Kako uzgajati karanfile u saksijama i kontejnerima osnovni saveti

Uz veselo cvetanje, karanfili su voljeni cvet u bašti i vazi. Ne samo da ove biljke dobro rastu u zemlji, već mogu dobro da rastu i u saksijama. Nastavite da čitate da biste naučili kako uzgajati karanfile u saksijama i kontejnerima.


Mogu li karanfili rasti u saksijama?
Još uvek možete da uzgajate karanfile ako nemate odgovarajuću zemlju ili ste ograničeni na terasu ili trem. To je zato što mnogi pripadnici roda Dianthus mogu dobro da rastu u saksijama!

Izaberite posudu sa drenažnim rupama, koristite mešavinu za saksije koja dobro drenira i postavite saksije negde gde ima najmanje šest sati sunca.

Najprikladnije sorte karanfila (Dianthus) za saksije
Iako možete uzgajati mnogo različitih vrsta Dianthusa u saksijama, patuljaste sorte su posebno pogodne za uzgoj u kontejnerima. Neke patuljaste vrste i sorte koje treba proveriti uključuju Dianthus ‘Super Trooper’, Dianthus deltoides , Dianthus gratianopolitanus i Dianthus ‘Vienna Mik’.

Najbolje vrste lonaca za karanfile

Pošto karanfili zahtevaju dobro drenirajuće zemljište, morate odabrati posudu sa drenažnim rupama. Terakota, keramika, staklo i plastika su svi prikladni materijali, ali treba imati na umu da ćete morati češće da zalivate biljke u saksijama od terakote.

Izaberite saksiju koja je najmanje deset inča široka i deset inča duboka da biste biljkama dali prostor za sazrevanje. Ako želite da posadite više od jednog karanfila u saksiju, izaberite kontejner koji omogućava osam inča između biljaka.

Pogodne zone za uzgoj karanfila u saksiji na otvorenom
Možete uzgajati karanfile na otvorenom u saksiji u istim zonama uzgoja kao i karanfili u zemlji. To znači da će karanfili u saksiji dobro rasti na otvorenom u zonama 5–9.

Da li se karanfili u saksiji mogu uzgajati u zatvorenom prostoru?
Da, možete uzgajati karanfile u saksijama u zatvorenom prostoru . Međutim, moraćete da obezbedite da unutrašnje biljke imaju pristup najmanje šest sati jakog, direktnog svetla svakog dana.

To znači da su karanfili u zatvorenom prostoru najprikladniji za sunčane sobe ili područja u blizini prozora okrenutih prema jugu.

Saveti za pripremu i punjenje lonaca za karanfile

Jedan od najvažnijih aspekata uzgoja karanfila u saksijama je odabir odgovarajućeg tla za saksiju. Ove biljke vole dobro drenirajuće zemljište, ali takođe vole da im tlo ostane umereno vlažno.

To znači da bi trebalo da izaberete mešavinu za saksije koja zadržava vlagu, a istovremeno omogućava da se višak vode odvede. Otkrio sam da mešavina koja sadrži tresetnu mahovinu ili kokosov kokos i drenažni materijal poput perlita ili borove kore dobro funkcioniše.

Neki specifični proizvodi za koje sam otkrio da dobro funkcionišu uključuju Fok Farm Ocean Forest i Espoma Organic Potting Mik .

Kako posaditi svoje karanfile u saksiju
Kada pronađete lonac sa drenažnim rupama, napunite posudu mešavinom za saksije do tri četvrtine. Zatim stavite biljku karanfila u saksiju, a zatim napunite posudu zemljom.

Dobro zalijte zemlju i postavite je na pogodno mesto.

Gde postaviti karanfile u saksiji
Sve vrste karanfila vole puno jakog svetla . To znači da svoje karanfile u saksiji treba da stavite negde gde dobijaju najmanje šest sati direktnog sunca dnevno.

Ako živite u toploj klimi, biljkama može biti od koristi odmor od oštrog popodnevnog svetla. To znači da ih postavite negde gde dobijaju jutarnju svetlost i popodnevnu hladovinu.

Kako se brinuti za karanfile u saksiji

Kada posadite svoje karanfile u saksije, potrudite se da zemlja ostane vlažna, ali ne i zasićena. U zavisnosti od temperature, vlažnosti i vetra, možda ćete morati da zalivate svoje karanfile od jednom svakog drugog dana do jednom u nekoliko nedelja.

Smatram da treba da zalivam male biljke češće nego veće biljke jer njihov korenov sistem nije tako snažan. Međutim, kada su biljke zrele, njihovo korenje može doći do vode blizu dna saksija.

Dobar način da proverite da li treba da zalivate svoje karanfile u saksiji je da zabodete prst u vrh zemlje. Ako su gornja dva inča suva, zalijte biljke. A ako je tlo i dalje vlažno, sačekajte da zalijete.

Da biste podstakli vaše biljke Dianthusa da neprestano cvetaju, poželećete da ubijete biljku . Ovo uključuje uklanjanje mrtvih cvetova sa biljke.

Đubrenje vaših karanfila u saksiji cvetnim đubrivom će takođe održati biljke u cvetu. Izaberite proizvod kao što je Fok Farm Big Bloom ili Dr. Earth Bud and Bloom Booster i đubrite svoje biljke jednom ili dva puta mesečno.

Nega karanfila u saksiji tokom zime
Pošto su karanfili višegodišnje, mogu da žive više od jedne godine. Međutim, karanfili u saksiji često zahtevaju posebnu negu jer su podložniji hladnoći od biljaka u zemlji.

Bez obzira na zonu uzgoja, svoje saksijske karanfile možete doneti u zatvorenom prostoru da biste ih zaštitili od hladnog vremena . Međutim, stavite ih u hladnu garažu ili verandu umesto da ih unosite u toplu kuću.

Takođe možete ostaviti saksije na otvorenom. Ako se odlučite za ovu opciju, podrežite biljke na šest inča visine, a zatim malčirajte oko i na vrhu saksije sa nekoliko inča slame ili malča da biste zaštitili biljke od hladnoće.

Presađivanje i razmnožavanje karanfila u saksiji
Ako želite da zasadite svoj saksijski karanfil u zemlju, proleće je najbolje vreme. Izaberite lokaciju sa punim suncem i dobro drenirajućim zemljištem, a zatim iskopajte rupu otprilike veličine korena biljke. Stavite biljku u saksiji u rupu, prekrijte je zemljom i dobro zalijte .

Karanfile možete lako razmnožavati iz reznica stabljika. Leto je najbolje vreme za razmnožavanje, ali ovu metodu možete isprobati i u proleće i jesen.

Koristite oštre i čiste makaze da uklonite gornjih šest inča stabljike biljke. Zatim uklonite listove sa dna tri inča, umočite krajeve u hormon za ukorjenjivanje, stavite ih u zemlju za saksije i dobro zalijte. Reznice treba da formiraju koren u roku od nekoliko nedelja.

Najčešća pitanja o uzgoju karanfila u saksijama i kontejnerima:

Mogu li karanfili preživeti zimu u saksijama?
Da, karanfili u saksiji mogu da prežive zimu. Saksije ostavljate na otvorenom i dobro ih malčirate ili ih unosite u hladno mesto poput garaže.

Da li karanfili vole puno vode?
Karanfili preferiraju vlažno, ali ne mokro tlo. U zavisnosti od vremena, možete očekivati da ćete zalivati karanfile jednom ili dva puta nedeljno.

Da li karanfili vole sunce ili senku?
Karanfili preferiraju najmanje šest sati jakog sunca, ali mogu imati koristi od popodnevne hladovine u vrućim područjima.

Okončanje
Ako želite da uzgajate karanfile u saksijama, samo napred! Samo se pobrinite da odaberete mešavinu za saksije koja dobro drenira i kontejner koji pruža dovoljno prostora za ove korisne biljke .

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za suzbijanje uobičajenih štetočina karanfila , najmirisnijih vrsta karanfila i kako sušiti i čuvati cvetove karanfila.