Značenje i simbolika biljke Pothos širom sveta

Značenje, simbolika i kulturni značaj potosnih biljaka

Biljke potosa imaju brojne divne prednosti, od njihove prirode koja se ne održava do njihove prilagodljivosti. Takođe su bogate značenjem, simbolikom i značajem, omiljene među vrtlarima širom sveta. Bez obzira da li tražite savršenu Feng Shui biljku, finansijski prosperitet ili samo uzbudljivu priču za ispričati, Pothos ima sve.


Značenje i simbolika biljke Pothos – suština
U nekim regionima veruje se da biljke potosa donose sreću i finansijski prosperitet. Prema Feng Shui principima, Pothos može da oslobodi vaš dom negativne ili ustajale energije. Zbog svog snažnog rasta, oni takođe simbolizuju odlučnost i koncept večnog života i povezani su sa grčkim bogom čežnje, Potosom.

O Pothos biljkama

Taksonomija
Popularni Pothos je botanički poznat kao Epipremnum aureum. Svi pravi pothosi su deo ove vrste – različite sorte iste biljke. Nazvan je Pothos jer je prvobitno stavljen u rod Pothos 1880. godine, prvo poznat kao Pothos aureus.

Ove biljke su deo podfamilije Monsteroideae, pridružujući se čuvenoj Monstera. Takođe se često zbunjuju zbog penjačkih vrsta Filodendrona kao što je Philodendron hederaceum, koji spadaju u istu porodicu, ali nisu iste biljke.

Epipremnum je deo porodice Arum, poznate kao Araceae. Ovu porodicu karakteriše šiljasti cvet nazvan spadiks, okružen šarenim modifikovanim listom. Iako je malo verovatno da ćete videti ovaj cvet u zatvorenom prostoru, pošto potos retko cveta čak i u divljini, oni su uobičajeni kod drugih članova ove porodice, kao što su anturijumi.

Botaničke karakteristike

Biljke potosa imaju sjajne, voštane listove blagog oblika srca – zaobljene u osnovi i zašiljene na vrhovima. Listovi rastu iz dugih loza koje proizvode vazdušne korene, omogućavajući stabljikama da se penju na obližnje strukture.

Originalna vrsta Pothosa, Golden Pothos, ima zeleno lišće sa mrljama žuto-zlatnog šara. Ali, zbog popularnosti ove biljke, dostupne su mnoge sorte sa različitim bojama ili listovima različitih boja.

Istorija i poreklo
Veruje se da pothos potiče sa ostrva Francuske Polinezije, koji žive u tropskim šumama gde se mogu naći kako se penju uz stabla drveća ili se prostiru duž zemlje kao pokrivač zemlje.

Možda nećete prepoznati ovu biljku kada naiđete na nju u divljini, jer lišće i vinove loze rastu daleko veće nego u zatvorenom, sa listovima dugim do 20 inča. Oni takođe razvijaju proreze na listovima pod pravim uslovima, kao što su Monstera i neke vrste Philodendron.

Ova biljka je prošla kroz period botaničke konfuzije, prvobitno stavljena u rod Pothos – a zatim u rod “catch-all” za biljke koje se marginalno uklapaju u karakteristike.

Preseljen je u rod Rhaphidophora 1960-ih i imao je kratak period kao Epipremnum pinnatum pre nego što je utvrđeno da njegove karakteristike zaslužuju sopstvenu vrstu.

Popularne vrste, vrste i sorte

Na tržištu postoji mnogo sorti Pothosa, od kojih svaka ima svoje jedinstvene karakteristike. Zlatni potos, originalna vrsta potosa nazvana po specifičnom epitetu aureum, je najčešći, ali svakako ne i jedini potos u okolini:

Marble Kueen: Popularna šarena sorta sa belim i krem šarama.
Snežna kraljica: Slično Mermernoj kraljici, ali sa većim mrljama bele šare.
Neon: Neraznobojni potos sa svetlo zelenim, skoro svetlećim listovima.
Žad: Nerazličan sa tamnozelenim listovima, sličan filodendronu.
N’Joi: Manja sorta sa velikim šarama, a ne sa mrljama bele šare.
Biseri i žad: Raznobojni potos sa mešavinom šarenih i pegavih šara.
Ovo su samo neki od popularnijih tipova, ali postoji mnogo više od kojih možete izabrati, neki su ređi od drugih.

Zbog svoje sposobnosti da se brzo naturalizuju, biljke potosa su uobičajene u tropskim šumama širom sveta. Prisutni su u jugoistočnoj Aziji, Australiji, Zapadnoj Indiji i Južnoj Africi.

Pothos je klasifikovan kao invazivan u mnogim regionima zbog njihove sposobnosti da se brzo šire i guše okolne biljke. Ne treba ih saditi napolju, iz tog razloga, držati ih u zatvorenom prostoru iu njihovim kontejnerima kako bi se sprečilo njihovo širenje.

Značenje, simbolika i kulturni značaj potosnih biljaka

Srećno
Zlatni potos je jedna od nekoliko biljaka za koje se veruje da svojim vlasnicima donose sreću. Za njih se kaže da privlače pozitivnu energiju i promovišu prosperitet. Njihova sposobnost da prečiste vazduh i oslobode ga uobičajenih toksina, dokazana u čuvenoj NASA-inoj studiji čistog vazduha, doprinosi ovoj pozitivnoj simbolici.

Finansijska dobit
Uz sreću, za biljke Potosa se kaže da svojim vlasnicima obezbeđuju i finansijski prosperitet. U nekim regionima čak imaju i zajednički naziv Monei Plant, delom zbog njihovih listova u obliku novčića i zabave zbog finansijske dobiti koju nude.

Prema nekim južnoazijskim kulturama, držanje Pothosa u blizini će osigurati da vam nikada ne nedostaje novca.

Odlučnost ili istrajnost

U nekim oblastima pothos biljke simbolizuju divne kvalitete odlučnosti. Kaže se da njihova dugo rastuća loza i jaka navika rasta, zajedno sa njihovom sposobnošću da se penju, izazivaju osobine upornosti u suočavanju sa nedaćama.

Držite Pothos u zajedničkom delu svog doma ili oko svog stola kao podsetnik da nastavite da radite ka svojim ciljevima tokom dana.

Oslobađanje domova negativne energije
Pothos biljke su takođe popularne za upotrebu u Feng Shuiju, zbog svoje prirode niskog održavanja i sposobnosti prečišćavanja vazduha. Ali to nije sve što rade.

Prema principima Feng Shuija, veruje se da pothos biljke uklanjaju negativnu ili stagnirajuću energiju iz uglova vašeg doma.

Postavite svoj Pothos u neiskorišćen ugao na ormariću ili polici da biste doneli svetlu pozitivnu energiju u zapušteni prostor.

Večni život

Potos je kućna biljka koju je gotovo nemoguće ubiti. Njegovo drugo uobičajeno ime nije Đavolji bršljan uzalud. Ova sposobnost prilagođavanja i preživljavanja u najtežim uslovima godinama za redom navela je neke da povezuju Potos sa večnim životom ili konceptom večne duše.

Želja ili čežnja
Uobičajeno ime Potosa je takođe povezano sa grčkom mitologijom. Potos je jedan od Afroditinih Erota, skup krilatih bogova. Poznat kao bog čežnje, Potos predstavlja čežnju ili želju, posebno kada je sam. Sa sobom nosi i vinovu lozu, što je veza sa vinom, ali takođe odgovara njegovoj povezanosti sa lozom Epipremnum aureum.

Popularna kultura

Biće vam teško da se krećete po stranicama društvenih medija o kućnim biljkama, a da ne naiđete na bar jedan Pothos. One su postale jedna od najpopularnijih biljaka u novom talasu opsesije sobnim biljkama, koji je počeo pre nekoliko godina i ne pokazuje znake usporavanja.

Pogodni su za početnike, malo se održavaju i izgledaju zapanjujuće dok se vuku po policama ili iz visećih korpi. Šta više možete tražiti?

Nega biljaka potosa kod kuće:

Držite svoj Pothos dobro zaliven u mešavini zemljišta koja zadržava vlagu. Uverite se da temperature ostanu između 65F i 85F za optimalan rast i locirajte ga u prostoriji sa puno svetle, indirektne svetlosti.

Takođe je dobra ideja da đubrite svoju biljku potosa. Hranite se izbalansiranim tečnim đubrivom da biste biljci dali dodatni podsticaj rasta u savršenom trenutku i obavezno presadite svoju pothos biljku kada preraste svoju sadašnju posudu za saksiju.

Biljke potosa su relativno otporne na uobičajene bube, štetočine i bolesti, iako su žutilo lišća ili gubitak listova uobičajeni znaci da biljka nema odgovarajuće uslove životne sredine za napredovanje.

Ako tražite svoju sledeću biljku potosa koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da pronađete najbolje pothos biljke za prodaju.

Upakovati

Pothos biljke su prelepi dodaci svakoj kolekciji kućnih biljaka. Sa toliko divnih značenja i pozitivne simbolike, teško je ne želeti bar jedno, obično više.