uobicajenih stetocina i bolesti bostonske paprati

Upravljanje uobičajenim bubama, štetočinama i bolestima bostonske paprati kod kuće

Bostonske paprati nude roditeljima biljke sve vrste upotrebe i koristi i obično su relativno bez problema sa štetočinama i bolestima sve dok joj se daje dovoljno vlage i čuva se od sunca. Međutim, navika koju mnogi vlasnici biljaka imaju da ostavljaju ove paprati napolju tokom leta može ih izložiti većem broju štetočina nego što bi mogli da se susreću u kući. Takođe je moguće da paprat pati od nekoliko bolesti, posebno ako joj se ne pruži najbolja nega. Ovaj vodič će vas provesti kroz 9 najčešćih štetočina i bolesti bostonske paprati i šta možete učiniti da ih efikasno ublažite kod kuće.


Štetočine i bolesti bostonske paprati – Ključni zaključci:
Trik za održavanje Bostonske paprati bez štetočina je da redovno proveravate listove da li ima znakova oštećenja. Malo štetočina može oštetiti bostonsku paprat, ali puževi i puževi su čest problem. Bolesti koje mogu oštetiti ovu paprat uključuju trulež korena i više vrsta plamenjače u vazduhu. Pokušajte da tretirate biljku insekticidnim sapunom ili hortikulturnim uljem, kao i da obezbedite optimalnu negu biljke kako biste ublažili uobičajene probleme.

Najčešće štetočine i bolesti bostonske paprati (i kako ih prepoznati)
Zdrava bostonska paprat (Nephrolepis ekaltata) koja se drži u temperaturnom opsegu i nivou vlažnosti koju preferira verovatno će imati relativno malo problema sa štetočinama i bolestima. Ako naiđete na problem, verovatno će to biti jedan od sledećih problema.

Proveravajte celu biljku najmanje jednom mesečno, odvajajući listove do nivoa tla, da biste uhvatili znake štetočina i bolesti dok se još mogu tretirati.

1) Nematode
Nematode su sićušni crvi koje je teško uočiti.
Nematode su jedna od retkih biljnih štetočina koje ostaju skrivene u tlu, oštećujući vašu bostonsku paprat gde je teško reći da nešto ide po zlu. Ove štetočine su sićušni crvi koji su premali da bi se mogli videti golim okom.

Biće vam potreban test tla da biste utvrdili da li je to problem sa vašom biljkom, što možda nije vredno truda za jednu bolesnu kućnu biljku. Većina nematoda koje pogađaju paprati u zatvorenom prostoru će uzrokovati da listovi uvenu pojedinačno, što nije znak nedostatka zalivanja. Novi listovi mogu ispasti zakržljali, uvijeni ili požuteti sa izraženim deformisanim izgledom.

Pomoći će samo prskanje zemlje sa korena paprati i presađivanje vaše bostonske paprati u novu mešavinu zemlje koja nije kontaminirana, a možda neće spasiti biljku. Gde je moguće, vredi pregledati nove bostonske paprati koje pokazuju znake oštećenja od nematoda pre nego što završite kupovinu.

2) Mealibugs
Mealibugs su česta štetočina koju privlače bostonske paprati.
Male, pahuljaste i uglavnom bele, Mealibugs je ipak teško uočiti zbog njihove male veličine. Ovi insekti koji sišu sok takođe imaju tendenciju da se sakriju na donjoj strani listova i na spojevima gde se pojedinačni listovi spajaju na rebra. Umesto toga, možda ćete primetiti da je paprat lepljiva na dodir jer ove štetočine iza sebe ostavljaju šećerne naslage poznate kao medena rosa. To može dovesti do pojave crne plesni i na paprati. Brašne bube imaju tendenciju da se zalete na druge sobne biljke ili se zadržavaju u blizini zemlje dok se ne mogu proširiti po biljci.

3) Paprati grinje
Papratne grinje su uobičajena štetočina bostonske paprati.
Širok spektar biljnih grinja cilja samo na paprati, uključujući bostonsku paprat. Često male kao zrno soli, ove grinje imaju tendenciju da se rašire po listovima i sisaju sok iz njih sa sitnim mrljama oštećenja. Ovo ima tendenciju da stvori opšti zarđali ili crvenkasti izgled normalno zelenog lišća.

Ako primetite smeđe ili promene boje koje nisu ograničene na vrhove listova, verovatno imate posla sa nekom vrstom paprati. Ovaj problem često preplavi biljku i ozbiljno je ošteti pre nego što otkrijete znake zaraze.

Održavajte svoju paprat što je moguće zdravijom kako biste prirodno održali nizak nivo grinja, a ne planirajte da se borite protiv njih ako ih pronađete.

4) Lisne uši
Lisne uši su uobičajene štetočine bostonske paprati.
Nešto veće od grinja, ali ih je i dalje lako propustiti, lisne uši privlače paprati i kao izvor hrane i za zaštitu od predatora. Ovi insekti mogu da putuju daleko uprkos svojoj veličini, tako da je svaka bostonska paprat koja leti napolju u opasnosti da ih pokupi.

Lisne uši se mogu brzo razmnožavati i pokrivati biljku pravim uslovima u zatvorenom prostoru kako bi podstakli njihova jaja da se izlegu. Pranje biljke jednom nedeljno je već odlična ideja za uklanjanje prašine sa lišća, ali takođe može pomoći u uništavanju populacije lisnih uši i pomoći vam da ih uočite pre nego što se umnože.

5) Bele mušice

Jedan od retkih letećih insekata koji utiču na bostonske paprati, bele mušice se često šire sa obližnjeg voća ili drveća u senci da bi se gnezdile u lišću. Bele mušice su baš kao što ime opisuje, muva bele boje koja iza sebe ostavlja lepljive naslage poput brašnaste bube. To znači da ste mi možete primetiti rast buđi na listovima paprati pre nego što primetite bilo koju od stvarnih muva.

Prskanje paprati sprejom za pesticide pre nego što je unesete u zatvoreno za zimu može osigurati da se ova štetočina ne počne razmnožavati u kući.

6) Puževi i puževi
Puževi i puževi uživaju u žvakanju bostonske paprati u bašti.
Bostonske paprati su veoma privlačne za puževe i puževe, prvenstveno kada se uzgajaju na zemlji ili u otvorenim kontejnerima. Nađete na desetine ljigavih štetočina koji posećuju vašu terasu ili se čak penju na stubove na vašem tremu tražeći vašu paprat. To je zbog njihove nutritivne vrednosti za puževe, a takođe i zbog toga što listovi koji zadržavaju vlažnost pomažu da se štetočinama obezbedi mesto da ostanu dobro navlaženi.

Možda ćete naći na desetine puževa ili puževa u vašoj bostonskoj paprati, a da čak i ne primetite veliku štetu krajem leta. Pobrinite se da ih prođete i pokupite rukom kada unesete paprat u zatvoreni prostor, kako se ne bi razmnožavali u vašoj paprati preko zime.

7) Trulež korena
Bolest truleži korena koja utiče na biljku bostonske paprati.
Pošto ova sobna biljka preferira stabilno snabdevanje vodom i vlažno tlo, na kraju može biti pogođena truljenjem korena. Ovo je bakterijska ili gljivična infekcija koja truli korenje koje nema dovoljno protoka vazduha ili priliku da se povremeno osuše.

Kontejner bez odgovarajuće drenaže ili upotrebe posude za vlagu može podstaći ovaj problem. Prvo ćete primetiti dramatično uvenuće i gubitak najstarijih listova. Pomoći će samo isušivanje mešavine tla i korišćenje boljeg kontejnera za drenažu.

8) Rhizoctonia Aerial Blov
Rhizoctonia Aerial Blight može uticati na unutrašnje paprati kod kuće.
Jedna od retkih bolesti koja pogađa bostonske paprati, ova vrsta gljivice izaziva tamno smeđe do tamnosmeđe mrlje oštećenog tkiva koje se šire po lišću paprati. Čitavi listovi mogu uvenuti ili propasti zbog razvoja ovih lezija. Najverovatnije će se dogoditi kada su spoljni uslovi veoma vlažni i vrući, što je teško za ovu paprat. Možda ćete želeti da unesete bostonske paprati u zatvorene prostore u jeku leta kako bi sprečili da im paprati postane problem.

9) Bakterijska gljivica
Bakterijska gljivica pogađa brojne vrste paprati.
Druge vrste paprati paprati mogu biti bakterijskog porekla. Ove infekcije imaju tendenciju da dovedu do stvaranja tamnijih lezija vlažnijeg izgleda na listovima. Stabljike mogu oslabiti i potamniti, lomeći se na liniji tla. Ova bolest se takođe pokreće uglavnom zbog vlažnih uslova i visoke toplote koja opterećuje biljku. Jednom kada je biljka jako zaražena, malo je verovatno da će se spasiti čak ni drastičnim merama.

Opcije pesticida i insekticida

Suočavanje sa insektima na bostonskoj paprati obično ima višestruki pristup. Zbog gustine i rasporeda lišća koji se preklapa, moraćete da koristite ručne napore da pronađete i uklonite što više štetočina.

Stavite par vinilnih rukavica ako vam je neprijatno da rukujete puževima ili gnječite brašnaste bube. Kada proverite biljku i uklonite sve bube koje možete pronaći, možda ćete morati da dodate snagu pesticida ili insekticida u mešavinu.

Hortikulturno ulje je dobar izbor za paprati jer njihovi listovi mogu da podnesu oblaganje mešavinom bez oštećenja. Možete pokušati da koristite lagani premaz ulja kanole za domaći tretman za gušenje štetočina.

Insekticidni sapun će ukloniti tvrdokorne lisne uši i brašnaste bube sa samo nekoliko ponovljenih aplikacija. Razmislite o korišćenju insekticidnog spreja širokog spektra koji je naveden kao prikladan za paprati kako biste ubili sve skrivene štetočine kada premeštate bostonsku paprat iz spoljašnjosti.

Kako koristiti pesticide i insekticide za bostonske paprati
Nemojte preterano koristiti pesticide na bostonskoj paprati kao preventivnu meru, čak ni prirodne i organske opcije. Paprat prvenstveno treba da se odupre zarazi i bolestima ako je jaka i dobro raste.

Redovno prskanje biljke običnom vodom ide dalje od pokušaja stalnog ciljanja ranih znakova problema hemijskim tretmanima.

Upravljanje štetočinama i bolestima

Bostonskim papratima je potreban nivo vlažnosti viši od prosečnog, poželjno oko 60% ili više. Držite ih dalje od propuha i suvog vazduha koji bi mogli da posmeđe vrhove. Bostonske paprati najbolje uspevaju kada su izložene jakoj, indirektnoj sunčevoj svetlosti tokom većeg dela dana.

Redovno zalivajte i zamagljujte najmanje jednom nedeljno kako biste držali prašinu pod kontrolom. Bostonske paprati će takođe imati koristi od đubrenja u prolećnim i letnjim mesecima.

Bostonske paprati koje su na otvorenom izložene su većem riziku od napada štetočina, pa razmislite o tretiranju tih primeraka jednom mesečno insekticidom opšte namene. Stavljanje mamca za puževe oko biljaka može zaustaviti štetu od tih štetočina.

Okončanje
Ne paničite ako vidite rane znake infestacije štetočina na vašoj bostonskoj paprati. Nakon tretmana, možete sačuvati svoju biljku i sprečiti useljavanje insekata. Izbegavajte bolesti korišćenjem mešavine za saksije koja dobro drenira i unosom biljaka unutra tokom perioda ekstremne vlažnosti i vrućine.