<a href=Nega biljaka rajske ptice kod kuće osnovni vodič” width=”1024″ height=”682″ />

Biljku Rajske ptice treba malo pobediti kada je u pitanju dodavanje dašaka „tropskog“ u vaš dom. Ova biljka koja se lako održava ima ogromno, plavo-zeleno, bujno lišće, koje raste do veoma impresivne visine. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o čuvenoj Strelitzia reginae, uključujući njihovu istoriju, poreklo, botaničke karakteristike, njihova kulturna značenja i simboliku, kao i kako da uzgajate i kako da se brinete o biljkama rajske ptice kod kuće.

Biljka Rajska ptica je porijeklom iz južnoafričkih Cape provincija i KvaZulu-Natal. Kev Science takođe navodi da raste, kao uneta vrsta, na ostrvima Huan Fernandez (udaljeni arhipelag na zapadnoj obali Čilea) i širom Meksika.

Ime Strelitzia reginae izabrano je u čast Šarlote od Meklenburg-Strelica, supruge britanskog kralja Džordža III. Šarlot je bila strastveni botaničar koji je pomogao u razvoju svetski poznatog vrta Kju u južnom Londonu, gde je živela mnogo godina.

Uobičajeni naziv „Rajska ptica“ potiče od sličnosti njenog cveća sa složenim perjem Rajske ptice – tropske ptice koja potiče iz šuma Papue Nove Gvineje i istočne Australije.

Strelitzia reginae se uzgaja u velikom obimu za upotrebu u šemama sadnje kod kuće i bašte. Takođe je veoma popularan cvet cvećara. Koristi se u tradicionalnoj južnoafričkoj medicini za lečenje bolesti izazvanih bakterijskim patogenima. Seme se može koristiti i za kiselo mleko.

Botaničke karakteristike rajske ptice

Porodica: Strelitziaceae
Rod: Strelitzia
Vrsta: reginae

Rod Strelitzia sadrži samo pet različitih vrsta. Sve su zimzelene, rizatomske višegodišnje biljke. Biljke rajskih ptica rastu u nakupinama dugih, čvrstih stabljika koje izlaze direktno iz zemlje. Ima velike, duguljaste, sivkaste listove, koji izgledaju veoma slični onima njegove rođake, biljke banane.

Njegovi cvetovi nalik pticama su upečatljivi i po obliku i po boji, koji se uzastopno pojavljuju iz listova u obliku kljuna. Strelicije su veličine od 1,5 m, sve do 10 m visoke. Grozdovi narastu do oko 3-5 stopa (1-1,5 m) široke.
Odabir sorti – Strelicije koje se najčešće uzgajaju kao sobne biljke

Strelitzia reginae je najpopularnija biljka rajske ptice. Ima plavo i narandžasto cveće i naraste do oko 1,5 m.
Strelitzia nicolai je džinovska rajska ptica. Ima plavo i belo cveće i može da naraste do čak 10 metara! U zatvorenom prostoru, veća je verovatnoća da će njegova visina ostati na oko 6 stopa (2,8 m).
Strelitzia alba je još jedna veoma velika rajska ptica. Ovaj je prilično retkost; ima čisto belo cveće i takođe naraste do oko 33 stope (10 m) u visinu.
Strelitzia reginae „Kirstenbosch Gold“ (ranije poznata kao „Mandelino zlato“) je veoma retka, žuta cvetna forma. Naraste do visine od oko 1,5 m.

Hoće li moja rajska ptica cvetati u zatvorenom?

Postoji uobičajena zabluda da biljke Rajske ptice ne cvetaju u zatvorenom prostoru. Istina je da im je potrebno oko pet godina da budu dovoljno zreli da bi mogli da cvetaju. Mnogi ljudi, odlučujući se za ono što vide kao jeftinu, jeftinu biljku, nesvesno donose kući mladu biljku. Tada se razočaraju kada ne cveta.

Uz savršene uslove, biljka Rajske ptice može cvetati povremeno tokom cele godine. Mada, češći period cvetanja je od kasne zime do ranog proleća.

Cveće Rajske ptice je pogodno za rezanje i obično će trajati oko nedelju dana u vazi. Cveće, zajedno sa velikim sivkastim listovima, odličan je izbor za upotrebu u egzotičnim cvetnim prikazima.

Značenje i simbolika biljke Rajska ptica

U svojoj rodnoj zemlji u Južnoj Africi, cvet Rajske ptice poznat je i kao cvet ždrala. Tamo se nalazi na novčiću od 50 centi i smatra se simbolom raja na Zemlji, lepote i slobode.
Zbog svog kraljevskog imena, takođe se smatra simbolom kraljevske loze, izvrsnosti, veličanstvenosti i uspeha. Ovo čini biljku savršenim poklonom za sve koji slave uspeh u poslu ili obrazovanju.
Cvećari koriste i cveće i lišće za pravljenje egzotičnih, izražajnih prikaza.
Cveće Rajske ptice se često koristi u buketima za zaljubljene jer predstavlja vernost i optimizam za budućnost. Iz tog razloga, tradicionalno se poklanjaju za 9. godišnjicu braka.

Raj savršen poklon, kao buket ili biljka, nekome ko kreće na duga putovanja. Ptica ima krajnju slobodu na zemlji, sposobnost da leti visoko i da bezbedno putuje iznad sveta.

Jednako prisustvo dve kontrastne boje u svakom cvetu (tri plave latice i tri narandžaste) predstavlja savršenu ravnotežu i harmoniju.
Ptičiji oblik cveća predstavlja element i energiju vazduha.
Plava boja simbolizuje mir, istinu, odanost, pravdu i mudrost.
Narandžasta simbolizuje kreativnost, optimizam, pozitivno razmišljanje i emocionalno isceljenje.

Bela boja simbolizuje čistoću, duhovnost, nevinost i mir.

Kako uzgajati biljke rajske ptice kod kuće

4 stvari koje treba uraditi pre sadnje:

Izbor biljaka – Kada birate svoju biljku, dobro je proverite da biste bili sigurni da nema znakova štetočina ili bolesti. Najočigledniji znaci su prisustvo insekata i promenjeno ili opušteno lišće. Takođe treba da budete svesni da, kao što je već pomenuto, biljka koja dolazi po nižoj ceni od očekivane može biti mlada biljka. Ovo je u redu sve dok znate da možda neće cvetati prvih nekoliko godina.
Razmislite gde u svom domu želite da postavite svoju novu biljku Rajske ptice. Trebalo bi da planirate visinu od najmanje 6 stopa (1,8 m) i širinu od oko 4 stope (1,2 m). Idealna lokacija je bez propuha i udaljena je od bilo kakvih izvora toplote kao što su radijatori. Prirodno svetlo je neophodno, lokacija unutar 3 metra od prozora je najbolja. (Pogledajte dole za više detalja o potrebama za osvetljenjem)
Izaberite ukrasnu saksiju ili sadilicu sa drenažnim rupama i tanjirom koji odgovaraju. Vaš lonac treba da bude dovoljno velik da udobno drži korensku kuglu, plus nekoliko inča viška prostora svuda okolo. Ako je vaša biljka u periodu cvetanja (5 godina+), možete smanjiti količinu prostora u saksiji. Strelitzije vezane za koren cvetaju lakše od onih sa puno prostora u saksiji.
Kupite dosta kvalitetnog komposta za saksije. Biljke Rajske ptice nisu previše izbirljive, tako da će joj standardna mešavina kućnih biljaka sasvim odgovarati. (Pogledajte ispod za idealnu mešavinu saksije)

Najbolja mešavina tla za rajsku pticu

Najbolja mešavina zemljišta za biljku Rajske ptice je kompost na bazi ilovače. Kraljevsko hortikulturno društvo opisuje mešavinu za saksije na bazi ilovače kao mešavinu gline, peska i mulja koja izbegava ekstremne količine gline ili peščanog zemljišta. Komposti na bazi ilovače su i plodni i dobro drenirani.

Za više, pogledajte naš sveobuhvatan vodič za najbolje zemljište za saksije za biljke Rajske ptice.

Rajska ptica Preference svetlosti biljaka

Biljkama Rajske ptice potrebno je mnogo svetlosti da bi dobro cvetale. Najbolja lokacija za biljke Rajske ptice je unutar 3 metra od prozora.

Najbolji aspekti su prozori okrenuti prema istoku i zapadu. Prozori okrenuti prema jugu su takođe dobri, ali zaštitite mlade biljke posebno od podnevnog, letnjeg sunca jer to može da sprži lišće. Sobe sa prozorima samo prema severu ne smatraju se pogodnim za biljke Rajske ptice.
Postavke temperature i vlažnosti rajske ptice

Biljke Rajske ptice vole toplu, vlažnu atmosferu. Potrebna im je minimalna temperatura od 50-54F (10-12C), ali ne vole da budu previše vrući. Ako temperatura u prostoriji dostigne više od 68F (20C), preporučljivo je malo provetriti prostoriju.

Kupatila su idealne lokacije za njih ako imaju adekvatan izvor svetlosti (kao što je gore opisano). Strelicije mogu da se bore u veoma suvim okruženjima, zbog čega je od suštinskog značaja da ih držite dalje od izvora toplote u kući ili jedinicama za klimatizaciju.

Zamagljivanje biljaka se ne preporučuje jer vazduh oko biljaka treba da bude vlažan, a ne samo lišće. Mokro lišće je magnet za štetočine i bolesti.

Najbolji način da povećate vlažnost je da ispod biljke postavite posudu sa šljunkom napunjenu vodom. Mogli biste čak i da kupite unutrašnju vodu na mestu u blizini! Kako voda isparava u vazduh, to će povećati vlažnost oko vaše biljke.
Koliko velika i koliko brzo će moja biljka rajska ptica rasti u zatvorenom?

Biljke Rajske ptice su prilično brzo rastuće sobne biljke. Mogu dostići visinu od 5-6 stopa (1,5-1,8 m) i širiti se od 3-5 stopa (1-1,5 m) za oko pet godina.

Nega biljaka rajske ptice

Kako zaliti biljke Rajske ptice

Biljke Rajske ptice potrebno je redovno zalivanje tokom prolećne i letnje vegetacije. Vole da im je tlo stalno vlažno, ali ne vole da im korenje stagnira u vodi.

Ovo zvuči teško postići, ali zapravo je prilično jednostavno sve dok vaš lonac ima drenažu. Kada zemlja u vašim saksijama počne da bude malo suva, zalijte je dok voda ne iscuri iz rupa na dnu lonca. Zatim ispraznite vodu koja je ostala u tanjiru.

Od kasne jeseni do ranog proleća, između zalivanja treba ostaviti da se zemlja prilično osuši.

Hranjenje i đubrenje

Kućnim biljkama koje se redovno ponovo sade u saksiji obično nije potrebno hranjenje (pogledajte dole za režim ponovnog sađenja). Međutim, neki smatraju da je biljka Rajska ptica teška hranilica. Dakle, ako primetite bilo kakve znake nedostatka hranljivih materija, kao što su obezbojeni listovi ili smanjenje stope rasta, možete početi da hranite uravnoteženom hranom za kućne biljke opšte namene. Obično se primenjuju svake 2-4 nedelje, u zavisnosti od brenda. Već obezbojeni listovi se neće ponovo bojati, ali novi rast će biti zelen i zdrav.

Kako i kada orezati biljke rajske ptice

Biljkama Rajske ptice nije potrebno nikakvo posebno obrezivanje. Ako želite, možete ukloniti sve stare stabljike lišća ili cveća tako što ćete ih seći sve do osnove.

Kako razmnožavati biljke rajske ptice:

Podelom – Strelitzia se najlakše razmnožava deljenjem rizoma (korena). Najbolje vreme za to je kada presadite biljku. Uklonite biljku iz lonca i nežno razdvojite korenje. Odvojite korenje sa izdancima ili stabljikama pričvršćenim za njih i stavite ih u nove saksije.
Iz semena – biljke Rajske ptice se takođe mogu uzgajati iz semena, ali je potrebno strpljenje. Seme Strelitzia sporo klija, a biljkama koje se uzgajaju iz semena može biti potrebno 5-10 godina da cvetaju.

Evo kako da to uradite…

Pre setve semena, potrebno je da ih stavite u frižider na dve nedelje. To je zato što seme treba da doživi period sniženih temperatura (kao što bi bilo u divljini) da bi započelo proces klijanja.
Uklonite narandže i pomešajte semenke u šaku komposta. Stavite ih u malu zatvorenu kadu ili plastičnu kesu i stavite u frižider.
Posle dve nedelje izvadite semenke iz frižidera i potopite ih u toplu (ali ne vruću) vodu 2-3 sata.
Uklonite semenke iz vode i nežno zarežite omotač semena oštrim nožem. Alternativno, možete izgrebati premaz semena brusnim papirom. Razbijanje spoljašnjeg premaza pomaže da se ubrza klijanje.
Posejte seme u male saksije opšte namene ili komposta za uzgoj semena. Seme treba posejati na pola inča duboko i na razmaku od najmanje 1 inča.
Zalijte kompost i stavite saksiju u zagrejani propagator* podešen na 65-70F (18-21C). Ne bi trebalo da ih ponovo zalivate osim ako zemlja ne počne da se suši.
Kada dođe do klijanja (obično 4-8 nedelja kasnije) i imate 2-3 seta listova, možete ih ukloniti iz razmnoživača i posaditi u pojedinačne saksije.

* Ako nemate zagrejani propagator, možete pokriti saksije plastičnom kesom i staviti ih na stalno toplo mesto. Gurnite koktel štapiće ili slično u zemlju da držite plastičnu kesu gore, sprečavajući je da dođe u kontakt sa sadnicama koje se pojavljuju.

Koliko često treba da presađujem svoje biljke rajske ptice?

Kraljevsko hortikulturno društvo preporučuje da biljke Rajske ptice treba ponovo saditi svake druge godine, najbolje u proleće. Presađivanje u proleće daje biljci podsticaj svežim hranljivim materijama koje će je proživeti kroz narednu godinu rasta. U prvih nekoliko godina, vaša biljka će verovatno prerasti svoju saksiju, pa povećajte veličinu saksije za nekoliko inča svake godine.

Da presadite svoju biljku Rajska ptica:

Nežno ga izvadite iz lonca i otresite opušteni, stari kompost.
Dodajte sloj novog komposta (duboko nekoliko inča) na dno saksije, a zatim zamenite biljku.
Dodajte još komposta oko bočnih strana kugle korena tako da se lonac ravnomerno napuni.

Lagano pritisnite da biljka učvrsti na mestu i dobro zalijte.

U godini kada ne presađujete, možete jednostavno ukloniti i zameniti gornjih par inča zemlje novim kompostom. Ovo je poznato kao prihranjivanje.

Vredi napomenuti da Strelitzias najbolje cveta kada su njihovi koreni zagušeni. Stoga, kada vaša biljka napuni oko pet godina, nije neophodno da povećavate veličinu saksije svaki put kada ponovo sadite.

Uobičajeni problemi sa rajskom pticom i kako ih rešiti

Kada su biljke nesrećne, rani znaci se često pojavljuju na listovima. Smeđe ili žuto lišće, smeđi vrhovi, deformiteti listova i opušteni su uobičajeni znaci da nešto nije u redu. Evo nekoliko uobičajenih pitanja, sa rešenjima, za uobičajene probleme u biljkama Rajske ptice…

Zašto mi se listovi rajske ptice kovrčaju?

Uvijanje listova je znak nedovoljnog zalivanja. Da biste rešili ovaj problem, povećajte učestalost zalivanja i/ili uverite se da kada zalivate, to radite dok voda slobodno ne teče sa dna posude. Ovo osigurava da je sav kompost temeljno natopljen i da svi koreni imaju pristup vodi.
Zašto lišće moje rajske ptice bledi u žuto?

Listovi mogu postati žuti iz raznih razloga. Čudan list koji postaje žut, posebno ako je star, normalan je deo prirodnog ciklusa biljke.
Ako je više od toga, glavne stvari koje treba proveriti su:

nivoi vlažnosti su tačni.
biljka je ponovo posađena/ispravno hranjena. Žuto lišće može biti znak da je nivo hranljivih materija nizak.
biljka je pravilno zalivena. Žuti listovi koji se pojavljuju prema spoljašnjoj strani biljke su znak nedovoljnog zalivanja.

Da li su prorezi i lomovi na listovima normalni?

Da, jesu, sasvim je normalno. Tako se biljka prilagodila svom prirodnom okruženju. Prorezi se razvijaju kako list raste tako da vetar može da prođe bez oštećenja biljke. Prorezi i suze će biti uočljivije ako je vaš lonac bio pomeren napolje tokom leta i bio izložen vetru.

Zašto lišće moje rajske ptice postaje smeđe?

Smeđe, suvo i hrskavo lišće je znak da je vaša biljka možda prezalivena. Da biste ovo popravili, potrebno je uraditi nekoliko stvari:

Smanjite učestalost zalivanja. Zalivajte samo kada gornji centimetar zemlje postane suv na dodir.
Uverite se da vaša biljka raste u saksiji sa drenažnim rupama. Ako jeste, proverite da rupe nisu začepljene. Voda mora biti u mogućnosti da slobodno otiče iz lonca. Koreni mogu istrunuti ako se predugo ostave vodom.
Nežno izvadite biljku iz lonca i pregledajte koren korena. Ako izgleda da je zemlja mokra, jer je u njoj prisutna voda, a ne samo vlažna zemlja, zamenite je novim kompostom i nemojte zalivati nekoliko dana da bi se višak upio. Možete čak i ostaviti grudu korena iz lonca nekoliko sati da se malo osuši.

Uobičajene štetočine i bolesti

Uobičajene štetočine rajskih ptica uključuju ljuskave insekte, crvene paukove grinje i brašnaste bube. Ako pronađete štetočine koje utiču na vašu biljku, nanesite insekticidni sapun ili lišće ili koristite sistemski pesticid.

Biljke Rajske ptice su uglavnom bez bolesti. Mogu biti podložni sivoj plesni, posebno ako zamaglite svoju biljku. Jasno se vidi siva plesni, koja raste na listovima ili cvetovima. Uklonite sve zahvaćene delove čistim, oštrim nožem i uverite se da biljka ima dobar protok vazduha.
Osnovni alati koje treba imati u blizini

Nisu potrebni nikakvi posebni alati koji bi pomogli u uzgoju Rajske ptice. Oštar nož ili par čistih, oštrih škara su sve što je potrebno za uklanjanje stare ili istrošene izrasline.

Česta pitanja o nezi biljaka Rajske ptice:

Koliko sunca treba rajskoj ptici?

Biljke Rajske ptice uživaju u uslovima jakog osvetljenja. Najbolji aspekti su prozori okrenuti prema istoku i zapadu. Prozori okrenuti prema jugu su takođe dobri, ali štite mlade biljke, posebno od podneva i letnjeg sunca, jer to može da sprži lišće. Sobe sa prozorima samo prema severu ne smatraju se pogodnim za biljke Rajske ptice.

Kako se brinete o biljci rajske ptice?

Biljke Rajske ptice se generalno smatraju biljkama koje se lako održavaju. Da biste uspešno negovali kod kuće, ciljajte na svetle, indirektne uslove osvetljenja, često zalivanje da biste održali malo vlage u zemljištu i štedljivo hranite biljnu hranu za sve namene (svakih 4 do 6 nedelja tokom prolećnih i letnjih meseci).

Koliko koštaju biljke rajskih ptica?

Mlađe, manje biljke Rajske ptice iz rasadnika velikih proizvodnih pogona obično počinju od oko 30 dolara. Postoje brojne opcije do 300$+ ako tražite veću i zreliju (staru od 3 do 4 godine+) biljku Rajske ptice zajedno sa mešavinom za saksije i sadiljkom.

Može li rajska ptica da raste u saksijama?

Da, biljke Rajske ptice dobro rastu u saksijama i sadnicama kako u zatvorenom tako i na otvorenom. Samo uverite se da vaša posuda za saksije ima rupe za drenažu jer stajaća voda uzrokovana prekomernim zalivanjem može dovesti do truleži korena i gljivičnih infekcija.

Da li su rajske ptice otrovne za pse i mačke?

Rajska ptica Biljke su toksične za kućne ljubimce i ljude. Gutanje može dovesti do iritacije u celom digestivnom sistemu.

Kako naterati rajske ptice da cvetaju?

Strpljenje je ključno. Uz idealne uslove za uzgoj i dosta izlaganja jakom svetlu, biljka rajske ptice obično će cvetati nakon 4 do 5 godina.

Da li je lako uzgajati rajske ptice?

Da, biljke rajskih ptica se generalno smatraju lakim za uzgoj kod kuće bilo u zatvorenom ili na otvorenom. Kao i kod svih biljaka, ključno je osigurati da vaša biljka bude izložena odgovarajućim svetlosnim uslovima i da dobije dobro izbalansiran ciklus zalivanja i hranjenja kako bi se biljci pružila najbolja prilika da napreduje u vašem domu.

Upakovati

Biljke Rajske ptice zaista su prelep dodatak svakom domu. Sve dok imate prostora za njihovo ogromno tropsko lišće. Lako se brine o njima i daju najsjajnije cvetove! Sve što treba da zapamtite je… jako svetlo, toplina i duboko, redovno zalivanje!