neverovatnih upotreba i prednosti biljaka Pilea peperomioides

Upotreba i beneficije kineske biljke novca podržane vodećim istraživačkim studijama

Ako želite da unesete malo veselja – a možda čak i sreće – u svoj dom ili kancelariju, ne tražite dalje od Pilea peperomioides. Poznate i kao kineska biljka novca ili NLO biljka, ove popularne kućne biljke nisu samo prijatne za gledanje. Takođe ne zahtevaju nisko održavanje, uspevaju na mestima sa slabom osvetljenošću, mogu pomoći u čišćenju vazduha i nude brojne druge prednosti. Čitajte dalje da biste saznali više o mnogim upotrebama i prednostima Pilea peperomiodija kod kuće.

O Pilea peperomioides (kineska biljka novca)

Kineske biljke novca pripadaju rodu cvetnih biljaka Pilea, koji sadrži više od 700 različitih vrsta. Pilea je deo porodice Urticaceae, ili koprive.
NATEST VIDEOS

P. peperomioides je popularna sobna biljka, zahvaljujući svojim okruglim, tamnozelenim listovima koji klimaju na vrhu zakrivljenih stabljika. Biljke rastu sporo, do oko 12 inča visine. U proleće mogu da cvetaju malim belim cvetovima, ali to ne čine često kada rastu u zatvorenom prostoru.

Na raspolaganju je nekoliko sorti. Među najčešćim su ‘šećer’ i ‘beli prskanje’, oba imaju šareno belo i zeleno lišće. „Mojito“ je takođe raznobojan, sa prugama bele i sive koje nastavljaju sa mermerom.

Biljke su porijeklom iz nekih oblasti Kine, posebno iz jugozapadnog Sečuana i sjeverozapadne provincije Junan. Ovde žive na vlažnom, senovitom šumskom tlu na relativno velikim nadmorskim visinama. Biljke su ugrožena vrsta u svom izvornom staništu, ali baštovani u zatvorenom širom sveta uživaju u njihovom srećnom izgledu i prirodi koja se lako održava.

Kada raste unutra, oponašanje ovih uslova je ključno za uspešnu, srećnu biljku. To znači pružanje jakog, ali indirektnog svetla – kao što je ono na prozoru okrenutom prema istoku, nekoliko stopa od prozora okrenutog prema jugu ili zapadu, ili ispred prozora okrenutog prema jugu ili zapadu koji je prekriven providnom zavesom . Uvek pazite da ne preterate sa zalivanjem biljke Pilea, što može dovesti do žutog ili opadanja listova. Takođe ćete želeti da razmislite o presađivanju vaših Pilea peperomioides svakih 18 meseci do 2 godine.

Kineske biljke novca takođe mogu tolerisati slabe svetlosne uslove, iako više vole jarko indirektno svetlo. Treba ih zaliti kada se gornjih par inča zemlje osuši. Đubrenje vršite svake tri nedelje u proleće i leto, koristeći đubrivo razblaženo do polovine, a svakih šest nedelja zimi i jeseni.

U kineskoj kulturi ove biljke su povezane sa finansijskim uspehom i bogatstvom. To može biti zbog njihovog lišća u obliku novčića. Smatra se da postavljanje P. peperomioides u severozapadni ugao kuće ili sobe može pomoći privlačenju pozitivne energije koja vodi do finansijskog bogatstva.

Ali dobar izgled i sreća nisu jedine dobre stvari kod P. peperomioides. Evo nekih od neverovatnih prednosti koje ove biljke mogu da ponude.
Prednosti Pilea peperomioides

1) Svojstva prečišćavanja vazduha

Verovatno već znate da biljke uzimaju ugljen-dioksid, sunčevu svetlost i vodu i, kroz proces fotosinteze, „izdišu“ kiseonik. Ali da li ste znali da ovaj proces pomaže u čišćenju vazduha od toksina?

Krajem 1980-ih, NASA studije su otkrile da sobne biljke imaju sposobnost da uklone specifične zagađivače iz vazduha u zatvorenom prostoru. Biljno lišće i korenje — kao i biljno zemljište i mikroorganizmi koji žive u njemu — pomažu u filtriranju zagađivača.

Biljke mogu sniziti nivoe rastvarača, hemikalija i organskih jedinjenja kao što su benzen, toluen, ksilen, formaldehid i još mnogo toga. I, naravno, biljke pomažu u uklanjanju ugljen-dioksida iz vazduha, zamenjujući ga svežim kiseonikom.

Decenijama kasnije, nedavna naučna istraživanja podržavaju NASA-ine nalaze. Biljke zaista mogu poboljšati čistoću vazduha; postavljanje nekoliko biljaka u vaš dom, kao što je P. pepermioides, može pomoći u čišćenju vazduha koji udišete.

2) Koristite u Feng Shui

Kineska praksa feng šuija pomaže vam da odlučite gde da postavite predmete, kao što su biljke, u vašem domu ili kancelariji. Položaj vašeg P. pepermioides može privući određene vrste pozitivne ili odbiti negativnu energiju.

Pet elemenata Feng Shuija uključuju drvo, vatru, zemlju, vodu i metal. Kineske biljke novca usklađuju se sa elementom „drvo“, koji je povezan sa akcijom, energijom i rastom. Kineska biljka novca je dalje povezana sa novcem i finansijskim uspehom zbog svojih okruglih listova (u obliku novčića).

Postavljanje vaše Pilea pepermioides u severozapadni sektor sobe ili kuće znači da biljka crpi energiju u Ksun odeljak. Ovo je povezano sa bogatstvom i prosperitetom.

3) Lako održavanje i lako održavanje

Biljke P. pepermioides su niske za održavanje sve dok im obezbedite uslove za rast koji imitiraju njihovo prirodno okruženje. Osim toga, kada se uzgajaju u njihovim preferencijama crvenim uslovima, nisu posebno skloni štetočinama ili bolestima.

Da biste replicirali šume jugozapadne Kine, obezbedite svojoj kineskoj biljci novca:

Temperature između 60 i 80 stepeni F.
Standardni nivoi vlažnosti u zatvorenom prostoru.
Mešavina zemljišta koja se brzo drenira i sadrži organski materijal.
pH nivo od 6,0 do 7,0.
Svetlo, ali indirektno izlaganje svetlosti, kao što je ono na prozoru okrenutom prema istoku ili u blizini filtriranog izvora svetlosti.
Izbegavajte hladne propuhe i izvore toplote.
Nikada ne izlažite jakom, direktnom svetlu kao što je ono sa prozora okrenutog prema jugu ili zapadu.
Hranite svake tri nedelje u proleće i leto i svakih šest nedelja u ostatku godine, koristeći đubrivo razblaženo do pola jačine.

4) Ornamentalna vrednost

Kineske biljke novca vole zatvoreni baštovani zbog njihove ukrasne vrednosti. Nije iznenađenje da su društveni mediji prepuni P. peperoimiodes! Na kraju krajeva, biljke su, pa, divne. Njihove čvrste, lučno zakrivljene stabljike prekrivene tamnozelenim listovima izgledaju skoro kao da lebde u vazduhu, što dovodi do nadimka „NLO biljka“.

Karakterističan, okrugli oblik lišća daje ovim malim biljkama srećan izgled. Oni daju estetiku pozitivnosti svakoj prostoriji.

5) Lako se razmnožava

Razmnožavanje je odličan način da povećate svoju kolekciju biljaka u zatvorenom prostoru bez trošenja ni novčića. Kineske biljke novca se lako razmnožavaju, što dovodi do drugog nadimka, „biljke za deljenje“.

Biljke šalju malo potomstvo, poznato kao „ćerke“. Ove male bebe Pilea iskaču kroz zemlju. Ako ih ostavite da narastu nekoliko inča, možete nežno odvojiti bebe nožem i posaditi ih u sopstvene saksije. Razmnožavanje ne postaje mnogo lakše od ovoga!

6) Toleriše različite svetlosne uslove

Kineske biljke novca najbolje rastu na jakom indirektnom svetlu, ali mogu da rastu i na mestima sa reflektovanim svetlom. Dobre opcije uključuju prozor okrenut istoku, nekoliko stopa udaljen od prozora okrenutog prema jugu ili zapadu, ili prozor okrenut prema jugu ili zapadu koji je prekriven providnom zavesom.

Dok P. peperoimiodes preferira jarko indirektno svetlo, oni mogu tolerisati niže nivoe svetlosti. Pazite na rast nogu ako postavite svoju biljku u tamniji ugao, pazite na rast nogu. Ovo ukazuje na to da biljci treba više svetlosti.

7) Poboljšajte mentalno zdravlje i smanjite stres

Prostorija ispunjena biljkama, kao što je kineska biljka novca, dovodi do smanjenja nivoa anksioznosti i stresa. Ovo može pomoći u poboljšanju mentalnog zdravlja. Nekoliko studija pokazuje da pogled na zeleno lišće smanjuje nivo stresa i pomaže ljudima da se osećaju smireno.

Na primer, jedno istraživanje učenika pokazalo je da je grupa koja je pohađala čas u prostoriji sa biljkama imala manji stres i anksioznost od učenika u prostoriji bez biljaka. Slično tome, gledanje u cveće pomaže ljudima da se osećaju srećnije. Čak i gledanje slika cveća rezultira fiziološkim efektima, kao što su niži krvni pritisak i nivo hormona stresa.

8) Mala potrošnja vode

P. peperomioides ne treba mnogo vode. Umesto da zalivate po redovnom rasporedu, sačekajte da se gornja dva inča zemlje osuši.

Slično tome, ako listovi počnu malo da padaju, pravo je vreme za dodavanje vode. Neophodno je obezbediti biljkama zemlju koja dobro drenira i posudu koja se lako drenira.

9) Bolja memorija i produktivnost
Bolja memorija i produktivnost

Istraživanja pokazuju da boravak u blizini biljaka dovodi do poboljšane sposobnosti obavljanja zadataka i koncentracije. U kancelarijama koje imaju ukrasno bilje, zaposleni pokazuju bolju tačnost zadataka i kvalitetniji rad. Smatra se da boravak oko biljaka u prirodi poboljšava pamćenje i koncentraciju do 20 procenata.

Biljke kao što je P. pepepromiodes, mogu povećati produktivnost i pamćenje. Studije pokazuju da ljudi koji rade u kancelarijama punim biljaka pokazuju poboljšane emocionalne, kognitivne i fizičke performanse. Sve u svemu, ovo je povećalo produktivnost za 15 procenata.

10) Ublažavanje alergija

Ako imate sezonske alergije, postavljanje kućnih biljaka, kao što su kineske biljke novca, u vašem domu ili kancelariji može pomoći. Kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru, biljke poput P. pepepromiodes pomažu u podizanju nivoa vlažnosti u vazduhu kroz proces koji se naziva transpiracija.

Kada biljke upijaju vodu u tlu kroz svoje korenje. Voda cirkuliše kroz biljku, igrajući nekoliko ključnih uloga dok ide. Kada voda stigne do lišća, vlaga se zatim oslobađa kroz pore, ili stomu, na listovima. Ovo povećava vlažnost, a veća vlažnost otežava cirkulaciju zagađivača, poput polena i drugih alergena.

Istraživanja takođe sugerišu da zatvorene biljke mogu ublažiti zagađivače u vazduhu i čak pomoći u smanjenju broja mikroba. Takvi zagađivači u vazduhu mogu pogoršati alergije. Postavite nekoliko sobnih biljaka blizu svog kreveta ili stola da vidite da li povećana vlažnost pomaže u ublažavanju alergija.
Prednosti kineskih biljaka novca – poslednja reč

Oni takođe nude niz prednosti, od poboljšanog raspoloženja i produktivnosti do čistijeg vazduha. Oni su takođe omiljena biljka u Feng Shuiju. Povrh svega, kineske biljke novca se malo održavaju i (bukvalno) se same razmnožavaju. Ove divne kućne biljke čine pozitivan dodatak svakom unutrašnjem prostoru.