Uzgajanje zive ograde od kamelije koje sorte odabrati za privatnost i lepotu

Kamelije su ljupki zimzeleni grmovi poznati po svojim fantastičnim cvetovima i sjajnim zelenim listovima. Kamelije ne prave samo dobre ukrasne grmlje. Ove biljke iz porodice čajeva (Theaceae) mogu se uzgajati i kao žive ograde. U ovom članku ćemo istražiti koje su sorte kamelije najbolje za žive ograde.


Da li kamelije prave dobre žive ograde?
Kamelije su sporo rastuće zimzeleno grmlje koje mogu da žive vekovima u pravim uslovima. Kao takve, kamelije su odlične biljke za ogradu. Kada vaša živa ograda dostigne pristojnu visinu, čini fantastičan ekran za privatnost za vašu baštu.

Žive ograde od kamelije su takođe veličanstvene kada procvetaju. Tačno kada će vaša živa ograda od kamelije cvetati zavisi od sorte koju koristite. Kamelije u ranoj sezoni cvetaju u jesen, u srednjem periodu cvetaju tokom zime, a kamelije u kasnoj sezoni cvetaju u proleće.

Biljke kamelije mogu se napraviti u žive ograde uz prilično minimalan napor. To ih čini idealnim za upotrebu kao žive ograde ako nemate mnogo iskustva.

Koje su kamelije najbolje za žive ograde?

Japanske kamelije (Camellia japonica) i sasankua kamelije (Camellia sasankua) su odlične za uzgoj kao žive ograde. Obe vrste su prilično česte u baštama.

Japanske kamelije su više, ali rastu sporije od kamelija Sasankua. Žive ograde Camellia japonica dostižu visinu od 12 stopa, dok živica Camellia sasankua naraste do približno 10 stopa.

Sasankua kamelije su kamelije iz rane sezone koje više vole sunce. Japanske kamelije su kamelije srednje sezone koje bolje rastu u delimičnoj senci. Camellia sasankua preferira USDA zone 7 do 9, dok je Camellia japonica izdržljiva u zonama od 6 do 10.

Koju god vrstu kamelije koristite za svoju živu ogradu, možete birati između nekoliko sorti. Svaka sorta proizvodi cveće sa različitim cvetovima ili oblicima, tako da će sigurno postojati ono koje odgovara vašoj bašti.

Neke od najlepših sorti Camellia japonica za žive ograde uključuju:

Camellia japonica ‘Debutante’
Camellia japonica ‘Nucciov dragulj’
Camellia japonica ‘Prolećno obećanje’
Neke od najboljih sorti Camellia sasankua koje se uzgajaju kao žive ograde uključuju:

Camellia sasankua ‘Paradise Jennifer’
Camellia sasankua ‘Plantation Pink’
Camellia sasankua ‘Iuletide’

Kako uzgajati i trenirati živu ogradu od kamelije
U početku, uzgoj žive ograde od kamelije je isto što i uzgoj bilo koje vrste grmlja kamelije. Kamelijama je potrebno plodno, kiselo zemljište koje zadržava vlagu, ali je i dalje dobro drenirano. PH tla treba da bude negde između 5,0 i 6,5. Ako vaše trenutno zemljište nije pogodno, izmenite ga dodavanjem komposta od erikacea da biste povećali kiselost i dodali hranljive materije.

Kamelijama je obično potrebno zaštićeno mesto zaštićeno od hladnih ili jakih vetrova. Ovo važi i za žive ograde od kamelije gde god je to moguće. Zapamtite da sorte Camellia sasankua preferiraju puno sunce, dok sorte Camellia japonica preferiraju delimičnu senku. Mnoge kamelije takođe mogu tolerisati punu senku.

Redovno zalivajte kamelije prvih 18 meseci dok se postave. Nakon toga, vašoj živici od kamelije ne bi trebalo prečesto zalivanje. Moraćete češće da zalivate po vrućem vremenu jer kamelije ne vole da se suši.

Kada sadite kamelije za živu ogradu, dajte svakoj biljci otprilike 3 metra prostora sa obe strane. Ovo promoviše dobru cirkulaciju vazduha dok živica raste zajedno. Zasadite svoje kamelije u jesen u toplim podnebljima ili u proleće ako živite u hladnijoj klimi.

Obrezivanje je ključno za pravljenje prelepe žive ograde od kamelije. U početku, redovno orezujte kameliju da biste podstakli više pupoljaka da formiraju grane. Nakon što odsečete granu, iz nje bi trebalo da se razviju još dve.

Kada vaša živa ograda od kamelije dostigne željenu visinu i veličinu, smanjite rezidbu. Orezujte žive ograde od kamelije jednom godišnje, odmah nakon što završe cvetanje. Izbegavajte rezidbu ili oblikovanje živih ograda od kamelije tokom leta ili jeseni. U suprotnom, na kraju ćete ukloniti cvetne pupoljke u razvoju jer kamelije cvetaju na novom rastu.

Česta pitanja o Camellia Hedges:
Koliko brzo raste živa ograda od kamelije?
Žive ograde od kamelije rastu prilično sporo. Čak i brže rastuća Camellia sasankua svake godine dodaje samo oko 12 inča visine. Međutim, živa ograda od kamelije može trajati decenijama.

Koliko vremena kamelijama treba da narastu do pune visine?
Kamelije su sporo rastuće zimzeleno grmlje kojima su potrebne decenije da dostignu svoju punu visinu. Nekim sortama kamelije može trebati vek da dostignu visinu i do 25 stopa.

Da li koreni kamelije idu duboko?
Većina korenovog sistema kamelije razvija se u gustu prostirku blizu površine tla. Međutim, kamelije spuštaju nekoliko dubljih za pristup vodi pod zemljom. Okončanje Kamelije čine izvanredne cvetne zimzelene žive ograde za svaku baštu. Sorte Camellia japonica i Camellia sasankua su najbolji izbor za žive ograde. Japanske kamelije rastu više od sasankua kamelija, ali takođe rastu sporije. Za više, pogledajte naš detaljni vodič o značenju i simbolici kamelija i otkrijte naše omiljene vrste cvetova crvene, bele i ružičaste kamelije.