Zasto ruze imaju trnje Fascinantan pogled u prirodu

Ruže su prelepi grmovi i penjačice poznate po svom izvrsnom, mirisnom cveću. Međutim, ruže su jednako poznate po svojim oštrim, bodljikavim trnovima. Iako ovi trnovi mogu biti smetnja za baštovane, oni zapravo imaju nekoliko funkcija. U ovom članku ću proći kroz sve što treba da znate o tome zašto ruže imaju trnje.


Tehnički nazvani bodlji , trnje ruže su oštre bodlje koje pokrivaju drvenaste stabljike biljke. Bodlji se malo razlikuju od pravih trna ili bodlji, koje su slične strukture koje koriste druge biljke.

Bodljike su nadole zakrivljene bodlje formirane od istih epidermalnih ćelija kao i stabljika. Ova silazna kriva znači da životinje na ispaši ne mogu povući bodljike sa stabljika, otkrivajući biljku.

Trnje su oštre, ravne bodlje koje su zapravo specijalizovane grane koje mogu biti pojedinačne ili razgranate. Bodlje su bodlje okrenute unazad koje obično rastu na kaktusima. Kičme su dizajnirane tako da se uhvate na životinjama koje upadaju i teško ih je i bolno ukloniti.

Zašto ruže imaju trnje?

Ružino trnje je pre svega odbrambeni mehanizam. Ove oštre bodlje oblažu drvenaste stabljike, štiteći ih od životinja na ispaši ili insekata. Ružini trnovi su kukasti, pa se ne mogu otrgnuti. Nakon nekoliko istraživačkih ugriza, većina životinja nauči da izbegava pokušaj da jede ruže.

Ružino trnje se takođe koristi kao pomoćno sredstvo za penjanje za neke vrste ruža. Ruže penjačice i ruže penjačice su drvenaste penjačice kojima je potrebna rastuća podrška. Divlje ruže koriste druge biljke i drveće kao podršku, a tu dolazi trnje.

Ruže penjačice i ruže koriste svoje trnje da se usidre za druge biljke ili drveće. Ovo omogućava ruži da se popne više i dobije više sunčeve svetlosti, pomažući joj da raste. Ovo obično ne oštećuje drugu biljku jer je trnje dovoljno snažno da probije koru.

Kako se zaštititi od ružinog trnja
Ružino trnje pomaže u zaštiti vaših ruža od životinja na ispaši, ali može biti smetnja za baštovane. Ako pokušate da radite na svojoj ruži bez zaštite, na kraju ćete dobiti trnje. Ovo je posebno tačno tokom sezonskog obrezivanja ili kada berete rezano cveće.

Volim da koristim debele, kvalitetne baštenske rukavice da se zaštitim od ružina trna. Ovo mi omogućava da držim stabljike bez straha od uboda. Takođe volim da nosim gornji deo dugih rukava od relativno debelog materijala da zaštitim ruke.

Uklanjanje trnja sa ruža je prilično lako ako koristite oštar nož i nežno ga prođete duž svake stabljike. Ovo može biti dobra opcija ako morate mnogo da radite oko svojih ruža na drugim biljkama. Neke sorte ruža su takođe uzgajane da ne rastu trnje, tako da ih vredi imati na umu.

Iako možete ukloniti trnje ruže, ja radije neću. Jednom kada uklonite trnje, oni neće ponovo izrasti. Ovo može ostaviti vašu ružu ranjivom na insekte i životinje na ispaši.

10 zabavnih činjenica o Rose Thorns:

Primarna funkcija ružina trna je da zaštiti biljku od predatora. Oni obeshrabruju životinje i ljude da dodiruju ili jedu biljku.
Tehnički gledano, ružino trnje se naziva „bodljikavost“. Bodlji su oštri izrasli iz epidermisa biljke, ili spoljašnjeg sloja ćelija, dok su trnje modifikovane stabljike.
Neke ruže penjačice koriste svoje bodljike kako bi se pričvrstile za druge biljke ili strukture dok rastu prema gore. Ovo im omogućava da dobiju više sunčeve svetlosti i šire svoje cvetove.
Veličina i oblik bodljikave ruže mogu se veoma razlikovati. Neki imaju fine bodljike nalik na kosu, dok drugi imaju velike bodlje u obliku kuke. Raznolikost često zavisi od vrste ruže.
Naučnici su otkrili da specifični geni u ružama kontrolišu formiranje bodljikava . Ovaj genetski faktor doprinosi različitim karakteristikama bodljikavosti koje se vide kod različitih vrsta ruža.
Bodljikave ruže ponekad mogu izazvati infekcije ako razbiju kožu. To je zato što bodlji mogu nositi bakterije ili gljivice koje štete ljudima.
Prisustvo bodlji može pomoći u identifikaciji fosilizovanih ruža. Fosilni zapisi pokazuju da su ruže imale bodljike najmanje 35 miliona godina!
Neke kultivisane ruže su uzgajane tako da imaju malo ili nimalo bodlji. Oni su često popularniji u domaćim baštama, gde je veća verovatnoća da će ljudi doći u kontakt sa biljkama.

Bodljike na stabljici ruže mogu pomoći u kanalisanju vode nadole ka korenu kada pada kiša. Ovo je posebno korisno u sušnoj klimi, pomažući ružama da prežive.

U književnosti i simboličkim tradicijama, ružino trnje (ili bodljike) često predstavljaju bol i izazove koji dolaze sa lepotom ili ljubavlju. To se može videti u mnogim pričama, pesmama i umetničkim delima.

O ružama
Ruže su listopadne drvenaste višegodišnje biljke iz roda Rosa u porodici Rosaceae. Rod sadrži stotine vrsta koje potiču iz delova Azije, Evrope, Severne Afrike i Severne Amerike. Takođe postoje hiljade sorti.

Ruže imaju jednostruke, dvostruke ili polu-dvostruke cvetove sa pet latica. Ovo šareno cveće takođe može proizvesti divne opojne ili mošusne mirise. Ruže takođe imaju naizmenične eliptične listove sa nazubljenim ivicama i drvenaste stabljike prekrivene bodljikavim trnjem.

Većina ruža je podeljena u različite grupe. Tri glavne grupe su hibridne ili moderne ruže, stare baštenske ruže i vrste ruža. Mnoge sorte se dalje dele na manje grupe, kao što su ruže Floribunda, ruže Polianta, minijaturne ruže i ruže za dvorište.

Zašto ruže imaju trnje Česta pitanja:

Kojoj svrsi služe trnje ruže?
Ružino trnje se uglavnom koristi u odbrambene svrhe za zaštitu ruža od životinja na ispaši. Međutim, ružino trnje takođe služi kao pomoćno sredstvo za penjanje za ruže koje se penjaju ili nesmetane.

Da li ruže moraju imati trnje?
Iako većina ruža ima trnje, neke sorte su uzgajane da ne uzgajaju ove bodljikave bodljikave. Ove sorte su poznate kao ruže bez trnja.

Šta se dešava ako odsečete trnje sa ruža?
Odsecanje trnja sa vaših ruža ne bi trebalo da izazove trajno oštećenje. Međutim, trnje neće ponovo izrasti. Ovo može ostaviti vašu ružu ranjivom na životinje na ispaši.

Okončanje
Ruže koriste trnje na svojim drvenastim stabljikama da bi se zaštitile od insekata i životinja na ispaši. Iako su poznate kao trnje, ove bodljikave izbočine su zapravo bodlji. Ruže penjačice i ruže takođe koriste svoje trnje kao pomoć pri penjanju. Koristeći svoje trnje, ove ruže se penju više da bi dobile više sunčeve svetlosti.