neverovatnih prednosti biljaka rajskih ptica

Upotreba i prednosti rajske ptice

Biljke Rajske ptice su neke od najdramatičnijih i jedinstvenih sobnih biljaka koje možete uzgajati u svom domu. U ovom članku ćemo podeliti 12 neverovatnih upotreba i prednosti biljaka rajskih ptica uz podršku vodećih istraživačkih studija iz celog sveta.


O biljkama Rajske ptice
Biljke Rajske ptice pripadaju rodu Strelitzia, koji je deo porodice Strelitziaceae. Postoji pet prihvaćenih vrsta biljaka rajskih ptica, uključujući uobičajene sorte kućnih biljaka poput Strelitzia reginae.

Ove biljke su višegodišnje zimzelene biljke koje potiču iz delova Južne Afrike. Biljke rajske ptice u divljini mogu narasti do preko 30 stopa. Čak i kao kućne biljke, ove tropske biljke i dalje mogu dostići visinu od oko 6 ½ stopa.

Ove tropske trajnice poznate su po svojim šarenim listovima – specijalizovanim cvetovima dizajniranim da privlače insekte. Ovi plavi, narandžasti, žuti ili beli cvetovi izgledaju kao rajske ptice, pa otuda i ime biljke. Biljke rajskih ptica takođe imaju ogromne sjajne listove koji su slični listovima drveta banane.

12 Upotreba i prednosti biljaka rajskih ptica

1. Biljke Rajske ptice su impresivne ukrasne biljke

Biljke rajskih ptica su impozantni primerci, koji dosežu između 4 i 6 stopa visine kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Njihovi šareni plavi, narandžasti, žuti ili beli listovi uvek kradu predstavu. Biljke rajskih ptica savršene su za dodavanje visine i uticaja praznim uglovima vašeg doma.

Biljke rajske ptice su rizomatske trajnice koje svoje cveće proizvode na visokim stabljikama. Veliki sjajni duguljasti listovi izgledaju veoma slični listovima biljaka banana. Iako je cveće rajskih ptica veličanstveno, može im trebati 5 ili 6 godina da se pojave.

2. Biljke Rajske ptice mogu pomoći u prečišćavanju vazduha
Još od NASA-ine studije čistog vazduha 1989. godine, znamo da sobne biljke mogu pomoći u prečišćavanju vazduha u našim domovima. Kućne biljke poput biljaka rajske ptice pročišćavaju vazduh apsorbujući štetna isparljiva organska jedinjenja (VOC). Ovi VOC uključuju benzen i formaldehid i mogu doći iz stvari kao što su tepisi, boje ili proizvodi za čišćenje u domaćinstvu.

Ako se ostave da cirkulišu u vazduhu, VOC mogu doprineti alergijama i iritaciji. Neki VOC mogu čak biti povezani sa rakom. Dodavanje biljaka rajske ptice u vaš dom može vam pomoći da lakše i zdravije dišete.

3. Biljke rajske ptice mogu pomoći u smanjenju anksioznosti i stresa
Pored poboljšanja našeg fizičkog zdravlja prečišćavanjem vazduha, biljke rajske ptice takođe mogu poboljšati mentalno zdravlje. Nekoliko studija je otkrilo da briga o kućnim biljkama može smanjiti nivo stresa i anksioznosti. Neki stručnjaci postuliraju da interakcija sa sobnim biljkama takođe može smanjiti napetost mišića i poboljšati zdravlje srca.

Studija iz 2015. procenila je uticaj sobnih biljaka na naše mentalno zdravlje. Dve grupe od 12 mladića dobile su dva zadatka; rad na računaru ili presađivanje sobne biljke. Učesnici koji su presađivali sobnu biljku osećali su se smirenije i manje pod stresom.

4. Biljke Rajske ptice mogu vam poboljšati san
Dobar san bi mogao biti lakši sa biljkom rajske ptice u vašoj spavaćoj sobi. Razne studije su pokazale da nam sobne biljke pomažu da se oslobodimo stresa i anksioznosti mogu da nam pomognu da bolje spavamo.

Kineska studija iz 2019. godine procenila je efekat sobnih biljaka na obrasce spavanja astronauta. Podaci su pokazali da su astronauti pokazali manje stresa kada su mogli da vide ili pomirišu biljku. Ovo je pomoglo u regulisanju njihovog centralnog nervnog sistema i poboljšalo kvalitet njihovog sna.

5. Biljke rajskih ptica mogu vam povećati produktivnost
Biljke rajske ptice takođe mogu povećati produktivnost, posebno u kancelarijama. Studija iz 2014. procenjivala je uticaj sobnih biljaka na produktivnost kancelarijskih radnika u Velikoj Britaniji i Holandiji. Učesnici su jednom procenjeni sa biljkama u prostoriji i ponovo bez biljaka.

Podaci su pokazali da su učesnici bili 15% produktivniji kada je biljka bila prisutna u njihovoj kancelariji. Učesnici su se takođe osećali manje pod stresom i zadovoljniji svojim okruženjem. To zvuči kao odličan izgovor da dodate biljku rajske ptice u svoju kućnu kancelariju!

6. Biljke Rajske ptice su prilično niske za održavanje
Biljke rajske ptice mogu izgledati dramatično, ali imaju prilično jednostavne zahteve za negu. Biljke rajske ptice uspevaju kada se nalaze na jakom, indirektnom svetlu. Ovim kućnim biljkama je potrebno vlažno tlo tokom leta, pa zalijte kad god se gornja dva inča zemlje osuši.

Biljke rajskih ptica trebaju dobro drenirajuće mešavine zemljišta koje i dalje zadržavaju vlagu. Biljke rajskih ptica najbolje rade na temperaturama u rasponu od 50 do 68ºF (10 do 20ºC). Ovim tropskim biljkama je potrebna umerena do visoka vlažnost, pa ih redovno zamagljujte ili koristite posude sa šljunkom.

7. Biljke Rajske ptice su dobre feng šui biljke
Biljke rajske ptice mogu vam pomoći da maksimizirate dobar feng šui u svom domu. Kao i mnoge kućne biljke, biljke rajske ptice povezane su sa elementom drveta i predstavljaju energiju i uspeh – pozicionirajte biljke rajske ptice u istočnim ili jugoistočnim delovima vašeg doma.

Zbog svog zelenog, prirodnog rasta, biljke rajske ptice mogu doneti pozitivnu energiju u vaš dom. Ovo najbolje funkcioniše kada ih postavite u oštre uglove, koji obično privlače negativnu energiju.

8. Rajska ptica Biljke prave odlične poklone
Biljke rajske ptice čine divne simbolične poklone u nekoliko navrata, posebno kada se dodaju u cvetne bukete. Biljke rajske ptice simbolizuju uspeh, tako da dobro rade u buketu čestitki.

Cveće rajske ptice dolazi u nekoliko upečatljivih boja, koje sve mogu da prenesu različita značenja u buketima. Plavi cvetovi predstavljaju odanost i mudrost, dok narandžasti cvetovi simbolizuju emocionalno isceljenje, pozitivno razmišljanje i kreativnost. Belo cveće povezuje se sa nevinošću, mirom i čistoćom, što ih čini idealnim za venčanje.

Biljke rajske ptice su takođe povezane sa vernošću, što ih čini dobrim izborom za cveće za Dan zaljubljenih. Takođe se tradicionalno koriste za proslavu 9. godišnjice braka para. Cveće bele rajske ptice takođe je dobar izbor za Majčin dan.

9. Biljke Rajske ptice mogu tolerisati većinu svetlosnih uslova
Biljke rajskih ptica mogu uspevati na jakom, indirektnom svetlu – što ih čini idealnim za mnoge delove vašeg doma. Biljke rajskih ptica najbolje rade u blizini prozora okrenutih prema istoku ili jugu. Imajte na umu da direktna popodnevna sunčeva svetlost može spržiti to sjajno sjajno lišće. Najbolje je da svoju rajsku pticu držite oko 3 metra od prozora.

Ove tropske sobne biljke rade izuzetno dobro u zimskim vrtovima jer će dobiti puno svetlosti i topline. Ova okruženja će takođe pomoći da se obezbedi veća vlažnost za vašu biljku rajske ptice.

10. Biljke rajskih ptica mogu pomoći u ublažavanju alergija i smanjenju mirisa
Zahvaljujući svojoj izvanrednoj sposobnosti da apsorbuju štetne VOC iz vazduha, biljke rajske ptice mogu pomoći u smanjenju alergija. Mnogi VOC mogu da pogoršaju uobičajene alergije kao što je astma. Uobičajeni VOC kao što su benzol i formaldehid takođe imaju jake, neprijatne mirise koje biljke rajske ptice mogu pomoći da se smanje.

Rajske ptice takođe mogu da apsorbuju prašinu ili polen koji uđu u dom. Ovo može ublažiti simptome za ljude koji pate od polenske groznice. Zahvaljujući velikom lišću, biljke rajske ptice mogu da apsorbuju više VOC-a i mirisa od mnogih drugih sobnih biljaka.

11. Biljke Rajske ptice mogu da obezbede prirodnu zvučnu izolaciju
Biljke rajskih ptica daju dramatičan uticaj zahvaljujući svojoj veličini. Neke biljke rajske ptice mogu narasti između 4 i 6 stopa visoko u zatvorenom prostoru. Osim što izgledaju sjajno, ove impresivne tropske sobne biljke mogu da deluju i kao prirodna zvučna izolacija smanjenjem ambijentalne buke.

Jedna korejska studija otkrila je da su kućne biljke nadmašile zvučnu izolaciju na papiru u brojnim testovima. To je zato što biljke mogu da apsorbuju zvučne talase kroz svoje lišće i stabljike. Biljke rajskih ptica su idealne za smanjenje ambijentalne buke zahvaljujući velikim duguljastim listovima i visokim, mesnatim stabljikama.

12. Biljke Rajske ptice mogu pomoći da povećate vlažnost u vašem domu
Mnoge kućne biljke, uključujući biljke rajske ptice, mogu pomoći u povećanju nivoa vlažnosti u vašem domu. Preporučeni nivoi vlažnosti za naše domove su između 30 i 50%. Ako je vlažnost preniska, možemo doživeti probleme kao što su suva koža, ekcem i teži simptomi astme.

Pošto biljke rajske ptice imaju velike listove, one mogu pomoći u povećanju vlažnosti kroz transpiraciju. Biljke rajske ptice oslobađaju se viška vode kroz svoje lišće, povećavajući vlažnost u neposrednoj blizini. Kad god zamaglite lišće svoje biljke rajske ptice, povećaćete i vlažnost svog doma.

Okončanje
Biljke rajske ptice su neke od najimpresivnijih i najpopularnijih tropskih sobnih biljaka i to sa dobrim razlogom. Uprkos velikoj veličini, biljke rajske ptice su varljive za malo održavanja. Ove tropske zimzelene biljke takođe donose nekoliko zanimljivih prednosti vašem domu. Biljke rajske ptice mogu pomoći u prečišćavanju vazduha, smanjenju stresa, poboljšanju sna, pa čak i poboljšanju vašeg feng šuija.