U kojim bojama dolazi uobicajeno cvece mirte Istrazivanje raznolikosti nijansi i nijansi

Obične mirte su zimzeleni grmovi poreklom sa Mediterana. Ove prelepe biljke su najpoznatije po svojim prekrasnim malim cvetovima koji izbijaju od leta do jeseni. U ovom članku ćemo saznati u kojim bojama dolaze obične cvetove mirte.


Koje boje dolaze cvetovi mirte?
Uobičajeni cvetovi mirte (Mirtus communis) dolaze samo u beloj boji, ali neki cvetovi mogu imati blage naznake ružičaste. Ovi mali beli cvetovi su atraktivni i delikatni, dajući grmovima mirte elegantan izgled. Iako je obična mirta jedna vrsta, hortikulturari su razvili nekoliko sorti, uključujući:

Mirtus communis ‘Bukifolia’ – Ova patuljasta sorta obične mirte ima sitne listove i bele cvetove.
Mirtus communis „Compacta Variegata“ – Ova prelepa sorta mirte ima raznobojno lišće sa žutim i belim mrljama. Ova sorta je takođe relativno kompaktna i naraste do 8 stopa.
Mirtus communis ‘Tarentina’ – Kompaktna obična sorta mirte koja u punoj veličini dostiže približno 6 stopa visine i širine. Takođe dolazi u raznolikoj verziji.
Kada cvetaju cvetovi mirte?
Obični grmovi mirte cvetaju od leta do jeseni, obično počevši od početka juna i završavajući u oktobru. Cvetovi mirte traju negde između nekoliko nedelja i mesec dana. Mirte koje rastu u toplijoj klimi često cvetaju ranije od onih u hladnijim oblastima.

Šta simbolizuju cvetovi mirte?

Cvetovi mirte simbolizuju ljubav i odanost, što objašnjava zašto su popularni izbor u svadbenim buketima. Oni su takođe bili važni u staroj Grčkoj jer su bili povezani sa boginjama poput Afrodite i Demetere. Cvetovi mirte su takođe povezani sa lepotom, oporavkom i restauracijom.

Kao i drugo belo cveće, cvetovi mirte takođe mogu da simbolizuju nevinost, mir i čistotu. Na jeziku cveća, poznatom kao floriografija, belo cveće prenosi poruke iskrenosti, trajne ljubavi i poverenja.

O cvetovima obične mirte
O cveću mirte
Porodica i rod
Cvet obične mirte je jedna od tri vrste iz roda Mirtus u porodici Mirtaceae. Od ove tri vrste, obična mirta je glavna koja se nalazi u baštama. Obične mirte se često mešaju sa nesrodnim krep mirtama iz roda Lagerstroemia u porodici loosestrife (Lithraceae).

Grmovi mirte su prvenstveno porijeklom iz Mediterana i južne Evrope. Njihov izvorni raspon se takođe proteže na delove Afrike, Azije i indijskog potkontinenta. Obični grmovi mirte uspevaju u toplim klimama i blagim zimama u USDA zonama 8 do 10. Uz to, biljke mirte mogu tolerisati temperature i do 10ºF.

Botaničke karakteristike
Mirte su zimzeleno grmlje ili malo drveće sa jednostavnim kopljastim listovima. Cvetovi obične mirte imaju male, atraktivne pojedinačne bele cvetove sa pet latica i nekoliko dugih, istaknutih prašnika. Neki cvetovi imaju blagu nijansu ružičaste.

Cvetovi mirte takođe proizvode suptilan, svež miris sličan mirisu biljaka eukaliptusa. Nakon završetka cvetanja, mirte daju plavičasto-crne bobice koje su popularne kod ptica.

Obične mirte retko narastu više od 16 stopa i šire se oko 8 do 10 stopa u širinu. Mirte su sporo rastuće grmlje kojima je potrebno 10 do 20 godina da dostignu punu veličinu. Mirte retko daju više od 12 inča novog rasta svake godine.

Koristi i prednosti
Obične mirte su atraktivni ukrasni grmovi koji se takođe mogu obučiti kao živa ograda. Listovi mirte su jestivi i uglavnom se koriste kao arome, slično lovorovim listovima. Iako su bobice jestive, obično su sušene ili mlevene.

Za proizvodnju eteričnih ulja koriste se različiti delovi biljaka mirte. Kora mirte takođe ima moguće lekovite prednosti jer sadrži salicilnu kiselinu. Ova kiselina je takođe prisutna u kori vrbe i deluje kao prirodni lek protiv bolova. Ove biljke se koriste u medicini još od 600. godine pre nove ere.

Česta pitanja o bojama cveta mirte:
Kako izgleda cveće mirte?
Cvetovi mirte imaju pojedinačne bele cvetove sa pet latica i grozdovima dugih prašnika. Neke od latica mogu takođe imati nijansu ružičaste.

Koje je drugo ime za cveće mirte?
Cvetovi obične mirte su takođe poznati kao korzikanski biber ili slatka mirta. Ove biljke su takođe poznate kao „prave“ mirte da bi se razlikovale od nepovezane krep mirte.

U koje doba godine mirta cveta?
Grmlje mirte cvetaju tokom leta i jeseni. Mali beli cvetovi niču već u junu i završavaju tek u oktobru.

Uobičajene boje cveta mirte: omotavanje
Common mirtle proizvode divne male bele cvetove sa nekoliko dugih prašnika. Neke latice takođe imaju naznake ružičaste. Cvetovi mirte cvetaju od leta do jeseni i proizvode jedan krug cveća. Cvetovi mirte takođe imaju sladak, svež miris sličan onom eukaliptusa.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za uzgoj i negu limunske mirte i krep mirte.