List Fiddle Smokvini listovi postaju žuti uobičajenih razloga

Uzroci i lekovi za žuto lišće smokvinog lista

Fiddle Leaf Smokve imaju reputaciju da su izbirljive. Dokazi za ovo su jasni u brojnim uzrocima žutih listova kod smokava listova fiddle, i učestalosti sa kojima se pojavljuju. Ali žutilo lišća ne mora da bude velika misterija. Pogledajte ove uobičajene uzroke, identifikujte koji je najverovatniji na osnovu vaših uslova i nege i primenite odgovarajuću ispravku da biste vratili biljku u dobro zdravlje.


Fiddle Leaf Listovi smokve postaju žuti – najvažnije
Žuti listovi su uobičajeni u smokvama lista Fiddle, uzrokovane brojnim problemima, uključujući nepravilno zalivanje, probleme sa hranljivim materijama, neadekvatnu drenažu, netačnu veličinu saksije, slab nivo sunčeve svetlosti ili štetočine i bolesti. Starost takođe može prouzrokovati žutilo lišća i opadanje biljke, kao i nagle promene u okruženju.

13 uobičajenih razloga zašto listovi smokve postaju žuti

Ovde ćete pronaći najčešće razloge zbog kojih listovi smokve požute i najbolje savete koje treba slediti kako biste osigurali da vaša biljka ostane u vrhunskom obliku.

1) Nedostatak vode
Fiddle Leaf Smokve se oslanjaju na vodu za fotosintezu, da drže listove uspravno, da održavaju biljku hladnom i da isporučuju hranljive materije tamo gde su potrebne. Ukratko, voda je od vitalnog značaja za zdravlje biljaka.

Bez adekvatne vlage, listovi na vašoj smokvi će početi da padaju. To je zato što ćelijama biljke nedostaje vlaga, ne mogu da zadrže uspravan oblik. Ako se nedostatak vlage nastavi, listovi će početi da žute i opadaju biljku.

Ako primetite da lišće počinje da opada, odmah zalijte biljku. U tom trenutku je verovatno već prekasno, pa prilagodite raspored zalivanja i češće testirajte tlo. Budite svesni promena u uslovima životne sredine koje mogu promeniti sadržaj vlage u tlu iz dana u dan.

2) Prekomerno zalivanje
Previše vlage takođe nije dobra stvar. Dok većina biljaka voli vodu, prekomerna vlaga u zemljištu stvara pogrešne uslove za dobro zdravlje korena. Vlaga počinje da truli korenje, a natopljenost vode sprečava da kiseonik dopre i do njih.

Kada vaš list Fiddle ima trulež korena, korenje prestaje da uzima vodu i hranljive materije. Listovi počinju da padaju i žute. Ovi znaci su slični podvodnjavanju, sa jedinom razlikom u zasićenosti tla.

Teški slučajevi truleži korena zahtevaju hitno presađivanje da bi se biljka spasila. Uklonite svu staru zemlju, podrežite zahvaćeno korenje i presadite u potpuno novo tlo kako biste izbegli širenje gljivice na zdrav novi rast korena.

Izbegavajte potpuno zalivanje tako što ćete testirati tlo pre zalivanja. Ako je gornji sloj još uvek vlažan, sačekajte i testirajte ponovo za dan ili dva.

3) Nedostatak hranljivih materija
Nedostatak hranljivih materija
Fiddle Leaf Smokve brzo rastu, svake godine dodaju najviše dva metra svojoj visini. Ovaj brzi rast zahteva gorivo, čiji su jedan deo hranljive materije. Da bi biljka bila zdrava, potreban je niz hranljivih materija u različitim količinama, od kojih su najvažniji makronutrijenti – azot, fosfor i kalijum.

Svaki nedostatak hranljivih materija, bilo da se radi o makronutrijentima ili sekundarnim hranljivim materijama, usporiće rast biljaka. Takođe će izazvati žutilo lišća, posebno ako je problem azot.

S obzirom da je smokvama potrebno često presađivanje, nedostatak hranljivih materija je malo verovatan. Međutim, ako ste držali svoju biljku u istoj saksiji nekoliko godina bez đubrenja, moguće je.

Đubrite svoje drvo đubrivom 3-1-2 tokom proleća i leta i često dopunite zemlju, čak i ako je drvo u punoj veličini. Zemljište se vremenom razgrađuje i više ne zadržava hranljive materije, što zahteva presađivanje da bi se biljka vratila u dobro zdravlje.

4) Prekomerno đubrenje
Neki vlasnici kućnih biljaka početnici mogu pomisliti da, pošto se kaže da đubrivo poboljšava rast, dodavanjem više đubriva samo će drvo rasti brže ili bolje. Nažalost, to nije slučaj.

Prekomerno đubrenje dovodi do nakupljanja soli u zemljištu. Ovaj višak sagoreva korenje i lišće i može da ih požuti.

Nikada nemojte nanositi više đubriva nego što je preporučeno na bocu. Ako svake godine presađujete u visokokvalitetno zemljište, đubrivo možda neće biti potrebno. Mnogo je bolje dodati premalo đubriva nego previše.

5) Loša drenaža
O drenaži se ne može pregovarati u bilo kojoj kontejnerskoj fabrici. Bez drenažnih rupa, voda se skuplja oko korena, stagnirajući i izazivajući trulež korena. Ovi uslovi će brzo dovesti do toga da lišće požuti, kao kod preteranog zalivanja.

Odvodnjavanje je takođe važno svojstvo odabrane mešavine zemljišta. Zemljišta sa čvrsto zbijenim česticama ne dreniraju dobro i zadržavaju previše vlage, posebno u zatvorenom prostoru gde je nivo isparavanja niži.

Izaberite dobro drenažu mešavina zemljišta dopunjena perlitom kako bi se povećao razmak između čestica. Uverite se da vaš izabrani kontejner ima ravne rupe za drenažu duž dna ili izbušite rupe ako pravite sopstveni kontejner. Stene na dnu nisu zamena za drenažne rupe i uzrokuju stagnaciju vode, privlačeći bakterije.

6) Root Bound
Na otvorenom, koreni ovih stabala visokih 40 stopa sežu sve do krošnje, tako da nije iznenađenje da je poznato da brzo prerastu saksije. Čak i u velikim saksijama, uskoro ćete naći korenje koje raste kroz drenažne rupe ili na vrhu saksije. U ekstremnim slučajevima, debeli koreni mogu čak i da puknu plastične saksije.

Kada korenje nema više prostora za širenje, rast se usporava. Koreni se omotavaju jedno oko drugog, zaplićući se i otežavajući uzimanje vode ili hranljivih materija. To dovodi do toga da lišće požuti i opada biljka.

Čim primetite da korenje kruži oko dna saksije i viri kroz drenažne rupe, vreme je za presađivanje. Ovo je obično potrebno jednom godišnje kod mladih biljaka i jednom u dve ili tri godine kod starijih biljaka.

7) trulež korena
Gniloba korena je uzrokovana raznim vrstama gljivica koje rastu u vlažnim i toplim sredinama. Ako se ova gljiva nalazi u vašem tlu, bilo da je unesena iz rasadnika ili preneta iz presađivanja, može da pojede korenje i da izazove njihovo odumiranje.

Kao što je pomenuto, trulež korena je štetna za zdravlje biljaka. Ako koreni prestanu da funkcionišu ispravno, listovi će početi da opadaju ili postaju žuti, obično počevši od najstarijih listova.

Jedini način da se potpuno reši trulež korena je presađivanje i potpuna promena tla. Odrežite sve oštećene korene do zdravog rasta. Ako želite da ponovo koristite isti lonac, obavezno ga prvo dobro očistite sapunom i vodom da biste uklonili sve gljivice koje mogu ostati na loncu.

8) Neprikladna temperatura i vlažnost
Neprikladna temperatura i vlažnost
Poreklom iz zapadne Afrike, fiddle Leaf Smokve vole vrućinu. Takođe su navikli na visok nivo vlažnosti u svojim prašumskim staništima, koji varira između 70% i 90% tokom cele godine.

Ako temperature dođu previše dalje od idealnog opsega od 60F i 75F, biljka će prestati da raste. Mogu se suočiti sa oštećenjem od hladnoće ili toplotnim stresom nakon dužeg perioda koji uzrokuje da lišće požuti. Mogu se promeniti u smeđe ili crne u teškim slučajevima i pasti sa biljke.

Niska vlažnost takođe dovodi do sušenja listova zbog nedostatka vlage. Oni mogu početi da menjaju boju u bledo žutu, ali će obično prvo početi da smeđi na vrhovima.

Održavajte visoke temperature i vlažnost, ali što je najvažnije, dosledne tokom cele godine, kako biste sprečili ovaj problem. Kombinovani merač temperature i vlažnosti postavljen u blizini vaše Fiddle Leaf Fig će vam pomoći da držite na oku uslove između godišnjih doba.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o najboljim pozicijama za uspevanje smokve od lista gusle u kući.

9) Hladne promaje
Većina vlasnika kućnih biljaka znaće da je adekvatan protok vazduha neophodan za sprečavanje štetočina i bolesti da napadnu vaše biljke. Ali protok vazduha i biti na putu jakog propuha su dve različite stvari.

Dok je lagan povetarac koji struji kroz lišće neophodan, jaka promaja (a posebno hladna) isušuje tlo i oštećuje lišće. Brze promene temperature kao rezultat ovih propuha izazivaju stres, požute lišće. Često je i opadanje listova usled hladnog propuha.

Držite svoje drveće dalje od promaje koja putuje kroz vaš dom i dalje od klima uređaja. Ako primetite da lišće počinje da žuti zbog ovog problema, odmah premestite biljku na toplije mesto da se oporavi.

10) Loši svetlosni uslovi
Fiddle Leaf Smokve su jedinstvene sobne biljke po tome što mogu da podnesu direktnu sunčevu svetlost ako se polako uvode u nju. Ali njihovi minimalni zahtevi su jarko indirektno svetlo tokom celog dana.

Umereno do slabo osvetljeno okruženje nije pogodno za ova brzorastuća stabla. Pod ovim uslovima, biljka će verovatno prestati da raste, razvijajući žuti listovi tokom vremena od osnove biljke. Neće se razviti novi listovi, a stariji mogu početi da opadaju sa biljke.

Držite svoj list Fiddle Leaf ispred prozora okrenutog prema jugu prekrivenom providnom zavesom da biste sprečili ovaj problem. Pogodno je i malo direktnog jutarnjeg sunca. Pazite na boju lišća i navucite zavese ako lišće počne da gori ili se biljka previše zagreje.

11) Starost
Starenje je prirodan deo života, čak i za kućne biljke. Fiddle Leaf Smokve ne mogu zauvek držati sve svoje lišće. Stariji listovi, posebno oni prema dnu biljke, mogu povremeno postati žuti, zatim smeđi i pasti sa biljke kao deo njenog prirodnog životnog ciklusa.

Otpadanje jednog ili dva stara lista nije razlog za zabrinutost. Ako noviji listovi počnu da žute, ili ako više njih požuti istovremeno, verovatno imate drugačiji problem na rukama.

12) Štetočine i bolesti
Fiddle Leaf Smokve nisu imune na štetočine i bolesti oštećenja. U stvari, postoji dosta štetočina i bolesti koje mogu da muče ove ranjive biljke. Šteta od štetočina je češća i može brzo dovesti do žutog lišća.

Većina štetočina visi na lišću ili stabljikama ovih stabala i hrani se biljnim sokom ili tkivom. Ovo oštećuje ćelije i transportne sisteme biljke, uzrokujući da ta područja odumiru. Žute mrlje će početi da se razvijaju, šireći se po celom listu kako se problem pogoršava.

Uvek pazite na znake štetočina i bolesti da biste rešili problem što je pre moguće. Što se ranije primeti, lakše će se ukloniti štetočina.

13) Promene uslova
Većina sobnih biljaka ne voli dramatične promene u nezi ili uslovima. Međutim, Fiddle Leaf Smokva je posebno neverovatno osetljiva na promene. Ne vole fluktuacije u okruženju ili promene u nezi i počeće da pokazuju znake stresa ako se drugi uslovi produže.

Jedan od tih znakova stresa je žutilo lišća. Često je i opadanje listova, posebno kod listova koji su već potpuno požuteli.

Pokušajte da održite uslove što je moguće dosledniji tokom cele godine, posebno ako živite u regionu sa velikim razlikama između godišnjih doba.

Može li žuto lišće ponovo postati zeleno?
Iz iskustva, osim ako je žutilo izazvano nedostatkom hranljivih materija, malo je verovatno da će žuti listovi ponovo postati zeleni na vašoj smokvi.

Da li treba da uklonim žuto lišće?
Većina žutih listova će sama pasti sa biljke, ali možete ih ukloniti čistim makazama da bi biljka bila estetski prijatnija.

Prevencija i nega vašeg lista fiddle Fig

Požutjelo lišće je lako sprečiti kada se biljci pruži odgovarajuća nega. Uverite se da su ovi uslovi ispunjeni da bi vaša biljka bila zdrava i bila u stanju da se sama nosi sa problemima:

Jarko indirektno svetlo sa direktnim jutarnjim suncem
Dobro drenirajuće, prozračno tlo
Često presađivanje
Visoka temperatura i vlažnost
Redovno zalivanje

Upakovati

Postoji mnogo razloga zbog kojih vaši smokvini listovi mogu požuteti, a problem je prilično čest. Srećom, postoji i mnogo lakih rešenja za rešavanje problema. Ali, najbolja odbrana je prevencija tako što ćete svom drvetu dati odgovarajuću negu i uslove životne sredine za napredovanje.