Zasto mi se biljka aloje kovrca i kako to popraviti

Biljke aloje su poznate po tome što su neke od najotpornijih i najlakših za negu kućnih biljaka – i to je obično tačno. Međutim, ove biljke mogu razviti probleme kao što je uvijanje listova. Ostanite sa nama dok vam objašnjavamo moguće uzroke i rešenja za uvijanje biljaka aloje.


Zašto se listovi moje biljke aloje uvijaju?
Biljke aloje obično imaju krute listove koji rastu pravo iz osnove biljke. Ako pogledate listove odozgo, ivice bi trebalo da izgledaju uglavnom ravne i ravne.

Međutim, ponekad ivice listova aloe počinju da se uvijaju nagore. Ako primetite ovo, proverite sledeće uzroke.

Najčešći razlog zašto se vaša biljka aloje uvija (ili visi) je nedovoljno zalivanje. Dok biljke aloje mogu da podnesu periode suše, i dalje im je potrebna vlaga da bi uspele.

Ako biljke aloje ne dobijaju vodu koja im je potrebna, mogu savijati svoje lišće kako bi sačuvale vlagu. Uvijeni listovi gube manje vode što može pomoći biljkama da prežive sušu.

Zemlja će se osušiti ako ne zalivate biljke aloje dovoljno često. Da se ​​to ne dogodi, zalivajte kada se gornja dva do tri inča zemlje osuši.

Takođe možete koristiti merač vlage da biste utvrdili da li treba da zalivate svoju biljku aloe ili ne.

Ponekad može biti teško zapamtiti da zalijete svoje biljke – i mi razumemo! Ako ste nenamerno zanemaren roditelj biljke, pokušajte da postavite nedeljni podsetnik da vas podstakne da proverite svoje biljke.

Kada zalivate biljke aloe, uverite se da ste dobro zasitili tlo.

Nepravilna mešavina zemljišta

Istina je da biljke aloje vole mešavinu zemljišta koja dobro drenira. Međutim, ova mešavina za saksije bi i dalje trebalo da zadrži malo vlage.

Ako vaša biljka aloje raste u pesku, perlitu ili šljunku, smeša neće moći da zadrži mnogo vlage. Dakle, čak i ako zalivate svoju biljku aloje jednom nedeljno, tlo može ostati suvo većinu vremena.

Preporučujemo da izaberete mešavinu za saksije koja je označena za sukulente i kaktuse. Dve opcije uključuju mešavinu sukulentnih saksija Miracle-Gro i mešavinu sukulenta i zemljišta za kaktuse Superfli Bonsai.

Previše direktnog svetla

Biljke aloje vole puno jakog svetla. U stvari, potrebno im je da napreduju!

Međutim, previše direktnog, jakog svetla može izazvati stres kod biljaka. Ako se to dogodi, listovi aloje mogu početi da se uvijaju (i postaju žuti ili smeđi).

Ako vaša biljka prima direktnu svetlost veći deo dana, pokušajte da je premestite u prostor (u zatvorenom ili napolju) koji prima jarku, ali indirektnu sunčevu svetlost. U idealnom slučaju, biljke aloje dobijaju 6-8 sati jarke, ali indirektne svetlosti svakog dana.

Vruće temperature

Kako temperatura raste, biljke moraju da se ohlade. Kao što se ljudi znoje da bi snizili temperaturu našeg tela, biljke gube vodu transpiracijom da bi se ohladile.

Pošto povišene temperature dovode do povećane brzine transpiracije, veća je verovatnoća da će biljke dehidrirati na visokim temperaturama. Ako se unutrašnja vlaga biljke previše smanji, ona može početi da uvija svoje listove u pokušaju da sačuva vlagu.

Zapamtite da biljke aloje preferiraju temperature između 60-85ºF. Ako biljka aloje sedi na području iznad ovog opsega duži period, njeni listovi mogu početi da se uvijaju. Ovo je posebno tačno ako biljka takođe dobija puno direktnog svetla.

Pokušajte da smanjite temperaturu u vašem domu ili kancelariji. Alternativno, možete da premestite svoju biljku aloje na tamnije mesto gde su temperature niže (imajte na umu zimi ako je vaša biljka blizu radijatora ili izvora toplote).

Takođe treba da zapamtite da povećane temperature znače da ćete morati češće da zalivate biljku aloje.

Neka vaše biljke aloe budu zdrave
Redovno praćenje životne sredine vaše biljke aloje i pružanje odgovarajuće nege omogućiće vašoj biljci da napreduje. Ne zaboravite da zalivate kada se gornjih nekoliko inča zemlje osuši i održavajte temperaturu vazduha između 60-85ºF. Uz dužnu pažnju i pažnju, vaše biljke aloje će uspevati godinama koje dolaze.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za negu biljaka aloje kod kuće.