Njega mirte na kraju sezone i preko zime osnovni savjeti

Krep mirte su neke od zvezdanih grmova leta, zahvaljujući svom šarenom cveću. Kada mirte završe sa cvetanjem, malo nege pomaže im da prebrode zimu. U ovom članku ću podeliti svoje iskustvo i neke bitne savete oko nege mirte na kraju sezone i tokom zime.


Kada su u sezoni crap mirte?
Crap mirte cvetaju od leta do jeseni, stvarajući velike metlice šarenih cvetova nalik na krep. Crape mirte (Lagerstroemia spp.) su listopadni grmovi ili mala stabla sa više stabala. To znači da krep mirte opadaju svoje lišće u jesen.

Pre nego što mirte klonu lišće, lišće dobija privlačne nijanse narandžaste, crvene ili žute. Jednom kada lišće opadne, mirte od krepa dozvoljavaju njihovoj prelepoj oljuštenoj kori da zauzme centralno mesto. Kora je crvenkasto-braon, ali može imati nijanse krem i bele.

Nega krep mirte na kraju sezone

Crape mirte zahtevaju samo malo nege na kraju sezone kada cveće završi u jesen. Prvo, zimi miruju, tako da ih ne treba oplođivati. Pored toga, tokom zime će im trebati minimalno zalivanje, osim ako ne živite u suvoj klimi.

Kada lišće opadne, temeljno zalijte svoju krep mirtu. Dodajte sloj malča kao što je kora, kompost ili kalup za listove oko osnove vaše mirte. Ovo pomaže u izolaciji biljke dok joj pomaže da očuva vlagu tokom zime.

Krape mirte treba lagano orezati u kasnu zimu ili rano proleće ako je potrebno. Uvek orezujte pre nego što počne da se pojavljuje novi rast. Uklonite sve mrtve ili oštećene grane i proredite unutrašnje grane da biste poboljšali cirkulaciju vazduha. Nikada ne uklanjajte više od trećine krošnje kada obrezujete svoju mirtu.

Da li je mirtama potrebna zimska zaštita?

Poreklom mirte su Azija, Australija i delovi indijskog potkontinenta. Kao takve, mirte vole tople temperature i blage zime. Crape mirte najbolje rastu u USDA zonama 6 do 9 i ne bi trebalo da im treba dodatna zimska zaštita u ovim oblastima.

Mirte su iznenađujuće otporne na hladnoću i mogu da prežive zimske temperature i do -5ºF. Međutim, jaki, hladni vetrovi mogu oštetiti mirte krepa. U hladnijim klimatskim uslovima, mirtama će biti potrebna zimska zaštita. Da biste ovo olakšali, uzgajajte krep mirte u kontejnerima ako živite izvan zona 6 do 9.

Zimska nega za krep mirte

Mirte krepa koje rastu u zonama 6 do 9 ne bi trebalo da zahtevaju dodatnu zimsku zaštitu. Najbolje je da ih prepustite sami sebi dok su u stanju mirovanja. Međutim, mirte koje rastu u hladnijim klimatskim uslovima zahtevaće određenu zaštitu.

Ako živite izvan zona od 6 do 9, najbolje je da uzgajate krep mirte u saksijama. Ovo olakšava njihovu zaštitu tokom oštrih zima. Izaberite keramičke posude, jer su ove posude izdržljivije od drvenih ili terakota. Uvek koristite saksije koje imaju drenažne rupe.

Kada vaša krep mirta ispusti listove, dobro je zalijte. Možda ćete morati da je zalivate sporadično tokom cele zime jer se biljke u saksijama brzo osuše. Nanesite sloj malča debljine približno 2 do 3 inča da biste obezbedili dodatnu izolaciju.

Ako očekujete nisku temperaturu, umotajte deblo ili lonac svoje krep mirte u runo da bi se zagrejao. Alternativno, možete premestiti mirte u saksiji u zatvorenom prostoru. Idealan je staklenik ili zimski vrt, ali i garaža radi. Ovo daje vašem crepe mirtu sklonište od oštrih zimskih uslova i temperatura ispod -5ºF.

Česta pitanja o nezi krep mirte na kraju sezone:

Da li zimi treba smanjiti mirte od krepa?
Kasna zima je najbolje vreme za smanjivanje krep mirte jer će biti u stanju mirovanja. Mirtama je potrebna samo lagana rezidba da bi se uklonile oštećene grane i poboljšala cirkulacija vazduha. Obrežite ih pre nego što počne novi rast u proleće.

Šta radite sa mirtom od krepa zimi?
Mirte crap u zonama 6 do 9 ne bi trebalo da zahtevaju dodatnu zimsku negu. Po želji možete lagano orezati krep mirte zimi. Premestite mirte u saksiji u zatvorenom prostoru ili ih umotajte u runo u hladnijim klimatskim uslovima.

Da li mirta crappa gubi lišće zimi?
Crape mirte su listopadno grmlje i drveće, što znači da tokom zime gube lišće. Mirte od crpa opadaju lišće da bi sačuvale energiju tokom zime i poboljšale otpornost na jake vetrove.

Okončanje
Crape mirta cveta od leta do jeseni. Mirte ne zahtevaju mnogo nege na kraju sezone sve do kasne zime. Ovo je najbolje vreme za lagano orezivanje krep mirte. U hladnim klimama, uzgajajte krep mirte u saksijama i umotajte ih u runo ili ih unesite u zatvoreni prostor tokom zime.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za uzgoj i negu krep mirte u vašoj bašti.