Nega <a href=biljaka anturijuma kod kuće osnovni vodič” width=”1024″ height=”768″ />

Anturijumi su zapanjujuće tropske biljke koje pucaju od jarkih cvetova u mnoštvu zanimljivih i egzotičnih oblika. Ono što je sjajno je da briga o anturijumu generalno zahteva minimalan trud i uz nekoliko dobro praćenih saveta vaše biljke će uspevati godinama koje dolaze. Savršen i za početnike botaničare i za one koji traže upečatljiv dodatak svojoj kolekciji sobnih biljaka, Anthurium će zagrejati svaki unutrašnji prostor, čineći da se vi i vaši gosti osećate kao kod kuće, jer niče sunčane cvetove tokom cele godine.

Briga o anturijumu – najvažnije:

Uz odgovarajuće uslove, biljke anturijuma će uspevati u većini domova i kancelarija.
Da biste sprečili truljenje korena, anturijume treba saditi u posude sa dobrom drenažom sa poroznim zemljištem.
Anthurijumima je potrebna umerena, filtrirana ili indirektna sunčeva svetlost i preferiraju umereno, vlažno okruženje.
Zalivajte anturijume neposredno pre nego što se zemlja potpuno osuši, otprilike jednom u dve nedelje (češće leti i ređe zimi).
Hranite jednom mesečno u proleće i leto uravnoteženim đubrivom za anturijum sa visokim sadržajem fosfora.

O biljkama Anthurium

Sve o biljkama anturijuma

Poreklo i istorija anturijuma
Anthurijumi imaju grčko ime (cvetni rep), ali nisu grčkog porekla. Anthuriumi su porijeklom iz tropskih šuma Centralne i Južne Amerike, kao i iz dijelova Kariba. Oni su klasifikovani kao epifiti, vrsta biljke koja koristi svoje korenje da se pričvrsti i raste iz kore drveća.

Anthurium Facts
Rod anturijuma pripada porodici cvetnih biljaka zvanih Araceae ili porodica arum. Rođaci anturijuma uključuju mirne ljiljane, difenbahiju i filodendrone.

Anthurijumi imaju drvenasti korijenski sistem i grozdove voštanih, zelenih listova koji se razlikuju po obliku i veličini. Svaki cvet biljke anturijuma ima globus ili spadiks u obliku šiljaka u spirali sa hiljadama sićušnih cvetova. Svaki spadiks je nadoknađen jarkom pločom (koja se takođe naziva i privezak) koja varira u obliku sa nekim koji podseća na toljage, koplja ili srca.

6 popularnih sorti anturijuma
Postoji više od 1.000 vrsta anturijuma, ali neke su popularnije od drugih.

Cvet flaminga (Anthurium Scherzerianum) – Prvi anturijum koji je zvanično zabeležio botaničar, cvet flaminga ima crvenkaste peške sa sunčano žutim padiksom.
Crni anturijum – Ponekad se naziva i crna kraljica anturijuma, ljuske ove biljke imaju boju mastila.
Velvet Cardboard Anthurium – Ovaj anturijum je poznat po jedinstvenim šarama koje pokrivaju njegove listove u obliku srca.
Anthurijum ptičjeg gnezda – Nazvan po svom kružnom nizu listova, anturijum ptičjeg gnezda ima grozd zelenih listova gotovo poput kelja.
Ružičasti anturijum – Ovaj anturijum cveta delikatno rumenim pegama boje lososa.
Ljubičasti tulipan anturijum – Obožavaoci uživaju u kraljevskoj nijansi upečatljivih sijalica anturijuma ljubičastog tulipana.
Da li su anturijumi toksični za kućne ljubimce ili ljude?
Da li su anturijumi toksični za kućne ljubimce i ljude
Anthurijumi nisu tehnički otrovni, ali mogu biti opasni za ljude i kućne ljubimce. Kao i druge biljke iz porodice arum, anturijumi sadrže kristale kalcijum oksalata. Pronađeni u svakom delu biljke, ovi sićušni kristali su izuzetno oštri. Kada se biljka proguta, grubo rukuje ili žvaće, ona oslobađa ove kristale izazivajući bolno i teško zapaljenje i iritaciju.

Anthurijumima treba pažljivo rukovati i izlagati ih tamo gde kućni ljubimci i mala deca ne mogu da dođu do njih.

Da li anturijumi cvetaju tokom cele godine?
Kada se pravilno neguju, anturijumi će cvetati tokom cele godine. Cvetanje anturijuma je dugotrajno. Na biljci cvetovi ostaju dva ili tri meseca. U rezanom rasporedu mogu trajati do šest nedelja.

3 najbolje upotrebe i prednosti anturijuma
Upotreba i prednosti biljaka anturijuma na pragu

Poboljšan kvalitet vazduha – anturijumi dopunjuju kiseonik, poboljšavajući kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru. Prema NASA-inoj studiji čistog vazduha, biljke anturijuma takođe uklanjaju toksine iz vazduha, uključujući hemikalije kao što su formaldehid, amonijak, toluen i ksilen.
Kućna harmonija – Prema Feng Shuiju, žive biljke poboljšavaju element drveta u domu, donoseći rast i vitalnu energiju u prostor. Osim toga, smatra se da anturijumi donose sreću u odnosima.
Smanjite stres – Studije su pokazale da biljke zapravo mogu smanjiti stres, rad srca i krvni pritisak. Odabir anturijuma koji nije potreban za održavanje je najbolja opcija jer briga o biljci neće dodati dodatne brige vašem danu.
Značenje i simbolizam biljke anturijum
Značenje i simbolika biljke anturijum
Sa obilnim cvetanjem tokom cele godine, anturijumi simbolizuju toplinu, velikodušnost i gostoprimstvo. Kao rezultat toga, predstavljaju velikodušan i prijateljski prijem gostiju i čine savršen poklon domaćinu ili domaćici.

Različite boje anturijuma takođe imaju različita simbolička značenja. Cvet anturijuma cveta u raznim bojama, a svaka ima svoje simbolično značenje.

Ružičasta – bezuslovna ili majčinska ljubav, saosećanje i ženstvenost
Bela – čistoća i nevinost
Crvena – strast i romantična ljubav
Ljubičasta – duhovnost, kraljevstvo i strast
Zelena – nada, obnova i svežina

Kako uzgajati biljke Anthurium kod kuće:

4 stvari koje treba uraditi pre nego što posadite anturijum
Izaberite kontejner. Pronađite posudu sa dobrom drenažom koja nije mnogo veća od korena vaše biljke.
Sakupite zalihe. Trebaće vam odgovarajuća mešavina za saksije, posuda za biljke i čvrste baštenske rukavice.
Izaberite dom. Anthurijume je lako uzgajati, ali njihovo često pomeranje može dovesti do stresa na biljku. Potražite mesto sa odgovarajućom sunčevom svetlošću i temperaturom.
Pripremite se za lonac. Ako je napolju hladno, ostanite u kući da posadite svoj anturijum. Pronađite čvrstu površinu i prekrijte je starim novinskim papirom radi lakšeg čišćenja.
Očekivanja rasta: koliko će veliki i koliko brzo rasti anturijumi?
Anthuriums raste umereno sporo. Sa savršenim uslovima, brže će rasti. Zrele biljke dostižu visinu od oko 12 do 18 inča sa širenjem od oko 9 do 12 inča.

Kako posaditi anturijum
Pripremite mešavinu zemlje koristeći dole navedene smernice.
Izaberite posudu sa dobrom drenažom koja je samo nešto veća od korena biljke.
Napunite posudu 1/3 pune mešavinom i stavite anturijum na vrh.
Nastavite sa dodavanjem mešavine za saksije oko strana dok zemlja ne pokrije korenje.
Nežno tapkajte tlo.
Voda dok se potpuno ne navlaži. Pustite da se vlaga potpuno isprazni.
Kako uzgajati anturijum u vodi
Ova atraktivna metoda uzgoja anturijuma koristi principe hidroponike. Trebaće vam vaza, mineralna voda i đubrivo za sobne biljke.

Prvo, isperite korene anturijuma dok se potpuno ne oslobode zemlje. Ovo će pomoći da se spreči rast bakterija i gljivica koji dovode do truleži korena. Stavite anturijum u vazu i napunite vodom sve dok vodena linija ne bude tik ispod stabljika biljke. Zamenite vodu najmanje jednom mesečno ili češće da biste sprečili truljenje i nadoknadili mineralni izvor anturijuma.

Najbolja mešavina tla za biljke anturijuma

Kada pravite mešavinu anturijuma, razmotrite gde prirodno rastu. Veliko iznenađenje – divlji anturijumi ne rastu u saksijama. Oni čak i ne rastu u zemlji. Anthurijumi zapravo rastu iz kore drveća u tropskim kišnim šumama.

Najbolji način da oponašate prirodno okruženje anturijuma je korišćenje porozne, grube mešavine sa niskom vlagom koja će se potpuno isprazniti.

Napravite sopstvenu mešavinu anturijuma kombinovanjem:

(približno) 1 deo kore bora ili jele
1 deo tresetne mahovine
1 deo perlita
Da biste kupili mešavinu za saksije, kombinujte:
5 delova zemlje sa niskom vlagom
2 dela mešavine za sađenje orhideja
2 dela tresetne mahovine
1 deo perlita
Za više, pogledajte naš sveobuhvatni vodič za najbolju mešavinu tla za biljke Anthurium.

Preference svetla za anturijum:
Anthuriums uspevaju na sunčevoj svetlosti filtriranoj kroz lisnate krošnje. Oni više vole umereno, filtrirano ili indirektno svetlo da bi pravilno rasli. Njihovo lišće može da izgori ako se stavi na prozor koji prima direktnu sunčevu svetlost.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o zahtevima za osvetljenje biljaka Anthurium.

Optimalna temperatura i vlažnost anturijuma:
Anturijumi takođe uspevaju u temperaturnom opsegu koji smatramo ugodnim! Tokom vegetacije (proleće i leto) vole da bude malo toplije, a preferiraju nešto hladnije tokom sezone mirovanja (jesen i zima).

Više vole vlažno okruženje. Tretirajte svoje povremeno zamagljivanjem ili pokretanjem ovlaživača u blizini. Izbegavajte postavljanje anturijuma blizu otvora za klimatizaciju, prozora sa promajem ili spoljnih vrata. Česti nalet hladnog, suvog vazduha može izazvati stres za vašu biljku, usporavajući njen rast i sprečavajući je da cveta.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tolerancijama temperature i vlažnosti biljaka Anthurium.

Nega biljaka anturijuma kod kuće:

Nega biljaka anturijuma

Kada zalivati biljke anturijuma:

Anthuriums su osetljivi na trulež korena. Iako vole vlažnost i često zalivanje, neće tolerisati stajaću vodu ili previše zasićeno zemljište. Neka se zemlja skoro potpuno osuši između zalivanja.

Tokom toplijih meseci, zalivajte anthurijum jednom nedeljno. Zimi zalivajte jednom u dve do četiri nedelje. U zavisnosti od vaše klime, možda ćete morati da zalivate svoj anthurijum češće ili ređe.

Kada zalivate, odnesite svoj anthurium u umivaonik. Potopite ga dok voda ne iscuri sa dna biljke. Pustite da se potpuno iscedi pre nego što ga vratite na svoje omiljeno mesto.

Zalivanje mineralnom, filtriranom ili destilovanom vodom je u redu. Ako ste na gradskom vodovodu, koristite filtriranu vodu jer hemikalije poput fluora i hlora mogu iritirati biljku.

Kada oploditi biljke anturijuma:

Tokom vegetacije, đubrite anturijume jednom mesečno uravnoteženim đubrivom za biljke od 1/4 jačine koje je bogato fosforom. Previše đubriva može naškoditi vašem biljke. Dakle, manje je više.

Kada orezati biljke anturijuma:
Anthuriums ne zahteva mnogo rezidbe. Koristite čiste, oštre makaze za rezidbu da biste uklonili istrošene cvetove i požutelo lišće. Odrežite stabljike blizu osnove biljke.

Razmnožavanje anturijuma:
Cepanje biljke je najjednostavniji način razmnožavanja anturijuma. Ovo ne zahteva ni diplomu iz botanike niti bilo kakve posebne zalihe.

Kada novi rast počne da niče u proleće ili leto, izvadite biljku iz saksije i podelite je na dva (ili više) dela sa najmanje po tri lista. Izbegavajte lomljenje korena i stabljika tokom procesa. Posudite odvojene delove prema gore navedenim uputstvima za sađenje anturijuma.

Kada i kako presaditi anturijum:

Kada i kako presaditi biljke anturijuma

Najbolje je presaditi anturijume tokom vegetacije. Međutim, ako je anturijum vezan za koren, odmah ga ponovo posadite. Kada su anturijumi vezani za korenje, možda ćete primetiti da korenje raste iznad zemlje, korenje izbija iz drenažne rupe, venuće listove ili napuknut/savijen kontejner.

Zalijte anturijum nekoliko sati pre presađivanja da biste navlažili korenje radi lakše transplantacije.
Izaberite kontejner koji je jedan do dva inča veći od vašeg trenutnog lonca.
Pripremite sličnu mešavinu za saksije.
Nežno izvucite anturijum iz sadašnjeg lonca i olabavite mu korenje.
Napunite novu posudu do 1/3, stavite anturijum unutra i sipajte mešavinom za saksije dok ne dostigne isti nivo kao u prethodnoj saksiji.
Lagano zalijte da se zemlja slegne.
Dopunite dodatnom mešavinom za saksije.
Pazite, normalno je da vaša biljka anturijuma izgleda klonulo nekoliko dana nakon presađivanja.

5 uobičajenih problema sa anturijumom i kako ih lečiti
Uobičajeni problemi sa biljkama anturijuma i kako ih lečiti

1. Koreni koji rastu iz stabljika
Koreni koji rastu iz stabljika iznad tla su vazdušni koreni. Imaće koristi od povremenog zamagljivanja ili, ako vam se ne sviđa njihov izgled, jednostavno ih podrežite.

2. Koreni iznad zemlje
Koreni koji niču iz zemlje ili kroz drenažni otvor saksije ukazuju na biljku vezanu za korenje. Presadite što je pre moguće.

3. Žuti listovi
Žuto lišće ukazuje na nekoliko problema. Vaša biljka možda prima previše sunčeve svetlosti, previše ili premalo vode ili može biti vezana za koren. Pregledajte okruženje vaše biljke i vodite računa da odredite odgovarajuće podešavanje.

4. Bez cvetanja
U idealnim uslovima, anturijumi cvetaju tokom cele godine. Ako vašem nedostaju cvetovi, to može ukazivati na problem sa okolinom ili brigom. Pokušajte da svojoj biljci date malo đubriva i premestite je na sunčanije mesto.

5. Štetočine
Anthuriums su osetljivi na brašnaste bube, ljuspice i lisne uši. Ako vidite štetočine, odmah preduzmite akciju. Operite listove vaše biljke blagim sapunom (izbegavajte da ga prskate po korenu) ili primenite tretman specifičan za štetočine iz vašeg lokalnog baštenskog centra.

Osnovni alati za negu anturijuma
Osnovni alati za biljke anturijuma
Naravno, porozna mešavina za zalivanje
Dobro drenirajući kontejner
Izbalansirano đubrivo sa visokim sadržajem fosfora
Zaštitne baštenske rukavice
Sterilizovane baštenske makaze
Merač vlage
Kanta za zalivanje i biljka mister

Briga o anturijumu – poslednja reč
Anthurijumi, sa svim svojim sortama, živim bojama i bujnim lišćem, su čuda za posmatranje i lepote koje rastu. Sada kada imate sve zalihe koje su vam potrebne i više (ili barem onoliko) znanja kao stručnjak za biljke, moći ćete da uzgajate, poklanjate i uživate u ovoj sobnoj biljci koja nije potrebna za održavanje bez ikakvih problema.

Ako tražite svoju sledeću biljku Anthurium, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju biljke Anthurium širom zemlje.

Česta pitanja o brizi o anturijumu:

Kako se brinete o biljci anturijuma?
Uz odgovarajuće uslove, biljke anturijuma će uspevati u većini domova i kancelarija. Anthuriums treba saditi u dobro dreniranim posudama sa poroznim zemljištem. Anthurijumima je potrebna umerena, filtrirana ili indirektna sunčeva svetlost i preferiraju umereno, vlažno okruženje. Zalivajte anturijume neposredno pre nego što se zemlja potpuno osuši, otprilike jednom u dve nedelje (češće leti i ređe zimi). Hranite jednom mesečno u proleće i leto uravnoteženim đubrivom sa visokim sadržajem fosfora.

Koliko dugo žive biljke anturijuma?
Biljke anturijuma, uz dužnu pažnju i pažnju, živeće mnogo godina. Rezano cveće obično traje između 4 do 7 nedelja.

Da li anturijumi vole da budu zamagljeni?
Lagana, delikatna magla za povećanje relativne vlažnosti može biti korisna za zdravlje biljke Anthurium tokom perioda posebno niske vlažnosti (koji se obično dešava tokom vršnih zimskih meseci u određenim regionima). Ključno je da se izbegne preterano zasićenje biljke jer stajaća voda u zemljištu ili na stabljikama ili listovima može dovesti do gljivičnih infekcija. Posude za vlažnost su još jedna dobra opcija za postizanje sličnih rezultata.

Da li anturijum voli talog od kafe?
Kao opšte pravilo, izbegavam da koristim talog kafe zbog potencijalne neravnoteže hranljivih materija i kiselosti u zemljištu koje negativno utiče na opšte zdravlje anturijuma. Držite se odgovarajućeg višenamenskog biljnog đubriva i bogata, gruba mešavina za saksije sa malo vlage.

Da li anturijum prečišćava vazduh?
Anthuriums dopunjuju kiseonik, poboljšavajući kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru. Prema NASA-inoj studiji čistog vazduha, biljke anturijuma takođe uklanjaju toksine iz vazduha, uključujući hemikalije kao što su formaldehid, amonijak, toluen i ksilen.

Kako da učinim da moj anthurijum ponovo procveta?
Biljke anturijuma su sposobne da cvetaju tokom cele godine. Trik je da osigurate da biljka raste u optimalnim uslovima u vašem domu. Ciljajte na mesto sa jakim, indirektnim svetlom; uverite se da koristite mešavinu zemljišta koja dobro drenira, nikada ne zalivajte biljku i đubrite dobrom, organskom hranom za sve namene jednom mesečno tokom prolećnih i letnjih meseci.

Šta simbolizuju anturijumi?
Sa obilnim cvetanjem tokom cele godine, anturijumi simbolizuju toplinu, velikodušnost i gostoprimstvo. Kao rezultat toga, predstavljaju velikodušan i prijateljski prijem gostiju i čine savršen poklon domaćinu ili domaćici.

Koliko često treba da zalivam svoj anthurijum?
Anthuriums su osetljivi na trulež korena. Iako vole vlažnost i često zalivanje, neće tolerisati stajaću vodu ili previše zasićeno zemljište. Neka se zemlja skoro potpuno osuši između zalivanja.