<a href=Kako uzgajati bonsai od krep mirte osnovni vodic za kultivisanje prelepog i jedinstvenog drveta” width=”1024″ height=”679″ />

Krep mirte su atraktivni grmovi i drveće poznati po svojim prelepim cvetovima nalik na krep. Iako krep mirte izgledaju sjajno u baštama, mogu se uzgajati i kao bonsai drveće u zatvorenom i na otvorenom. U ovom članku ćemo naučiti o bonsai stablima krep mirte i kako ih uzgajati.


Krep mirte su grupa grmova i drveća iz roda Lagerstroemia u porodici Lithraceae. Većina vrsta krep mirte su listopadne, iako su neke zimzelene. Krep mirte su poreklom iz delova Azije, Australije i indijskog potkontinenta.

Krep mirte proizvode prelepe cvetove nalik na krep u raznim nijansama ružičaste, ljubičaste, crvene i bele. Cvetaju tokom leta i jeseni i mogu da cvetaju tri do četiri meseca. Krep mirte takođe imaju atraktivne listove i ljuštenu koru koja menja boju tokom cele godine.

Većina krep mirta naraste između 10 i 30 stopa u visinu i otprilike 10 do 15 stopa u širinu. Krep mirte su biljke koje brzo rastu i proizvode 2 do 3 stope novog rasta godišnje. Većina krep mirta živi nekoliko decenija.

Da li su krep mirte dobre za bonsai?

Iako najbolje funkcionišu kao ukrasno grmlje i drveće, krep mirte su takođe dobra bonsai stabla. Zahvaljujući svom raskošnom cveću, krep mirte su odličan izbor ako želite cvetajuće bonsai drvo. Zahvaljujući brzom rastu, krep mirte dobro reaguju na rezidbu.

Krep mirte su prelepi bonsai zahvaljujući svojim šarenim listovima i stablima. Listovi krep mirte menjaju boju tokom cele sezone. Tokom jeseni i zime, ljuštena kora proizvodi nekoliko zapanjujućih boja, od bež do sive, pa čak i crvene ili braon.

Koja vrsta krep mirte je najbolja za bonsai?

Patuljaste i polupatuljaste krep mirte su idealne za uzgoj kao bonsai stabla. Ove krep mirte prirodno ostaju kompaktne, što ih čini veoma upravljivim. Patuljaste krep mirte takođe dobro rastu u saksijama, što ih čini savršenim za bonsai.

Većina patuljastih ili polu-patuljastih krep mirta naraste između 2 i 6 stopa. Zahvaljujući svojoj prirodnoj maloj veličini, ove krep mirte se mogu držati pod kontrolom pažljivim obrezivanjem. Takođe zadržavaju atraktivno cveće, lišće i koru krep mirte pune veličine.

Neke od najboljih patuljastih krep mirta za bonsai uključuju:

Lagerstroemia indica ‘Svetski sajam’
Lagerstroemia indica ‘Pink Blush’
Lagerstroemia indica ‘Pikie Vhite’

Šta simbolizuje drveće bonsai od krep mirte?
Praksa bonsaija se razvila u Japanu kao evolucija kineske umetničke forme zvane pendžing. Takođe poznat kao penzai, pendžing se praktikovao u Kini još 700. godine nove ere radi stvaranja minijaturnih prirodnih pejzaža. Bonsai se razlikuje od pendžinga po tome što je isključivo fokusiran na brigu o pojedinačnom drvetu.

Bonsai drveće pomaže u negovanju mira i spokoja kod praktičara. Uzgajanjem bonsai drveta, baštovan ima intimniju vezu sa prirodom. Bonsai drveće takođe simbolizuje krug života, ravnoteže, prirodne harmonije i jednostavnosti.

Kako uzgajati bonsai od krep mirte

Uslovi uzgoja
U zavisnosti od vaše klime, bonsai stabla od krep mirte mogu se uzgajati u zatvorenom ili na otvorenom. Krep mirte najbolje rastu u toplim, vlažnim uslovima u USDA zonama od 6 do 9. U toplijim klimama, bonsai od krep mirte se mogu uzgajati na otvorenom tokom cele godine. U hladnijim područjima uzgajajte ih u zatvorenom prostoru.

Krep mirte su listopadni grmovi koji gube lišće i miruju tokom cele zime. Simulirajte ovo u zatvorenom prostoru tako što ćete svoj bonsai staviti na hladnije mesto tokom zime. Temperatura treba da bude između 45 i 55ºF (7 do 12ºC).

Zahtevi za sunčevu svetlost
Drveće bonsaija od krep mirte zahteva puno sunca da bi najbolje raslo. Na otvorenom, krep mirte zahtevaju oko šest sati direktne sunčeve svetlosti dnevno, najbolje ujutru. Obezbedite unutrašnji bonsai od krep mirte sa jakim direktnim ili indirektnim svetlom.

Bonsai od krep mirte trebaju dobro drenirajuće zemljište koje sadrži puno organske materije. Tlo bi takođe trebalo da zadrži malo vlage, a da se ne preplavi. Koristite standardnu mešavinu bonsaija za sadnju za zatvorene biljke. Alternativno, koristite mešavinu zemlje, organske materije i peska za bonsai od krep mirte koji rastu napolju.

Zalivanje
Bonsai od krep mirte treba održavati blago vlažnim tokom vegetacije. Bonsai od mirte od vodenog krepa kad god se gornji centimetar ili dva zemlje osuši. Zalivajte biljku rjeđe tokom zime kako biste podstakli mirovanje.

Đubrenje
Bonsai od krep mirte trebaju dosta ishrane, posebno i ako želite da cvetaju. Hranite bonsai od krep mirte svake dve nedelje od proleća do jeseni. Koristite namenska tečna đubriva za bonsai ili granule sa sporim oslobađanjem.

Presađivanje
Presadite bonsai stabla od krep mirte svake jedne do tri godine. Vremenom, biljke koje rastu u saksijama postaju vezane za koren, što dovodi do problema. Koristite svežu zemlju i dodajte dozu đubriva da biste obezbedili dodatni podsticaj hranljivim materijama.

Obrezivanje
Obrezivanje je suštinski deo uzgoja bonsai drveta jer održava biljku kompaktnom. Orezite bonsai od krep mirte u jesen nakon završetka cvetanja. Ovo stimuliše drvo da proizvede više pupoljaka sledeće godine. Takođe možete trenirati svoj bonsai od krep mirte u željeni oblik pomoću žice.

Štetočine i bolesti
Štetočine poput lisnih uši ili paukova grinja često ciljaju bonsai od krep mirte. Uklonite štetočine pomoću hortikulturnih ulja ili insekticidnog sapuna. Održavajte dobre uslove za uzgoj kako biste smanjili rizik od bolesti kao što je pepelnica, koja može dovesti do oštećenog lišća i žutog lišća.

Česta pitanja o bonsaju od krep mirte:

Kako uzgajate bonsai drvo krep mirte?
Uzgajajte bonsai od krep mirte na punom suncu i dobro drenirajućem zemljištu. Uzgajajte ih u zatvorenom prostoru u hladnijim područjima ili ih unesite unutra tokom zime. Đubrite svoj bonsai svake dve nedelje i presadite svake jedne do tri godine.

Mogu li krep mirte ostati male?
Bonsai od krep mirte se mogu održavati malim redovnim rezanjem u jesen. Izaberite patuljaste sorte koje su pogodnije za bonsai.

Da li su krep mirte u redu u loncima?
Krep mirte dobro rastu u saksijama sve dok imaju dobro drenirano tlo. Održavajte zemlju malo vlažnom, ali izbegavajte prekomerno zalivanje.

Okončanje
Krep mirte čine prelepa bonsai stabla zahvaljujući elegantnom cveću, šarenim listovima i oljuštenoj kori. Izaberite patuljaste sorte, jer su one bolje za bonsai. Obezbedite puno sunca i dobro drenirajuće zemljište i podstaknite period zimskog mirovanja.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o razlici između krep mirte i krep mirte i kako uzgajati krep mirte iz reznica.