Kako razmnožavati biljke Monstera Deliciosa kod kuće

Sve što treba da znate o razmnožavanju biljaka Monstera Deliciosa

Bilo da je zovete biljkom švajcarskog sira, Monstera deliciosa ili onom velikom biljkom sa rupama, ne može se poreći njena popularnost. Ako već imate jednu od biljaka u svom domu, dobra vest je da možete stvoriti nova čudovišta razmnožavanjem! Pokrićemo nekoliko različitih metoda i saveta za razmnožavanje Monstera deliciosa kako biste povećali vaše šanse za uspeh.


Kako razmnožavati biljke Monstera deliciosa – najvažnije

Dva najbolja načina za razmnožavanje biljke Monstera deliciosa su rezanje stabljika ili polaganje na vazduh.
Obe metode uključuju podsticanje novih korena da rastu iz čvora stabljike i traje nekoliko nedelja do nekoliko meseci.
Uspešno razmnožavanje biljaka Monstera deliciosa smatra se umerenim izazovom i zahteva određeni stepen strpljenja!

Zašto razmnožavati biljku Monstera deliciosa?
Razmnožavanje biljke monstere će vam omogućiti da jednu biljku pretvorite u dve! Drugu biljku možete zadržati sami ili je pokloniti prijatelju.

A ako ćete ipak podrezati svoju biljku monstere, možete koristiti i reznice za razmnožavanje novih biljaka!

Ključna razmatranja prilikom razmnožavanja biljke Monstera deliciosa

Nivo težine
Biljke Monstera deliciosa su umereno zahtevne za razmnožavanje. Ako ne sledite odgovarajuću metodu ili ste nestrpljivi, vaše metode razmnožavanja mogu propasti.

Mogu li biljke Monstera deliciosa rasti u vodi i/ili zemljištu?
Dok potpuno odrasle biljke Monstera deliciosa treba da se uzgajaju u zemljištu, ove biljke možete razmnožavati u zemljištu ili vodi. Međutim, način razmnožavanja koji odaberete će uticati na to da li treba da razmnožavate svoju biljku u zemljištu ili vodi.

Možete li razmnožavati biljke Monstera deliciosa samo iz lista?
Nažalost, nećete moći da razmnožavate ove biljke koristeći samo list. Zajedno sa listom, biće vam potreban i čvor gde biljka može da ukoreni i formira nove listove.

Možete staviti isečene listove monstere u vodu, samo nemojte očekivati da će formirati korenje.

Monstera deliciosa Očekivanja rasta
Kada razmnožavate Monstera deliciosa putem sečenja, možete očekivati da će reznica formirati vidljive korene u roku od jednog do dva meseca.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za očekivanja rasta biljaka Monstera.

Kako razmnožavati biljke Monstera deliciosa
Prvi korak u razmnožavanju vaše biljke Monstera deliciosa je određivanje koju metodu razmnožavanja želite da koristite.

Razmnožavanje biljaka Monstera deliciosa u vodi

Najlakši i najpopularniji način razmnožavanja biljke Monstera deliciosa je ukorenjevanje reznica u vodi. Ukorenjivanjem reznice u vodi, možete jasno videti napredak. Pored toga, reznica će biti manje sklona razvoju bolesti nego ako svoju reznicu ukorijenite u tlu.

Ako želite da koristite ovaj metod razmnožavanja, sledite ove korake.

Pregledajte svoju biljku.
Da biste uspešno razmnožili svoju monsteru, moraćete da uzmete reznicu koja sadrži najmanje jedan čvor. Čvor je deo stabljike gde se pojavljuju listovi i vazdušni koreni.

Pre nego što sečete, razmislite koliko biljaka želite da razmnožite. Svaka reznica koja sadrži najmanje jedan čvor može se razmnožavati da bi se formirala nova biljka. Međutim, možete razmnožavati i jednu reznicu koja ima više od jednog čvora.

U redu je imati list na reznici, ali nije neophodno. Vazdušno korenje je takođe dobro, ali nije neophodno.

Uzmi rez.
Kada se nađete na mestu gde ćete poseći svoju biljku, uzmite reznicu. Obavezno koristite oštre i dezinficirane makaze za orezivanje da biste dobili čist rez.

Pazite da ne odsečete vazdušne korene.

Podijelite sečenje.
Ako želite da razmnožavate više od jedne biljke monstere odjednom, sada možete dalje da podelite svoje reznice. Koristite makaze da isečete stabljiku, tako da svaki segment ima najmanje jedan čvor.

Stavite reznice u vodu.
Kada su vaše reznice spremne, stavite ih u teglu napunjenu sa nekoliko centimetara vode. Možete staviti više reznica u jednu teglu ili svaku reznicu staviti u pojedinačni kontejner.

Voda treba da pokrije samo donjih nekoliko inča rezanja.

Postavite teglu u odgovarajuće okruženje
Stavite teglu negde gde ima jako, ali indirektno svetlo. Temperatura treba da bude između 60ºF i 85ºF.

Zamenite vodu.
Vodu je najbolje menjati svakih nekoliko dana. Ovo će pomoći da se spreči nakupljanje bakterija.

Sačekajte da se formiraju koreni.
Jedan od najsloženijih delova razmnožavanja biljaka Monstera deliciosa je strpljenje! Trebalo bi da primetite da vaša reznica počinje da formira korene za dve do četiri nedelje.

U ovom trenutku možete preneti reznice u posudu napunjenu zemljom ili ih ostaviti u vodi.

Razmnožavanje biljaka Monstera deliciosa u zemljištu

Ovaj metod je slično razmnožavanju u vodi. Međutim, umesto da stavite reznicu u vodu, stavite je u zemlju.

Iako ćete morati da radite malo više da biste održali odgovarajući nivo vlage, nećete morati da brinete o tome da premestite ukorenjenu reznicu u zemlju za saksiju.

Pronađite mesto gde treba da napravite rez.
Baš kao kada uzmete reznicu da se razmnožava u vodi, takođe ćete želeti reznicu koja ima najmanje jedan čvor. Vaša reznica takođe može imati vazdušno korenje i/ili lišće, iako to nije neophodno.

Uzmi rez.
Koristite oštre i dezinficirane makaze za orezivanje da biste napravili čistu rezu.

Podijelite sečenje.
Ako vaš rez ima više od jednog čvora, možete ga podeliti na više rezova. Ako to uradite, uverite se da svaki segment ima najmanje jedan čvor.

U ovom trenutku takođe treba da uklonite nepotrebne listove. Reznica treba da ima najviše tri lista.

Postavite reznice u zemlju.
Trebalo bi da stavite svaku reznicu u svoj lonac. Lonac treba da bude dovoljno velik da može da primi sečenje, ali ne mnogo veći.

Uverite se da koristite dobro drenirajuću i dobro provetrenu mešavinu zemljišta. Komponente kao što su perlit i sitne čestice borove kore pomoći će da se poveća i aeracija i drenaža.

Postavite saksije u svetlo i toplo okruženje.
Postavite reznice za saksije na mesto gde će primati jarko, ali indirektno svetlo. Nastojte da obezbedite umerenu do visoku vlažnost i temperaturu između 60ºF i 85ºF.

Održavajte tlo vlažnim.
Sada dolazi težak deo – održavati tlo vlažnim, ali ne zasićenim!

Tlo koje je previše suvo može dovesti do sušenja biljke. Međutim, previše vlažno zemljište može dovesti do gljivičnih i bakterijskih bolesti.

Dobro pravilo je da zalivate kada je gornji centimetar zemlje suv. Životna sredina će uticati na vreme potrebno da se zemlja osuši. Međutim, možete očekivati da ćete zalivati reznicu otprilike jednom nedeljno.

Razmnožavanje vazdušnim slojevima

Vazdušno nanošenje slojeva uključuje ukorenjavanje vazdušnih korena dok su još uvek pričvršćeni za matičnu biljku. Kada su ovi koreni sigurni u svom novom domu, možete uzeti reznicu.

Da biste koristili ovaj metod razmnožavanja, vaša biljka Monstera deliciosa će morati da ima vazdušno korenje.

Pronađite vazdušne korene.
Pre nego što počnete sa ovim vazdušnim slojevima, moraćete da locirate neke vazdušne korene. Ovi koreni se formiraju na čvorovima biljke i obično izgledaju kao svetlo braon špageti.

Vazdušni koreni koje izaberete za ukorenje biće dno vaše nove biljke. To znači da ćete možda želeti da izaberete čvor koji je prema vrhu biljke ako ne želite da drastično promenite veličinu biljke.

Zamotajte područje u mahovinu sphagnum.
Jednom kada pronađete vazdušno korenje, moraćete da umotate područje u vlažnu tresetnu mahovinu sphagnum. Pre dodavanja mahovine, potopite je u vodu oko 30 minuta.

Dodajte mahovinu, tako da potpuno pokrije vazdušni koren i čvor. Zatim umotajte mahovinu, čvor i koren u plastičnu foliju. Možda ćete morati da pričvrstite plastiku gumenim trakama ili vezicama.

Održavajte vlažnost.
Cilj je da mahovina ostane vlažna, ali ne mokra. Uopšteno govoreći, moraćete da uklonite plastiku i napržite mahovinu vodom nekoliko puta nedeljno.

Uklonite ukorenjeni deo sa matične biljke.
Tokom narednih nekoliko meseci, biljka će formirati nove korene. U ovom trenutku, vreme je da uklonite ukorenjeni deo kako bi mogao da živi sam!

Skinite plastičnu foliju, a zatim nežno stavite mahovinu i korenje u lonac. Zatim koristite oštre i dezinficirane makaze ili nož da isečete stabljiku odmah ispod korena. Na kraju, ostatak posude napunite odgovarajućom mešavinom zemlje.

Nega posle razmnožavanja i saveti za uspešno razmnožavanje

Najbolje doba godine za razmnožavanje
Biljku Monstera deliciosa možete razmnožavati u bilo koje doba godine. Međutim, proleće je najbolje vreme za razmnožavanje.

Svetlost, temperatura i vlažnost
Reznice monstere i biljke monstere u saksiji imaju slične ekološke zahteve.

Postavite svoj Monstera rez na jakom, ali indirektnom svetlu, i vodite računa da nikada ne izlažete reznicu direktnom suncu. Održavajte temperaturu između 60ºF i 85ºF i održavajte umerenu do visoku vlažnost.

Ciklusi vlage i zalivanja
Ako ukorenjujete reznicu u vodi, ne morate da brinete o nivou vlage. To je jedna od prednosti ove metode!

Međutim, ako svoju reznicu ukorjenjujete u tlu ili razmnožavate vazdušnim slojevima, moraćete da održavate medijum vlažnim. Uz to, ne želite da postane previše mokar, jer to može dovesti do problema sa bolestima.

The Groving Medium
Ako ukorenjujete reznicu stabljike u tlu, želite da obezbedite da mešavina za saksije ima odličnu drenažu.

Jedna od opcija je kupovina prethodno mešane zemlje za saksije, a zatim dodavanje dodatnih sitnih perlita ili borove kore da biste povećali drenažu. Mešavine kao što su Noot Organic The Mik i Fok Farm Happi Frog mogu biti dobre polazne tačke. Dobro pravilo je da se umeša jedan deo perlita na svaka tri dela mešavine za saksije.

Kada presaditi
Pošto će vašem sečenju trebati neko vreme da razvije snažan korenov sistem, verovatno nećete morati da ga presađujete nekoliko godina. Ako vidite da korenje raste iz kontejnera, vreme je za presađivanje.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za presađivanje biljaka Monstera.

Stvari na koje treba paziti
Ako ukorenjujete reznicu u zemljištu ili mahovini od sfagnuma, treba da budete sigurni da medij ostane vlažan, ali ne i zasićen. Zasićeno zemljište ili mahovina mogu dovesti do problema sa bolestima ili truljenja korena ili drugih problema kao što su žutilo lišća ili smeđe mrlje na biljkama monstera.

Takođe treba da pazite na uobičajene štetočine koje sišu sok, uključujući paukove grinje, lisne uši i tripse. Ako primetite ove štetočine, možete ih obrisati sapunastim peškirom.

Uobičajeni problemi, pitanja i lekovi (FAK):

Koliko je potrebno Monstera deliciosa da se ukorijeni u vodi?
Monstera deliciosa se obično reže nekoliko nedelja da počne da formira korenje. Reznica će verovatno biti spremna za preseljenje u kontejner napunjen mešavinom zemlje u roku od jednog do dva meseca.

Može li Monstera deliciosa zauvek živeti u vodi?
Dok biljke Monstera deliciosa mogu dugo da žive u vodi, one će na kraju početi da opadaju zbog nedostatka hranljivih materija. Možete primeniti tečno đubrivo Monstera za snabdevanje hranljivim materijama.

Međutim, kako biljke rastu, možda će imati poteškoća da se izdržavaju.

Koliko dugo je potrebno da se Monstera deliciosa razmnožava?
Iako je proces sečenja ili postavljanja vaše biljke za raslojavanje vazduha brz, moraćete da budete strpljivi nakon početnih koraka.

Ako razmnožavate svoju monsteru iz reznice stabljike ili pomoću vazdušnih slojeva, novi koreni će početi da se formiraju u roku od nekoliko nedelja.

Da li je biljke Monstera deliciosa teško razmnožavati?
Ne, biljke Monstera deliciosa nije teško razmnožavati. Sve dok znate odgovarajuće korake, možete uspešno razmnožavati ove biljke.

Možete li uzgajati Monstera deliciosa iz slomljenog lista?
Ne možete razmnožavati novu biljku iz slomljenog lista Monstera deliciosa. List treba da ima komad stabljike i čvor za uspešno razmnožavanje.

Može li Monstera deliciosa izrasti iz jednog lista?
Zavisi. Iako ne možete razmnožavati novu biljku samo iz lista, možete razmnožiti novu biljku iz reznice stabljike sa samo jednim listom. Međutim, stabljika takođe mora imati čvor.

Zašto se Mi Monstera deliciosa ne ukorenjuje?
Biće potrebno nekoliko nedelja da započne korenje. Ako vaša reznica još uvek ne koreni, možda nije u sjajnom okruženju. Uverite se da je vazduh topao, svetlo svetlo, ali indirektno, a tlo vlažno.

Okončanje

Kada dođe vreme za razmnožavanje, zapamtite da se koreni formiraju iz čvorova. Zato obavezno izaberite komad stabljike sa čvorom, bez obzira koji metod razmnožavanja koristite.

Ako tražite svoju sledeću biljku Monstera, ali možda ne želite da se sami razmnožavate, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju sveže biljke Monstera u rasadnicima širom zemlje.