Kako zaliti biljke zlatne ribice Columnea gloriosa

Sve što treba da znate o tome kada i kako zalivati biljke zlatne ribice koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru

Znati kako zalijevati svoju biljku zlatne ribice je od suštinske važnosti da bi vaša biljka napredovala. Zajedno sa divnim cvetovima, ove biljke imaju prekrasne prateće listove, što stvara dramatičan kaskadni prikaz. Međutim, loše navike za zalivanje mogu da ih obezboje, ispruže ili prevrnu. Uverite se da svojim biljkama zlatne ribice dajete pravu količinu i vrstu vode pomoću ovog vodiča.


Kada i kako zalijevati biljke zlatne ribice – najvažnije
Pravilno zalivanje vaše biljke zlatne ribice je ključno za zdravlje biljke. Obavezno zalijte biljku mlakom kišnicom ili filtriranom vodom. Biljku je potrebno zalivati jednom nedeljno u proleće i leto, zatim jednom u dve ili tri nedelje u jesen i zimu. Nikada ne dozvolite da se zemlja potpuno osuši.

O biljkama zlatne ribice

Botanički naziv biljke zlatne ribice je Columnea gloriosa, a to su višegodišnje biljke koje će živeti godinama. Ova biljka je iz porodice biljaka Gesneriaceae, pri čemu je Columnea njihov rod, a gloriosa njihova vrsta.

Uobičajeno ime ove biljke potiče od dugih, cevastih narandžastih ili narandžasto-crvenih cvetova koji podsećaju na zlatnu ribicu. Biljka Zlatna ribica je porijeklom iz Južne i Centralne Amerike, pa su više navikli na topliju klimu.

Uloga vode u zdravlju i razvoju biljaka
Voda je potrebna da bi biljka bila zdrava jer pomaže u održavanju čvrstoće ćelijskih zidova biljke. Voda pomaže povećanju ćelija zbog pritiska turgora i deobe ćelija biljke, što zauzvrat povećava rast biljke.

Voda koju dodajete svojim biljkama je takođe ključna za klijanje semena biljke i rast korena biljke. Takođe pomaže u ishrani biljke. Voda pomaže procesu transpiracije, što je ključno u održavanju apsorpcije hranljivih materija iz tla.

Voda pomaže u hidrauličkom procesu biljke i pomaže biljci da pretvori skrob u šećer koji može da koristi za energiju.

Kada zalivati biljke zlatne ribice

Biljke zlatne ribice preferiraju zemljište na bazi tresetne mahovine jer im je potrebno dobro drenirajuće zemljište kako bi sprečile da voda uguši njihovo korenje. Međutim, i dalje im je potrebno da njihova zemlja ima blage sposobnosti zadržavanja vode jer se ne sme potpuno osušiti.

Trebalo bi da dozvolite da se prva dva inča tla biljke osuši pre nego što ponovo zalijete biljku. Zapamtite, ove biljke su porijeklom iz Južne i Centralne Amerike, tako da su tropske biljke kojima je potrebna vlaga.

Kako da znate kada je biljci zlatne ribice potrebno zalivanje
Najbolje pravilo koje sam pronašao je da nadgledam prva dva inča tla biljke. Kada se osuši na dodir, potrebno je ponovo zaliti biljku. Ako vaša biljka zlatne ribice počne da vene ili visi, možda će joj trebati malo vode.

Ako boja vaše biljke zlatne ribice počne da bledi, a listovi počnu lagano da se uvijaju oko ivica, morate biljku zaliti.

Kako proveriti kada treba zaliti biljke zlatne ribice
Postoje neke metode testiranja da li vašu biljku Zlatne ribice treba zaliti; ove metode uključuju:

Test prstima – zabijte prst u tlo biljke oko dva inča duboko. Ako je tlo i dalje vlažno ili mokro, onda vašoj biljci nije potrebna voda. Ako se oseća suvo, trebalo bi da zalijete biljku.
Kupite sondu ili merač vlage – možete kupiti merač vlage ili sondu za merenje vlage u zemljištu. Pratite uputstva određene sonde koju kupujete da biste izmerili vlagu.
Test težine – pokupite svoju biljku, da li je vaša biljka lakša nego inače? Ovo može ukazivati na potrebu za zalivanjem vaše biljke, jer ima manje vode u svojim ćelijama.
Testirajte tlo štapom – ovo je slično testu prstima, ali koristite štap umesto prsta. Ako je štap vlažan kada ga izvučete iz zemlje, vašoj biljci nije potrebna voda. Ako je štap potpuno suv, potrebno je da zalijete biljku.
Koliko često je biljkama zlatne ribice obično potrebno zalivanje
Ako svoju zlatnu ribicu uzgajate u zatvorenom prostoru iu prosečnom kućnom okruženju, potrebno je da je zalivate jednom nedeljno.

Razmatranja životne sredine koja mogu uticati na cikluse zalivanja

Ako živite u klimi gde se temperatura približava ili preko 80 stepeni Farenhajta, trebalo bi da zalivate svoju biljku više. Ako je vaša biljka izložena klima uređajima duže vreme, moraćete da prilagodite raspored zalivanja.

Ovo će zavisiti od temperature koju podesite klima uređajem. Ako duva hladan vazduh, možda nećete morati toliko da zalivate. Ako je topao vazduh, možda ćete morati više zalijevati biljku.

Lokacija na kojoj se vaša biljka drži takođe će uticati na raspored zalivanja biljke. Ako je biljka na jakoj indirektnoj sunčevoj svetlosti, u vrućoj prostoriji, onda bi trebalo da je zalivate više. Na hladnom prostoriju sa jakom indirektnom sunčevom svetlošću, trebalo bi da je zalivate manje.

Sezonska razmatranja koja mogu uticati na zalivanje
Trebalo bi da zalivate svoju biljku zlatne ribice najmanje jednom nedeljno u prolećnim i letnjim mesecima. Biljku bi trebalo da zalivate samo u jesen i zimu svake 2 ili 3 nedelje.

Osnovni značaj dobre drenaže

Za biljke zlatne ribice, drenaža tla je od vitalnog značaja za smanjenje gubitka hranljivih materija u zemljištu. Ako se previše vode nalazi u zemljištu biljke, esencijalni hranljivi sastojci će se rastvoriti u vodi.

Hranljive materije će se tada odneti iz biljke kada višak vode konačno iscuri. Ako voda ne odvodi pravilno, to može dovesti do toga da biljka razvije bolesti poput truleži korena. To je zbog stagnacije korena biljke u vodi, što guši korenje.

Koja vrsta vode je najbolja za biljke zlatne ribice
Zalijte svoju biljku zlatne ribice kišnicom ili filtriranom vodom kako biste izbegli dodavanje viška minerala u tlo. Takođe bi trebalo da koristite mlaku vodu, jer hladna voda može šokirati vašu biljku zlatne ribice.

Kako zaliti biljke zlatne ribice

Postoje različite procedure koje možete koristiti za pravilno zalivanje biljke Zlatne ribice. Dozvolite nam da ih prođemo, tako da možete pronaći onaj koji vam odgovara.

Opcije i tehnike
Možete koristiti dve metode za zalivanje vaše biljke Zlatne ribice: zalivanje na vrhu i zalivanje sa donje strane.

Vodič korak po korak za vrhunsko zalivanje
Prvo napunite posudu za zalivanje odgovarajućom vodom za vašu biljku zlatne ribice.
Zatim treba zaliti oko osnove biljke, pravo na tlo.
Izbegavajte zalivanje direktno iznad biljke, jer ne bi trebalo da dozvolite da lišće biljke bude vlažno.
Prestanite sa zalivanjem kada voda počne da se raspršuje kroz drenažne rupe u tanjir ispod.
Vodič korak po korak za donje zalivanje
Donje zalivanje je zalivanje biljke od osnove prema gore. Da biste to uradili, možete potopiti dno posude za biljke u kadu sa vodom. Uverite se da je voda prikladna za vašu biljku zlatne ribice.

Voda ne sme da pređe polovinu saksije. Biljku možete držati u vodi sve dok gornja dva inča tla ne budu vlažna.

Da li treba ukloniti višak vode?
Kada se višak vode u potpunosti isprazni kroz drenažne rupe saksije, potrebno je da bacite višak vode. Ne bi trebalo da dozvolite da vaša biljka zlatne ribice sedi u ovoj vodi jer to može dovesti do truleži korena.

Znaci da možda previše zalivate svoju biljku zlatne ribice

Ako previše zalivate svoju biljku zlatne ribice, biljka će razviti specifične probleme. Možete potražiti znakove koji ukazuju na to da se biljka previše zalijeva. Ovi znaci uključuju:

Listovi postaju žuti i postaju kašasti
Gubitak cveća ili pupoljaka iz biljke
Donji listovi biljke mogu početi da trunu
Zalivajte svoju biljku Zlatne ribice samo kada su gornja dva inča zemlje suva i proverite da li je tlo svaki drugi do treći dan. Ovo će vam pomoći da izbegnete prekomerno zalivanje biljke zlatne ribice.

Znaci da možda zatapate svoju biljku zlatne ribice
Ako potopite svoju biljku Zlatne ribice, biljka može razviti određene probleme; ova pitanja uključuju:

Brzi gubitak cveća
Potopljeno lišće
Listovi postaju smeđi i suši se
Listovi koji padaju sa biljke
Pobrinite se da zalijevate svoju biljku dovoljno da navlažite tlo u loncu za biljke. Zalivajte svoju biljku zlatne ribice dok voda ne počne da teče iz drenažnih rupa. Prilagodite svoj raspored zalivanja okruženju biljke.

Šta raditi između ciklusa zalivanja

Postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste osigurali zdravlje vaše biljke zlatne ribice između ciklusa zalivanja. Dozvolite nam da ih pogledamo, kako biste bili sigurni da je vaša biljka uvek zdrava.

Da li treba da zamaglite listove zlatne ribice između zalivanja?
Ne bi trebalo da zamaglite lišće vaše biljke zlatne ribice između ciklusa zalivanja. Biljka ne voli da joj je lišće mokro, jer to može izazvati probleme sa listovima biljke.

Da li će biljke zlatne ribice imati koristi od sedenja u posudi za vlažnost?

Ako živite u posebno suvom području, tacna za vlažnost će pomoći vašoj biljci zlatne ribice da bolje preživi. Ove biljke su iz tropske klime; stoga im je potreban veći nivo vlažnosti u vašem domu da bi ostali zdravi.

Glavne stvari na koje treba obratiti pažnju

Glavne stvari na koje treba da pazite sa biljkom zlatne ribice, a koje mogu ukazivati da je potrebna promena uključuju:

Znaci prekomernog zalivanja
Znaci podvodnjavanja
Biljka gubi živost
Svaka promena boje u listovima biljke

Pegavi listovi
Ako primetite da se bilo koji od ovih znakova dešava sa vašom biljkom zlatne ribice, morate ponovo da procenite svoju rutinu nege. Takođe bi trebalo da proverite biljku na bilo kakve štetočine jer to može biti problem, a ne ciklusi zalivanja.

Česta pitanja o zalivanju biljaka zlatne ribice:

Koji su najčešći znakovi da biljci zlatne ribice treba zalivanje?
Uobičajeni znaci koje će vaša biljka zlatne ribice pokazati kada joj je potrebna voda uključuju volju i suvo zemljište.

Koji je najbolji način za zalivanje biljaka zlatnih ribica?
Najbolji način da zalijete svoju biljku Zlatne ribice je vrhunsko zalivanje, osiguravajući da se lišće ne pokvasi. Ovo je bolji metod jer kontrolišete koliko će vode vaša biljka dobiti.

Koliko vode treba biljkama zlatne ribice?
Količina vode koja će biti potrebna vašoj biljci Zlatne ribice zavisiće od sredine u kojoj se vaša biljka drži. Generalno, kada su prva dva inča tla suva. Morate zalijevati svoju biljku i zalijevati je dok voda ne počne da teče kroz drenažne rupe.

Da li je u redu dobiti vodu na listovima biljaka zlatne ribice?
U redu je ako se listovi zlatne ribice slučajno poprskaju vodom. Međutim, kada se to dogodi, trebalo bi da obrišete vodu sa lišća.

Šta da radim ako zalijem svoju biljku zlatne ribice?
Sačekajte da višak vode iscuri kroz drenažne rupe, a zatim stavite biljku na direktnu sunčevu svetlost na nekoliko sati.

Mogu li zaliti svoju biljku zlatne ribice vodom iz slavine?
Nemojte zalijevati svoju biljku Zlatne ribice vodom iz slavine jer to može dodati dodatne minerale u tlo biljke, što može naštetiti biljci.

Da li da zamaglim svoju biljku zlatne ribice?
Bilo bi najbolje da nikada ne zamaglite lišće vaše biljke Zlatne ribice na bilo koji način. Biljka ne voli da joj je lišće mokro, jer to može izazvati probleme sa listovima biljke.

Okončanje

Zalivanje vaše biljke zlatne ribice može biti izazovan zadatak, ali ako znate pravila za njihovo zalivanje, onda ćete biti u redu. Pratite korisne savete i trikove u ovom članku kako biste osigurali da vaša biljka zlatne ribice bude zdrava i srećna. Srećno u nezi vaše biljke zlatne ribice!