Kada i kako sadite cvetove mirte Osnovni saveti

Uobičajeni grmovi mirte čine fantastičan dodatak gotovo svakoj bašti, posebno manjim parcelama. Cvetovi mirte su mali i beli, proizvode sladak, svež miris i cvetaju od leta do jeseni. Ovaj članak će objasniti kada i kako posaditi cvetove mirte.


Koji su uslovi potrebni cveću mirte?
Biljke obične mirte (Mirtus communis) su porijeklom iz Mediterana i južne Evrope. Grmlje mirte takođe raste u delovima Afrike, Azije i indijskog potkontinenta. Kao takve, mirte zahtevaju tople temperature i blage zime.

Grmlje mirte uspeva u USDA zonama 8 do 10 jer ova područja imaju sličnu klimu kao na Mediteranu. Grmlje mirte je relativno otporno na sušu i hladno, uprkos tome što preferira toplu klimu. Mirte mogu da prežive zimske temperature i do 10ºF.

Kada sadite cveće mirte?
Jesen i rano proleće su idealno vreme za sadnju grmova mirte. Sadnja mirte u jesen daje biljci dovoljno vremena da uspostavi svoje korenje pre proleća. Sadnja grmlja mirte u proleće omogućava mu da raste pre nego što dođe zima. Kada posadite mirtu, dobro je zalijte da biste joj pomogli da se aklimatizuje.

Gde bi trebalo da posadite cveće mirte?

Grmovima mirte su potrebne lokacije koje imaju puno sunca ili delimičnu senku. U blagim klimatskim uslovima, sadite mirte u oblastima koje dobijaju oko šest sati punog sunca dnevno. U toplijim krajevima, posadite mirte negde koje pružaju delimičnu hladovinu tokom popodneva. Područja okrenuta prema jugu ili zapadu su idealna za mirte.

Mirtama su takođe potrebna zaklonjena područja koja ih štite od hladnih vetrova. Zahtevaju dobro drenirajuće zemljište koje još uvek zadržava malo vlage. Mirte preferiraju blago kisela tla sa pH opsegom između 5,0 i 6,5. Tla koja su previše alkalna mogu oštetiti grmlje mirte.

Iako su mirte tolerantne na sušu, ove biljke više vole da ostanu vlažne, ali ne preplavljene. Ako je tlo previše gusto, pomešajte malo peska, peska ili organske materije da biste poboljšali drenažu.

Kako posaditi cveće mirte
Evo kratkog vodiča koji opisuje kako posaditi cveće mirte u svojoj bašti:

Izaberite zaštićeno područje vaše bašte koje ima puno sunca ili delimičnu senku.
Proverite da li je tlo dobro drenirano, ali zadržava malo vlage. Dodajte malo peska ili peska u zemlju da biste poboljšali drenažu ako je potrebno.
Iskopajte rupu duboku kao koren vaše mirte i dvostruko širu.
Postavite svoju mirtu u rupu i izvadite neke od njenih korena.
Uverite se da je mirta ravna pre nego što je oko nje napunite zemljom. Učvrstite zemlju kada popunite rupu.
Temeljno zalijte svoj grm mirte kako biste mu pomogli da se aklimatizuje na novoj lokaciji.

Kako se brinuti za cvetove mirte nakon sadnje
Tek zasađenim mirtama je potrebno mnogo vode i hranljivih materija da bi im pomogle da uspostave snažan korenov sistem. Zalijevajte svoj grm mirte jednom nedeljno prve dve godine, osiguravajući da tlo ostane prilično vlažno.

Oplodite svoju tek zasađenu mirtu jednom mesečno tokom prve sezone rasta. Koristite tečna đubriva i razblažite ih prema uputstvima na pakovanju.

Grmovima mirte potrebno je nekoliko godina da se u potpunosti učvrste. Nakon toga, smanjite zalivanje na otprilike jednom u 2 do 4 nedelje. Gnojite ustaljene biljke mirte jednom svakog proleća koristeći granule sa sporim oslobađanjem.

Kako vaša mirta raste, orezujte je da biste je oblikovali i održali zdravom. Najbolje vreme za orezivanje mirte je jesen nakon što završe cvetanje. Uklonite sve mrtve ili oštećene grane i stanjite unutrašnje stabljike da biste poboljšali cirkulaciju vazduha.

Česta pitanja o sadnji cveća mirte

Gde mirta najbolje raste?
Biljke mirte najbolje rastu u zonama 8 do 10 jer su im potrebne tople temperature i prilično blage zime. Mirte preferiraju zaštićene lokacije koje dobijaju puno sunca ili delimičnu senku. Mirte najbolje rastu na dobro dreniranim, blago kiselim zemljištima koja zadržavaju malo vlage.

Da li je mirta izdržljiva biljka?
Grmovi mirte su prilično izdržljive biljke jer su otporne na sušu i hladnoću. Ove biljke mogu da prežive zimske temperature i do 10ºF, ali im je potrebna zaštita od hladnih vetrova.

Koliko dugo žive biljke mirte?
Biljke mirte žive decenijama ili čak vekovima u pravim uslovima. Neke od najstarijih zabeleženih mirta dostigle su 150 godina.

Okončanje
Mirte su iznenađujuće izdržljivi zimzeleni grmovi koji najbolje rastu u zonama 8 do 10. Zahtevaju zaštićene lokacije na punom suncu ili delimičnoj senci. Mirtama su takođe potrebna dobro drenirajuća, blago kisela tla koja zadržavaju malo vlage. Posadite grmlje mirte u jesen ili rano proleće.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič kroz značenje i simboliku cvetova mirte.