenti. Odabir ili mešanje zemlje za saksije sa pravim sastojcima za podršku individualnim potrebama anturijuma pomoći će mu da napreduje.

Najbolja mešavina tla za anturijum će sadržati sve (osim vode i sunčeve svetlosti ) što mu je potrebno za život. Najbolje zemljište može podstaći rast hranljivim materijama i nudi pravi nivo aeracije korena kako bi se olakšala pravilna razmena gasa. Takođe obezbeđuje prirodnu kontrolu bolesti i štetočina i zadržava odgovarajući nivo vlage.

Kiselost zemljišta (nivo pH) takođe utiče na kvalitet zemljišta; Nivo pH može da promeni toksičnost zemljišta, sadržaj bakterija, strukturu i dostupnost hranljivih materija.

Česta pitanja o mešavini zemljišta :
Koliko često treba da menjam tlo?

Anturijumi rastu umereno sporo i više vole da budu u manjim, a ne u većim saksijama, što znači da ih obično treba presađivati samo svake 2 do 3 godine. Možete održavati tlo bogato između sajenja primenom đubriva bogatog fosforom .
Mogu li koristiti zemlju za kaktuse?

Zemlja kaktusa dovoljno dobro drenira i nudi odgovarajući pH za anturijum, ali ne obezbeđuje dovoljno visok sadržaj hranljivih materija da bi se podržala uspešna biljka. U malom slučaju, najbolje je mešati orhideju sa malo treseta i perlita.
Da li anturijumi vole mokro ili suvo tlo?

Anthurijumi preferiraju zemljište koje zadržava malo vlage kako bi stvorilo vlažnije okruženje , ali ga nikada ne bi trebalo ostavljati u vlažnom, previše vlažnom tlu ili stajaćoj vodi.
Koja su primarna razmatranja za tlo pri presađivanju?

Kada presađujete anturijum , najbolje je da nova mešavina za saksije bude što je moguće sličnija zemljištu na kojem je živela prvobitna biljka. Ovo će učiniti prelaz glatkim i pomoći da se izbegne bilo kakav šok za biljku. Takođe možete orezati i podrezati svoj anthurijum po potrebi tokom procesa.
Da li posuda za saksije utiče na vrstu mešavine zemljišta?

Biljke anturijuma uvek treba saditi u posudama koje dobro dreniraju. Ako vaš kontejner ne nudi adekvatnu drenažu, možete dodati malo šljunka ili šljunka na dno posude kako biste sprečili da višak vode ostane oko korena biljke.
Da li su anturijumima potrebni duboki kontejneri za saksije?

Pošto su epifiti, anturijumi imaju relativno mali vazdušni korenski sistem. Ove biljke preferiraju manje kontejnere od većih i najbolje rade kada su malo vezane za koren.
Stvorite dugotrajno prijateljstvo sa anturijumom

Biljke anturijuma simbolizuju dugotrajnu ljubav i prijateljstvo. Uz odgovarajuću vrstu tla i ekološka razmatranja , vaša nova ljubavna veza sa Anthuriumom imaće čvrstu osnovu dizajniranu da podrži dugu, obostrano korisnu vezu između osobe i biljke.