Najbolja mesavina zemljista za biljke lavande

Sve što treba da znate o zahtevima tla za biljke lavande
Lavanda osvetljava pejzaže svojim prelepim lišćem i zadivljujućim ljubičastim cvetovima. I dodaje privlačan miris i simboličnu vrednost i vašoj bašti i domu! Ako želite da uzgajate ovu biljku kod kuće, odabir odgovarajućeg tla je ključ. U ovom vodiču ćemo pokriti sve što treba da znate o izboru najbolje mešavine tla za biljke lavande u saksiji.


Najbolje tlo za biljke lavande – najvažnije
Biljke lavande najbolje rastu u dobro dreniranoj i dobro provetrenoj mešavini zemljišta koja sadrži malu do umerenu količinu organske materije. Zemlja treba da ima pH blizu neutralnog – između 6,5 i 7,5.

Zašto je izbor zemljišta bitan

Ako mislite da je tlo jednostavno mesto gde se biljke usidre, razmislite ponovo! Zemljište ima brojne uloge, a korišćenje odgovarajućeg zemljišta je od suštinskog značaja za zdrave biljke.

Evo nekih funkcija koje zemljište igra u zdravlju i rastu biljaka.

Strukturna podrška: Zemlja pruža mesto za učvršćivanje korena biljaka, podržavajući biljku.
Razmena gasa: Vazdušni prostori u zemljištu pružaju prostor za mikrobe u tlu i korenje biljaka za razmenu gasova poput ugljen-dioksida i kiseonika.
Zadržavanje vode: Zemlja treba da dozvoli da voda ostane u zemljištu između zalivanja. Ovo omogućava biljkama da imaju pristup vodi čak i tokom perioda suše.
Drenaža: Odgovarajuća mešavina zemljišta će omogućiti da se višak vode odvede. Ovo sprečava da korenje ostane stalno vlažno.
Dom za mikrobe: Zdravo tlo predstavlja dom za korisne mikrobe. Organska materija pomaže da se obezbedi prostor za život mikroba, kao i izvori hrane.
Zadržavanje hranljivih materija: Kada primenite đubrivo, biljke ne apsorbuju automatski sve hranljive materije. Čestice tla poput gline i organske materije pomažu u držanju pozitivno naelektrisanih hranljivih jona (katjona) sve dok biljke ne budu spremne da ih preuzmu.
Regulacija temperature: Zemljište se zagreva i hladi sporije od vazduha, što pomaže u ublažavanju promena temperature.

Vrste čestica zemljišta
Naučnici tla opisuju prirodne čestice tla na osnovu njihove veličine. Odnos ovih različitih čestica se zatim koristi za opisivanje teksture tla.

Tri vrste čestica tla su pesak, mulj i glina.

Čestice peska su najveće i imaju osećaj peska.
Čestice mulja su srednje veličine i stvaraju osećaj poput brašna.
Čestice gline su najmanje i dovode do lepljive teksture.
Uz ove tri čestice, prirodna tla mogu sadržati i veće neorganske materijale kao što su stene i organski materijal.

Koje se primarne komponente koriste u mešavini zemljišta za saksije?

Dok su prirodna tla prvenstveno napravljena od peska, mulja, gline i organske materije, tla za saksije su različita. Evo nekih uobičajenih materijala koji se koriste u mešavinama zemljišta.

Kompost: raspadnuta organska materija koja je bogata korisnim mikrobima; povećava i sposobnost zadržavanja vode u zemljištu i drenažu
Sfagnum tresetna mahovina: razloženi tresetni materijal; poboljšava kapacitet zadržavanja vode i drenažu; kiseli pH
Coco coir: iseckana kokosova ljuska; poboljšava kapacitet zadržavanja vode i drenažu
Vermikulit: ekspandirana vulkanska stena koja pomaže u zadržavanju vlage
Fine borove kore: mali komadi kore koji poboljšavaju aeraciju i drenažu
Plovac: porozna stena koja poboljšava aeraciju i drenažu
Perlit: proširena vulkanska stena koja poboljšava aeraciju i drenažu
Pesak: velike neorganske čestice zemljišta; povećava aeraciju i drenažu
Aktivatori zemljišta: materijali koji povećavaju život u zemljištu i povećavaju unos hranljivih materija; materijali uključuju huminsku kiselinu i korisne mikrobe
Kamenje/šljunak: poboljšava aeraciju i drenažu; često se stavlja na dno saksije umesto da se meša u zemlju za saksije

Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta ili biljke lavande
Ielloving Leaves
Ako listovi vaše biljke lavande požute, mešavina saksije možda ne nudi dovoljno drenaže. Pokušajte da zamenite zemljište mešavinom koja nudi bolju drenažu.

Međutim, imajte na umu da drugi faktori mogu dovesti do žutog lišća. To uključuje nepravilnu temperaturu i previše zalivanja.

Nedostatak cveća
Ako koristite zemljište sa kiselim (niskim) pH, vaša biljka neće moći pravilno da preuzme hranljive materije. To može dovesti do nedostatka cveća.

Imajte na umu da tresetna mahovina ima kiseli pH, tako da upotreba mešavine sa visokim sadržajem ovog materijala nije najbolji izbor za biljke lavande.

Važnost dobro drenirajućeg zemljišta za saksije za biljke lavande

U svojim izvornim staništima, većina vrsta biljaka lavande raste na peskovitim ili kamenitim zemljištima. Kao što možete očekivati, ova gruba tla nude odličnu drenažu!

Oponašanje ovog dobro drenirajućeg tla je ključni deo održavanja vaših biljaka lavande srećnim. Ako vaše tlo zadržava previše vlage, korenje može razviti gljivičnu bolest poznatu kao trulež korena. Ovo može dovesti do problema sa unošenje hrane i hranljivih materija kao i smrt.

Koji pH nivoi tla su najbolji za biljke lavande?
Biljke lavande preferiraju pH tla koji je blizu neutralnog. Nastojte da održite pH između 6,5 i 7,5.

Najbolji kućni recept za mešavinu biljaka lavande

Da biste napravili prilagođenu mešavinu sa lavandom, kombinujte sledeće:

2 dela peska
2 dela tresetne mahovine ili kokosovog vlakna
1 deo perlita
1 deo dobro odležanog komposta
Mešajte sastojke dok se dobro ne sjedine.

Najbolja prethodno mešana tla za biljke lavande
Ako želite da koristite prethodno mešano tlo za svoju biljku lavande, imate više opcija.

Jedna od opcija je da odaberete osnovnu mešavinu za saksije na bazi treseta kao što je Fok Farm Happi Frog Potting Soil. Pomešajte tri dela mešavine za saksije i jedan deo peska za optimalnu mešavinu lavande.

Druga opcija je da kupite mešavinu koja je dizajnirana za biljke lavande, kao što je ova mešavina zemljišta za saksije lavande iz Soil Sunrise.

Česta pitanja o mešavini zemljišta za biljke lavande u zatvorenom prostoru:

Koliko često treba da menjam tlo za svoje biljke lavande?
Potrebno je samo da promenite tlo biljke lavande kada presađujete. Ako je vaša biljka zdrava, možete očekivati da je presadite svake tri do pet godina. Međutim, trebalo bi da promenite zemljište ako se koren vaše biljke razboli.

Mogu li koristiti zemlju kaktusa za biljke lavande?
Možete koristiti zemlju za kaktuse za biljke lavande, ali to nije najbolji izbor. Bolja opcija je mešanje jednog dela zemlje za kaktuse sa tri dela zemlje za saksije na bazi treseta.

Da li biljke lavande vole vlažno ili suvo zemljište?
Biljke lavande preferiraju svoje tlo na suvoj strani. Zbog toga je neophodno odabrati mešavinu zemljišta koja dobro drenira i zalivati samo kada je zemlja suva.

Da li posuda za saksije utiče na vrstu mešavine zemljišta za biljke lavande?
Ne, veličina i tip posude ne utiču na mešavinu za saksije koju treba da koristite. Biljke lavande koje rastu u svim vrstama kontejnera preferiraju dobro drenirajuće, grube mešavine za saksije.

Da li su biljkama lavande potrebni duboki kontejneri za saksije?
Biljke lavande ne trebaju posebno duboke posude. Ako imate ekstra duboku posudu, možete napuniti donjih nekoliko inča lonca šljunkom, a zatim dodati zemlju za saksije. Ovo će pomoći u drenaži i sprečiti prekomerno vlažno zemljište.

Okončanje
Kada dođe vreme da izaberete mešavinu zemljišta za vaše biljke lavande, imajte na umu nekoliko ključnih tačaka. Ne zaboravite da obezbedite dosta drenaže preko peska, perlita ili šljunka i težite pH vrednosti koji je blizu neutralnog.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako da uberete, osušite i sačuvate lavandu kod kuće i naš osnovni vodič za razmnožavanje lavande ako želite da proširite svoju kolekciju.