Kada i kako oploditi biljke Pilea peperomioides

Sve što treba da znate o đubrenju biljaka Pilea peperomioides

Želite da dodate notu veselja svom domu ili kancelariji? Pilea peperomioides radi trik! Okruglo lišće ovih malih biljaka na vrhu zakrivljenih stabljika izgleda skoro kao da lebdi u vazduhu i nudi sve vrste upotrebe i koristi i bogato simboličko značenje. Takođe poznat kao kineske biljke novca ili NLO biljke, P. peperomioides je relativno lak za negu i ima jednostavne potrebe za đubrenjem. Čitajte dalje da biste saznali kako i zašto oploditi svoju kinesku biljku novca.

Đubrenje biljaka Pilea peperomioides – najvažnije

Hranite đubrivo za kućne biljke P. peperomiodes jednom mesečno tokom sezone rasta, od proleća do jeseni. Razblažite 3-1-2 ili izbalansirano đubrivo rastvorljivo u vodi do polovine preporučene jačine. Ne hranite biljke tokom ostatka godine.

Uloga đubriva u zdravlju i rastu biljaka Pilea peperomioides

Da bi rasle i napredovale, svim biljkama – uključujući biljke Pilea peperomiodes – treba svetlost, voda i ugljen-dioksid. Pored toga, svim biljkama su potrebne određene hranljive materije.

Kada rastu na otvorenom, biljke dobijaju sve ove elemente iz svog okruženja. Sunce daje svetlost, vazduh isporučuje CO2, kiša nudi vlagu, a raspadajuća organska materija u zemljištu obezbeđuje hranljive materije. Biljke evoluiraju da bi uspevale sa određenim mešavinama ovih elemenata, u zavisnosti od njihovog prirodnog okruženja.

Kada se biljke uzgajaju u zatvorenom prostoru, morate dati sve od sebe da oponašate njihovo prirodno stanište. To podrazumeva odabir prave mešavine zemljišta, zalivanje u odgovarajućim količinama, izbor mesta koje dobija ispravnu vrstu izloženosti svetlosti i obezbeđivanje hranljivih materija u obliku đubriva.

Svaka vrsta biljke ima različite potrebe za hranljivim materijama. Za mnoge kućne baštovane, razmišljanje o tome koju vrstu đubriva da koriste je pomalo neodoljivo. Hajde da pogledamo šta je u đubrivu i kako da izaberemo optimalnu vrstu đubriva za vaš P. peperoimoides.
Primarni makronutrijenti

Većina komercijalno dostupnih đubriva sadrži tri komponente poznate kao primarni makronutrijenti: N, P i K. Ovi makronutrijenti su azot, fosfor i kalijum, i svaka igra različitu ulogu u zdravlju vaše biljke.

Prvi je azot, ili “N”. Rast lišća i fotosinteza zavise od azota. Tako lišće vaše kineske biljke novca održava svoju zdravu zelenu boju.

Fosfor ili “P” je takođe ključan u efikasnoj fotosintezi. „P“ je ključ za uspešno cvetanje i plodove.

Konačno, kalijum ili “K” takođe igra ulogu u fotosintezi. Biljkama je potreban kalijum da distribuira hranljive materije i vodu kroz svoje korenje, stabljike i lišće.

Oznake đubriva označavaju količine svakog makronutrijenta. Oni su navedeni po procentima po zapremini i navedeni su u standardnom „NPK“ formatu. Na primer, 10-10-10 NPK ukazuje da đubrivo sadrži 10 procenata azota, 10 procenata fosfora i 10 procenata kalijuma.

Ovi procenti se takođe mogu navesti kao odnos. Đubrivo 10-10-10 imalo bi odnos 1:1:1, ili izbalansiran. Međutim, 24-8-16 NPK bi značio 24 procenta azota, 8 procenata fosfora i 16 procenata kalijuma, što se prevodi u odnos 3:1:2. Ovo je optimalan odnos za biljku P. peperoimoides.
Sekundarni makronutrijenti i mikronutrijenti

Zajedno sa N, P i K, biljkama su potrebne manje količine sekundarnih makronutrijenata, a to su sumpor (S), kalcijum (Ca) i magnezijum (Mg). A biljke takođe koriste male količine mikronutrijenata bora (B), hlora (Cl), bakra (Cu), gvožđa (Fe), mangana (Mn), molibdena (Mo), nikla (Ni) i cinka (Zn).

Biljnim vrstama su potrebni različiti odnosi ovih makro- i mikronutrijenata da bi preživele. Da bi vaša kineska biljka novca uspevala, izaberite đubrivo koje sadrži mešavinu pravih hranljivih materija – najbolji je odnos 3:1:2 ili izbalansiran.

Vrste đubriva

Zatim ćete izabrati način na koji đubrivo isporučuje hranljive materije. Organska đubriva obuhvataju raspadajuće, prirodne biljne, mineralne ili životinjske proizvode. Organskom đubrivu treba duže da utiče na zdravlje biljaka, ali duže traje u zemljištu.

Nasuprot tome, sintetička đubriva sadrže hemijska jedinjenja. Iako brže utiču na biljke, ne traju toliko dugo u tlu. To znači da ćete morati da ih ponovo primenjujete češće.

Možete birati i između nekoliko oblika đubriva. Na primer, đubriva rastvorljiva u vodi se rastvore ili razblaže u vodi pre nego što ih dodate u tlo vaše biljke. Suva đubriva se posipaju po površini tla. Razbijaju se kada se biljka zaliva. Đubriva sa sporim oslobađanjem se vremenom razlažu sporije. Često su u obliku šiljaka ili peleta koje dodajete u tlo.

Ako vaš P. peroimioides ima promenjeno lišće ili uvijeno lišće, možda mu nedostaju hranljive materije. Konkretno, žutilo, bledo lišće ili gubitak listova blizu dna biljke može ukazivati na nedostatak azota.

Požutjelo, uvijanje ili sprženo lišće može ukazivati na nedostatak kalijuma. Premalo fosfora može dovesti do zastoja u rastu biljaka ili zatamnjenog lišća.

Kada pokušavate da rešite bilo koji od ovih problema pomoću đubriva, počnite polako i koristite jako razblažene, male količine. Prekomerno đubrenje može dovesti do nakupljanja soli u zemljištu i štetiti zdravlju biljaka.

Kada i koliko često treba da đubrite biljku Pilea peperomioides?

Gnojite svoj P. peperomioides u sezoni rasta, koja je na većini mesta od proleća do leta (takođe je najbolje vreme da razmislite o presađivanju biljke ako je potrebno). Gnojite jednom mesečno dok biljka aktivno raste.

Nemojte đubriti biljku tokom ostatka godine osim ako primetite znake nedovoljnog đubrenja i isključite druge uzroke.

Najbolje đubrivo za biljke Pilea peperomioides

Izaberite 3-2-1 đubrivo za vašu kinesku biljku novca. Razblažite ga do pola jačine pre nanošenja. Ako ne možete da pronađete formulu 3-2-1, možete koristiti izbalansiran rastvor rastvorljiv u vodi. Razblažite ga do pola snage.

Neke komercijalne opcije uključuju:

FolloVin đubrivo za biljke
Đubrivo za zatvorene biljke

Možete izabrati da napravite sopstveno đubrivo kod kuće. Voda iz akvarijuma, korišćeni talog od kafe i čaja, kore od banane, koštano brašno, pepeo od kamina i riblje brašno mogu se koristiti za pravljenje domaćeg đubriva.

Kako primeniti đubrivo

Prilikom nanošenja đubriva, razblažite do pola snage ili pratite preporuke na kontejneru. Zalijte biljku dan pre đubrenja, jer nikada nije dobra ideja nanositi đubrivo na suvo zemljište.

Nakon što razblažite đubrivo, polako ga sipajte oko biljke. Nemojte ga dobiti na lišću! Ovo može spaliti lišće.

Ključna razmatranja kojih treba biti svestan

Kako znate da li ste preterano oplodili P. peperoimiodes? Postoji nekoliko znakova na koje treba obratiti pažnju. Bela kora na vrhu zemlje može ukazivati na to da se soli nakupljaju usled prekomernog đubrenja. Prestanite sa đubrenjem dok ova kora ne nestane.

Promenjeno lišće i opekotine korena – posmeđene ivice listova, smeđi koreni i usporen ili smanjen rast – takođe mogu ukazivati na prekomernu upotrebu đubriva. Prestanite da hranite biljku i nekoliko puta je isperite vodom.

Kao i kod svih sobnih biljaka, uverite se da je vaš raspored đubrenja usklađen sa najboljom brigom za vašu biljku Pilea peperomioides, uključujući redovno zalivanje, odgovarajuću temperaturu i vlažnost, odgovarajuću izloženost svetlosti i pozicioniranje u kući, kao i kontrolu štetočina i bolesti.

Često postavljana pitanja o đubrenju biljaka Pilea peperomioides:

Da li je Pilea peperomioides potrebno đubrivo?

Kineskim biljkama novca potrebno je đubrivo u sezoni rasta, a to je proleće i leto. Ne treba im đubrenje tokom ostatka godine.

Kada treba da oplodim svoju biljku Pilea peperomioides?

Đubrite svoju biljku P. peperomioides jednom mesečno tokom prolećnih i letnjih meseci.

Koje je najbolje đubrivo za biljke Pilea peperomioides?

Kineske biljke novca preferiraju rastvor 3-1-2, rastvorljiv u vodi, razblažen do pola jačine. Takođe možete koristiti izbalansiran, 10-10-10 rastvor razblažen do pola jačine.

Da li je Miracle Grov dobar za biljke Pilea peperomioides?

Možete koristiti Miracle Grov na vašoj kineskoj fabrici novca. Pratite uputstva na pakovanju da razblažite do pola jačine.

Da li je korišćeni talog od kafe dobar za biljke Pilea peperomioides?

Vaša biljka P. peperomioides preferira blago kiselo zemljište. Možete dopuniti tlo sa malo korišćenog taloga od kafe; samo pazi da ne preteraš.
Đubrenje Pilea peperomioides – poslednja reč

Pilea peperomioides je biljka sa relativno niskim održavanjem, a to se proteže i na đubrenje. Potrebno je da đubrite samo tokom aktivne sezone rasta biljke, koja je od proleća do leta. Za to vreme, hranite svakog meseca sa 3-2-1 ili izbalansiranim đubrivom koje je razblaženo do polovine jačine. Ne hranite biljke tokom ostatka godine.