Gde postaviti biljke za rajske ptice u kuci

Najbolje lokacije za biljke Rajske ptice za feng šui prednosti i optimalnu negu biljaka

Malo je kućnih biljaka koje su toliko spektakularne kao popularna rajska ptica. Ova biljka je dobila ime po svom ptičjem izgledu, ali je prelep dodatak vašem domu čak i kada nije u cvetu. Cveće se široko koristi u cvetnim aranžmanima. Pronađite savršenu poziciju da locirate svoju rajsku biljku u svom domu kako biste zadovoljili njene potrebe za negom i maksimizirali njenu duhovnu vrednost u skladu sa drevnim praksama Feng Shuija.


Gde smestiti rajsku pticu u kući – najvažnije
Za optimalnu negu, biljke Rajske ptice uspevaju svuda gde ima jakog, ali indirektnog svetla i bez hladnog propuha tokom dana. Uzmite u obzir jugoistočne ili istočne delove kuće gde ćete ugostiti ovu biljku kako biste imali koristi od njene energije prema Feng Shui praksi.

O biljkama Rajske ptice

Uobičajeno ime Rajska ptica upućuje na pticu iz stvarnog života, upadljive članove porodice Paradisaeidae. Ove ptice imaju perje na glavi koje izgleda baš kao jedinstveni cvetovi koje ova biljka proizvodi, otuda i ime.

Naučno ime biljke Rajska ptica je Strelitzia reginae. Povezan je sa biljkama đumbira i banana, ali ne proizvodi jestivo korenje ili voće kao oni. Umesto toga, to je karakteristika pejzaža u toplim i tropskim klimama ili kućna biljka u drugim delovima sveta.

Ove biljke mogu cvetati tokom cele godine kada se leče pažljivo i mogu proizvesti do 36 cvetova godišnje.

Pored kultnog cveta, biljke Rajske ptice imaju velike listove u obliku vesla koji su sami po sebi atraktivni. Ove biljke potiču iz priobalnih regiona južne Afrike, ali su naturalizovane u tropskim klimama širom sveta.

U divljini, Rajska ptica raste u masivnim delovima koji mogu doseći milju široke. Uprkos svojoj visini, ove biljke žive u podlozi viših stabala i moraju se držati podalje od direktne sunčeve svetlosti. Čvrsto zbijeni u divljini pomaže u održavanju visokog nivoa vlažnosti oko njih.

Biljke rajske ptice i feng šui

Iako cveće Rajske ptice ima mnogo značenja i simbolike kada se koristi u aranžmanima rezanog cveća, ono takođe nudi korisna svojstva u kući.

Dekorisanje živim biljkama može biti odličan način da unesete energiju u dom, barem prema Feng Shui principima. Biljke koje cvetaju su posebno popularne za ukrašavanje kada želite da začinite delove vašeg života ili doma koji su već neko vreme stagnirali.

Praksa feng šuija nastala je od drevnih kineskih pogrebnih praksi i vodila je raspored grobnica, tada važnih zvaničnih zgrada i čitavih naselja. Danas se obično primenjuje u kući kako bi se uravnotežila energija u svim važnim delovima života.

Zahvaljujući redovnom cvetanju, rajska ptica može da stvori pozitivnu energiju kada se koristi u pravom delu doma. Ipak, pošto su takođe veliki i privlačni, postoje neki delovi kuće koji se ne preporučuju za postavljanje ove vrste biljke.

Gde postaviti biljke za rajske ptice u kući

Pronalaženje ispravnog položaja za veliku biljku kao što je Rajska ptica počinje razmatranjem mape Feng Shui aranžmana, takođe poznatog kao Bagua.

Bagua je poravnata sa severnim pravcem na kompasu. Koristeći tlocrt vašeg doma i kompas, možete postaviti Bagua i odrediti koja soba u kući je vezana za koji energetski centar.

Svaki kardinalni pravac ima svoj sektor, a ove informacije ćete koristiti za vođenje postavljanja živih biljaka. Smatra se da žive biljke imaju energiju drveta u Feng Shuiju, posebno visoke i cvetajuće biljke poput Rajske ptice.

Optimizacija drvne energije znači postavljanje biljaka u delove kuće usmerene na napredovanje u karijeri i porodične odnose.

Koje sobe su najprikladnije u domu za optimalnu energiju?
Prema Bagua of Feng Shui, istočni i jugoistočni pravac nude najbolju upotrebu energije iz živih biljaka kao što je Rajska ptica.

Istočni sektor vlada vašom karijerom, a postavljanje velike fabrike tamo može vam dati mnogo energije tamo gde vam je potrebna za promocije ili povećanje vašeg potencijala za zaradu.

Za direktnu stimulaciju bogatstva i novih mogućnosti, pokušajte sa jugoistočnim plasmanom.

Ako se ova uputstva poklapaju sa sobama navedenim u nastavku u oblastima u kojima se ne postavlja Rajska ptica, isprobajte sobe kao što su dnevna soba, radna soba ili porodična soba.

Postavljanje biljke prema nezi
Pored energičnih razmatranja praksi kao što je Feng Shui, Rajska ptica ima neke praktične potrebe koje treba uzeti u obzir prilikom odabira mesta.

Gledati zbog postavljanja ove biljke preblizu prozora, posebno u jugoistočnim delovima kuće gde direktno svetlo popodne može biti oštro.

Iako je ovim biljkama potrebna jaka indirektna svetlost, lako ih opeče direktna sunčeva svetlost kroz prozor. Držite ih dalje od hladnog propuha.

Biljka može brzo narasti do šest stopa visine i tri stope široke u zatvorenom prostoru, tako da osigurajte dovoljno prostora za nju pre nego što je postavite.

Gde ne smeti rajsku pticu u domu
Neodgovarajuće postavljanje za Rajsku pticu uključuje područja koja su sklona hladnom propuhu, direktnoj sunčevoj svetlosti i niskom nivou vlažnosti.

Uzimajući u obzir Feng Shui principe, velike sobne biljke poput Rajske ptice držite podalje od spavaćih soba, kupatila i kuhinja. Ova mesta moraju da ostanu relativno mirna i da nemaju koristi od povećanja energije koju pruža ova vrsta žive biljke.

Takođe se smatra nepovoljnim postaviti živu biljku u centar kuće ili blizu prednjih i zadnjih vrata.

Gde postaviti biljke za rajsku pticu na otvorenom

Biljke Rajske ptice mogu uspevati samo na otvorenom tokom cele godine ako živite u USDA zoni 9 ili iznad. U područjima hladnijim od toga, moraju se postavljati na otvorenom samo tokom leta i unositi u zatvoreno pre prvog mraza.

Držite ih u zasjenjenim područjima kao što su terase ili ispod zrelih stabala, pazeći kako se ugao svjetlosti mijenja kako godišnja doba prolaze.

Uverite se da Rajska ptica nikada nije izložena direktnoj sunčevoj svetlosti, čak ni na otvorenom. Ove biljke nisu izbirljive prema zemljištu i srećno rastu bilo u kontejneru ili u zemlji.

Nega biljaka od suštinskog značaja za rajske ptice

Temperaturni opseg: 55 stepeni F do 90 stepeni F
Nivoi svetlosti: Delimična senka i indirektno, ali jako svetlo, izbegavajući direktno svetlo
Đubrenje: Nanesite uravnoteženo osnovno đubrivo za sobne biljke nedeljno do dva puta mesečno tokom leta i proleća. Smanjite se u jesen i ne gnojite preko zime.
Zalivanje: Održavajte zemlju vlažnom tokom leta i pustite da se prva dva inča zemlje osuše zimi.
Vlažnost: Prosečna kućna vlažnost neće naštetiti biljci, ali se preporučuje redovno zamagljivanje tokom cvetanja kako se delovi cveta ne bi lepili dok se otvara.
Zemljište: Bilo koja mešavina zemljišta koja se dobro drenira će raditi, a širok spektar prirodnih uslova u zemljištu je prihvatljiv sve dok temperature ostaju tople tokom cele godine.
Orezivanje: Odsecite osušeni biljni materijal, uključujući cveće, jer gube sjaj. Ovo podstiče biljku da pusti nove listove i cvetove bez rizika od bolesti od starog materijala.
Za više, pogledajte naš detaljni vodič za negu biljaka Rajske ptice kod kuće.

Gde pozicionirati biljke Rajske ptice Česta pitanja:

Koja soba je najbolja za Rajsku pticu?
Prema Feng Shui praksi, sobe u istočnom i jugoistočnom sektoru kuće imaju najviše koristi od žive biljke. Izbegavajte centar kuće ili spavaće sobe ako sledite ove principe.

Koliko daleko od prozora treba da bude Rajska ptica?
Ciljajte na rastojanje od tri do četiri stope kako biste osigurali da direktna svetlost ne može pasti na biljku u bilo kom trenutku jer se ugao sunca menja tokom godine.

Mogu li da stavim svoju rajsku pticu u ugao?
Postavljanje biljke u ugao pomaže u povećanju nivoa energije, prema Feng Shuiju, a Rajska ptica može da napreduje tamo sve dok prima dovoljno indirektne svetlosti.

Može li Rajska ptica da napreduje u uslovima slabog osvetljenja?
Iako Rajska ptica ne voli direktnu sunčevu svetlost, ipak joj je potrebna jaka indirektna svetlost da bi cvetala. Isprobajte biljno svetlo da biste mu dali pravu količinu svetlosti tokom cele godine.

Može li Rajska ptica da toleriše propuh?
Ova biljka ne voli propuh, posebno hladne. Držite ga dalje od otvorenih vrata, prozora i ventilacionih otvora leti i zimi.

Gde postaviti biljke rajske ptice – poslednja reč
Uzgajanje biljke rajske ptice kod kuće zahteva pažljivu pažnju, ali to obično ne znači mnogo menjanje kućnog okruženja. Razmislite o tome da iskoristite bogatu energiju ove biljke tako što ćete pratiti neke osnovne Feng Shui principe kada birate gde da je postavite. Možda ćete primetiti razliku nakon što unesete jednu od ovih sobnih biljaka u svoju dnevnu sobu ili radnu sobu.

Ako tražite svoju sledeću Rajsku pticu koju ćete dodati svojoj kolekciji, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju biljke Rajske ptice širom zemlje.