razloga zašto vam listovi monstere postaju žuti i kako to popraviti

Sve što treba da znate o tome zašto listovi monstere požute i šta možete da uradite da to popravite

Biljke monstere su nesumnjivo među najpopularnijim kućnim biljkama. Od čuvene Monstera deliciosa do omiljene Monstere adansonii, postoji bezbroj razloga za njihovu ogromnu popularnost. Nažalost, ne izgledaju uvek tako dobro kao na Pinterest-u, često se susreću sa problemima uključujući žutilo lišća. Ovde ćemo proći kroz 12 stvari zbog kojih lišće vaše Monstere može postati žuto i najbrži način da rešite ili sprečite problem.

Listovi monstere postaju žuti – najvažnije
Kao i sve biljke koje se uzgajaju kod kuće, neophodno je pronaći tačan balans svetlosti, temperature, zalivanja i hranjenja kako biste osigurali da vaša Monstera zaista uspeva. Listovi monstere koji požute je uobičajen znak da je jedan od ovih elemenata u neravnoteži – bilo da se radi o prekomernom zalivanju, nedovoljno zalivanju, produženom ili nedovoljnom izlaganju izvorima svetlosti, nedostatku dodataka ishrani u zemljištu ili šoku izazvanom presađivanjem ili razmnožavanjem.

1) Razmatranje zalivanja
Evo načina da negujete kućnu biljku bez greške – pravilno zalivanje. To je jednostavan korak u nezi biljaka, ali ako to uradite na pogrešan način, nanosite više štete vašoj Monsteri nego što možete zamisliti.

Kada listovi monstere požute, jedan od najčešćih krivaca je prekomerno zalivanje. Ove biljke ne reaguju dobro na nepravilnu vlagu tla ili „mokre noge“. Često to dovodi do požutenja listova, truleži korena i na kraju do smrti biljke.

Da biste to izbegli, pravilno zalivajte svoju Monsteru dubokim zalivanjem kada se gornjih 2 do 3 inča gornjeg sloja zemlje osuši. Obezbedite dovoljno vlage da voda teče iz drenažne rupe.

S druge strane, žutilo lišća može biti uzrokovano nedovoljno zalivanjem i preterano suvim zemljištem. Kada u zemljištu nema dovoljno vode, biljka ne može da crpi hranljive materije niti da fotosintetiše. Rezultat toga je nedostatak hlorofila, zbog čega listovi postaju žuti. Često, žuti listovi takođe pokazuju žute i smeđe mrlje na biljkama monstera.

Za više, pogledajte naš vodič za zalivanje biljaka Monstera.

2) Listovi monstere postaju žuti – svetlosni uslovi
Razmatranja o listovima monstere koji postaju žuti
Ova tropska biljka je poreklom iz tropskih regiona Amerike i najbolje uspeva na jakoj indirektnoj sunčevoj svetlosti. Listovi ovih kućnih biljaka omiljenih masa mogu izgoreti ako su dugo izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti, postajući smeđi na mestima izloženim svetlosti.

Nedostatak sunčeve svetlosti, s druge strane, može dovesti do žutih listova Monstera. Izbegavajte sobe sa slabom osvetljenošću sa samo severno okrenutim ili bez prozora i dajte svojoj biljci ceo dan jakog indirektnog svetla da biste poboljšali uslove.

Za više – pogledajte naš sveobuhvatni vodič za Monstera svetlosne zahteve.

3) Temperatura i vlažnost
Temperatura i vlažnost su takođe potencijalni uzroci žutih listova Monstera. Niska vlažnost dovodi do posmeđivanja ivica listova, nakon čega sledi žuti ceo list. Možete povećati vlažnost koristeći posudu napunjenu vodom sa kamenjem ispod saksije vaše biljke ili korišćenjem ovlaživača.

Pošto su monstere tropske sobne biljke, ekstremne temperature i nagle promene temperatura takođe često uzrokuju žuto, opušteno lišće. Izbegnite ovo tako što ćete biljku premestiti na toplije mesto dalje od hladnog propuha.

4) Štetočine i bolesti
Listovi sobnih biljaka, generalno, često postaju žuti zbog štetočina i bolesti. Oštećene biljke pokazuju žutu boju listova u žutim pegama kada se insekti koji sišu sok poput lisnih uši, brašnastih buba, gljivičnih komarki ili čak paukove grinje hrane njima. Bolesti poput pepelnice takođe mogu izazvati niz problema sa rastom koji rezultiraju žutim lišćem. Pratite svoju Monsteru da li ima bilo kakvih znakova problema sa štetočinama ili bolestima i rešavajte ih po potrebi.

Jedan jednostavan način za kontrolu najčešćih štetočina sobnih biljaka je prskanje pogođenih biljaka rastvorom sapuna i vode. Takođe možete koristiti neem ulje da se rešite štetočina.

5) đubrenje
Žuto lišće može biti simptom prekomernog ili nedostatka đubrenja u biljkama. Previše đubriva uzrokuje visoke koncentracije rastvorljivih soli i minerala u zemljištu, menjajući pH zemljišta. Kao rezultat, listovi venu i žute, ivice listova postaju smeđe. Žuti listovi takođe mogu biti znak nedovoljnog đubrenja ili nedostatka hranljivih materija kod Monstera.

Za najbolje rezultate, đubrite svoje biljke izbalansiranim đubrivom rastvorljivim u vodi u pola jačine jednom mesečno tokom vegetacije.

6) Mešavina zemljišta
Vibrant Green Monstera Leaves
Odabir prave mešavine zemljišta za vašu Monstera deliciosa je još jedan ključni faktor koji utiče na rast. Biljka preferira dobro drenirajuće tlo koje omogućava kiseoniku da dođe do korena. Stoga, sadnja u tešku, vlažnu mešavinu zemljišta često dovodi do žutog lista Monstera ili dva.

Struja uzrokuje problem, presadite svoju biljku monstera koristeći dobru mešavinu aroida ili dodajte malo perlita ili kore orhideje u zemlju za saksiju da biste poboljšali uslove zemljišta.

7) Kontejner za saksije
Kontejner sa drenažnim rupama je obavezan za biljke Monstera. Rupe za drenažu sprečavaju zalijevanje vode i izbegavaju vlažne uslove koji dovode do žutog lišća i truleži korena.

Veličina lonca je takođe nešto što treba uzeti u obzir. Kada koristite saksiju koja je prevelika za vašu biljku, u saksiji će biti previše prostora za popunjavanje korena, ostavljajući višak zemlje vlažnim i dovodi do truljenja korena.

8) Godišnja doba
Godišnja doba, kao i drugi spoljni faktori, takođe mogu indirektno izazvati žuto lišće biljaka Monstera. Na primer, zimi se zemlja sporije suši i kao rezultat toga, biljka je sklonija preteranom zalivanju. Promene godišnjih doba takođe dovode do promena u temperaturama koje takođe mogu izazvati žutilo lišća.

Pokušajte da održite uslove u zatvorenom prostoru što je moguće dosledniji kako biste izbegli dalje žutilo.

9) Monsterino doba
Ponekad žuti list nije uzrokovan uslovima okoline ili štetočinama i bolestima. Kao i kod svake druge biljke, žuto lišće je samo deo rasta biljke Monstera. Stariji list, obično donji list, može prirodno da požuti i otpadne. Ako je to slučaj, ne morate da brinete – to je prirodan proces životnog ciklusa biljke.

10) Efekti rezidbe
Listovi monstere postaju žuti od rezidbe
Redovno obrezivanje je ključni korak u nezi monstere. Odsecanje ili uklanjanje oštećenih ili odumirućih listova pomaže biljkama Monstere da pravilno koriste svoje resurse, sprečavajući požutenje listova.

Preterano obrezivanje, s druge strane, može dovesti do šoka biljke, što takođe rezultira žutim lišćem. Nikada nemojte uklanjati previše biljke odjednom i seći iznad čvora da biste podstakli novi rast. Biljke monstere smatraju se blago toksičnim, tako da je najbolje nositi rukavice za posao.

11) Premeštanje biljke na novu lokaciju
Žuti listovi su pokazatelj stresne biljke. Prenošenje biljke sa jedne lokacije na drugu uzrokuje veliki stres kućnim biljkama kao što je Monstera. Kada premestite monsteru na novu lokaciju ili je donesete kući iz prodavnice, biljci treba vremena da se prilagodi novom okruženju.

Kao rezultat toga, neki od njegovih listova mogu požuteti i pasti. Međutim, ovo nije razlog za zabrinutost. Biljka će se na kraju oporaviti i vratiti u svoje zdravije stanje kada se prilagodi.

12) Presađivanje
Presađivanje je još jedna praksa koja može izazvati stres za biljke Monstera ako se uradi nepravilno.

Šok transplantacije, koji rezultira žutim lišćem, nastaje kada presadite biljku u pogrešno doba godine. To se takođe može desiti kada koristite drugu vrstu mešavine za saksije ili kada ostavite korenje ispod zemlje (a ne vazdušni koren) izloženo na duži period tokom presađivanja.

Upakovati
Monstera koja postaje žuta je uobičajen problem sa kućnim biljkama. Uglavnom uzrokovan lošim uslovima uzgoja ili nepravilnom negom, problem je generalno lako rešiti. Pratite svoje biljke i pazite na rane znake i simptome koji dolaze sa žutim lišćem. Rano otkrivanje problema sa negom biljaka pomoći će vašoj Monsteri da se brže oporavi i da postane zdravija.

Sve što treba da znate o uzgoju biljaka Monstera:
Za više informacija o čuvenoj biljci Monstera i da saznate više o tome kako uzgajati i brinuti se za ove biljke kod kuće, pogledajte naše vodiče za:

12 najboljih sorti monstere za uzgoj kod kuće
Zahtevi za osvetljenje biljaka Monstera
Najbolja mešavina zemljišta za biljke Monstera
Kada i kako zalijevati biljke Monstera
Kada i kako oploditi biljke Monstera
Kako uzgajati i brinuti se o raznolikim biljkama monstera
Monstera Peru Ultimate Care Guide
Značenje i simbolika biljke Monstera
Koliko brzo rastu biljke čudovišta?
Koliko dugo žive biljke Monstera?
Upotreba i prednosti biljaka Monstera.
Kada i kako orezati biljke Monstera.
Česta pitanja o listovima Monstere koji postaju žuti:
Da li da odsečem žuto lišće sa Monstere?
Moraćete da procenite ozbiljnost i osnovni uzrok stanja koje uzrokuje da lišće vaše Monstere požuti. Blago žutilo lišća može biti samo zbog delimične dehidracije, u ovim slučajevima, dobro natapanje može vratiti lišće živo zelenu boju. Ako su listovi posebno lošeg zdravlja, potpuno ih uklonite tako što ćete oštrim nožem ili makazama zarezati blizu osnove biljke.

Može li lišće žute monstere ponovo postati zeleno?
Požutjelo lišće je obično znak da je biljka pretrpjela neki oblik stresa. U veoma blagim uslovima listovi mogu ponovo postati zeleni, ali obično ostaju žuti.

Kako popraviti žuto lišće na Monsteri?
Najbolje je da procenite opšte zdravlje vaše biljke Monstera i obezbedite da vaša biljka dobija odgovarajuće svetlo tokom dana, da su ciklusi vode dosledni i da biljka ima odgovarajuću drenažu. Takođe, uverite se da vaša biljka dobija dodatke ishrani posebno tokom prolećnih i letnjih meseci.

Kako da popravite Overvatered Monstera?
Žuti odlazak su signalni znak da je vaša biljka Monstera prezalivena. Uverite se da vaša biljka ima odgovarajuću drenažu i ostavite da se zemljište praktično potpuno osuši pre nego što ponovo razmislite o zalivanju. Ako je zdravlje biljke posebno loše, mudro je ukloniti biljku Monstera iz posude i proceniti da li je korenje bilo truležno ili propadalo. Ako postoje, odrežite zahvaćena područja i ponovo posadite u dobro drenirano tlo.

Koji nedostatak hranljivih materija uzrokuje žuto lišće kod biljaka Monstera?

Tipično, primarni nedostaci hranljivih materija u biljkama Monstere su uzrokovani nedostatkom azota u zemljištu ili nedostatkom mikronutrijenata kao što su gvožđe i cink. Sve se može dopuniti dobrom mešavinom zemlje i/ili dobrim organskim tečnim đubrivom za sobne biljke.