Mogu li biljke Monstera prezivjeti na otvorenom

Većina vrsta Monstera se uzgaja kao kućne biljke, ali ih možete uzgajati i napolju. Međutim, ove biljke neće odgovarati svim klimatskim uslovima širom zemlje. U ovom članku ćemo objasniti da li biljke Monstera mogu da prežive na otvorenom i kako ih uzgajati.


Prirodna staništa biljaka Monstera
Članovi roda Monstera su porijeklom iz tropskih područja Centralne i Južne Amerike. Većina biljaka Monstera su hemiepifiti. To znači da imaju korenje u tlu, kao i vazdušno korenje koje se penje na druge biljke.

U svojim izvornim prašumskim staništima, biljke Monstera rastu na šumskom tlu u toplim, vlažnim uslovima. Biljke monstere obično dobijaju prošaranu, indirektnu sunčevu svetlost kroz krošnje šume. Oni uspevaju na temperaturama između 70 i 85ºF (21 do 30ºC) i visokim nivoima vlažnosti između 75 i 90%.

Međutim, neke vrste Monstera mogu rasti u hladnijim, sušnijim uslovima sa nivoom vlažnosti između 40 i 50%. Mnoge od ovih vrsta su porijeklom iz oblačnih šumskih staništa.

Mogu li biljke Monstera preživjeti na otvorenom?
Da, biljke Monstera mogu preživeti na otvorenom u nekim regionima Sjedinjenih Država. Biljkama monstere su potrebni topli, vlažni tropski uslovi poput onih u zonama USDA 10 do 12. Biljke monstere mogu da rastu napolju u ovim oblastima tokom cele godine.

Iako neke vrste Monstera mogu tolerisati hladnije uslove, većina sorti će umrijeti ako su izložene temperaturama ispod 50ºF. Zbog toga biljke Monstera nisu pogodne za uzgoj na otvorenom u zonama koje su izložene mrazu i niskim temperaturama.

Međutim, ako letnje noćne temperature ne padnu ispod 50ºF, biljke Monstera možete uzgajati napolju u kontejnerima. Uz to, moraćete da ih unesete u zatvoreni prostor tokom zime.

Kako uzgajati biljke Monstera na otvorenom?

Da biste uspešno uzgajali biljke Monstera napolju, potrebno je da ponovite njihovo prirodno okruženje. Ako živite u zonama od 10 do 12, biljke Monstera možete uzgajati na otvorenom tokom cele godine.

Ako ne živite u tropskoj klimi, i dalje možete uzgajati biljke Monstera napolju koristeći kontejnere ili saksije. Ovo vam omogućava da premestite svoje biljke Monstera u zatvorenom prostoru ako temperature padnu ispod 50ºF. Takođe možete zaštititi svoju biljku od mrazeva i zimskih temperatura.

Biljke Monstera na otvorenom zahtevaju 5 do 6 sati jakog, indirektnog svetla tokom dana. Pokušajte da postavite svoju Monsteru u oblastima sa istočnim ili jugoistočnim aspektom. Ovo obezbeđuje jako svetlo tokom jutra kada je manje intenzivno. Biljke monstere takođe mogu rasti u delimičnoj senci.

Biljke monstere zahtevaju umerene do visoke nivoe vlažnosti, tako da neće preživeti u sušnoj klimi. Obezbedite nivo vlažnosti između 60 i 80%. Biljke monstere takođe trebaju dobro drenirajuće tlo kako bi sprečile da postanu preplavljene.

Biljke Monstera na otvorenom zalivajte kad god se gornjih 2 inča zemlje osuši. Ovo bi trebalo da bude jednom u 1 do 2 nedelje, osim ako uslovi nisu suvi ili topliji od očekivanog.

Okončanje
Biljke monstere mogu da prežive tokom cele godine u zonama 10 do 12 na otvorenom. U drugim oblastima, biljke Monstera se mogu uzgajati na otvorenom u saksijama. Donesite biljke Monstera na otvorenom u zatvorenom prostoru ako temperatura padne ispod 50ºF.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o upotrebi i prednostima biljaka Monstera.