uobičajenih uzroka smedjih pega na biljkama monstera

7 uobičajenih uzroka smeđih pega na biljkama monstera

Zašto vaša biljka Monstera ima smeđe mrlje i kako to popraviti
Ako ste se ikada divili izuzetno velikim listovima ili neobičnom izgledu biljke monstere, niste sami. Od 1960-ih, ovaj rod sobnih biljaka je bio veoma tražen za ukrašavanje u svim stilovima koji nude mnoštvo upotreba i prednosti. Iako biljke Monstera mogu da žive mnogo godina, poznate su po tome što ih je malo teško držati u zatvorenom prostoru bez vežbanja. Ako nađete smeđe mrlje na sjajnim listovima vaših monstera biljaka, nemojte paničiti. Postoji nekoliko potencijalnih uzroka i svi se mogu otkloniti sa malo pažnje. Smeđe mrlje neće nestati na vašim biljkama monstera, ali novo lišće ne bi trebalo da bude promenjeno.

Smeđe mrlje na biljkama monstera – najvažnije
Najčešći uzroci smeđih mrlja koje se razvijaju na biljkama monstera uključuju uobičajene štetočine i bolesti, neodgovarajuće zalivanje, prekomerno izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti i probleme koji nastaju usled prekomernog đubrenja ovih biljaka. Svako se može rešiti prilagođavanjem svakodnevne nege biljaka Monstera.

Uobičajeni razlozi smeđih pega na biljkama Monstera

Istražite najčešće razloge zbog kojih se smeđe mrlje pojavljuju na vrstama Monstera da biste utvrdili šta se dešava sa vašim biljkama. One su rasprostranjene u svim vrstama monstere uključujući klasičnu Monstera deliciosa, šarenu monsteru i ređe biljke kao što su Monstera oblikua i Monstera Peru.

1) Štetočine, bolesti ili bakterijske infekcije
Višestruke štetočine i gljivične bolesti mogu dovesti do manjih, sadržanih smeđih mrlja na listovima monstere. Lupina su smeđi do crni insekti koji mogu da liče na izdignutu tačku na listu, ali su umesto toga štetočina koja se hrani sokom. Gljivične mrlje na listovima izazivaju udubljene smeđe mrlje, kao što ime kaže.

Kako se identifikuje
Potražite male, potopljene smeđe mrlje koje se pojavljuju na donjim listovima prvo zbog gljivičnih oboljenja. Štetočine poput ljuspice će se pojaviti kao podignute, svetlije smeđe mrlje. Ljuska će se uz napor oljuštiti, dok će ostale smeđe mrlje biti deo lista i nemoguće ih je ukloniti u jednom komadu.

Najbolji lekovi i lekovi za popravku
Izbegavajte preterano zalivanje biljke Monstera i smanjite vlažnost oko biljke ako sumnjate na gljivičnu infekciju. Nemojte zamagliti lišće ni ako se pojave smeđe mrlje. Za ljuspice i druge insekte, pokušajte da obrišete obe strane svakog lista izopropil alkoholom pomešanim 50/50 sa vodom da zaustavite štetočine.

2) trulež korena
Root Rot
Kao što ime kaže, trulež korena uključuje truljenje vrhova korena na dnu saksije. Ovaj problem može uticati na monsteru u bilo kojoj fazi rasta, obično ubijajući listove odozdo prema gore. Međutim, prve se mogu pojaviti smeđe mrlje. Ove smeđe mrlje mogu biti u centru ili na ivici lista i mogu, ali ne moraju imati udubljeni, mokri izgled.

Kako se identifikuje
Proverite da li se na starijim listovima pojavljuju veće smeđe mrlje. Pažljivo podignite biljku iz lonca da vidite da li ima vidljivih znakova truleži oko korena. Truli koreni će biti potamnjeli, kašasti i mogu imati neprijatan miris, dok su zdravi koreni beli i čvrsti.

Najbolji lekovi i lekovi za popravku
Možete odrezati oštećene korijenske materijale. Upotrijebite rahliju, bolju drenirajuću mješavinu tla da presadite biljku i pazite da je ne zalijevate napred.

3) Pod zalivanjem ili veoma suvi uslovi gajenja
Iako biljke Monstera ne reaguju dobro na prekomerno zalivanje, one se takođe bore ako im se dozvoli da se previše osuše. Nemojte proći više od dve nedelje bez zalivanja vaše biljke monstere. Dobro zalijte i dobro natopite mešavinu za saksiju, ili ćete možda primetiti svetlije i hrskave smeđe mrlje koje se formiraju na listovima.

Kako se identifikuje
Smeđe mrlje uzrokovane nedostatkom vode biće svetlosmeđe boje, suve na dodir i blizu ivica listova. Mogu se podjednako pojaviti i na novim i na starijim listovima.

Najbolji lekovi i lekovi za popravku
Redovnije zalivajte, ali što je još važnije, dajte biljci dovoljno vode da je temeljno natopi svaki put kada zalivate. Razmislite o postavljanju biljke u kantu za zalivanje odozdo prema gore ako je moguće. Ne prelazite na preterano zalivanje biljke kao refleks, ili biste mogli završiti sa drugom vrstom smeđih mrlja.

4) Prekomerno zalivanje ili veoma vlažni uslovi gajenja
Preterano zalivanje ili veoma vlažni uslovi gajenja
Biljke monstere ne vole da zemljište oko njihovog korena dugo ostane vlažno ili mokro. Ako ih prečesto zalivate, možete videti tamne i udubljene mrlje na listovima. Sama tačka može biti mokra ili malo trula.

Kako se identifikuje
Ako tlo ostane vlažno i ne osuši se pre nego što ponovo zalijete biljku, koristite mešavinu zemlje koja je preteška ili zalivate prečesto. Ciljajte da zalivate samo jednom u sedam do 14 dana. Prekomerno zalivanje može dovesti do truljenja korena, pa isključite taj problem pre nego što pretpostavite da će samo manje zalivanje uspeti.

Najbolji lekovi i lekovi za popravku
Probajte lakšu i bolju mešavinu zemlje sprečiti zadržavanje vode oko korena. Gurnite prst u tlo i izbegavajte potrebu za zalivanjem dok se gornji inč do dva inča zemlje ne osuši.

5) Opekotine od sunca
Opekotine od sunca
Iako biljke Monstera žele stabilno snabdevanje indirektnom svetlošću, više vole da ne dobijaju direktnu sunčevu svetlost prečesto. Osim ako polako ne uvodite biljku Monstera na direktnu sunčevu svetlost u malim dozama (naročito važno za nedavno razmnožene biljke Monstera), otkrićete da izlaganje dovodi do opekotina od sunca na prednjem delu listova.

Kako se identifikuje
Posmeđivanje uzrokovano opekotinama od sunca može biti u obliku mrlje ili kruga, ali je isto tako verovatno da će biti cela ivica lista ili nepravilnog oblika. Ovo oštećenje će biti srednje do svetlo smeđe i suvo na dodir. To može dovesti do toga da ceo list požuti i osuši se relativno kratko nakon izlaganja, u zavisnosti od količine oštećenja.

Najbolji lekovi i lekovi za popravku
Sprečite dalje opekotine od sunca tako što ćete udaljiti biljku od sunčeve svetlosti i odrezati sve oštećene listove. Pazite na to kako se ugao sunca menja između godišnjih doba i pokušajte da udaljite biljku od prozora kada dođe leto svake godine. Za više, pogledajte naš detaljni vodič o najboljim mestima za postavljanje biljaka Monstera u kući.

6) Nedostatak svetlosti
Držanje Monstere u mraku ne funkcioniše dobro. Listovi imaju tendenciju da izgube boju i požute, ali mogu razviti i razbacane tamne mrlje. Ove smeđe mrlje možda nemaju drugi očigledan uzrok i obično se pojavljuju na starijim listovima.

Kako se identifikuje
Pokušajte da premestite Monsteru u oblast sa jačom svetlošću ili dodajte biljno svetlo da je dopunite. Ako smeđe mrlje svetle, ali ne nestaju, verovatno je problem bio u nedostatku svetlosti.

Najbolji lekovi i lekovi za popravku
Obavezno obezbedite svoju biljku monstere sa najmanje četiri do šest sati svetlosti, držeći je indirektno u svakom trenutku. Biljna lampa je najlakši način da se postigne ovaj cilj u većini domova.

7) Prekomerno ili nedovoljno đubrenje
Prekomerno ili nedovoljno đubrenje
Kao biljka sa srednjim zahtevima za hranjenjem, biljkama Monstera je potrebna doza đubriva u pola jačine jednom mesečno tokom vegetacije. Međutim, prekomerna upotreba đubriva može spaliti lišće i dovesti do smeđih vrhova ili mrlja duž centra svakog lista.

Kako se identifikuje
Smeđe mrlje koje se pojavljuju na novom lišću nakon đubrenja ukazuju na problem prekomernog đubrenja. Ako se ništa drugo u vezi sa zdravljem biljke nedavno nije promenilo, primena đubriva ili nedostatak istog uvek je potencijalni krivac.

Najbolji lekovi i lekovi za popravku
Ako su smeđe mrlje posledica nedostatka đubrenja, pokušajte da primenite četvrtinu ili polovinu doze proizvoda kao što je Miracle-Gro za sobne biljke. Prekomerno nanošenje je teže popraviti, a presađivanje u svežu mešavinu tla čudovišta je najbolji pristup u ozbiljnim slučajevima.

Da li se neke smeđe mrlje prirodno javljaju na biljkama Monstera?
Dok listovi biljke monstere stare i na kraju postaju smeđi da bi opali, porumenelost se retko pojavljuje kao fleke. Smeđe mrlje obično ukazuju na problem sa brigom o biljci, a ne samo na neizbežni gubitak listova tokom vremena. Obično je u redu ostaviti lišće na mestu kada se pojave smeđe mrlje sve dok se pozabavite osnovnim uzrokom.

Uzgajanje srećnih, zdravih monstera biljaka kod kuće

U zavisnosti od vrste i sorte, biljke Monstera zahtevaju tople temperature iznad 50 stepeni F da bi rasle. Ne mogu da podnesu ništa ispod 40 stepeni F i vole vlagu veću od prosečne.

Labava i dobro drenirajuća zemlja je neophodna za ove biljke. Gusta tla koja zadržavaju vodu samo će dovesti do truleži korena.

Iako je biljkama Monstera potrebno mnogo svetlosti svakog dana da bi dostigle svoju maksimalnu veličinu, one ne vole direktnu sunčevu svetlost i mogu dobiti opekotine od sunca. Držite svetlost filtriranom ili indirektnom za sjajan rast.

Dajte im dozu đubriva u pola jačine otprilike jednom mesečno tokom toplih meseci u godini, posebno ako su na otvorenom.

Obrezivanje vam omogućava da kontrolišete konačnu visinu i podstičete novo lišće da se formira tamo gde želite. Pokušajte da postavite stub prekriven mekom na kojem će monstera rasti, što joj može omogućiti da cveta ili čak formira jestivo voće.

Takođe je pametno nositi rukavice pri rukovanju biljkama Monstera jer se smatraju toksičnim za ljude i kućne ljubimce.

Česta pitanja o smeđim mrljama na biljkama Monstera:
Da li da odsečem smeđe mrlje sa čudovišta?
Razborito je orezati ili podrezati bilo koje lišće na vašoj biljci monstere za koje se čini da propada ili bolesno na bilo koji način što će poboljšati opšte zdravlje i izgled vaše biljke.

Kako se osloboditi tamnih mrlja na čudovištima?
Trik za uklanjanje tamnih mrlja iz novog rasta čudovišta je da vašoj biljci obezbedite optimalne uslove za rast. Budite posebno pažljivi prema izlaganju svetlosti i ciklusima zalivanja. Postojeće smeđe mrlje mogu ne može se ukloniti direktno, ali bi trebalo da se vremenom dobije zdrav, zeleni, sjajni rast.

Zašto moje lišće dobija smeđe mrlje?
Najčešći uzroci smeđih mrlja koje se razvijaju na biljkama monstera uključuju uobičajene štetočine i bolesti, neodgovarajuće zalivanje, prekomerno izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti i probleme koji nastaju usled prekomernog đubrenja ovih biljaka.

Kako znate da li je vaše čudovište preplavljeno?
Smeđe mrlje, žuti listovi, zaostali rast i nadimanje ili klonulost biljke su uobičajeni znaci da preterano zalivate svoju biljku monstera.

Upravljanje smeđim mrljama na vašim biljkama Monstera
Biljke monstere ne bi trebalo da razviju smeđe mrlje na listovima, čak i ako je malo posmeđivanja neizbežno na najstarijim listovima dok se suše. Neka ove simbolične biljke budu zdrave i srećne izbegavajući opasnosti prekomernog i nedovoljno zalivanja. Izaberite dobru mešavinu zemljišta i primenite đubrivo sa oprezom da biste videli dobar rast i manje problema sa promenom boje.

Ako tražite svoju sledeću biljku Monstera koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju Monstera širom zemlje.