najbolja biljka za prozore okrenute prema zapadu

Najbolje vrste sobnih biljaka za postavljanje u blizini prozora okrenutih prema zapadu

U ovom vodiču ćemo pokrenuti najbolje vrste biljaka koje uspevaju u blizini prozora okrenutih prema zapadu. Kad god kupite novu sobnu biljku, ona dolazi sa oznakom preporučene nege i ekoloških zahteva. Jedna od ovih smernica objašnjava koliko i kakva sunčeva svetlost je potrebna vašoj novoj biljci da bi uspela u svom novom domu (vašem domu!). Ekološke potrebe vaše biljke pomoći će vam da odredite najbolju lokaciju u vašem domu za postavljanje i izlaganje vaše nove sobne biljke.


Najbolje biljke za prozore okrenute prema zapadu – najvažnije

Prozori okrenuti prema zapadu obezbeđuju biljkama srednju do jaku direktnu sunčevu svetlost, u rasponu od 250 do preko 1.000 nožnih sveća. Najintenzivniji deo sunčeve svetlosti javlja se tokom toplih popodnevnih sati. Svetlosni sati postaju sve duži i kraći, u zavisnosti od godišnjeg doba, sa najmanje sati svetlosti zimi.

Uloga svetlosti u zdravlju i razvoju biljaka

Svetlost je samo jedan faktor koji utiče na zdravlje i razvoj biljaka. Svetlost, međutim, i njen kvalitet, trajanje i intenzitet su suštinski aspekti životne sredine za zdravlje sobnih biljaka.

Svetlost je neophodna za osnovni metabolički proces svake biljke koji se zove fotosinteza. Ovo je proces kojim biljke apsorbuju sunčevu svetlost u svoj hlorofil i koriste njegovu energiju za pretvaranje ugljen-dioksida u ugljene hidrate i kiseonik. Kao rezultat fotosinteze, sunčeva svetlost direktno utiče na ciklus rasta, razvoj, cvetanje, reprodukciju i zdravlje biljke.

Biljke koje žive u različitim sredinama prilagodile su se da uspevaju u različitim svetlosnim uslovima, od slabo osvetljenih šumskih podova do oblasti visokog intenziteta poput pustinja.

Razmatranja životne sredine za uzgoj biljaka u blizini prozora okrenutih prema zapadu
Prozori okrenuti prema zapadu mogu da obezbede biljkama i direktnu i jaku indirektnu sunčevu svetlost. Direktna sunčeva svetlost je svetlost koja direktno pogađa biljku, dok je indirektna sunčeva svetlost svetlost koja se filtrira ili raspršuje.

Smeštene u krugu od tri stope od prozora okrenutog prema zapadu, biljke dobijaju direktnu sunčevu svetlost tokom celog popodneva. Smeštene oko pet stopa od prozora okrenutog prema zapadu ili ispred prozora okrenutog prema zapadu koji je prekriven providnom zavesom, biljke dobijaju indirektnu sunčevu svetlost tokom celog popodneva.

Popodnevno svetlo ima tendenciju da bude toplije i intenzivnije od jutarnjeg svetla na prozoru okrenutom prema istoku. Ovo čini prozore okrenute prema zapadu prikladnijim za biljke koje mogu da izdrže više temperature i intenzivniju sunčevu svetlost.

21 najbolja sobna biljka koja uspeva u blizini prozora okrenutih prema zapadu
Sada, hajde da zaronimo u naš izbor od 21 najbolje sobne biljke koje treba postaviti blizu prozora okrenutih prema zapadu. Sve ove biljke će se dobro snaći sa onim toplim popodnevnim zracima.

1) Niz bisera (Curio rovleianus)

Biserna biljka je sočna loza koja potiče iz jugozapadne Afrike. Svaka od njegovih vitica ima male, sferične, perle ili biserne segmente lista, zbog čega svaka od vitica biljke podseća na niz bisera – otuda i uobičajeno ime biljke.

Ovim biljkama je potrebno između šest i osam sati sunca svakog dana. Tokom zime, kada je hladnije, uspevaju na prozorima okrenutim prema zapadu. U vrelini leta, prozor okrenut prema zapadu može postati previše vruć, a biljka bi se mogla pomeriti nazad sa prozora ili na prozor okrenut prema istoku sa manje intenzivnim jutarnjim suncem.

2) Ti biljka (Cordiline fruticosa)

Ti biljke su zimzelene i voljene zbog svog briljantnog lišća, koje može da raste u nijansama zelene, čokolade, narandžaste, crvene, ružičaste i šarolike kombinacije. Ova biljka voli toplotu i potrebno joj je mesto sa punim suncem, što je čini savršenom za prozor okrenut prema zapadu – čak i tokom leta.

Ako ti biljka ne prima dovoljno sunčeve svetlosti, njeni živopisno raznobojni listovi će postati dosadni, manje šareni i potpuno zeleni.

3) Biljke nane (menta)

Rod Mentha sadrži skoro 25 vrsta biljaka mente. Iako ove biljke mogu da uspevaju u delimičnoj senci, one najbrže rastu uz punu sunčevu svetlost kao što to može da obezbedi prozor okrenut prema zapadu.

Dok biljke mente vole sunce, malo skloništa od vrućine direktnog popodnevnog sunca tokom leta može zaštititi biljku od opekotina. Pored toga, pazite da tlo ovih biljaka bude lepo i ravnomerno vlažno u svakom trenutku, inače se mogu osušiti.

4) Biljka žada (Crassula ovata)

Pored sreće, biljke od žada su zabavne za uzgoj. Uz odgovarajuću negu, oni mogu biti impresivno dugovečni i uglavnom su otporni na štetočine i bolesti. U stvari, biljke žada se često prenose sa generacije na generaciju u porodicama.

Ovim biljkama je potrebno dobro drenirano tlo i između četiri do šest sati puno sunca svakog dana da bi uspevale, a njihovi voštani segmenti listova i čvrsta stabla lako izdržati popodnevnu vrućinu prozora okrenutog prema zapadu.

5) jasmin (jasmin)

Ovaj rod cvetnih grmova, koji pripada porodici maslina, proizvodi lepe, snežno bele cvetove koji emituju prijatno sladak miris. Poreklom iz tropskih regiona Evroazije i Okeanije, obično se uzgajaju na otvorenom u toplim klimama. Međutim, u njima se može uživati i kao kućne biljke.

Biljke jasmina zahtevaju puno sunčeve svetlosti svakog dana (najmanje šest do osam sati punog sunca dnevno, tako da nije dobra opcija za prozor okrenut prema severu). Odlično se uklapaju za prozore okrenute prema jugu ili zapadu koji upijaju puno sunca.

6) Vazdušne biljke (Tillandsia)

Rod Tillandsia sadrži oko 650 vrsta biljaka, koje se obično nazivaju vazdušnim biljkama. Vazdušne biljke pripadaju porodici epifitskih bromelija, a ime su dobile po svojoj sklonosti da se drže za različite površine i rastu skoro svuda. Vazdušne biljke nemaju tradicionalno korenje, već upijaju vodu kroz svoje lišće i vlagu iz vazduha.

Vazdušne biljke vole puno sunca. Ako živite u vlažnijem okruženju, oni će tolerisati direktnu toplotu prozora okrenutog prema zapadu. Ako je vaš dom suvlji, najbolje će se snaći na prozoru okrenutom prema zapadu koji nudi zaklon od sunčeve svetlosti sa providnom zavesom.

7) Biljka zmija (Dracaena trifasciata)

Biljke zmije, poznate po svojoj sposobnosti prečišćavanja vazduha, lako se uzgajaju i zaista ih je teško ubiti. Iako mogu da tolerišu i prežive situacije sa izuzetno malo sunčeve svetlosti, ove biljke mnogo više vole toplotu direktnog sunca (najmanje nekoliko sati svakog dana) i zemljište koje se potpuno suši između zalivanja. Kao rezultat toga, oni mogu napredovati na prozorima okrenutim prema zapadu koji nude toplije, sunčanije uslove.

8) Kaktus (Cactaceae)

Kaktusi ili kaktusi se odnose na skoro 1800 vrsta biljaka koje pripadaju porodici biljaka Cactaceae. Ove pustinjske biljke odlikuju se oštrim, šiljastim bodljama i debelim voštanim stabljikama – oboje štite biljku od gubitka vode isparavanjem.

Dok se specifične potrebe malo razlikuju između različitih vrsta, većini kaktusa je potrebno oko 12 sati prirodnog svetla dnevno. Ne podnose senku i najbolje prolaze na prilično toploj, suvoj lokaciji kao što je prozor okrenut prema jugu ili zapadu. Uopšteno govoreći, kaktusi nikada ne bi trebalo da imaju manje od četiri sata svetlosti svakog dana i ne više od 14.

9) Biljke aloe vere (aloe vera)

Ova sočna biljka raste u rozetama dugih, bodljikavih, šiljatih krakova sa mesnatom unutrašnjosti. Aloe vera se široko uzgaja zbog svojih hidratantnih i lekovitih svojstava, a čest je sastojak u raznim proizvodima za negu kože.

Biljkama aloe vere je potrebno dobro drenirano zemljište, puno svetle, filtrirane sunčeve svetlosti i toplo okruženje koje nije toliko vruće da biljka gori. To ih čini savršenim izborom za prozor okrenut prema zapadu koji nudi malo zaklona od direktnog sunca u obliku prozirne zavese. (Uverite se da segmenti listova vaše biljke ne dodiruju vrući prozor.)

10) Rajska ptica (Strelitzia)

Poreklom iz Južne Afrike, rod biljaka Strelitzia sadrži samo pet vrsta višegodišnjih cvetnih biljaka koje proizvode cvetove koji veoma podsećaju na kitnjaste rajske ptice.

Biljke rajske ptice mogu da se prilagode uslovima srednjeg osvetljenja, ali u uslovima slabijeg osvetljenja njihov rast će usporiti, lišće će im opasti i verovatno neće cvetati. Da bi uspele, ovim biljkama je potrebna blago kisela baza zemljišta i najmanje šest do osam sati sunčeve svetlosti svakog dana sa kombinacijom svetlih direktnih i indirektnih zraka.

11) Drveće citrusa (citrusi)

Drveće citrusa koje daje voće poput pomorandže, limuna, grejpfruta i limete često može biti izazovno za uzgoj u zatvorenom prostoru jer im je potrebno toliko puno sunčeve svetlosti – najmanje šest do osam sati svakog dana! Takođe vole da budu topli na lokaciji sa dobrim protokom vazduha.

Postavljanje vašeg na prozor okrenut prema jugu ili zapadu trebalo bi da obezbedi što više prirodne sunčeve svetlosti. Međutim, u zavisnosti od toga koliko severno živite, možda ćete morati da dopunite rast vaše biljke veštačkim osvetljenjem, posebno tokom zime, pored pažljivog obrezivanja i đubrenja.

12) Croton biljke (Croton)

Croton biljke se popularno uzgajaju kao kućne biljke jer imaju svetle, kitnjaste, raznobojne listove sa bojama poput narandžaste, žute, ljubičaste i crvene pomešane sa mrljama zelene.

Različite sorte imaju malo drugačije zahteve za svetlošću. Uopšteno govoreći, ipak, preferiraju blago kiselo zemljište i uslove visokog osvetljenja koji im omogućavaju da primaju svetlu, direktnu sunčevu svetlost barem deo dana, i tople, umereno vlažne lokacije.

Kod krotonskih biljaka, dobro je zapamtiti da što su listovi šareniji i šareniji, potrebno im je više sunčeve svetlosti. Takođe ćete želeti da oplodite svoju biljku krotona u proleće i leto godine (što je takođe najbolje vreme za razmnožavanje biljaka krotona ako želite da proširite svoju kolekciju). Takođe ćete želeti da povremeno presađujete svoju biljku krotona da biste obezbedili svežu, hranljivim materijama bogatu osnovu tla i prostor za budući rast. Takođe, vredi napomenuti da biljke krotona mogu biti toksične za kućne ljubimce i ljude ako se progutaju.

13) Juka (Juka)

Rod Iucca sadrži i zimzeleno grmlje i drveće koje karakteriše rozete čvrstih listova u obliku mača ili koplja koji niču iz vrhova mršavih, smeđih stabala biljaka. Ove biljke su porijeklom iz toplih i suhih regiona Amerike, a zatim preferiraju toplu, suvu i sunčanu lokaciju u zatvorenom prostoru.

Biljke juke uspevaju na prozorima okrenutim prema jugu ili zapadu koji primaju sjajnu, direktnu sunčevu svetlost tokom značajnog dela dana.

14) Burov rep (Sedum morganianum)

Ovi sukulenti zabavni za uzgoj karakterišu stabljike koje su jako opterećene sočnim segmentima listova koji izgledaju skoro kao da su pleteni ili tkani. Burrove repne biljke su savršene za viseće korpe ili kontejnere izložene na visokim stalcima za biljke koje omogućavaju da se njihove dugačke stabljike prosipaju i vise preko ivice saksije.

Ove biljke su porijeklom iz južnog Meksika i preferiraju slično sunčano, toplo i suvo okruženje za uzgoj u zatvorenom prostoru, kao što je prozor okrenut prema jugu ili zapadu.

15) Smokva lista gusle (Ficus lirata)

Smokva je postala jedna od najpopularnijih sobnih biljaka zahvaljujući svojim vitkim stabljikama ili stablima i atraktivnim, velikim, sjajnim, zelenim listovima. Listovi rastu u oblicima koji su poput ovala koji u sredini postaju blago mršavi, nalik na oblik lire ili gusle – otuda naučni i uobičajeni nazivi biljke.

Smokvi je potrebno dobro drenirajuće zemljište i dosta svetle, direktne sunčeve svetlosti koju mogu da prime i tokom jutra i popodneva. Pogodni su za prozore okrenute prema jugu, istoku i zapadu sa ometanim, nezasenčenim pogledom na sunce.

16) Inchplant (Tradescantia zebrina)

Inchplant je popularna kućna biljka zahvaljujući svojim lepim listovima koji imaju pruge ružičaste, ljubičaste i zelene.

Uzgajana u premalo svetla, inchplant neće uspeti i izgubiti neke od karakterističnih boja i oznaka svojih listova. Poreklom iz Meksika, delova Južne Amerike i Kariba, ova biljka zahteva toplo okruženje za uzgoj sa puno jarke sunčeve svetlosti. Osim toga, njegovi listovi takođe mogu tolerisati direktnu sunčevu svetlost, što ga čini dobrim izborom za prozor okrenut prema zapadu.

17) Palma konjskog repa (Beaucarnea recurvata)

Dlan u repu ima zdepasto deblo iz čijeg vrha niče nakupina dugih, uskih, uvijenih listova koji podsećaju na rep ili malu palmu. Mada, palme u repu nisu zaista povezane sa drugim biljkama palmi.

Dlanovima konjskog repa je potrebno mnogo svetle, indirektne sunčeve svetlosti. Iako mogu tolerisati direktno sunce, previše može spržiti lišće biljke. Dlanovi konjskog repa mogu se postaviti na prozor okrenut prema zapadu sa providnom zavesom ili oko tri stope unazad od prozora okrenutog prema zapadu.

18) Kalanhoe (Kalanhoe)

Kalanhoe je rod od oko 125 vrsta cvetnih sukulenata. Imaju široke, voštane, tamnozelene listove koji rastu u obliku vesla. Njihovo lišće je prelepo samo po sebi, ali prava privlačnost biljaka kalanhoe su njihovi veseli grozdovi živopisnih cvetova koji cvetaju značajan deo godine.

Dok je biljkama kalanhoe potrebno mnogo jakog svetla, njihovi listovi su skloni da izgore na punoj, direktnoj sunčevoj svetlosti tokom leta ili u toplijim delovima popodneva. Stavite svoj malo unazad od prozora okrenutog prema zapadu ili na prozor sa providnom zavesom.

19) agava (agava)

Biljke agave rastu u rozeti čvrstih, mesnatih listova u obliku mača. Poreklom iz toplih, sušnih regiona Amerike, biljke agave zahtevaju puno sunca, toplu lokaciju za uzgoj i vrlo malo vlage. Prozor okrenut prema jugu ili zapadu može pružiti savršene uslove za uzgoj sobne biljke agave.

20) Hoja (Hoja)

Rod Hoia sadrži između 200 i 300 vrsta tropskih cvetnih biljaka. Oni proizvode grozdove lepih belih i ružičastih cvetova i imaju prateće lišće u obliku srca.

Iako mnogi ljudi veruju da su hoje biljke slabog osvetljenja, ovo je zapravo netačno. Da bi preživele, rasle i napredovale, hojama je potrebno onoliko jarke indirektne sunčeve svetlosti koliko mogu da dobiju.

21) Echeveria (Echeveria)

Ovaj rod cvetnih sukulenata sadrži širok spektar biljaka u obliku rozete različitih boja koje uključuju nijanse zelene, sive, ružičaste, ljubičaste, kestenjaste, pa čak i skoro crne.

Echeveria sukulenti vole da primaju kombinaciju jarke direktne i indirektne sunčeve svetlosti i uživaju u toplini popodnevnog sunca na prozoru okrenutom prema zapadu.

Uzgajanje sobnih biljaka koje uživaju u popodnevnom suncu
Ako imate prozore okrenute prema zapadu u svom domu, stanu, ili kancelariju, onda je svaka sobna biljka koja uspeva na jakoj direktnoj ili indirektnoj sunčevoj svetlosti i na toplijim temperaturama neophodna. Samo imajte na umu da ove lokacije mogu brže isušiti tlo i vazduh oko biljke, što može značiti da morate povećati vlažnost ili učestalost vašeg rasporeda zalivanja.