prednosti mrtve koprive u tradicionalnoj medicini

Cvetovi biljke mrtve koprive ( Lamium ) se vekovima koriste u alternativnoj medicini. Neki drugi uobičajeni nazivi za ovu biljku su bela kopriva, bela mrtva kopriva i beli arhanđel. Iako postoje ograničeni naučni podaci o terapeutskim efektima mrtve koprive, ona se dugo koristi iz različitih razloga u narodnoj medicini. U ovom vodiču, provest ću vas kroz potencijalne prednosti mrtve koprive u tradicionalnoj medicini.


Najčešće medicinske primene mrtve koprive:
Biljke mrtve koprive mogu proizvesti antiinflamatorne efekte i istorijski su se koristile za lečenje otoka. Slučajevi osipa, opekotina i ujeda insekata mogu imati koristi od lokalne primene mrtve koprive. Mrtva kopriva se takođe koristila za zaustavljanje krvarenja zbog svojih hemostatskih kvaliteta. Kada se koristi lokalno, pokazalo se da pomaže u zgrušavanju rana i zaustavljanju krvarenja.

Pored toga, mrtva kopriva se koristi u biljnoj medicini kao diuretik – supstanca koja uzrokuje češće mokrenje. Mnogi ljudi su ga koristili u tu svrhu jer su čuli da pomaže bubrezima da filtriraju otpad iz krvi.

Mrtva kopriva takođe ima dugu istoriju upotrebe u narodnoj medicini za ublažavanje menstrualnih grčeva i srodnih simptoma. Smatralo se da su jaki mesečni protok, grčevi i drugi simptomi povezani sa ovim stanjima ublaženi adstringentnim dejstvom mrtve koprive na matericu.

Tradicionalno su travari koristili mrtvu koprivu da bi pomogli funkcionisanje disajnih puteva . Istorijski gledano, biljka se uzimala oralno da bi se ublažila zagušenja bronhija i grudnog koša, kao i kašalj.

Mrtva kopriva se takođe koristi zbog svoje sposobnosti da pomaže varenje. Osim što ublažava probavne simptome, uključujući loše varenje i nadimanje, smatralo se da ima i skromne laksativne osobine.

Iako se mrtva kopriva tradicionalno koristi u medicinske svrhe, nedostaju visokokvalitetna istraživanja koja mogu potvrditi njenu sigurnost i efikasnost . Ako pojedinac ima već postojeće zdravstvene probleme ili je na bilo kom receptu, trebalo bi da razgovara sa svojim lekarom pre nego što uzme bilo koju vrstu biljnog proizvoda, uključujući mrtvu koprivu.

7 lekovitih svojstava mrtve koprive i kako se istorijski koristila za lečenje različitih bolesti

1) Mrtva kopriva ima dugu istoriju upotrebe kao biljni lek . Tradicionalna upotreba i anegdotski dokazi ukazuju na različite moguće medicinske koristi, ali nedostaju naučne studije o njegovim terapeutskim karakteristikama. Neke od navodnih zdravstvenih koristi mrtve koprive i tradicionalnih primena opisane su detaljnije u nastavku.

2) Pored toga, ove biljke su dugo korišćene zbog svojih antiinflamatornih efekata. Stavlja se na zahvaćeno područje da bi se ublažio bol od osipa, opekotina i ujeda buba. Zdrobljeni listovi biljke korišćeni su kao oblog za smanjenje otoka i ubrzanje zarastanja.

3) Hemostatske karakteristike mrtve koprive su je učinile od pomoći u usporavanju ili zaustavljanju krvarenja . U prošlosti se često koristio na povređenim delovima tela da bi se ubrzao proces zgrušavanja kada se lokalno davao na rane. Smatralo se da adstringentne osobine mrtve koprive pomažu u smanjenju krvarenja stezanjem krvnih sudova blizu rane.

4) Mrtva kopriva se dugo koristila zbog svojih diuretičkih svojstava . Smatralo se da stimuliše mokrenje, što bi pomoglo telu da izbaci štetne materije. Verovalo se da je ovaj diuretički efekat koristan za bubrege i urinarni trakt.

5) Mrtva kopriva takođe ima dugu istoriju upotrebe kao pomoćno sredstvo za menstrualno zdravlje . Smatralo se da su jaki mesečni protok, grčevi tokom menstruacije i drugi simptomi povezani sa ovim stanjem ublaženi adstringentnim delovanjem biljke na matericu. Nije bilo neuobičajeno da žene piju tinkturu ili čaj od mrtvih biljaka koprive kako bi im pomogle u kontroli menstruacije.

6) Mrtva kopriva se dugo koristi u tradicionalnoj biljnoj medicini za promovisanje zdravog disanja . Istorijski gledano, uzimao se na usta da bi se ublažio zastoj bronhija i grudnog koša i da bi se kontrolisao kašalj. Uobičajena je praksa da se pije čaj od sušene koprive da bi se poboljšalo zdravlje disajnih puteva i ublažili respiratorni simptomi.

7) Mrtva kopriva se takođe tradicionalno koristila zbog svoje sposobnosti da pomaže varenje. Tradicionalno se koristio za lečenje raznih problema sa varenjem, uključujući loše varenje, gasove i zatvor, pod pretpostavkom da ima umerene laksativne efekte . Mrtva kopriva se sporadično koristila u infuzijama ili dekocijama izričito da bi pomogla varenju.

Iako se mrtva kopriva tradicionalno koristi dugi niz godina, trenutno postoji malo naučnih podataka koji bi podržali njenu terapijsku efikasnost ili sigurnost. Tradicionalne primene mogu imati izvesnu validnost, ali je potrebno dalje proučavanje da bi se identifikovale aktivne hemikalije odgovorne za sve navodne zdravstvene koristi.

Trenutna naučna istraživanja mrtve koprive i njene potencijalne medicinske primene

Naučna literatura o mrtvoj koprivi i njenoj mogućoj medicinskoj upotrebi je veoma ograničena. Postoji relativan nedostatak novih istraživanja eksplicitno fokusiranih na mrtvu koprivu; najnovija istraživanja su umesto toga ispitivala druge članove roda Lamium ili posebne karakteristike biljke. Ipak, u nastavku su navedeni neki opširni detalji o nedavnim istraživanjima vrsta lamijuma i specifičnih supstanci koje se nalaze u mrtvoj koprivi.

1) Nekoliko radova je razmatralo anti-kancer i antitumorske efekte Lamium vrsta, uključujući i jedan objavljen u Medicini 2012. godine koji je pokazao obećavajuće efekte ekstrakata Lamium album iz prirodnih izvora ili uzgojenih tehnikom mikropropagacije. Najsnažniji efekat je postignut tretmanom kombinovanim ekstraktima metanol/hloroform.

2) 2021. godine, istraživači su pogledali koliko dobro formulacija masti koja sadrži ekstrakt Lamium albuma zaceljuje rane; rezultati su objavljeni u časopisu Journal of Medicinal Plants . Kada su testirani na pacovima, rezultati su bili ohrabrujući, što ukazuje na mogućnost upotrebe u zarastanju rana promovisanjem zatvaranja rana i regeneracije tkiva.

3) Druga istraživanja su se bavila antibakterijskim svojstvima Lamium albuma . Antibakterijska efikasnost ekstrakta Lamium albuma protiv različitih bakterija i gljivica proučavana je u radu iz 2013. objavljenom u African Journal of Traditional, Complementari, and Alternative Medicine . Nalazi su pokazali antibakterijsku aktivnost, što ukazuje na moguću ulogu ekstrakta Lamium albuma u ​​lečenju bolesti mikrobnog porekla.

4) Nedavno, 2019. godine, istraživači su raspravljali o antioksidativnim i antiinflamatornim efektima lamijumskih biljaka i prijavili povoljne nalaze u Molecules . Ove karakteristike ukazuju na mogućnost snižavanja nivoa upalnog i oksidativnog stresa, a oba su povezana sa mnoštvom zdravstvenih problema.

5) Druga istraživanja o antioksidativnim i antiinflamatornim sposobnostima određenih vrsta Lamium takođe su pokazala obećavajuće rezultate. Na primer, 2019. godine, ekstrakt Lamium albuma je testiran na antidijabetičke efekte kod dijabetičkih pacova, a rezultati su objavljeni u Pharmaceutical Sciences . Poboljšanja metabolizma glukoze su navedena kao mehanizam kojim je ekstrakt pokazao značajne antidijabetičke efekte u istraživanju.

Brza napomena…

Iako potiču iz prirodnog sveta, biljni lekovi mogu biti opasni kao i farmaceutski kada su u pitanju potencijalne interakcije lekova ili neželjeni neželjeni efekti. Iako se mnoga cveća generalno smatraju bezbednim, uvek je dobra ideja da uradite sopstveno istraživanje i proverite sa lekarom pre nego što uzmete bilo koji biljni lek interno – posebno ako ste trudni, dojite ili trenutno uzimate bilo koji lek.

Zaključak – prednosti mrtve koprive u tradicionalnoj medicini
Dalje proučavanje je potrebno da bi se temeljno razumela efikasnost, metode delovanja i mogući štetni efekti lamijumskih vrsta poput mrtve koprive, iako gore navedene studije nude neke uvide u njihovu potencijalnu medicinsku upotrebu u budućnosti. Za sada, barem sa tradicionalnog i anegdotskog medicinskog stanovišta, čini se da su prednosti mrtve koprive validne i zaslužuju dalje naučno istraživanje.