Ultimativni vodič za značenje i simboliku žutog cveta širom sveta

Istorija, poreklo i kulturni značaj žutog cveća

Kada pomislite na vesele prolećne proslave i stvari koje vam mogu odmah ulepšati dan, žuto cveće će vam možda pasti na pamet. To je zato što se žuta u mnogim delovima sveta smatra srećnom bojom. Ali, da li je to svuda tako? U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici koji se najčešće povezuje sa žutim cvećem. Uronimo u značenje žutog cveća, njihovu duhovnu simboliku i kulturni značaj širom sveta danas.


Značenje i simbolika žutog cveća

Žuto cveće nosi simbolično značenje koje datira još iz drevne civilizacije Maja. Oni mogu da simbolizuju bilo šta, od radosti do ljubomore, nade do razočaranja. U nekim kulturama žuto cveće ukazuje na obilje, pa čak i na kraljevstvo. U drugim delovima sveta, žuto cveće ima drugačije značenje, koristi se za odavanje počasti voljenima nakon što su preminuli.

U svetu umetnosti, žuta boja ima iznenađujuću istoriju. Kaže se da je boja boje zvana indijska žuta nastala od urina krava koje su hranjene listovima manga. Umetnici u srednjovekovnom i renesansnom periodu koristili su ovu boju da prenesu kvalitete poput kukavičluka i izdaje.

S druge strane, žuta se u mnogim kulturama širom sveta smatra veselom, pa čak i modnom bojom. U stvari, Pantone je proglasio žutu jednom od boja godine 2021. Ovaj potez je žutu boju doveo u centralnu scenu među vodećim modnim brendovima.

Uprkos radosnim konotacijama ove boje, žuta ima mnogo različitih značenja širom sveta. Predstavlja kraljevstvo, bogatstvo i sreću u zemljama poput Tajlanda, Japana i Egipta. I u Egiptu i u Meksiku, žuta se obično koristi za odavanje počasti mrtvima.

O žutom cveću
Žuta je veoma česta boja kada je u pitanju cveće. Od suncokreta do žutih dalija i tratinčica, žuto cveće raste na svim kontinentima na Zemlji.

U stvari, čak i antarktički region ima žuto cveće da doprinese. Antarktička bisernica je jedna od samo dve cvetne biljke koje potiču iz ovog područja.

Možda su žuti cvetovi tako česti jer dve vrste cvetnih pigmenata mogu da daju svoju sunčanu boju. Antocijanini i karotenoidi proizvode mnogo različitih nijansi u cvetnim biljkama. Ipak, zanimljivo je da oboje mogu stvoriti žutu boju.

Kulturni značaj žutog cveća
Žuto cveće ima mnogo značenja tokom vremena i širom sveta. U drevnoj kulturi Maja, žuto cveće predstavljalo je obilje jer je imalo sličnu boju kao kukuruz.

U Kini žuto cveće simbolizuje ono što je sveto. Štaviše, u Meksiku, meksički neven ima specifičnu ulogu kao flor de los muertos, ili cvet mrtvih, u proslavama Dana mrtvih.

Žuto cveće ima moćno značenje i na Tajlandu. Nacionalni cvet zemlje je ratchaphruek, ili fistula Cassia, drvo koje daje duge, zlatne cvetove.

Ratchaphruek cvet se smatra simbolom kraljevstva i moćnim sastojkom u ajurvedskoj medicini. Takođe je reprezentativan cvet države Kerala u Indiji i severno-centralne provincije u Šri Lanki.

Žuto cveće u 1700-im i viktorijanskim vremenima

U 18. veku, ljudi širom Evrope postali su zaljubljeni u floriografiju, ili jezik cveća. Ovaj jezik je dodelio značenje različitom cveću, omogućavajući im da prenesu tajnu poruku kada se daju drugoj osobi.

Široko rasprostranjena upotreba jezika cveća nastavljena je u viktorijansko doba, a trend je doveo do toga da mnogi žuti cvetovi dobijaju nova značenja. Evo nekih žutih cvetova i njihovog značenja u viktorijanskoj floriografiji.

Mimoza: Čednost
Žute ruže: prijateljstvo
Žute hrizanteme: optimizam
Žuti karanfil: razočaranje ili odbijanje
Crnooka Suzan: Pravda
Krokus: Vedrina
Žuti ljiljan: sreća
Orlovi nokti: naklonost i odanost
Žuti zumbul: ljubomora
Žuti jasmin: gracioznost ili elegancija
Šta žuto cveće znače duhovno?
Šta žuto cveće znače duhovno?
Žuto cveće ima nekoliko značenja iu religiji i duhovnosti. Neke istočne kulture takođe vide žuto cveće kao simbol duhovnog prosvetljenja.

U budizmu, žuti lotos (lokvanj) predstavlja radost koju čovek oseća kada se oslobodi vezanosti za ovozemaljske stvari i ishode u životu. Žuto cveće ima i druga značenja u budizmu, poput duhovnog rasta i velikodušnosti.

Naravno, žuto cveće se može naći i u hrišćanstvu. Jedan od poklona koji su doneti Isusu bio je tamjan, koji bi bio sa drveta Bosvellia sacra. Ovo drvo proizvodi male žute cvetove i koristi se sok da pravi tamjan smolu i mirise.

Žuto cveće u umetnosti i književnosti
Pored toga, žuto cveće je bilo popularna tema poznatih slikara širom sveta.

Na primer, Vincent Van Gogh je napravio dve serije slika mrtve prirode pod nazivom Suncokreti. Ove slike su prikazivale suncokrete kako leže na zemlji i poređani u vaze. Takođe je proizveo još jednu sliku pod nazivom Polje žutog cveća u svom postimpresionističkom stilu.

Drugi umetnici kao što je Georgia O’Keeffe su takođe napravili nekoliko slika žutog cveća. Jedna od njenih najpoznatijih slika žutog cveća zvala se Žuto lišće hikorija sa Daisi.

U literaturi se žuti cvetovi pojavljuju u nekoliko poznatih knjiga i priča. Na primer, „laka kiša sitnih žutih cvetova“ pada u Sto godina samoće Gabrijela Garsije Markesa.

Značenje i simbolika žutog cveća danas
Danas žuto cveće i dalje nosi mnoga ista značenja koja su imala u prošlim godinama. Često se vide kao simbol prijateljstva, nade, optimizma ili radosti.

Cveće poput meksičkog nevena i dalje ima svoje kulturno značenje. Verovatno ćete videti ovo cveće koje oblaže grobove i ukrašava spoljašnjost domova tokom proslava Dia de Los Muertos.

Najprikladnije prilike za poklone i upotreba žutog cveća
Sada postoji mnogo prigodnih prilika za poklone za slanje žutog cveća prijateljima, porodici ili voljenim osobama. Oni su odličan izbor za rođendan prijatelja, Majčin dan ili proslavu nove bebe.

Žuto cveće je takođe dobra opcija ako znate da neko treba da se oraspoloži. Možete ih poslati voljenoj osobi koja je bila bolesna da im poželi dobro. Takođe možete da ih povedete sa sobom da utešite nekoga nakon gubitka ili mu čestitate na velikom uspehu.

Žuti cvet mimoze je takođe zvanični cvet za priznanje Međunarodnog dana žena.

Popularne vrste žutog cveća
Kao što znate, postoji toliko popularnog žutog cveća za poklon ili uzgoj u vašoj bašti. Hajde da pogledamo nekoliko odličnih opcija za bilo koji cvetni aranžman, priliku ili događaj.

1. Crnooka Suzan (Rudbeckia)
Crnooka Suzan, ili Rudbeckia, je severnoamerička vrsta sa dugim, zlatnim laticama i okruglim, crnim središtem. Mnogi smatraju ovaj cvet simbolom ohrabrenja ili nade, pa su odličan poklon za podizanje nečijeg raspoloženja.

2. Canna Lili (Canna)
Canna Lili, iz roda Canna, je tropska cvetna biljka koja može biti crvena, narandžasta ili žuta. Ovaj cvet ima više duhovno značenje, inspirišući primaoca da veruje višoj sili ili nebesima.

3. Suncokret (Helianthus annuus)
Suncokreti su poznati pod naučnim imenom Helianthus annuus. Oni su među najpoznatijim žutim cvećem širom sveta. Ovaj prelepi cvet je popularan zbog semena i ulja koje proizvode, kao i zbog simbolike obilja i odanosti.

4. Daisi (Asteraceae)
Cvet Daisi, iz porodice Asteraceae, ima pet latica i dolazi u raznim bojama, uključujući žutu. Tratinčice su delikatno cveće koje predstavlja nevinost ili slobodan duh, tako da bi bile odličan poklon za prijatelja.

5. Lantana (Lantana)
Lantana je cvetna biljka jedinstvenog izgleda u porodici verbena. Cvet raste u grozdovima, sa živim bojama u rasponu od zlatno žute do crvene i tamno narandžaste.

6. Koreopsis (Coreopsis)
Coreopsis je rod cvetnih biljaka koji raste u žutim i žuto-crvenim dvobojnim varijantama. Ovaj cvet odiše veseljem, što ga čini odličnim izborom za slanje buketa kako biste se zahvalili ili čestitali.

7. Jonkuil (narcis narcis)
Jonkuils, ili narcis narcisa, je jarko žuti cvet iz roda Narcissus. Imaju opojnu aromu, sličnu jasminu, i izgledaju divno kada su poređane u vazi. Oni su i martovski rođendanski cvet.

8. kantarion (Hipericum perforatum)
Kantarion, ili Hipericum perforatum, je cvetna biljka sa pet žutih latica koja se vekovima koristila u tradicionalnoj medicini. Danas ga neki travari još uvek promovišu zbog različitih mentalnih stanja.

9. Hibiskus (Hibiscus rosa-Sinensis)
Hibiskus rosa-sinensis je tropska cvetna biljka koja može biti žuta, ljubičasta, crvena, ružičasta, narandžasta ili breskva. Ova biljka raste prvenstveno u ukrasne svrhe i poznata je kao nacionalni cvet Malezije.

10. peršun (Oenothera)
Primule potiču iz roda Oenothera, ponekad poznatih kao Suncups ili Sundrops, zbog svoje jarko žute boje. Ova cvetna biljka je popularan izbor u pejzažnom uređenju i baštovanstvu. Posebno je istaknut na jugozapadu Sjedinjenih Država.

Okončanje
Sa toliko vrsta žutog cveća, teško je ne pronaći omiljenu vrstu koja će rasti u vašoj bašti. Dodajte malo veselja svom pejzažnom uređenju ili razmislite o davanju žutog cveća kao poklon za prijatelja. Bez obzira na sve, sigurno ćete pronaći žuti cvet koji savršeno odgovara prilici.