Najbolja mešavina zemljišta za biljke Rajske ptice

Sve što treba da znate o biljkama i zemljištu Rajske ptice!

U ovom vodiču ćemo pokriti neke osnove tla i informacije koje će vam pomoći da odaberete najbolju mešavinu zemljišta za biljke Rajske ptice (Strelitzia). Sa neuhvatljivim cvetovima i velikim, luksuznim listovima, rajska ptica je odlična biljka i za nove roditelje i za stručnjake za kućne biljke. Jedan od najvažnijih delova brige o ovim prelepim biljkama je odabir odgovarajuće mešavine zemljišta. Najbolje tlo treba da uravnoteži zadržavanje vode i drenažu, što će omogućiti vašoj biljci da napreduje. Čitajte dalje za savete o izboru mešavine tla za rajske ptice.


Najbolja mešavina zemljišta za biljke rajske ptice – osnovne stvari
Biljka Rajske ptice najbolje će rasti u blago kiseloj do neutralnoj mešavini za saksije između pH 5,5 do 7,0. Mešavina zemlje treba da zadrži malo vode, ali i da omogući aeraciju i drenažu. Da biste napravili sopstvenu mešavinu, kombinujte dva dela tresetne mahovine, jedan deo perlita, jednu sitnu koru i jedan deo komposta.

Zašto je izbor zemljišta važan

Zemljište obezbeđuje biljkama sve što im je potrebno, od temelja za sidrenje do vode, vazduha i hrane u obliku hranljivih materija. Minerali kao što su bakar, kalcijum, azot i kalijum su svi ključni za zdravlje biljaka i svi se isporučuju kroz zemljište.

Pravilna osnova tla će:

obezbediti prostor za učvršćivanje korena biljaka
omogućiti biljkama da završe razmenu gasa
zadržati hranljive materije sve dok ih biljke ne mogu apsorbovati
obezbediti stanište za korisne mikroorganizme
držati vodu
Kao što možete očekivati, tla se mogu prilično razlikovati. Ovo važi i za prirodna tla, kao i za proizvedene mešavine za saksije.

Kada pogledate prirodno tlo, videćete da je razbijeno na tri primarne čestice: pesak, mulj i glinu. Najveći je pesak, zatim mulj i potom glina.

Kombinacija ovih čestica utiče na teksturu tla. Naučnici koriste ovu teksturu za klasifikaciju tla.

Peščana tla su dobro drenirajuća i dobro provetrena, ali često im je teško da drže hranljive materije i vodu.

Muljevito zemljište balansira zadržavanje vode i drenažu.

Glinena tla su odlična u zadržavanju vode i hranljivih materija, ali mogu patiti od problema sa drenažom.

Ilovasta tla kombinuju pesak, mulj i glinu da bi formirala dobro izbalansirano tlo.

Uz ove neorganske čestice, mnoga tla sadrže organsku materiju. Ovaj materijal je napravljen od prethodno živih organizama kao što su lišće i korenje.

Organska materija može poboljšati sposobnost zadržavanja vode u peskovitim zemljištima i takođe poboljšati drenažu glinenih zemljišta. Takođe povećava kapacitet zadržavanja hranljivih materija i pruža dom za korisne mikrobe.

Koje su primarne komponente koje se koriste u mešavini za zalivanje?

Mnoge mešavine za zalivanje su napravljene od različitih kombinacija istih komponenti. Evo nekih uobičajenih sastojaka tla za saksije.

Kompost je razložena organska materija. Često ima puno korisnih mikroba.
Tresetna mahovina je organska materija koja je razložena u vlažnim, anaerobnim uslovima.
Perlit je vrsta ekspandirane stene koja poboljšava aeraciju i drenažu.
Fine borove kore su mali komadi kore.
Plovac je porozna vulkanska stena koja povećava aeraciju i drenažu.
Pesak se može koristiti za povećanje aeracije i drenaže.
Vermikulit je ekspandirana stena koja poboljšava sposobnost zadržavanja vode.
Kamenje/šljunak, kada se doda u poslužavnik ispod posude i prekrije vodom, može pomoći da se poveća vlažnost.
Aktivator zemljišta, kada se doda zemljištu, može ubrzati proces kompostiranja i osloboditi hranljive materije.
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta za biljke Rajske ptice
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta za biljke Rajske ptice

Ako primetite da listovi vaše biljke postaju žuti, možda je krivo mokro tlo. Dok je prekomerno zalivanje moguć uzrok, isto tako je i nepravilno zemljište.

Zemljišta koja su bogata glinom i organskom materijom mogu imati problema sa drenažom. Kako koreni biljke rajske ptice sede u vlažnom zemljištu, oni u suštini počinju da se dave. Zbog toga im je teško da usvoje hranljive materije i vazduh koji su im potrebni.

Zbijena tla takođe mogu dovesti do problema sa drenažom, a samim tim i do žutog lišća.

Ako primetite žuto lišće, proverite tlo vaše biljke. Ako višak vode ne teče na dno vašeg lonca, moraćete da koristite zemlju za saksije sa boljom drenažom.

Uvenuće lišće je još jedan znak da možda koristite pogrešnu vrstu tla za saksije. Iako možda mislite da uvenuće lišće ukazuje na suvo tlo, oni takođe mogu biti znak previše vlažnog tla.

Ako tlo sadrži previše perlita, peska, kamenja, itd., Neće zadržati mnogo vode. Stoga, biljka rajske ptice možda neće uzeti dovoljno vode, što dovodi do uvenuća lišća.

Tlo koje je previše vlažno može izazvati truljenje biljaka, koji zabranjuje upijanje vode. Vremenom, listovi počinju da venu.

Na sreću, lako je reći da li je vaše tlo previše suvo ili vlažno. Nekoliko dana nakon što zalijete biljku, zabijte prst u tlo.

Ako je još uvek zasićeno, zamenite zemlju mešavinom koja bolje drenira. Ako je super suvo, zamenite zemlju zemljom koja drži malo više vode.

Važnost dobro drenirajućeg zemljišta za biljke rajskih ptica
Biljke rajske ptice preferiraju vlažno tlo, ali ne vole da sede u vlažnom tlu. Zbog toga je pravilna drenaža ključna.

Ako koristite zemljište sa lošim dreniranjem, vaše biljke mogu razviti gljivični problem poznat kao trulež korena. To može dovesti do lošeg zdravlja biljke i na kraju do smrti.

Materijali kao što su perlit, pesak i plovućac poboljšavaju drenažu. Pomešajte ove materijale sa tresetnom mahovinom ili kokosom kokosom za dobro izbalansiranu mešavinu zemljišta.

Koji pH nivoi tla su najbolji za Rajsku pticu?
Biljke rajske ptice preferiraju blago kiselo ili neutralno tlo. Potražite zemljište sa pH između 5,5 i 7,0.

Kada pravite mešavinu za saksiju za svoju rajsku pticu, vaš cilj je da napravite mešavinu koja balansira zadržavanje vode sa drenažom. Takođe bi trebalo da sadrži hranljive materije i omogućava provetravanje.

Da biste napravili mešavinu kod kuće, temeljno pomešajte sledeće:

dva dela tresetne mahovine ili kokosovog vlakna
jedan deo perlita
jedan deo sitne borove kore
jedan deo odležanog komposta
Mešajte sa malo vode dok zemlja ne postane vlažna, ali ne mokra. U ovom trenutku, spremni ste za sadnju!

Najbolja prethodno mešana tla za rajsku pticu
Ako ne želite da pravite sopstvenu zemlju za saksije, možete kupiti prethodno mešano zemljište. Pošto tla za saksije veoma variraju, morate odabrati mešavinu koja dobro funkcioniše za biljke rajske ptice. Sve su sledeće dobre opcije:

Zemljište za saksije za kuće i tropske biljke
Lisičja farma Ocean Forest Organska zemlja za saksije
Soil Sunrise Premium organska mešavina zemljišta za saksije
Ako tražite novu biljku koja je u saksiji i sastavljena, pogledajte naš vodič za najbolje usluge isporuke biljaka Rajske ptice.

Česta pitanja o mešavini zemljišta za Rajsku pticu

Koliko često treba da menjam tlo za svoju Rajsku pticu?
Moraćete samo da zamenite zemljište kada presadite, otprilike svake dve do četiri godine. Međutim, ako primetite najezdu insekata ili bolest zemljišta, dobra ideja je da promenite tlo.

Mogu li koristiti zemlju za kaktuse za Rajsku pticu?
Tlo kaktusa nije idealno za biljke rajske ptice. Ako želite da ga koristite, kombinujte jedan deo zemlje za kaktuse sa jednim delom tresetne mahovine.

Da li Rajska ptica voli mokro ili suvo tlo?
Rajska ptica više voli vlažno nego vlažno ili suvo tlo.

Koja su primarna razmatranja za tlo pri presađivanju Rajske ptice?
Prilikom presađivanja, obavezno koristite mešavinu za saksije koja dobro drenira. Očistite staru zemlju sa korena biljke i dodajte novu zemlju u posudu.

Da li veličina biljke utiče na mešavinu zemljišta za Rajsku pticu?
Ne, veličina biljke ne utiče na idealnu mešavinu zemljišta. Biljke rajskih ptica svih veličina preferiraju dobro drenirano, bogato tlo.

Da li posuda za saksije utiče na vrstu mešavine zemlje za Rajsku pticu?
Ne, vrsta kontejnera ne utiče na idealno tlo za rajsku pticu. Međutim, možda ćete morati češće da zalivate biljke u saksijama od terakote.

Da li su Rajskoj ptici potrebni duboki kontejneri za saksije?
Ne. Biljke rajske ptice će dobro rasti u posudama prosečne dubine.

Upakovati

Sada kada znate kako da izaberete odgovarajuće tlo za svoju biljku rajske ptice, možete gledati kako vaša biljka raste u bujni, tropski primerak. Ne zaboravite da izaberete mešavinu koja dobro drenira i koja takođe može da zadrži malo vode.