Očekivanja rasta i životnog veka biljaka Croton osnovni vodič

Sve što treba da znate o tome koliko dugo biljke krotona obično žive

Sa šarenim lišćem na velikim, uspravnim stabljikama, teško je ne primetiti kada je Croton u prostoriji. Ove kućne biljke polako rastu u popularnosti, sa mnogim sortama koje možete izabrati kako bi zadovoljile sve potrebe. U ovom članku ćemo razgovarati o tipičnim očekivanjima rasta biljaka Croton i životnom veku, pomažući vam da znate šta možete očekivati kada rastete i brinete o jednoj od ovih prelepih biljaka.


Očekivanja rasta i životni vek Croton biljaka – najvažnije
Krotoni su umereni do spori uzgajivači, dodajući oko 12 inča u visinu godišnje dok ne dostignu svoju maksimalnu visinu u zatvorenom prostoru od oko 4 stope. Mogu da žive mnogo godina uz odgovarajuću negu, ali generalno traju samo oko 4-5 godina kada se drže u zatvorenom prostoru i u kontejnerima.

O Krotonima

Iako je Croton tehnički naziv roda biljaka, ono što se obično može naći pod oznakom Croton je zapravo specifična vrsta – Croton variegatum. Pronađen u tropskim šumama u jugoistočnoj Aziji, Croton variegatum ima zapanjujuće šarene listove različitih oblika i veličina zahvaljujući brojnim sortama dostupnim na tržištu.

Ovaj rod je deo porodice Euphorbiaceae. Ova porodica je poznata i kao porodica Euphoria – naziv jednog od glavnih rodova u ovoj porodici. Povezan je sa mnogim uobičajenim baštenskim biljkama, pa se češće koristi širom sveta na otvorenom nego kao kućna biljka.

Ova vrsta ima mnogo sorti koje možete izabrati, od pegavog zlatnog praha do sjajnog i zadivljujućeg žutog leda. Svaki ima malo drugačiji oblik i veličinu lista, ali svi imaju zajedničke svetle boje. Čak i kod onih sa uglavnom zelenim lišćem, uvek se mogu radovati.

Očekivanja rasta
Croton variegatum se smatra sporim do umerenim uzgajivačem, posebno kada se sadi u saksiji i drži u zatvorenom prostoru. Oni su viši od mnogih drugih sobnih biljaka – tehnički su grmovi – ali ne rastu ni približno tako veliki kao na otvorenom.

Ovi ljubitelji topline uglavnom rastu u proleće i leto, usporavajući kada se temperature ohlade. U ovom periodu, oni će proizvesti nove listove i proširiti svoje grane, potencijalno istovremeno otpuštajući neke od starijih listova. Ovi listovi često menjaju boju kako se razvijaju, stvarajući stalno interesovanje u zatvorenom prostoru.

Krotoni se uglavnom uzgajaju na otvorenom u tropskim klimama, u USDA zonama 10-12. U svojim prirodnim staništima, ovi veliki grmovi mogu dostići impresivnih 15 stopa visine, sa širenjem od nekoliko stopa. Rast listova ostaje gust i svetao čak i kada biljka stari.

U zatvorenom prostoru situacija je malo drugačija. Kako svetlosni i temperaturni uslovi nisu optimalni, oni su ograničeni po veličini. Ograničenja saksije takođe ograničavaju njihov rast, ostavljajući ih na kompaktnoj visini od 3-4 stope.

U savršenim položajima, oni mogu porasti više od toga. Međutim, u većini okruženja, oni neće rasti mnogo viši od vas. To ih čini odličnim biljkama srednje veličine za saksije, ispunjavajući uglove svetlim i zadivljujućim lišćem.

Koliko brzo krotoni rastu?
Krotoni nisu biljke koje brzo rastu. Međutim, ni oni ne rastu neverovatno sporo, pod pravim uslovima. Obično se smatraju umerenim uzgajivačima, dodajući primetnu visinu svake godine, ali ne preteruju.

Uz pravilno osvetljenje i odgovarajuću negu, vaš Croton bi trebalo da raste oko 12 inča svake godine, pri čemu se većina rasta javlja u kasno proleće i leto kada su temperature više. Manje sorte će ostati kraće, sa manjim rastom svake godine.

Uslovi životne sredine mogu uticati na ovu brzinu rasta. Krotoni smešteni u oblastima sa umerenom do slabom osvetljenošću će rasti mnogo sporije od onih na optimalnom jakom indirektnom svetlu. Temperatura i vlažnost takođe igraju ulogu – ako su temperature preniske ili preniska vlažnost, biljka će generalno prestati da raste.

Hranljive materije takođe imaju uticaj. Kada se hranljive materije u zemljištu potroše, biljka će prestati da raste ako se ne dopune. Redovno đubrenje će poboljšati nivo hranljivih materija kako bi se održao najviši mogući nivo rasta.

Koliko vremena je potrebno da se postigne puna veličina?

Puna veličina vaše biljke će zavisiti od vrste koju odaberete i uslova u kojima se nalazi. Na primer, veličina saksije će ograničiti koliko velika biljka može da poraste, što znači da će dostići punu veličinu samo kada dobijete više prostora za rast kroz presađivanje vašeg krotona biljka. Kultivar takođe ima uticaj koji utiče na to koliko biljka raste i koliko brzo dostiže tu veličinu.

Generalno, vaš Croton variegatum bi trebalo da dostigne punu veličinu za oko 2-4 godine. Ako su uslovi ispravni, ovaj rast može da se nastavi, ali će se dramatično usporiti kada biljka počne dostiže oko 4 stope u visinu.

Iako je adekvatna nega jedan od načina da ubrzate rast i učinite svoju biljku većom, takođe možete izabrati da kupite više uvreženog Krotona. Oni su skuplji, ali već dolaze sa većim prisustvom od života koji mnogi traže.

Prosečan životni vek krotona

Iako krotoni mogu prilično uspešno da rastu u zatvorenom prostoru, nisu mu tako pogodni kao druge sobne biljke. Oni teoretski mogu da žive mnogo godina bez problema uz odgovarajuću negu. Međutim, okolnosti u zatvorenom prostoru uglavnom nisu idealne, što skraćuje životni vek ovih šarenih lepotica.

Većina marljivih roditelja kućnih biljaka mogu uspeti da zadrže Croton oko četiri godine pre kraja njegovog života. Mnogi faktori mogu skratiti ovaj životni vek, kao što su neispravno okruženje ili neadekvatna nega, ali većina će trajati najmanje nekoliko godina pre nego što ih treba odbaciti.

Srećom, ovo ne mora da znači kraj vašeg putovanja rasta u Crotonu. Krotoni imaju jednostavan proces razmnožavanja koji može doneti još više biljaka među svojim brojnim prednostima. Ove reznice rastu sporo i treba im neko vreme da se razviju, pa se pobrinite da počnete rano da biste zamenili postojeću biljku kada dođe kraj njenog životnog veka.

Saveti kako da vaš Croton raste brže i živi duže

Održavanje vašeg Crotona naprednim i živim što je duže moguće je pravo okruženje i njega. Umesto da činite minimum da ih održite u životu, fokusirajte se na repliciranje njihovih prirodnih staništa što je više moguće.

Izbegavajte slabo osvetljenje
Krotoni uopšte nisu pogodni za oblasti sa slabom osvetljenošću u vašem domu. Čak i umereno osvetljenje nije dovoljno za održavanje njihovog rasta svake godine. Ovim šarenim biljkama je potreban ceo dan jakog indirektnog svetla da bi uspešno rasle. Oni čak mogu da podnesu i sat ili dva nežnog direktnog jutarnjeg sunca, posebno u hladnijim regionima gde sunčeva svetlost nije tako intenzivna.

Redovno zalivajte
Njihove debele stabljike i voštani listovi mogu navesti da mislite da ove biljke ne zahtevaju često zalivanje. Međutim, zbog okruženja u kišnim šumama, oni najbolje uspevaju kada je tlo stalno vlažno – ali nikad preplavljeno. Zalivajte kada se gornja dva inča tla osuše kako biste nastavili sa apsorpcijom hranljivih materija i fotosintezom, što na kraju poboljšava rast.

Presadite sa pravom zemljom
Ako je vaš Croton rast zaostao ili ako primetite da korenje raste kroz drenažne rupe ili kruži oko dna saksije, moraćete da biljci date dodatni prostor i nadopunite zemlju. Pokušajte da uskladite novi tip tla sa originalnom teksturom što je više moguće kako biste ograničili šok i osigurali da će nastaviti da rastu srećno bez ikakvih problema sa tlom. Biljke krotona mogu biti toksične, pa ne zaboravite da nosite rukavice kada rukujete biljkom.

Ne zaboravite da hranite
Jednom kada vaša biljka bude u istoj saksiji godinu ili dve, verovatno će potrošiti većinu dostupnih hranljivih materija u zemljištu. Da bi se ubrzao rast i produžio njihov život, neophodno je nadoknaditi ove hranljive materije. Hranite svoje Crotone izbalansiranim tečnim đubrivom svakih 4-6 nedelja tokom proleća i leta kako biste bili sigurni da rastu do svog punog potencijala.

Orezujte oštećene ili obolele listove i stabljike
Redovno pospremanje biljke će usmeriti njenu energiju ka novom rastu umesto da održava umiranje i oštećeni rast. Obrezivanje obolelog lišća takođe sprečava širenje problema, izbegavajući preranu propast vaših biljaka. Uverite se da su makaze čiste i dezinfikovane pre nego što počnete da biste bili sigurni da će rane brže zarastati.

Proverite štetočine
Uobičajene štetočine i bolesti krotonskih biljaka su još jedan problem koji može dovesti do ranog propadanja vaše biljke ako se ne kontroliše odmah. Često proveravajte da li postoje znaci problema uzrokovanih lisnim ušima, tripsima, brašnastim bubama, belim mušicama i mnogim drugim uobičajenim štetočinama kućnih biljaka. Uklonite ih neem uljem ili insekticidnim sapunom čim se uoče i ponavljajte sve dok bube potpuno ne nestanu.

Okončanje

Iako nisu najbrži uzgajivači, Crotonovi nagrađuju biljke za uzgoj bilo kog budućeg ili postojećeg roditelja biljke. Možda ni oni ne žive najduže, ali će sigurno ispuniti vaš dom bojom dok su u blizini.