uobičajenih razloga za smedje lišće kalateje

Kako se nositi sa smeđim listovima kalateje kod kuće
Pripadnici roda Calathea se obično uzgajaju kao sobne biljke. Iako su generalno dovoljno laki za negu, oni imaju tendenciju da pokažu nezadovoljstvo trenutnim uslovima tako što porumene na vrhovima. Preokrenite ovaj proces posmeđivanja tako što ćete utvrditi uzrok i prilagoditi negu dok biljka Calathea ponovo ne bude srećna.


Listovi kalateje postaju smeđi – osnovne stvari
Listovi kalateje obično postaju smeđi zbog problema sa niskom vlažnošću ili nedostatkom vode. Previše svetlosti takođe može brzo da postane braon, zajedno sa bolestima i napadima štetočina. Prvo proverite da li tlo ima znakova prekomernog ili nedovoljno zalivanja.

Uobičajeni razlozi zbog kojih lišće vaše biljke kalateje postaje smeđe

Ne paničite ako vidite braon vrh lista ili dva na ovoj biljci. Biljke kalateje su osetljive i imaju tendenciju da počnu da porumene kao znak jednog od mnogih različitih problema.

1) Kvalitet vode
Jedan od najčešćih razloga za smeđe lišće u Calathei je upotreba vode sa visokim sadržajem rastvorenih minerala, hlora ili fluorida. Previše je lako prevideti ovaj problem dok prilagođavate količine zalivanja ili nivoe vlažnosti.

Biljke kalateje su podložne rastvorenim mineralima i hemikalijama koje se obično dodaju u vodu za piće. Korišćenje kišnice ili destilovane flaširane vode je najbolja opcija i brzo će zaustaviti tamnjenje ako je to uzrok.

2) Niska vlažnost
Nakon problema sa mineralima ili hemikalijama u vodi, biljke Calathea su najosetljivije na nivoe vlažnosti. Neadekvatna vlažnost dovodi do smeđe boje vrhova listova, a zatim se šteta širi po listu dok se potpuno ne osuši i smeđe.

Iako ne možete da preokrenete postojeću štetu od suvog vazduha, možete osigurati da nijedan drugi list ne postane smeđi povećanjem vlažnosti oko biljke. Mali ovlaživač vazduha najbolje funkcioniše, posebno ako vaš dom ima samo prosečan nivo vlažnosti od oko 40% do 50%. Biljke kalateje preferiraju nivoe vlažnosti od oko 70% do 80%.

3) Nedostatak vode / vlage

Kao biljka iz džungle koja potiče iz vlažnog okruženja, biljkama Calathea je potrebno redovno zalivanje, tako da se njihovo korenje ne suši previše. Mogu izgledati kao da su dobro zalivene i da ne pokazuju znakove poput opadanja ili venuća, dok i dalje imaju probleme sa smeđim vrhovima listova. Potrebno je samo malo neravnine u vodi koju dajete biljci da bi došlo do posmeđivanja. Pokušajte da zalivate češće, a da se nakon toga biljka dobro ocedi.

4) Pogrešni svetlosni uslovi
Biljke kalateje ne mogu da podnesu direktno svetlo ili mnogo toga, čak i kada se drži indirektno. Nizak do srednji nivo svetlosti je najbolji za ovu biljku koja raste u senci velikih stabala džungle. Direktno svetlo, posebno, ima tendenciju da lišće brzo izgubi boju, da se osuše i na kraju posmeđe i opada. Potpuno posmeđenost listova, a ne samo promena boje vrha, verovatno je posledica viška svetlosti, a ne problema sa vodom ili vlažnošću.

5) Prekomerno đubrenje / prekomerno hranjenje
Ovoj sobnoj biljci, kao i mnogim drugim, potrebno je relativno malo đubrenja kada se uzgaja u zatvorenom prostoru. Uglavnom dobija sve što je potrebno iz mešavine za saksije.

Upotreba đubriva na biljci Calathea može dovesti do smeđih vrhova listova zbog „sagorevanja“ od viška minerala i hranljivih materija u zemljištu. To je isti problem kao i upotreba vode koja ima mnogo hlora ili rastvorenih minerala. Izbegavajte đubrenje i promenite zemljište za saksiju ako ste biljci već dali veliku dozu.

6) Loša drenaža
Loša drenaža ima tendenciju da prouzrokuje žutilo lišća i meke, zatamnjene stabljike koje mlohaju. Međutim, mrtvi listovi ubijeni truljenjem korena ili prekomernim zalivanjem će na kraju postati smeđi dok se osuše.

Korišćenje dobre mešavine drenažne zemlje je od suštinskog značaja za biljke Calathea, kao i odabir kontejnera koji neće držati vodu na dnu. Ako i dalje primetite da vaša kalateja žuti i gubi lišće, možda ćete morati da promenite navike zalivanja i povećate vlažnost, kako se tlo ne bi tako brzo osušilo.

Kada biljka kalateje naraste do granica svog kontejnera, smatra se da je vezana za koren i moraćete da razmislite o presađivanju. Prvo ćete primetiti da lako vene, ali se oporavlja zalivanjem. To je zato što su vezani koreni izloženi vazduhu i tlo ih više ne održava vlažnim.

Osim što vidite da korenje viri iz drenažnih rupa u saksiji, možda ćete primetiti i da vrhovi listova porumene od neravnomernog zalivanja. Podignite saksiju za ½ inča sve do korenove kugle da biste zaustavili tamnjenje.

8) Neodgovarajuće temperature i vlažnost
Vazduh koji je previše vruć i suv može izazvati smeđe vrhove na kalateji kao i hladan vazduh. Međutim, mnogo je verovatnije da će za ove biljke krivac biti niska vlažnost nego temperatura. Sveže razmnožene biljke kalateje mogu biti posebno uspešne.

9) Starost biljke
Izvesna količina posmeđivanja kako list stari i gubi svoju snagu je potpuno neizbežna. Svaki list na biljci Calathea će na kraju ostariti i umrijeti, tako da mora redovno rasti novo svježe lišće da bi se osvježio.

Nemojte se plašiti da vidite kako nekoliko starijih listova postaje žuto, a zatim smeđe, jer je to deo prirodnog procesa rasta ove biljke. To je izolovano posmeđenost vrhova na novijem rastu koji je više pokazatelj problema sa uzgojem.

10) Štetočine i bolesti
Mnoge štetočine i bolesti koje ugrožavaju zdravlje biljaka Calathea takođe uzrokuju smeđe boje. Efekat može biti delimičan ili izazvati gubitak celog lista. Ovo smeđe boje se neće pojaviti na vrhu lista, već kao smeđe mrlje izolovane unutar samog lista. Uz velika oštećenja, ceo list može postati smeđi i opasti.

Lisne uši, brašnaste bube, tripsi, pa čak i gusenice mogu izazvati ovakvu štetu. Proverite da li ima insekata na donjoj strani listova i nanesite hortikulturni sapun kao rešenje.

Da li je malo posmeđivanja lišća prirodno?
Kako ove biljke stare, većina biljaka Calathea polako gubi najstarije listove na biljci. Izgubiće boju, zatim će požuteti i na kraju postati braon dok se osuše. Ove listove treba orezati ili odrezati i bez brige odbaciti. Oštećenja i smeđe boje na mlađim i novijim listovima izazivaju veću zabrinutost.

Može li smeđe lišće ponovo postati zeleno?

Kada vrh lista ili njegov unutrašnji deo postane smeđi i suv, neće ponovo postati zelen. Međutim, možete odrezati oštećeno područje, a ostatak lista treba da ostane zelen ako ispravite prvobitni uzrok.

Da li treba da uklonim smeđe lišće?
Slobodno uklonite smeđe i osušene listove kako se pojavljuju jer se ne mogu oporaviti. Ovo oslobađa prostor za širenje novih listova bez prenatrpanosti. Takođe možete da odsečete smeđe vrhove ili odsečete deo lista nakon što se na njemu pojavi smeđa mrlja.

Prevencija i nega
Pravilna briga o biljci Calathea je najbolja za sprečavanje posmeđivanja i gubitka listova. Posebno održavajte vlažnost, po mogućstvu ovlaživačem, a ne posudom za isparavanje. Pobrinite se da podesite nivoe svetlosti i držite se destilovane vode.

Okončanje

Biljke kalateje su osetljive biljke i imaju tendenciju da reaguju na probleme sa svojom brigom tako što postaju smeđe na vrhovima listova. Štetočine uzrokuju dalje porumenelost lista, dok trulež korena može dovesti do mrtvih stabljika. Obavezno pazite i na temperaturne varijacije.