Zahtevi za osvetljenje vazdusnih postrojenja osnovni vodic

Optimalni svetlosni uslovi da bi vazdušne biljke uspevale u vašem domu ili kancelariji

Vazdušne biljke (Tillandsia spp.) su neobične, ali popularne kućne biljke koje ne zahtevaju zemljište. Međutim, oni mogu biti malo posebni u pogledu dobijanja prave količine sunčeve svetlosti da bi napredovali. U ovom članku ćemo proći kroz sve što treba da znate o tačnim potrebama za svetlošću za vazdušne biljke u vašem domu ili kancelariji.


Zahtevi za osvetljenje vazdušnih postrojenja – najvažnije
Vazdušnim biljkama je potrebna jaka, indirektna svetlost ili filtrirana sunčeva svetlost koja imitira svetlosne uslove u njihovim izvornim staništima. Ove biljke ne vole jaku, direktnu sunčevu svetlost ili punu senku. Za najbolje rezultate postavite vazdušne biljke otprilike 3 stope od prozora okrenutih prema istoku ili jugoistoku.

Uloga svetlosti u zdravlju i rastu biljaka

Sunčeva svetlost je ključna za rast i razvoj biljaka. Ovo još više važi za vazdušne biljke jer one ne dobijaju hranljive materije iz zemlje. Kao i većina biljaka, vazdušnim biljkama je potrebno puno sunčeve svetlosti za fotosintezu.

Fotosinteza je proces koji biljke koriste za proizvodnju hrane u svojim telima. Koristeći zeleni pigment u svom lišću, poznat kao hlorofil, biljke mogu da apsorbuju energiju sunčeve svetlosti. Pokrenute ovom solarnom energijom, biljke mešaju ugljen-dioksid i vodu da bi proizvele glukozu.

Glukoza je šećer koji biljke koriste za stvaranje celuloze, koja formira nova biljna tkiva kao što su stabljike i listovi. Ako biljke ne dobijaju dovoljno sunčeve svetlosti, one ne mogu da proizvedu celulozu potrebnu za snažan, zdrav rast.

Umesto toga, biljke mogu patiti od slabog ili zastoja u rastu ako ne dobijaju dovoljno svetlosti. Da bi nadoknadila nedostatak svetlosti, biljka može proizvesti više hlorofila. Ovo može promeniti boju listova, pretvarajući ih u tamnozelene umesto njihove prirodne boje.

Previše sunčeve svetlosti takođe može štetiti biljci. Direktna sunčeva svetlost može da spali lišće biljke, posebno tokom letnjih popodneva. Različite biljke imaju različite optimalne uslove osvetljenja, na koje obično utiču uslovi njihovog prirodnog staništa.

Uobičajena svetlosna terminologija za sobne biljke

Kada se brinete o bilo kojoj kućnoj biljci, od vitalnog je značaja da joj obezbedite pravu količinu svetlosti. Međutim, lako se zbuniti različitim terminima koji se koriste za različite nivoe svetlosti. Obično se izlaganje svetlosti za sobne biljke deli u četiri kategorije:

Jarka, direktna svetlost – Jarka, direktna svetlost znači da sunčeva svetlost pada direktno na lišće biljke veći deo dana. Područja jakog, direktnog svetla obično uključuju prozore okrenute prema jugu ili jugozapadu bez filtera.

Jarko, indirektno svetlo – Jarko, indirektno svetlo je idealno za većinu sobnih biljaka. Jarka, indirektna svetlost znači da sunčeva svetlost ne pada direktno na lišće biljke. Biljke dobijaju jarko, indirektno svetlo kada su postavljene do 3 stope od prozora okrenutog prema istoku ili jugu.

Filtrirana svetlost – Filtrirana svetlost je u suštini jarka, indirektna svetlost koja prolazi kroz filter poput roletne ili mrežaste zavese. Filtrirana svetlost je idealna za biljke koje mogu biti osetljive na jako svetlo.

Slabo osvetljenje – Poznato i kao delimična senka, uslovi slabog osvetljenja su najbolji za biljke koje su izuzetno osetljive na jako svetlo. Uslovi slabog osvetljenja se obično javljaju u prostorijama sa prozorima okrenutim prema severu.

Tipični svetlosni uslovi koje vazdušne biljke dobijaju u svom prirodnom staništu
Vazdušne biljke uspevaju u nizu tropskih i suptropskih staništa u svom izvornom području. Vazdušne biljke su porijeklom iz jugoistočnih Sjedinjenih Država, Centralne i Južne Amerike i Kariba.

Većina vazdušnih biljaka su epifiti koji se vezuju za druge biljke. U većini slučajeva ove vazdušne biljke potiču iz šumskih ili prašumskih staništa. Vazdušne biljke obično dobijaju svetlu, indirektnu ili filtriranu sunčevu svetlost kroz krošnje u ovim oblastima.

Neke vrste vazdušnih biljaka mogu da podnesu puno sunca i dolaze iz pustinjskih ili stenovitih staništa. Ove vrste obično imaju sivo ili srebrno lišće.

Znaci da vaša vazdušna biljka prima previše svetla

Spaljeno, suvo lišće
Ako vazdušna biljka prima previše direktne sunčeve svetlosti, može da pati od izgorenih listova. Pogađeni listovi takođe mogu biti suvi. Pomerite vazdušnu biljku dalje od prozora ili koristite filter kao što je mrežasta zavesa.

Žuti ili obezbojeni listovi
Vazdušne biljke takođe mogu patiti od požutenja lišća ako dobijaju previše sunca. Ovo uzrokuje mrlje promene boje.

Povećani zahtevi za vodom
Ako je vaša vazdušna biljka žedna nego inače, možda dobija previše sunca. Ako morate da zalivate više od jednom nedeljno, pokušajte da premestite vazdušnu biljku na malo hladnije mesto.

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, pomerite svoju vazdušnu biljku dalje od prozora ili izaberite novu lokacija. Približno 3 do 5 stopa od najbližeg prozora bi trebalo da bude dovoljno.

Znaci da vaša vazdušna biljka ne dobija dovoljno svetlosti
Znaci da vaša vazdušna biljka ne dobija dovoljno svetla

Srebrnim ili sivim vazdušnim biljkama je potrebno više sunčeve svetlosti nego sortama sa zelenim listovima. Ako je vaša siva ili srebrna vazdušna biljka počela da postaje zelena, možda ne dobija dovoljno svetla. Srebrne ili sive vazdušne biljke imaju tendenciju da zahtevaju puno sunca najmanje 4 do 6 sati dnevno.

Usporen ili usporen rast
Iako su vazdušne biljke sporo rastuće, primerci koji ne dobijaju dovoljno svetlosti će rasti još sporije nego obično. Ako ste zabrinuti zbog brzine rasta vaše vazdušne biljke, pokušajte da je premestite na svetlije mesto.

Nedostatak cvetanja
U idealnim uslovima, vazdušne biljke mogu cvetati u zatvorenom prostoru. Ovi cvetovi su često mali, ali jarke boje. Međutim, ako vaša vazdušna biljka ne proizvodi cveće, to može biti zato što ne dobija dovoljno sunčeve svetlosti.

Najbolja izloženost svetlosti za vazdušne biljke u zatvorenom prostoru

Većina vazdušnih biljaka zahteva jaku, indirektnu ili filtriranu sunčevu svetlost u zatvorenom prostoru. Ako možete, obezbedite svojim vazdušnim biljkama najmanje 6 do 8 sati jakog, indirektnog svetla ili filtrirane sunčeve svetlosti dnevno. Vrste tilandsije sa zelenim listovima uspevaju u ovim uslovima.

Ako imate vazdušne biljke sa sivim ili srebrnim listovima, biće im potrebno više direktnog sunca. Ove vrste obično potiču iz stenovitih ili pustinjskih staništa i robusnije su od drugih vazdušnih biljaka. Obezbedite nekoliko sati direktne sunčeve svetlosti ujutru i pređite na jarko, indirektno svetlo popodne.

Previše direktne sunčeve svetlosti je štetno za skoro svaku vazdušnu biljku. Ostavljanje vazdušnih biljaka na direktnom svetlu izaziva probleme kao što su izgorelo lišće ili povećana potreba za vodom. U prostorijama koje dobijaju svetlo, prirodno svetlo, držite vazdušne biljke na udaljenosti od oko 5 stopa od prozora.

Skoro sve vazdušne biljke će se boriti u uslovima slabog osvetljenja. Dok većina vrsta može tolerisati delimičnu senku, puna senka ne pruža dovoljno svetlosti. Vazdušne biljke koje rastu u uslovima slabog osvetljenja će patiti od sporog, usporenog rasta.

Postavljanje vaše vazdušne biljke otprilike 3 metra od istočnog, jugoistočnog ili južnog prozora trebalo bi da obezbedi dovoljno svetla. Ovo je najbolji način da svojim vazdušnim biljkama date jarko, indirektno svetlo. Takođe možete kreirati filtrirano svetlo koristeći roletne ili mrežaste zavese.

Gde god da postavite svoje vazdušne biljke, pokušajte da ih redovno rotirate. Vazdušne biljke se prirodno naginju ka najbližem izvoru svetlosti. Redovnim rotiranjem ćete podstaći ravnomeran rast cele biljke.

Ako morate da postavite vazdušne biljke u prostore sa slabom osvetljenošću, možete dopuniti njihov rast korišćenjem veštačkog svetla. Koristite fluorescentne sijalice da obezbedite do 12 sati veštačkog svetla dnevno u mračnim prostorijama.

Česta pitanja o zahtevima za osvetljenje vazdušnih postrojenja:

Da li vazdušne biljke mogu da podnesu uslove slabog osvetljenja?
Vazdušne biljke mogu da podnesu delimičnu senku, ali neće tolerisati punu senku. Moraćete da koristite veštačko osvetljenje u mračnim prostorijama da biste obezbedili dovoljno svetla za vašu vazdušnu biljku.

Koliko svetlosti treba da dobije vazdušna biljka?
Većini vrsta vazdušnih biljaka potrebno je 6 do 8 sati svetle, indirektne ili filtrirane sunčeve svetlosti. Vrste koje imaju sivo ili srebrno lišće i potiču iz pustinjskih staništa treba više svetlosti.

Kako znate da li vaša vazdušna biljka dobija dovoljno svetlosti?
Vazdušne biljke koje dobijaju dovoljno svetla treba da izgledaju jake i zdrave sa jasno definisanim bojama na listovima. U idealnim uslovima, vazdušne biljke mogu čak i cvetati.

Mogu li vazdušne biljke rasti na veštačkom svetlu?
Vazdušne biljke se po potrebi mogu uzgajati pod veštačkim LED ili fluorescentnim svetlima. Obezbedite do 12 sati veštačkog svetla za vazdušne biljke koje rastu u uslovima slabog osvetljenja.

Zahtevi za osvetljenje vazdušnih postrojenja – Završavanje
Vazdušne biljke mogu biti neobične, ali vredne kućne biljke koje možete dodati u svoju kolekciju. Većina vazdušnih biljaka zahteva 6 do 8 sati svetle, indirektne ili filtrirane sunčeve svetlosti svakog dana. Prozori okrenuti prema istoku, jugoistoku ili jugu pružaju odgovarajuću količinu svetlosti. Uvek držite vazdušne biljke najmanje 3 stope od prozora.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da postavite vazdušne biljke za optimalnu negu i feng šui prednosti.