Pilea peperomioides Značenje i simbolika

Simboličko značenje i kulturni značaj kineskih novčanica

Nije teško shvatiti zašto je Pilea peperomioides tako popularna biljka među baštovanima u zatvorenom prostoru. Poznata i kao NLO biljka ili kineska biljka novca, ova atraktivna sobna biljka ima okrugle listove u obliku novčića na vrhu nežno zakrivljenih stabljika i nudi mnogo upotreba i prednosti. Takođe je relativno lako uzgajati i veoma lako razmnožavati, zahvaljujući navici da šalje “štene” ili potomstvo. Ali ova biljka ima više od njene estetske privlačnosti; kineska fabrika novca takođe ima značajan kulturni značaj širom sveta. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici Pilea peperomioides.

Značenje i simbolika biljaka Pilea peperomioides – osnove

Pilea peperomiodes je dugo bila cenjena zbog povezanosti sa finansijskim uspehom i srećom. U svojoj rodnoj jugozapadnoj Kini, listovi okruglog oblika podsećaju na novčiće i smatra se da privlače novac i prosperitet i da su istaknuti u praksi Feng Shui-a. Njegova sposobnost da proizvodi štenad takođe predstavlja prijateljstvo; sve u svemu, biljke donose obilje u nečiji život.

O biljkama Pilea peperomioides

Porodica, rod i taksonomija

Pilea peperomiodies je član roda Pilea, koji sadrži više od 700 vrsta. Pilea pripada porodici Urticaceae, takođe poznatoj kao porodica koprive.

Ove biljke rastu u suptropskim i tropskim regionima širom sveta, a nekoliko raste u umerenim sredinama na Novom Zelandu i Australiji. Većina su sukulenti koji uspevaju u delimično osenčenim uslovima.

Nekoliko članova roda Pilea cenjeno je zbog svog ukrasnog lišća, uključujući:

P. cadierei ili biljka aluminijuma, P. involucrate ili biljka prijateljstva, P. microphilla ili artiljerijska biljka, P. nummulariifolia ili puzavi Charlie, i, naravno, P. peperomioides. Ova popularna sobna biljka ima nekoliko uobičajenih imena, uključujući kinesku biljku novca, NLO biljku, misionarsku biljku i biljku palačinki.

Botaničke karakteristike

P. peperomioides je cenjen zbog svog okruglog lišća u obliku novčića. Gusti, tamnozeleni listovi dostižu oko 4 cm u prečniku. Jedan list nežno talasa na vrhu lučne peteljke. Stabljike izlaze iz debele centralne stabljike koja može biti tamno zelena ili smeđa.

Zrele biljke mogu narasti do 12 inča u visinu i širinu i biće im potrebno presađivanje svakih 18 meseci ili tako. Iako retko cvetaju kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru, cvetovi P. peperomioides su bledozeleni sa nijansama ružičaste.

Istorija i poreklo Pilea peperomioides

P. peperomioides je sakupio iz svog izvornog staništa u planinskoj jugozapadnoj Kini od strane škotskog botaničara Džordža Foresta 1906. U provinciji Junan, biljka se dugo gajila kao ukrasna biljka. Forest se vratio u lanac Tangshan četiri godine kasnije i vratio više primeraka u Evropu.

Biljke su se polako širile po zapadnoj Evropi, ali dugi niz godina njihovo poreklo je bilo misterija. Godine 1978., engleski botaničar je analizirao cveće sa sobne biljke P. pepermioides u Velikoj Britaniji i utvrdio da je to zaista kineska vrsta iz roda Pilea.

Ali kako su biljke stigle do Velike Britanije, još uvek nije poznato. Osamdesetih godina prošlog veka, Kraljevska botanička bašta u Kjuu objavila je oglas tražeći da se jave svi koji imaju informacije o poreklu ovih biljaka. Među odgovorima je bila i poruka porodice iz Kornvola koja je 1960-ih zaposlila norvešku dadilju.

Porodica je otputovala u Skandinaviju da poseti dadiljinu porodicu, primivši posekotinu koju su odneli nazad u Englesku. Švedski botaničar saznao je za misteriju i zatražio savet. Stiglo je više od 10.000 pisama, a jedno se pokazalo kao karika koja nedostaje.

Godine 1946, Agnar Espergren, norveški misionar, vratio se sa putovanja po Kini i Indiji sa biljkom. Kasnije je putovao po Norveškoj, dajući štence iz biljke mnogim prijateljima. Vremenom se biljka proširila po Skandinaviji, gde su je, prikladno, zvali „misionarska biljka“.

Popularne vrste, vrste i sorte

Postoji nekoliko sorti P. peperomioides ‘Sugar’ i ‘Vhite Splash’. Oba imaju šareno belo i zeleno lišće. Sorta ‘Mojito’ ima raznobojno lišće sa prugama bele i sive koje izgledaju kao mermer.

Etimološko značenje

Godine 1912. nemački botaničar Fridrih Dils dao je ime vrsti P. peperomioides. Pepermiodies se prevodi kao „slično peperomiji“, znak za okruglo lišće biljke.

Iz kojih regiona su Pilea peperomioides?

P. peperomioides je poreklom iz jugozapadnih provincija Sečuan i Junan u Kini. Rastu na relativno velikim nadmorskim visinama u podnožju Himalaja, gde uspevaju na šarenoj svetlosti i bogatoj, a ponekad i suvoj zemlji na šumskom tlu.

Značenje, simbolika i kulturni značaj Pilea peperomioides (kineske biljke novca)

Uobičajeni naziv za biljku P. peperomiodies — kinesku biljku novca — daje nagoveštaj o njenoj simbolici. Listovi biljke u obliku novčića povezani su sa prosperitetom i srećom.

Smatra se da je kineske biljke novca u kući odličan način da se privuče bogatstvo i finansijski uspeh. Ali važno je gde su biljke postavljene.

U tradiciji Feng Shuija, postavljanje P. peperomioides u severozapadni ugao sobe ili doma izvlači pozitivnu energiju koja olakšava sreću. U Feng Shui praksi postoji pet elemenata: drvo, vatra, zemlja, voda i metal. Kineske biljke novca su usklađene sa „drvom“, koje je zauzvrat usklađeno sa akcijom i rastom. U ovom slučaju, listovi kineske biljke novca u obliku novčića simbolizuju obilje i rast bogatstva.

Smatra se da postavljanje vaše Pilea pepermioides u severozapadni sektor sobe poboljšava vašu sreću i finansijski uspeh. Mapa Feng Shui Bagua prikazuje sektore kuće, kancelarije ili sobe u različite energetske zone. Postavljanje biljke P. peperoimides u odeljak Ksun, koji je povezan sa bogatstvom i prosperitetom, povećaće finansijsku stabilnost.

Nekoliko mitova i folklora okružuje P. peperomioides. Neke legende kažu da će stavljanje novčića u lonac biljke pomoći da se “izraste” više novčića. Druge legende kažu da ako imate kinesku biljku novca kod kuće, naći ćete novčiće na zemlji gde god da krenete.

Ali simbolika kineske fabrike novca nije sve u finansijama. Takođe je povezano sa prijateljstvom. Pošto se biljka tako lako razmnožava, šaljući više izdanaka ili „štenaca“, ljudi često daju bebe. Ovo je donelo P. peperomioides nadimak Biljka prijateljstva.

Pogodne prilike za poklon za biljke Pilea peperomioides

Biljke P. peperomioides su savršen poklon kada želite nekome da poželite sreću ili da mu čestitate na dobro obavljenom poslu. Kineske biljke novca mogu se pokloniti u prilikama kao što su novi poslovi, diplome i rođendani. Oni takođe prave divne poklone za domaćinstvo.

Ako je neko bolestan ili se oseća loše, biljka P. peperomioides može pomoći da ga razveseli. Sa svojim nežno pomerajućim listovima, ova mala biljka srećnog izgleda dodaje osećaj radosti svakoj prostoriji.

Pitanja o Pilea peperomioides:

Šta simbolizuje biljka Pilea peperomioides?

Kineske biljke novca simbolizuju prosperitet, obilje, sreću i finansijski uspeh, zahvaljujući svojim listovima u obliku novčića. Oni su takođe povezani sa prijateljstvom zahvaljujući svojoj navici da proizvode mnogo izdanaka koje je lako presaditi i pokloniti prijateljima.

Da li je Pilea peperomioides srećna?

P. peperomiodije su definitivno povezane sa srećom i bogatstvom. U feng šuiju, oni privlače pozitivnu energiju koja povećava bogatstvo i izobilje.

Koliko dugo žive biljke Pilea peperomioides?

Pod odgovarajućim uslovima životne sredine – jakom indirektnom svetlošću, odgovarajućom količinom vode, bogatim, kiselim zemljištem – biljka Pilea peperomioides može da živi do 10 godina.

Da li se biljke Pilea lako brinu?

Kineske biljke novca su relativno jednostavne za negu. Zahtevaju zalivanje samo kada se gornja dva inča zemlje osećaju suvo, potrebno im je presađivanje jednom svake druge godine i potrebno im je đubrenje samo tokom perioda rasta (proleće i leto). Pazite na uobičajene štetočine i bolesti Pileasa.

Završna reč

Sa svojim lišćem u obliku novčića i srećnom estetikom, nije teško shvatiti zašto su biljke Pilea peperomioides povezane sa prosperitetom, obiljem i srećom. Ove atraktivne kućne biljke bogate su značenjem i simbolikom, a poznate su i kao biljka prijateljstva, zahvaljujući svojim navikama da se razmnožavaju. Dodajte kinesku biljku novca u severozapadni ugao svog doma ili kancelarije da poboljšate svoju sreću!