Koje su najbolje vrste biljaka monstera za penjanje

Biljke monstere su prelepe, impresivne centralne delove svake kolekcije kućnih biljaka. Iako monstere dobro rastu u saksijama, najbolje uspevaju kada im se dozvoli da se penju. U ovom članku ćemo istražiti najbolje vrste biljaka Monstera za penjanje.


Koje vrste biljaka Monstera mogu da se penju?
Rod Monstera sadrži oko 60 priznatih vrsta koje potiču iz tropskih kišnih šuma Centralne i Južne Amerike. Skoro sve vrste biljaka Monstera mogu da se penju kada im se pruži odgovarajuća podrška.

Biljke monstere su hemiepifite, što znači da imaju i podzemno i vazdušno korenje. Biljke monstere izdržavaju se na šumskom tlu koristeći svoje podzemno korenje. Zatim šalju vazdušno korenje da uhvati obližnja stabla, omogućavajući Monsteri da se popne. Ovo pomaže biljkama Monstere da se takmiče sa drugim biljkama za sunčevu svetlost.

Koje su najbolje vrste biljaka monstera za penjanje?

Skoro sve vrste biljaka Monstera mogu da se penju. Međutim, važno je uzeti u obzir druge faktore, kao što je lakoća nege, kada birate Monstera. Dok sve monstere zahtevaju pažljivo održavanje, neke sorte je lakše negovati od drugih.

Jedna od najpopularnijih vrsta penjanja na Monstera je Monstera deliciosa. Ovo je jedna od vizuelno najupečatljivijih vrsta Monstera zahvaljujući velikom, lepom lišću i rascepu listova. Takođe je relativno lako brinuti se sve dok pružate dovoljno jakog, indirektnog svetla i toplih, vlažnih uslova.

Još jedna odlična vrsta penjačke biljke Monstera je Monstera adansonii. Ovo je kompaktnija sorta u poređenju sa drugim Monsterama, iako i dalje može narasti do 13 stopa. Ova sorta Monstera poznata je i kao biljka švajcarskog sira zbog karakterističnih rupa na listovima.

Još jedan dobar izbor za penjanje na Monsteru je Monstera Peru. Ova sorta ima debelo, sjajno lišće sa kvrgavom teksturom, a ne ograde. Ova sorta voli da se penje i može narasti do 20 stopa u divljini.

Monstera pinnatipartita je retka vrsta monstere koja se penja za koju se još uvek lako brine. Sjajno zeleni listovi razvijaju prekrasne fenestracije kako stare. Monstera standleiana je još jedna prelepa penjačka sorta Monstera sa sjajnim zelenim listovima i belim šarenjem. Takođe je prilično nisko održavanje.

Kako ohrabriti vaše čudovište da se penje

Ako želite da se vaša Monstera penje, moraćete da pružite neki oblik podrške. Najjednostavniji metod je korišćenje stuba od mahovine. Jednostavno vežite glavne stabljike za stub i pustite da se vazdušni koreni biljke zakače. Alternativno, možete pustiti da se Monstera penje po komadima nameštaja, kao što su police.

Dajte svojoj Monsteri dovoljno energije za penjanje tako što ćete je zalivati svakih 10 do 14 dana. Sačekajte da se gornjih 2 inča zemlje osuši pre zalivanja. Obezbedite dobro drenirajuće tlo koje još uvek zadržava malo vlage. Hranite svoju Monsteru jednom mesečno od proleća do jeseni koristeći razblaženo tečno đubrivo.

Okončanje
Većina vrsta monstera može da se popne kada im se pruže stub od mahovine ili drugi odgovarajući oslonac. Najbolje vrste penjačkih biljaka Monstera uključuju Monstera deliciosa i Monstera adansonii.