Kako seći hortenzije za vazu ili buket

Sve što treba da znate o rezanju hortenzija za cvetne aranžmane

Veliki cvetovi hortenzija su popularni u vazama i u aranžmanu zbog svoje svetlucave boje i sposobnosti da ispune prostor samo jednim cvetom. Bele sorte su takođe veoma popularne za svadbene bukete i bogate su značenjem i simbolikom. Uz nekoliko jednostavnih saveta, hortenzije mogu biti vaš omiljeni prijatelj za mešanje sa drugim cvećem ili jednostavno u vazi samostalno. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što treba da znate o tome kada i kako da isečete cveće hortenzije za aranžman vaze ili buketa.

Kako seći hortenzije za vazu ili buket – najvažnije

Za razliku od drugih vrsta cveća, cvetove hortenzije treba seći kada je cvet zreo, jer neće nastaviti da se otvaraju kada se obrezuju. Cveće ima kratak vek vaze, ali se može ostaviti na biljci i osušiti za dugotrajan buket. Niz tretmana za hidrataciju će održati cvetove u dobrom stanju.

Vrste hortenzija

Postoji šest glavnih tipova hortenzija, od kojih svaka ima nekoliko varijacija i višestruku upotrebu i koristi, u vrstama cveća, ali uglavnom zahtevaju isti tretman za vazu ili buket. Ovo su sorte na koje treba obratiti pažnju:

Bigleaf (Hidrangea macrophilla) – najpopularnija sorta, sa preko 600 različitih hibrida u grupi. Poznati su po svojim cvetovima u obliku mophead koji su potpuno formirane kuglice latica, ili postoje sorte čipkaste kapice koje imaju mali set cveća u sredini okružen većim cvetovima u krugu. Ove hortenzije cvetaju u raznim bojama, a najpopularnije su plava, roze i bela. Poslednjih godina na tržištu postoje još neke neobične boje, uključujući ljubičastu, kajsiju i crvenu.
Hrastov list (Hidrangea kuercifolia) – ovo je sorta jugoistočne Amerike sa listovima sličnim hrastu. Cvetovi su izduženiji od makrofile i dolaze u bele ili ružičasto ljubičaste boje.
Penjačica (Hidrangea anomala subsp. petiolaris) – veća sorta hortenzija koja je prekrivena belim cvetovima u obliku čipkastih kapaka u mirisnoj beloj boji.
Planinska (Hidrangea serrata) – slična hortenzijama velikog lista sa manjim listovima i urednim izgledom. Cvetovi su u obliku kapice, a boje su obično plave, roze ili bele.
Divlja hortenzija (Hidrangea arborescens) – takođe se naziva i glatka hortenzija. Nemaju najbolje cvetove, ali ako ga imate, prave sjajne punilice. Popularni hibridi su bele boje sa većim cvetovima, ali možete pronaći i ružičaste sorte.
Hortenzija metlice (Hidrangea paniculata) – sorta koja ima uglavnom ružičaste cvetove koji se menjaju iz ružičastih u crvene tonove kako stare. Cvetovi su kupastog oblika.

Hortenzije se lako uzgajaju na polusenovitom mestu u plodnom tlu koje dobro drenira sa puno vode. Dodajte povremeno hranjenje i rezidbu u pravo vreme i bićete nagrađeni divnim velikim cvetovima. Takođe ih je lako presađivati ili razmnožavati ako ikada treba da premestite ili proširite svoje biljke hortenzije.

Najbolji alati za rezanje hortenzija

Za veličinu stabljika hortenzije, sve što trebate da ih isečete je oštar par makaza za rezidbu. Takođe moraju biti čiste pre i posle sečenja da bi se održale u vrhunskom obliku i da bi se sprečilo prenošenje potencijalnih bolesti između biljaka i biljnih vrsta. Očistite sečiva vrelom vodom sa sapunom, dobro osušite, a zatim poprskajte ulje za podmazivanje kako biste ih održali u najboljem stanju.

Hortenzije se smatraju toksičnim (prvenstveno kada se progutaju), ali je takođe pametno nositi rukavice kada rukujete biljkama tokom dužeg vremenskog perioda.
Kada seći hortenzije za rezane cvetne aranžmane

Ako planirate da sečete hortenzije, zalijte biljke dan ranije kako bi bile potpuno hidrirane. Isecite rano ujutru dok je cveće sveže. Na pritisak, presecite kasnije tokom dana u veče, ali izbegavajte podnevnu vrućinu za bilo koje cveće, uključujući hortenzije.

Uvek sečite hortenzije na vrhuncu cvetanja – potpuno otvorenim cvetovima, kada dostignu zrelu visinu. Noviji cvetovi neće trajati i uvenuće. Ne nastavljaju da se otvaraju jednom posečeni kao neko drugo cveće. Zreliji cvetovi će trajati duže u vazi.

Vodič korak po korak za sečenje cveća hortenzija

Kada sečete hortenzije za vazu ili buket, prvo ponesite sa sobom u baštu kantu mlake vode kako bi se cvetovi mogli iseći i odmah staviti u vodu.
Napravite rez tik iznad čvora. Ovo omogućava biljci da puca sa ove tačke.
Skinite sve listove sa stabljike.
Ponovo isecite stabljiku pod uglom, a zatim isecite okomito stabljiku oko jedan inč. Ovo omogućava da više vode pristupi stabljici. Za deblje stabljike možete iseći krokomito u stabljikama kako bi u biljku unelo više vode.
Hortenzije treba da sede u ovoj vodi između 2 i 24 sata pre aranžiranja. Ovo kondicioniranje omogućava vodi da se kreće uz stabljike i održava cveće svežim.

Koliko će dugo trajati moje sveže isečene hortenzije?

Hortenzije koje se drže u hladnoj prostoriji daleko od direktne sunčeve svetlosti će trajati najmanje 3 do 5 dana.

Saveti za produženje života sveže isečenih hortenzija

Osim cvetnih konzervansa u vodi, pokušajte sa sledećim tretmanima da bi cvetanje duže trajalo:

Tretman stipse

Stipsa je uobičajeno ime za kalijum-aluminijum sulfat koji se intenzivno koristi za kiseljenje da bi povrće ostalo hrskavo. Takođe se koristi za prečišćavanje vode ili kao dezodorans. Dolazi u kristalnom obliku i kao prah koji se ovde koristi, a može se naći u supermarketu gde se čuvaju začini za kiseljenje.

Takođe se dešava da je prah stipse dobar za duže cvetanje hortenzija povećanjem količine vode koju usisavaju stabljike i održavanjem hidratacije velikog broja latica. Za ovaj tretman, ponovo isecite stabljiku i napravite vertikalni rez jedan inč iznad stabljike. Umočite dno stabljike u prah stipse pre nego što ga stavite u vodu.

Tretman ključale vode

Odrežite stabljiku uvenuće hortenzije i stavite je u centimetar ili dva ključale vode. Ostavite vodu da se ohladi i kada jednom bude na sobnoj temperaturi, hortenzija će se oporaviti i biti potpuno hidrirana. Nemojte pakovati previše hortenzija u jedan kontejner, već ih rasporedite u nekoliko kontejnera ako radite više od jednog. Okrenite stabljike dalje od pare kipuće vode da ne oštetite latice.

Tretman vodenim kupatilom

Uvenulim cvetovima se takođe može dati dobra kupka da bi se cvetovi rehidrirali. Napunite sudoper vodom iz slavine. Izrežite stabljike i potopite ceo cvet pod vodu na 30 minuta. Stavite u posudu napunjenu vodom i dajte im dovoljno prostora da se osuše pre nego što prerasporedite cvetove. Kada se osuše, trebalo bi da se vrate u skoro savršeno cvetanje.

Često menjajte vodu

Promenite vodu u vazi svakih nekoliko dana i svaki put im dajte svež rez na dnu stabljike. Dodajte cvetni konzervans u vodu kada ređate cveće i zamenite ga kada se voda menja svaki put.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako da sveže rezano cveće traje duže.

Kako čuvate ili sušite sveže rezano cveće hortenzije?

Hortenzije počinju da se osuše na biljci od kraja leta do jeseni. Ovo je vreme da ih isečete za sušenje. Neki će promeniti boju u niz uzbudljivih jesenjih boja u zavisnosti od sorte, i biće papirnate. Oni daju odlične cvetove za sušenje i čuvanje. Ovo su neke od metoda koje se koriste za sušenje ovih cvetova:

Okačite stabljike naopako na hladnom i suvom mestu da završite sušenje.
Mogu se ređati u vazu sa malo vode u podlozi i dosta prostora između cvetova tako da se polako suše. Ne stavljajte ga na direktnu sunčevu svetlost. Ovaj proces će trajati oko 2-3 nedelje, a zatim bi trebalo da se potpuno osuše.

Da bi se očuvala boja hortenzija, mogu se osušiti i silika gelom. Ovaj proizvod je dostupan u zanatskim prodavnicama ili na mreži i održavaće boju cvetova i osušiće ih neko vreme. Za ovu metodu, cveće se mora seći na svom vrhuncu da bi se postigli najbolji rezultati. Ovo su koraci koje treba pratiti:

Proučite cvetove i odbacite sve oštećene latice i uklonite sve listove. Odrežite stabljike na jedan inč od cvetova.
Pripremite posudu u koju će cveće stati sa 2 inča i pokrijte dno silika gelom.
Stavite cvetove naopako u posudu i pažljivo napunite oko cveća gelom da ih u potpunosti pokrijete za centimetar.
Pokrijte poklopcem ili plastičnom folijom i ostavite neometano na hladnom i suvom mestu četiri dana. Ne ostavljajte ih više, ili će biti previše krhki.
Razvijte cvetove i koristite ih u aranžmanima. Ako ih ne koristite odmah, možete spojiti stabljike da bi bile duže i držale cvetove u plastičnim kesama.
Sačuvajte silika gel da ga ponovo koristite za sledeću seriju sušenja.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za sušenje i očuvanje cveća hortenzije kod kuće.

Okončanje

Okrugli oblik i mnoštvo cvetova hortenzija sa laticama čine ih prilično jedinstvenim u aranžmanu, i vredi ih uzgajati na polusenovitom mestu u bašti ako imate prostora. Potrebno im je vrlo malo nege i pružiće vam najveće zadovoljstvo kada cvetaju.