Najbolje tlo za srećne biljke bambusa Dracaena sanderiana

Sve što treba da znate o srećnim biljkama bambusa i zemljištu!

U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz osnovne principe o tome šta čini dobru osnovu tla za vašu biljku Lucki Bamboo i najbolji recept za domaće tlo i gotove opcije tla. Možda poznajete srećni bambus kao vodenu biljku, ali da li ste znali da može da raste i u zemljištu? Uprkos svom imenu, srećni bambus – poznat i kao Dracaena sanderiana – zapravo nije povezan sa bambusom. Umesto toga, to je popularna kućna biljka koja svakoj prostoriji dodaje bujnu, tropsku atmosferu. Sa svojim skulpturalnim izgledom koji se može obučiti da raste u atraktivnim oblicima, srećni bambus se često koristi u feng šuiju i smatra se da donosi prosperitet i radost.


Najbolja mešavina zemljišta za srećni bambus – esencijalno:
Srećni bambus najbolje raste na bogatom, dobro drenirajućem tlu koje zadržava odgovarajuću količinu vlage i hranljivih materija, a da ne ostane vlažno ili mokro. Ove biljke preferiraju blago kiselo zemljište sa pH od 6,0 do 6,5. Izaberite mešavinu tla za sočno ili kaktusovo tlo i dodajte tresetnu mahovinu da biste poboljšali zadržavanje vlage.

Zašto je izbor zemljišta važan

Zemlja koju koristite za sadnju srećnog bambusa čini veliku razliku u zdravlju i rastu vaše biljke. U stvari, pravo zemljište je od suštinskog značaja za sposobnost D. sanderiana da napreduje.

Zemljište igra nekoliko ključnih uloga u zdravlju biljaka. Prvo, obezbeđuje osnovu za korenje, tako da biljke mogu da stoje čvrsto na mestu. Ali isto tako važno, tlo isporučuje vodu, kiseonik i hranljive materije koje su biljke potrebne da bi preživele i napredovale. Pogledajmo nekoliko načina na koje se biljke oslanjaju na tlo da bi preživele:

Biljkama su potrebne hranljive materije, kao što su minerali kalcijum, magnezijum, azot i još mnogo toga; koren biljke uzima ove hranljive materije iz zemlje.
Biljkama je takođe potreban vazduh za pretvaranje šećera u energiju; sićušni prostori između čestica tla, poznati kao pore, sadrže vazduh kojem biljke mogu pristupiti kroz svoje korenje.
Biljkama je potrebna voda, a pore u zemljištu zadržavaju vodu; biljke pristupaju vodi svojim korenima, a ona zatim putuje gore i kroz biljke, isporučujući hranljive materije, hladeći biljku i podstičući fotosintezu.
Na kraju, tlo deluje kao izolacija, štiteći koren biljaka od oštrih temperaturnih promena.
Šta je u zemljištu? To je mešavina komposta – ili raspadajuće biljne i životinjske materije – i mineralnih čestica. Vrsta tla zavisi od teksture i veličine ovih čestica.

Čestice peska su najveće. Peščano zemljište se veoma brzo odvodi i omogućava puno vazduha da dođe do korena, ali ne zadržava dobro vlagu ili hranljive materije.
Čestice gline su mnogo manje. Glinena zemlja zadržava vodu i hranljive materije, ali se ne odvodi brzo niti obezbeđuje mnogo vazduha za korenje biljaka.
Čestice mulja su veličine između gline i peska. Muljevito tlo zadržava vlagu i hranljive materije, drenira se umerenim tempom i nudi adekvatnu aeraciju korenu biljaka.
Zemljišta imaju mešavinu ove tri veličine čestica i nazvana su po česticama kojih ima najviše. Kada postoji približno ista količina peska, gline i mulja, tlo je poznato kao „ilovasto“.

Ostale vrste zemljišta uključuju „tresetno“, koje ima veliku količinu komposta ili biomase. Tresetno zemljište nudi i zadržavanje vlage i hranljivih materija i aeraciju i ima tendenciju da ima niži pH nivo.

Na drugoj strani pH skale nalazi se „kredasto“ zemljište, koje je više alkalno. Kredasto tlo se brzo drenira i ne zadržava dobro hranljive materije.

Koje su primarne komponente koje se koriste u mešavini zemljišta za saksije?
Koje se primarne komponente koriste u mešavini zemljišta za saksije?
Zemlja za saksije je napravljena od mešavine elemenata. Kada se pomešaju, oni će zadržati vlagu i hranljive materije, dozvoliti da se višak vode isprazni i obezbediće aeraciju korenu biljaka. Svaka vrsta biljke ima svoje specifične potrebe za zemljištem, tako da je odabir prave mešavine zemljišta ključ za zdravlje biljaka.

Uobičajeni elementi koji se nalaze u mešavini zemljišta za saksije uključuju:

Kokos kokos, vlaknasti materijal napravljen od kokosove ljuske koji poboljšava aeraciju.
Kompost/organska materija obogaćuje zemljište hranljivim materijama.
Perlit, ili razbijena vulkanska stena koja poboljšava zadržavanje vlage, aeraciju i drenažu.
Sitne borove kore ili sitne strugotine malča koje povećavaju kiselost i zadržavanje vlage
Plovac ili lagana vulkanska stena koja poboljšava i drenažu i aeraciju
Pesak pomaže da se tlo brzo osuši.
Aktivator zemljišta je komercijalni proizvod koji sadrži huminske kiseline koje ubrzavaju proces kompostiranja, pomažući u povećanju nivoa hranljivih materija u zemljištu.
Sphagnum tresetna mahovina je neobnovljivi resurs koji se bere iz močvara i močvara; povećava kiselost zemljišta dok povećava zadržavanje vlage i poboljšava drenažu.
Vermikulit je lagani dodatak zemljištu koji povećava zadržavanje vode i hranljivih materija, kao i zadržavanje vlage.

Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta za Lucki Bamboo

Kako znate da li koristite pogrešna mešavina zemljišta? Za srećni bambus, žutilo lišća je siguran znak problema sa zemljištem. Prvo proverite da li se vaše tlo pravilno drenira. Previše vlažno zemljište može dovesti do žutog lišća i truleži korena.

Žuti listovi takođe mogu ukazivati na to da je pH tla previsok. Srećni bambus ne podnosi alkalno zemljište i preferira pH od 6,0 do 6,5. Dodavanje tresetne mahovine ili sitnih čestica borove kore može pomoći u smanjenju pH nivoa.

Važnost dobro drenirajućeg zemljišta za saksije za srećne biljke bambusa
Srećni bambus se može uzgajati u vodi, pa biste mogli pomisliti da bi biljke volele i mokro tlo. Međutim, srećne biljke bambusa zahtevaju odličnu drenažu kada se uzgajaju u zemljištu i ne vole mokre noge.

Mokro tlo može čak dovesti do korena, situacija u kojoj je tlo toliko zasićeno da biljke ne mogu dobiti dovoljno vazduha.

Poboljšajte drenažu tla dodavanjem amandmana kao što su tresetna mahovina, sitne čestice borove kore, plovućac, vermikulit, perlit ili pesak u zemlju vašeg srećnog bambusa.

Koji pH nivoi u tlu su najprikladniji za Lucki Bambus?
Lucki bambus preferira blago kiseli pH nivo od 6,0 do 6,5. Dodajte tresetnu mahovinu ili sitne komade borove kore u tlo da biste snizili pH nivoe.

Ultimativni kućni recept za mešavinu bambusa

Najbolja mešavina za saksije za vaš srećni bambus obezbediće odličnu drenažu, dovoljno zadržavanje vlage i hranljivih materija, blago kisele pH vrednosti i dobru aeraciju. U velikoj posudi pomešajte:

2 dela tresetne mahovine ili ilovače
1 deo perlita
1 deo peska
1 deo sitne borove kore

Nosite rukavice kada mešate i dodajte dovoljno vode da zemlja bude vlažna, ali ne i teška. Ako želite da poboljšate drenažu, dodajte šaku peska u mešavinu.

Najbolja prethodno mešana tla za Lucki Bambus
Ako više volite da kupite prethodno mešano zemljište za svoj srećni bambus, imate nekoliko opcija, uključujući:

Česta pitanja o mešavini zemljišta za srećnu biljku bambusa:

Koliko često treba da menjam zemljište za svoju srećnu biljku bambusa?
Ako vaša biljka pokazuje znake nevolje, kao što su žuti listovi, zemljište se može nakupiti fluora iz vode iz slavine ili zadržava previše vode. Prebacite se za mešavinu zemljišta koja dobro drenira koja obezbeđuje obilje aeracije.

Mogu li da koristim zemlju za kaktuse za Lucki bambus biljke?
Da, kaktus i sočno tlo su dobar izbor za srećni bambus. Možete dodati malo tresetne mahovine da povećate vlažnost i zadržavanje hranljivih materija.

Da li srećne biljke bambusa vole mokro ili suvo tlo?
Srećni bambus ne voli mokro ili suvo tlo; umesto toga, biljke preferiraju dobro drenirajuće zemljište koje zadržava dovoljno vlage.

Koja su primarna razmatranja za tlo kada se presađuju biljke Lucki bambusa?
Zemljište treba da obezbedi odličnu drenažu i zadrži odgovarajuću količinu hranljivih materija i vlage uz održavanje blago kiselog pH.

Da li posuda za saksije utiče na vrstu mešavine zemljišta za Lucki bambus biljke?
Ako posuda za saksije nije porozna, posebno pazite da izaberete dobro drenirajuće tlo.

Da li su srećnim biljkama bambusa potrebni duboki kontejneri za saksije?
Srećnom bambusu nisu potrebni posebno duboki kontejneri. Izaberite posudu koja je najmanje dvostruko veća od prečnika korena biljke.

Okončanje

Srećne biljke bambusa su dugo bile cenjene u feng šuiju i smatra se da donose prosperitet i sreću. Ove srećne biljke se lako uzgajaju na pravom tlu. Izaberite dobro drenirajuće, blago kiselo zemljište za svoj srećni bambus i gledajte kako napreduje.