Najbolje tlo za cveće dalije osnovni vodič

Najbolja mešavina tla za cvetanje Dalije

Dalije su cenjene širom sveta zbog svoje simbolične vrednosti, korisnih svojstava i atraktivnog, geometrijskog cveća u širokom spektru boja. Ali pre nego što se ovi cvetovi pojave, krtole počinju u tlu, a ispravan tip zemljišta je ključ za vaš rastući uspeh. U ovom članku raspravljamo o najboljoj vrsti tla za Dalije, uključujući Dalije u saksiji, i pogledamo znakove da je Vaša Dalija na pogrešnom tlu.

Najbolje tlo za cveće dalije – najvažnije
Gomolji dalije su skloni truljenju u pogrešnom tipu tla. Potrebno im je labavo, bogato hranljivim materijama i dobro drenirano tlo na peskovitijoj strani da bi uspele. Izbegavajte glinena tla koja zadržavaju previše vlage i sprečavaju kiseonik da stigne do korena. Za dalije u saksiji, izaberite visokokvalitetnu mešavinu za saksije i dopunite je peskom ili perlitom da biste poboljšali drenažu.

Objašnjene vrste tla

Zemljište (zajedno sa vodom i sunčevom svetlošću) služi mnogim bitnim funkcijama za biljke, a većina, uključujući Dalije, ne može da raste ili preživi bez njega.

Za početak, vaše Dalije će apsorbovati sve hranljive materije koje su im potrebne iz zemlje kroz vodu. Na početku, krtole čuvaju dovoljno hranljivih materija za početni rast, ali kada se postave, potrebna im je pomoć zemlje da bi nastavili da rastu i cvetaju.

Zemlja je takođe važno sidro koje drži gomolje i korenje u uspravnom položaju. Dalije su visoke biljke kojima je potrebna velika podrška kako bi sprečile da se njihove dugačke stabljike prevrnu na vetru i kiši, a kombinacija čvrstog tla i kočenja je od vitalnog značaja za taj proces.

Postoje različite vrste tla, od kojih svaka ima karakteristike koje određuju koliko će vaša biljka rasti. Različita tla zadržavaju različite nivoe vlage – neka slobodno dreniraju dok druga hvataju čestice i ostaju vlažna tokom dugog perioda. Nivo kiseonika koji putuje kroz zemljište i do korena je takođe određen tipom zemljišta. Zato je važno uskladiti pravu vrstu sa potrebama vaših biljaka.

Tipovi se generalno klasifikuju prema veličini čestica u zemljištu, podeljeni u ove grupe:

Peščano zemljište: velike čestice koje se brzo odvode
Glinena zemlja: male čestice koje drže vodu

Mulj: sredina između ova dva
Kombinovanjem sva tri u određenim odnosima dobija se tip zemljišta poznat kao ilovača, konzistentnost kojoj većina baštovana teži. Međutim, različite biljke će preferirati različite tipove tla u zavisnosti od njihovih potreba.

Najbolji tip tla za dalije

Dalije rastu iz krtola koji čuvaju hranljive materije tokom sezone mirovanja i štite biljku ispod zemlje kako bi joj omogućili da ponovo iskoči sledeće godine. Ova gomolja je veoma osetljiva na truljenje, posebno u ranim fazama rasta pre nego što se koreni formiraju.

Zbog ove osetljivosti, najbolje zemljište za većinu vrsta dalija je ono koje je lagano i dobro drenirajuće. Trebalo bi da bude potpuno bez ikakvih komponenti gline koje mogu zadržati vlagu i sprečiti protok kiseonika kroz tlo. Osim ovog zahteva, oni nisu uglavnom izbirljivi i biće srećni na skoro svakom tlu.

Iako više vole da rastu na bogatom, plodnom tlu, dalije će generalno uspevati skoro svuda uz odgovarajuće dodane hranljive materije i negu. Na primer, ako je vaše tlo predaleko na peskovitoj strani, jednostavno ćete morati češće da zalivate ili đubrite dalije da biste biljke zadovoljne. Sve dok tlo nije zasićeno ili preplavljeno tokom dugog perioda, vaše dalije će nastaviti da dobro rastu.

Ako je zemlja sa većim sadržajem gline vaša jedina opcija, takođe možete izmeniti tlo da biste poboljšali drenažu. Kombinacija rečnog peska i komposta će obezbediti idealnu ravnotežu. Dodajte onoliko peska koliko je potrebno dok voda slobodno ne iscuri iz zemlje.

Ako je vaše tlo previše peskovito, dodaci komposta i tresetne mahovine će povećati zadržavanje vlage. Ali pazite da ne dodajete previše jer ovi materijali zadržavaju dosta vlage i mogu istrunuti korenje ako niste pažljivi.

Najbolji pH tla za dalije

Dalije nisu previše naročite za tip zemljišta, ali generalno najbolje rastu kada je pH blago kiseo. Ciljanje na oko 6,5 je vaša najbolja opklada, ali bi trebalo da dobro rastu u zemljištima sa pH između 6 i nešto ispod 7. Brzi test zemljišta će vam pomoći da bolje razumete svoj pH i da li treba da napravite bilo kakve izmene.

Ako je vaše tlo previše kiselo ili alkalno, možete dodati amandmane koji će poboljšati uslove za vaše dalije. Ove izmene je najbolje uraditi dobro pre sadnje kako bi se osiguralo da nema potrebe za drugim izmenama nakon sadnje. Dalije ne vole da ih uznemiravaju kada se jednom postave.

Ako vaše zemljište ima pH iznad 7, dodavanjem sumpora će se pH brzo smanjiti. Ali, ako imate više vremena na raspolaganju, možete koristiti kompost. Ovo će blago snižava pH zemljišta tokom vremena, a istovremeno poboljšava njegov kvalitet u odnosu na sumpor koji ne doprinosi opštem zdravlju zemljišta.

Za zemljište sa pH ispod 6, jednostavno dodajte kreč preko vrha zemlje, nežno ga umešajte i zalijte. Uverite se da dodajete polako da ne biste preterali i previše podigli pH. Počnite sa malim, izvršite test tla i ponovo ga prilagodite ako je potrebno.

Najbolje tlo za saksijske dalije

Kompaktnije vrste Dalija su idealne za uzgoj u saksijama. Ali da bi se osiguralo da uspevaju, dodavanje redovnog zemljišta za baštu u saksiju neće biti dovoljno. Kada se uzgaja u saksijama, potrebna je specijalizovana mešavina dizajnirana da spreči truljenje i doda neophodne hranljive materije.

Kada sadite, potražite visokokvalitetno zemljište za saksije – po mogućnosti onu koja dolazi sa dodatnim hranljivim materijama kako biste vašim biljkama dali dodatni podsticaj. Da biste dodatno poboljšali drenažu, dodajte nekoliko šaka rečnog peska ili perlita u mešavinu pre sadnje, u zavisnosti od konzistencije zemlje za saksiju koju ste izabrali.

Isprobajte bilo koje od ovih preporučenih tla za saksije za najbolje performanse vaših biljaka:

Miracle-Gro mešavina za zalivanje
Espoma organsko zemljište za saksije
Bloomscape Potting Soil

Znakovi da je vaša Dalija na pogrešnom tlu
Kada se dalije posade na pogrešnom tlu, brzo ćete primetiti probleme sa njihovim rastom. Većina njih je povezana sa nedostatkom drenaže u zemljištu, ali mogu biti i rezultat nedostatka hranljivih materija u zemljištu.

Žuti listovi: Kada zemlja zadrži previše vode, krtola će početi da truli, a listovi će požuteti. Izmenite tlo pre sadnje i ograničite zalivanje u budućnosti.

Uvenuće: Ako vaša Dalija vene i ne može da se drži uspravno, vaše tlo može biti previše vlažno ili suviše. Znaćete koji je verovatniji po doslednosti. Ako zemlja sadrži previše gline, popravite je peskom. Ako sadrži previše peska, dopunite ga kompostom i tresetnom mahovinom.
Izmjenjeni listovi: Bilo koja žuta ili braon područja mogu ukazivati na nedostatak hranljivih materija u vašem tlu. Dok đubrenje može brzo da reši problem, najbolje je početi sa plodnim zemljištem i uveriti se da može da zadrži sve hranljive materije koje su mu dodane.
Nedostatak cveća: Iako postoji mnogo razloga za nedostatak cvetanja na vašim dalijama, treba paziti na netačnu vrstu tla. Zemlja koja zadržava previše ili premalo vlage će izazvati stres, što će dovesti do manjeg cvetanja tokom cele sezone.

Najbolja mešavina tla za cveće Dalije – poslednja reč

Zemljište je neophodna osnova za rast i cvetanje Dalije. Održavanje savršenih uslova obezbediće vam da dobijete najviše cveća iz vaših gomolja dalija tokom cele sezone. Za više, pogledajte naš detaljni vodič za sečenje cveća dalija za aranžman vaze ili buketa.