Koliko velike i koliko brzo biljke kalateje rastu u zatvorenom

Sve što treba da znate o očekivanjima rasta biljaka kalateje kod kuće
Kalateja je veliki rod biljaka poznat i kao biljke zvečarke zbog svog vijugavog lišća. Iako se mogu uzgajati na otvorenom u tropskim sredinama, obično se uzgajaju kao kućne biljke. Kao i kod svih sobnih biljaka, od suštinskog je značaja da znate koliki rast možete očekivati od vaše kalateje kako biste mogli da izaberete pravu lokaciju za njenu veličinu. Ovi saveti će vam pomoći da znate šta vaša kalateja može da postigne sa pažnjom.


Koliko velike i koliko brzo rastu biljke kalateje?
Kalateja uglavnom dostiže visinu od tri stope i širinu od dva do tri metra, a nekoliko sorti dostižu visinu i do četiri stope. Biljka Kalateja može trajati između jedne do tri godine da postigne ovaj rast, u zavisnosti od tačne sorte. Biljke imaju tendenciju da rastu od šest inča do jedne stope godišnje.

O biljkama Kalateja

Kalateja je čitav rod, a ne naziv za jednu biljku. Ipak, sve kalateje su blisko povezane i dele osnovne osobine.

Porodica, rod i taksonomija
Kalateja je rod biljke zvečarke u svim njenim oblicima. To ih čini delom porodice Marantaceae, koja je takođe dom strelica i mnogih drugih važnih tropskih biljaka.

Botaničke karakteristike
Većina biljaka Kalateja ima tamnozeleno lišće, ali mnoge su popularne i po tome što imaju šarene šare na listovima u karakterističnim bojama. Takođe imaju tendenciju da rastu u žbunastim navikama sa puno lišća koje se diže oko centralne stabljike koja proizvodi povremeni cvet.

Iz kojih regiona i autohtonih staništa su ove biljke?
Uprkos tome što su uvedene u mnogim tropskim oblastima kao što su Havaji i Florida, biljke Kalateja su porijeklom samo iz određenih dijelova Latinske Amerike. Mnoge sorte se posebno nalaze u Brazilu.

Rast biljaka kalateje u zatvorenom i na otvorenom

Biljka Kalateja koja se čuva u bezbednosti vašeg doma ili kancelarije neće rasti tako brzo ili divlje kao ona u svojim rodnim džunglama. Divlja Kalateja dobija mnogo više vlage, vetra, organskih hranljivih materija i drugih bitnih faktora za rast iz svog okruženja.

Međutim, ne morate da se osećate kao da izneveravate svoju Calatheu. Kućno okruženje je takođe oslobođeno poplava, životinja i bolesti koje bi mogle skratiti životni vek divlje biljke.

Prirodni ciklus rasta biljke kalateje
Ova sobna biljka zimi blago miruje i malo je verovatno da će aktivno rasti. To je zbog pada prosečne temperature i skraćenja dužine dana. Biljke kalateje neće izbaciti mnogo novih listova ili dobiti veliku veličinu tokom zime.

Koliko je potrebno biljci kalateje da dostigne punu veličinu?
Ako se pravilno održava uz odgovarajuću negu, kalateja kupljena kao mala biljka od nekoliko inča može dostići svoju zrelu veličinu za samo dve do tri godine. Reznicama sa samo jednim listom pune veličine će verovatno trebati tri godine ili manje da bi se postigao pun rast, pod pretpostavkom da nema zastoja.

Jednom kada Kalateja dostigne svoju zrelu veličinu, ostaće manje-više te veličine kako se razvija novo lišće koje zamenjuje staro.

Faktori koji doprinose brzini i razvoju biljke Kalateja

Glavni faktor koji određuje brzinu rasta kalateje je njena briga. Loša nega neće usporiti njegov rast, već samo smanjiti šanse da ostane zdrav.

Jednom kada ste na putu ka kalateji u punoj veličini, posvećeni ste toj veličini osim ako se ne držite temeljne rezidbe.

Nega i održavanje biljaka kalateje
Biljkama kalateje je potrebna srednja do niska indirektna svetlost, što je jedna od najzahtevnijih stvari kada se ova biljka nalazi u zatvorenom prostoru. Njihova svetlost filtrira krošnja džungle u njihovom rodnom staništu. Osim što im dajete indirektno, ali dovoljno svetla za dobar rast, moraćete da održavate zemlju vlažnom, ali ne mokrom. Kada uravnotežite ova dva faktora, trebalo bi da vidite brz rast od zdrave kalateje.

Preporučuje se postavljanje biljke u prostor sa visokom vlažnošću, sve dok se nivo svetlosti može podesiti tamo. Kalateja se brzo suši i ima tendenciju da izgubi inače zdravo lišće do smeđe boje ako je vlažnost vazduha niska. Za održavanje biljke na planu brzog rasta potreban je vlažan vazduh kako bi se sprečio prevremeni gubitak dragocenog lišća.

Uobičajeni razlozi zbog kojih je rast vaše biljke kalateje spor ili zakržljao

Kalateja može iznenada prestati da raste ili čak izgleda da gubi veličinu kako lišće opada kada je njihova briga ugrožena. Evo nekoliko najčešćih razloga zbog kojih biljka kalateje može izgledati kao da više ne raste.

Iako ova biljka voli vlažno tlo, ne može da podnese vlažnu zemlju. Njegov guši korenje i dovodi do truleži korena. Drugi znaci truleži korena uključuju uvele, opuštene ili mlohave listove uprkos puno vode u zemljištu, žutilo koje počinje na vrhu lista i opšti gubitak živahnosti.

Nedostatak svetlosti
Biljke kalateje ne žele mnogo svetlosti, ali potpuni nedostatak svetlosti ih čini da prestanu da rastu brže od bilo čega drugog. Ako ne možete da nagovorite još jedan inč veličine ili nove listove sa vaše biljke zvečarke, pokušajte samo malo da povećate nivo svetlosti. Držite svetlo indirektno jer previše osvetljenja takođe usporava rast.

Štetočine i bolesti
Pritisak bilo koje bolesti ili štetočina koji napadaju biljku će preusmeriti svu energiju koju bi koristila za rast. Biljke kalateje su sklone grinjama, brašnastim bubama, tripsima i raznim gljivičnim bolestima. Sve ovo može biti teško uočiti dok biljka ne pati, pa redovno proveravajte donju stranu lišća i površinu tla da li ima znakova problema.

Loša baza tla
Kao i sve sobne biljke, Kalateja zavisi od mešavine zemlje u svom kontejneru da bi je hranila i stabilizovala svoje korenje. Kada je tlo previše gusto, previše labavo ili ne odvodi vodu kako bi biljka željela, prestaće da raste. Biljke kalateje preferiraju labavu mešavinu zemljišta koja se brzo odvodi, a da nije potpuno kamenita ili napravljena samo od kore.

Prekomerno đubrenje
Ovoj biljci nije potrebno mnogo đubriva da bi dobro rasla, čak ni proizvodi dizajnirani za tropske sobne biljke. Kao biljka koja uspeva pod krošnjama većih stabala, oni imaju većinu najbogatijih hranljivih materija koje apsorbuju njihova stabla domaćini. Kalateja je navikla da uspeva samo na malim dozama đubriva sa niskim sadržajem azota, pa izbegavajte korišćenje biljnih štapića ili druge opšte primene ako ne želite da rizikujete usporavanje rasta.

Netačne temperature
Biljke kalateje su manje osetljive na temperaturu od nekih sobnih biljaka, ali i dalje moraju uvek da ostanu iznad 60 stepeni F (naročito ako uzgajate razmnožene kalateje). Pad ispod ove tačke može da uspori rast biljke nedeljama.

Kako učiniti da vaša biljka kalateja brže raste

Najbolje vrste tla
Biljke kalateje najbolje rade u mešavini zemljišta napravljenoj za tropske biljke ili biljke iz džungle, kao što je mešavina kore orhideja. Ovo imitira šumski podrast u kome prirodno raste kalateja.

Najbolji svetlosni uslovi
Pronađite područje koje vašoj biljci kalateje obezbeđuje srednje osvetljenje, ali samo na indirektan način. Sijalica za biljke od oko 25 vati po biljci može najbolje raditi, posebno ako je dizajnirana da raspršuje svetlost.

Najprikladnije posude i posude za lonce
Kalateja može da podnese skoro svaki dobro drenirajući kontejner za saksije. Plastika ili terakota će dobro funkcionisati, ali ne može zadržati vodu u uglovima ili ivicama ili korenje može istrunuti. Izbegavajte i tanjire koji bi mogli zadržati prelivu vodu u blizini korena.

Idealna temperatura i vlažnost
Sve dok je Kalateja iznad 60 stepeni F i ispod oko 90 stepeni F, trebalo bi da raste dobro. Vlažnost je važnija, što više, to bolje do oznake od 80%. Čak i malo iznad kućnog proseka od 40% vlažnosti pomoći će kalateji da raste brže.

Kada i kako oploditi
Gnojite biljke kalateje samo jednom godišnje i koristite đubrivo koje nije previše jako. Opšta uravnotežena formula poput 1-1-1 bi trebalo da bude u redu, ako se koristi umereno. Nešto više azota je takođe dobro, kao što je 3-1-2.

Kada i kako presaditi
Sačekajte da presadite kalateju dok se ne vide koreni koji rastu kroz dno saksije.

Obrezivanje
Orezivanje vaše biljke kalateje sa prethodnim glavnim lišćem omogućiće razvoj novog rasta.

Najčešća pitanja o rastu biljaka kalateje

Da li biljke Kalateja sporo rastu?
Ne rastu tako brzo kao neke kućne biljke, ali su jedna od sorti koje brže rastu.

Da li se biljke kalateje lako brinu?
Ove biljke su malo nezgodne da daju pravu količinu svetlosti i vlage.

Kako znate da li je vaša biljka Kalateja srećna?
Srećna biljka kalateje ima tamno lišće, svetle boje na svim delovima sa uzorkom i stalno raste dok ne dostigne svoju punu veličinu.

Da li biljke kalateje vole velike saksije?
Biljke kalateje vole da se malo stisnu i potrebna im je samo saksija oko ½ inča veća od njenog korena.

Da li biljke kalateje vole svetla za uzgoj?
Sve dok je svetlo indirektno i nije previše jako, svetla za uzgoj mogu biti dobra opcija za kalateju.

Okončanje
Biljke zvečarke mogu biti visoke i široke dva ili tri metra, pa im dajte dovoljno prostora. Pažljivo, vaša Kalateja će dostići svoju maksimalnu veličinu nakon samo nekoliko godina.