Kako razmnožavati biljke žada osnovni saveti

Sve što treba da znate o razmnožavanju žada kod kuće

Biljke žada, uključujući popularnu Crassula ovata, su vrsta sukulenata. To znači da ih je jednostavno podeliti i pomnožiti metodom poznatom kao propagacija. Možete koristiti iste osnovne tehnike koje komercijalni uzgajivači koriste da uzgajaju hiljade biljaka godišnje kako biste svoju simboličnu biljku žada pretvorili u nekoliko koje ćete podeliti sa drugima. Postoji više metoda razmnožavanja biljaka žada, pa isprobajte sve da vidite koji vam najbolje odgovara.


Kako razmnožavati biljke žada – najvažnije
Sukulenti poput žada su neke od najlakših kućnih biljaka za razmnožavanje. Koristite pojedinačne listove ili reznice stabljika da biste uspešno uzgajali nove biljke žada. Stavite reznice na dobro drenirajuću mešavinu za početak semena ili zemlju za saksiju i prekrijte plastikom. Držite biljke na toplom, ali van direktne svetlosti dok ne ukorene i ne počnu da rastu novo lišće.

Da li se biljke žada mogu razmnožavati?

Iako je prosečnom čuvaru teško razmnožavati mnoge lisnate kućne biljke, biljke od žada su među najlakšima. Kao sukulent, jedna od prednosti biljke žada je to što joj je potrebno relativno malo posebne nege da bi se reprodukovala kroz reznice ili reznice. Kada je potrebno da se ove biljke obrezuju, veće reznice koje su zdrave i zelene mogu se koristiti za razmnožavanje.

Možda ćete želeti da investirate u nekoliko standardnih alata i zaliha, ali nema potrebe za hormonima za korenje ili skupim komorama za kloniranje. Malo zamagljivanja i prava mešavina tla za biljke od žada će mnogo pomoći.

Ključna razmatranja pri razmnožavanju biljke žada
Iako su biljke žada među kućnim biljkama koje se najlakše razmnožavaju, i dalje im je potrebno posebno rukovanje i briga da bi uspele.

Prvo, moraćete da postavite okruženje koje nudi vlažnost i srednje nivoe svetlosti, a ne suvlje i svetlije uslove koje vole zrele biljke.

Takođe ćete morati da izaberete metod razmnožavanja i odredite koji deo biljke ćete odrezati da biste imali najbolje šanse za uspeh.

Nivo napora i poteškoća

Sukulenti poput žada su neke od najlakših kućnih biljaka za razmnožavanje. Brzo se razmnožavaju iz oba dela zdravih stabljika i pojedinačnih listova. To znači da skoro svaki zdrav biljni materijal koji odsečete ili otpadne može postati nova biljka.

Međutim, neke reznice jednostavno neće prerasti u nove biljke bez obzira na to koliko se dobro brinete o njima. Uzimanje dodatnih reznica osigurava da dobijete onoliko novih biljaka koliko planirate sa zdravom stopom neuspeha.

Ako koristite samo lišće, udvostručite broj reznica u odnosu na željeni broj biljaka. Reznice stabljike imaju veću stopu uspeha, ali dodaju 25% margine za neuspeh.

Da li biljke žada bolje rastu u vodi ili zemljištu?
Zbog svoje osetljivosti na trulež korena, većina vrsta biljaka žada se uglavnom bolje i brže razmnožava u zemljištu nego u vodi. Moguće je staviti reznice stabljike u vodu i ostaviti da razviju korenje, a zatim ih premestiti u zemlju za dalji rast.

Držanje reznica u vodi će na kraju dovesti do njihovog truljenja. Biljke od žada treba da se osuše i nagrizaju na posečenim delovima pre nego što uđu u zemlju ili vodu da bi sprečile truljenje. Ako se reznice stave u vodu da se ukorene, neće im trebati vreća koja ih pokriva ili redovno zamagljivanje da bi održali vlažnost.

Možete li razmnožavati biljke od žada samo iz lista?
Ako imate plitku tacnu sa pahuljastom mešavinom zemljišta za početak semena, možete spustiti nekoliko pojedinačnih listova i pokrenuti mnogo novih biljaka od žada odjednom. Morate uzeti ceo list, sve do osnove koja se sastaje sa stabljikom, da bi se ukorenio i izrastao.

Polomljeni listovi koji su samo delimično celi neće ukoreniti. Naročito je potrebno da se listovi malo osuši i da budu žuljasti pre nego što se stave na tlo za ukorenjavanje. Ako uklonite ceo bočni izdanak biljke žada da biste uravnotežili njenu težinu i oblik, pokušajte da postavite sve najveće zdrave listove za razmnožavanje. Listovi se ne mogu staviti u vodu radi razmnožavanja jer će istrunuti, a ne ukoreniti dok plutaju.

Kako razmnožiti biljku žada: opcije i tehnike

Bez obzira na metodu, neophodno je da sledite nekoliko osnovnih koraka na isti način.

Prvo, koristite čist alat kada obrezujete biljni materijal sa vaših biljaka od žada. Ne želite da rizikujete širenje bolesti ili oštećenje biljke upotrebom dosadnih ili prljavih alata.

Drugo, ostavite sve reznice koje se koriste za razmnožavanje da sede i osuše na toplom mestu van direktne svetlosti najmanje nedelju dana. Kada se sjajno područje sa kojeg se uklanja rez biljke osuši i izgleda zaraslo, spremno je za odabrani metod razmnožavanja.

Takođe – vredi napomenuti da se biljke žada smatraju blago toksičnim za kućne ljubimce i ljude, tako da je najbolje da nosite rukavice tokom procesa.

Razmnožavanje biljaka žada u vodi ako ti odlučite da isprobate metodu razmnožavanja vodom, imajte na umu da to nije trajna opcija za uzgoj ove biljke. Nove biljke od žada će na kraju morati da pređu u kontejner sa dobro drenirajućom mešavinom zemljišta kako bi se podržao nastavak rasta korena. Pronađite čistu posudu ako je moguće za ovu metodu kako biste mogli da pratite razvoj korena i kao podsetnik da redovno menjate vodu.

Koristite reznice stabljike koje su čvrste i dugačke najmanje nekoliko inča sa više čvorova na svakom komadu. Odrežite sve postojeće listove i koristite ih za druge metode razmnožavanja u zemljištu. Ubacite reznice u posudu i napunite je tako da samo polovina materijala bude prekrivena vodom.

Promenite vodu svake nedelje kako biste bili sigurni da ne razvije plesni ili bakterijske probleme koji bi mogli da istrunu reznice biljke žada. Može proći nekoliko nedelja da se koreni formiraju, ali na kraju bi trebalo da ih vidite kako rastu iz čvorova duž stabljike ili na kraju sečenja.

Možete pustiti korenje da raste dok ne bude dugačak inč ili dva pre nego što pažljivo premestite nove biljke žada u njihov stalni dom u kontejnerima.

Razmnožavanje biljaka žada u zemljištu

Korišćenje plitkog kontejnera za zemlju je mnogo lakši metod razmnožavanja biljaka od žada. Dobro funkcioniše i za reznice stabljika i za pojedinačne listove.

Za brže uspostavljanje veće biljke žada, pokušajte da odsečete celu bočnu stabljiku i da je obrežete, tako da ima samo tri do četiri inča stabljike ispod lišća. Ubacite taj rez u zemlju da biste brzo započeli korenje i rast. Ako uzmete reznice stabljike sa samo nekoliko listova, uklonite te listove i razmnožite ih odvojeno. Zatim postavite rez horizontalno na tlo da biste podstakli korenje. Treba postaviti pojedinačne listove, tako da je osnova lista jedva ispod zemlje.

Koristite laganu mešavinu koja se koristi za početak semena kako biste podstakli vlagu da ostane oko reznice i pustite da se delikatni novi koreni brzo šire. Mešavina bi trebalo da bude uglavnom od tresetne mahovine ili kokosovog vlakna da zadrži vodu, a da nije previše mokra za reznice biljke žada.

Nakon što pripremljene reznice poređate tako da budu na površini zemlje (za reznice stabljike) ili blago utisnute (listovi), pokrijte posudu plastičnom folijom ili plastičnom kesom. Ovo zadržava vlagu kako bi podstaklo korenje, tako da ne morate da zalivate reznice i rizikujete da ih trunu.

Ako nemate prozirnu plastiku koja će stati preko kontejnera koji odaberete, pokušajte da zamaglite reznice sa sprejom jednom svakih nekoliko dana.

Razmnožavanje po divizijama
Velike i zrele biljke žada, posebno one vezane za koren, mogu se podeliti na pola da bi se odmah stvorile dve biljke pune veličine. Jednostavno izvucite biljku iz saksije, pažljivo isecite koren korena oštrom ručnom gletericom i posadite dve nove pregrade u manje posude sa mešavinom koja dobro drenira. Nemojte preterano zalivati i izbegavajte da biljku stavljate u vreće jer već ima korenje. Pored toga, odložite đubrenje vaše biljke žada sve dok koreni ne budu imali priliku da se sami razviju nekoliko nedelja.

Česta pitanja o razmnožavanju biljaka žada:

Koliko je potrebno biljci žada da se ukorijeni u vodi?
Biljkama žada može biti potrebno nekoliko nedelja da pokažu korenje kada su u vodi. Koristite prozirni kontejner kako biste mogli da pratite napredak.

Može li biljka žada da živi u vodi zauvek?
Malo je verovatno da će biljka žada rasti ili cvetati ako se ostavi u vodi. Kada su koreni dugački dva do tri inča, premestite reznice u zemlju.

Koliko je potrebno biljci žada da se razmnoži?
U zemljištu, biljke žada mogu da se ukorene u roku od dve do tri nedelje. Može proći mesec dana ili više da se korenje razvije u vodi.

Da li je biljke žada teško razmnožavati?
Lakše ih je razmnožavati od većine drugih sobnih biljaka, iako još uvek nije garantovano da će uspeti.

Možete li uzgajati biljku žada iz slomljenog lista?
Ceo list koji se čisto odlomi od stabljike ima dobre šanse da poraste. Listovi koji puknu na pola ili predaleko od stabljike neće se ukoreniti.

Može li biljka žada da raste iz jednog lista?
Jedan zdrav, veliki list koji se otkine u osnovi je sve što vam je potrebno da uzgajate još jednu biljku žada.

Zašto moja biljka žada ne koreni?
Neke reznice jednostavno neće ukoreniti zbog sreće. Ako se nijedna reznica ili listovi ne ukorenjuju, možda su previše vlažni, suvi, imaju lošu drenažu, treba im više vlage ili im treba manje svetlosti.

Okončanje

Biljke od žada mogu biti sjajni pokloni koje možete podeliti sa prijateljima nakon razmnožavanja desetak novih biljaka nakon vašeg rutinskog obrezivanja. Pobrinite se da pravilno uzmete rezove kako bi imali najbolje šanse za ukorjenjivanje.

Ako tražite svoju sledeću biljku žada, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju biljke žada širom zemlje.