<a href=Koliko svetlosti treba biljkama Aglaonema Osnovni vodič” width=”1024″ height=”683″ />

Sve što treba da znate o zahtevima za osvetljenje biljaka Aglaonema kod kuće

Rod Aglaonema sa masivnim listovima u spektakularnom rasponu boja i šara je malo toga što ne volite. Obično poznate kao kineski zimzeleni, ove biljke su omiljene kućne biljke i samo rastu u popularnosti. U ovom vodiču ćemo pokriti suštinski aspekt nege – osvetljenje. Naći ćete sve što treba da znate o zahtevima za svetlom Aglaoneme, kao i znakove koje pokazuju kada osvetljenje nije sasvim ispravno.


Koliko svetlosti treba biljkama Aglaonema?
Kao i većina sobnih biljaka koje potiču iz tropskih šuma, kineski zimzeleni najbolje rastu na jakom indirektnom svetlu veći deo dana. Ove biljke prilično dobro podnose slabo osvetljenje – posebno sorte sa tamnozelenim listovima koji ukazuju na veći sadržaj hlorofila. Čuvajte se dalje od direktnog sunca kako biste izbegli sagorevanje lišća.

Važnost sunčeve svetlosti za biljke Agalonema

Bez sunčeve svetlosti, ne bismo imali biljke, a time ni život na zemlji. Reći da je od vitalnog značaja za zdravlje biljaka gotovo je potceniti. To je zahvaljujući suštinskom procesu poznatom kao fotosinteza.

Fotosinteza je proces koji biljke koriste da naprave sopstvenu energiju ili „hranu“ za preživljavanje. Koristeći sunčevu svetlost, zajedno sa ugljen-dioksidom i vodom koja se izvlači kroz korenje ili lišće iz vazduha, biljka proizvodi ovu hranu i izbacuje kiseonik u vazduh.

Bez sunčeve svetlosti, skoro sve biljke će na kraju umreti. Međutim, previše može biti i loša stvar. Poput ljudi, neke biljke koje nisu navikle na direktnu sunčevu svetlost i mogu da izgore, pokazujući smeđe hrskave mrlje koje nikada više neće postati zelene.

Sunčeva svetlost i sobne biljke
Kada su u pitanju sobne biljke u odnosu na biljke na otvorenom, zahtevi za osvetljenjem nisu sasvim jednaki. Dok se biljke na otvorenom obično označavaju kao puno sunce ili delimična senka, unutrašnje biljke imaju jako indirektno svetlo, umereno svetlo ili slabo osvetljenje.

Ove razlike nastaju zbog razlika u kvalitetu svetlosti u zatvorenom i spolja. Unutrašnje svetlo je uglavnom nižeg intenziteta, posebno na mestima udaljenim od prozora ili u prostorijama okrenutim prema severu. Takođe ga često filtriraju zavese i predmeti oko naših domova.

Zbog ovih razlika, ono što vidite da se naziva jarko indirektno svetlo je otprilike jednako šarenoj ili delimičnoj senci na otvorenom. Umereno svetlo je dalje od svetlih prozora, a slabo osvetljenje se nalazi ispred prozora okrenutih prema severu ili u oblastima koje su udaljene od prozora ili ih ometaju drugi predmeti u vašem domu.

Ako zaista želite da se bavite tehnikom, možete izmeriti nivoe svetlosti u svom domu pomoću svetlomera. Takođe možete da preuzmete aplikacije za merenje svetlosti na svom pametnom telefonu koje detektuju nivoe svetlosti (iako sa marginom greške). Zatim koristite ovaj vodič da biste odredili nivo svetlosti u vašem domu:

Jarko indirektno svetlo: 1.000–2.000 nožnih sveća
Srednje svetlo: 250–1000 nožnih sveća
Slabo osvetljenje: 50–250 nožnih sveća
Bez svetla: Ispod 50 stopa-sveća

Uslovi osvetljenja u izvornim staništima Aglaoneme

Većina vrsta Aglaoneme je porijeklom iz, pogađate, Azije. U svojim izvornim staništima nalaze se duž podova kišnih šuma u ​​tropskim zonama. To im daje zahvalnost za toplije temperature i visoku vlažnost i takođe im omogućava da tako dobro rastu u našim domovima.

Boraveći pod krošnjama drveća, navikli su na filtriranu svetlost, koja se uglavnom nalazi u šarenoj senci u njihovim izvornim staništima. Nikada nisu izloženi oštrom direktnom suncu, zaštićeni su visokim drvećem iznad njih.

U zatvorenom prostoru, ovo se prevodi kao jako indirektno svetlo, koje se nalazi blizu prozora okrenutih prema istoku ili zapadu ili kroz zaštićeni prozor okrenut prema jugu. Kao opšte pravilo, što više neba vaša biljka može da „vidi“ iz svoje perspektive (možda ćete morati da se sagnete da biste to sami testirali), to će više svetlosti dobiti tokom dana. Za više, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje lokacije za biljke Aglaonema u kući.

Znaci da vaša biljka Aglaonema prima previše svetla
Aglaonema izložena previše direktnog svetla brzo će pokazati nekoliko problema.

Prvi je smeđe lišće. Velike mrlje smeđe će se pojaviti na stranama biljke najbliže izvoru svetlosti. Takođe će imati hrskavu teksturu, potpuno osušenu intenzivnim UV zracima.

Drugi listovi takođe mogu početi da smeđi na vrhovima zbog nedostatka vlage. U oblastima sa većim osvetljenjem, zemlja se suši mnogo brže i oduzima vlagu listovima, što dovodi do toga da polako menjaju boju i venu.

Na kraju, stabljike će početi da se prevrću, a cela biljka će postati smeđa. Od ove tačke, biljke je teško oživeti, tako da je mnogo bolje uhvatiti ovaj problem ranije nego se baviti posledicama kasnije.

 

Vaša biljka Aglaonema ne prima dovoljno svetla
Znakovi da vaša biljka Aglaonema ne prima dovoljno svetlosti
Kineski zimzeleni takođe mogu da vas obaveste kada su nezadovoljni nivoom svetlosti koji dobijaju. Postoji mnogo znakova ovog problema, obično počinje u listovima.

Iako su žuti listovi obično uzrokovani prekomernim zalivanjem, oni takođe mogu biti uzrokovani nedostatkom svetlosti pored uobičajenih buba, štetočina i bolesti aglaoneme. Ovo obično počinje sa starijim ili donjim listovima, polako se širi ako se uslovi ne reše.

Takođe možete primetiti da se veliki listovi naginju i pomeraju prema najbližem izvoru svetlosti, zbog čega biljka izgleda pomalo neuravnoteženo. Ovo takođe može biti uzrok ako postoji moćniji izvor svetlosti iz jednog smera, što dovodi do toga da biljka okreće svoje listove kako bi apsorbovala što više sunčeve svetlosti.

Sveukupni zastoj u rastu je još jedan znak nedostatka svetlosti, koji se povezuje sa problemom fotosinteze. Biljke koriste hranu ili energiju stvorenu fotosintezom za podsticanje rasta. Kada nema dovoljno svetlosti, biljka ne može da raste i oslanja se na sve zalihe koje ima pre nego što potpuno zaustavi rast. Redovno đubrenje ovde može pomoći.

Nedostatak svetlosti takođe može dovesti do drugih problema kao što je prekomerno zalivanje. Kako dolazi do manjeg isparavanja, korenje predugo sedi u vodi, što dovodi do truljenja. Trulež korena uzrokuje žutilo lišća, uvenuće i može na kraju ubiti biljku ako se problem nastavi širiti.

Najbolja izloženost svetlosti za biljke Aglaonema u zatvorenom prostoru

Što više indirektne svetlosti možete dati svom kineskom zimzelenom, to bolje. Ovo posebno važi za sorte sa svetlijim listovima jer uglavnom apsorbuju manje sunčeve energije, što znači da im je potrebno više svetlosti da bi se održavale.

Ciljajte na područje sa što je moguće više jarkog indirektnog svetla. To su područja ispred prozora okrenutih prema istoku ili zapadu, ili čak određenih prozora okrenutih prema jugu ako su filtrirani čistom zavesom. Izbegavajte direktno sunce kako biste sprečili sagorevanje i sušenje velikih listova.

Ove biljke prilično dobro podnose umereno do slabo osvetljenje. Međutim, oni će rasti veoma sporo i mogu postati tamnije boje. Ako imate na raspolaganju samo oblasti sa slabom osvetljenošću, izaberite veliku i uspostavljenu biljku da biste započeli sa puno listova da biste apsorbovali što je više moguće sunčeve svetlosti.

Česta pitanja o zahtevima za osvetljenje biljaka Aglaonema:

Da li biljke Aglaonema žive pri slabom osvetljenju?
Kineske zimzelene biljke prilično dobro podnose slabo osvetljenje u poređenju sa nekim drugim sobnim biljkama. Međutim, to ne znači da će u ovim uslovima najbolje rasti. Ciljajte na jako indirektno svetlo za najjači rast, ili barem umereno svetlo ako je dostupno.

Da li biljke Aglaoneme mogu da podnesu puno sunca?
Veliki listovi ovih biljaka su veoma osetljivi na prekomernu sunčevu svetlost. Izbegavajte direktno svetlo, posebno u podne i popodne kada je sunčeva svetlost najintenzivnija. Sat ili dva nežnog, direktnog jutarnjeg sunca ne bi trebalo da nanese preveliku štetu, ali sve više od toga će verovatno dovesti do opekotina od sunca.

Kakvo svetlo treba biljkama Aglaoneme?
Jarka indirektna svetlost ili filtrirana sunčeva svetlost je cilj za ove biljke. Takođe će dovoljno rasti pri umerenom do slabom osvetljenju, ali ne do svog punog potencijala.

Da li će biljke Aglaoneme živeti srećno u zatvorenom prostoru?
Aglaoneme potiču iz tropskih prašuma, kao i mnoge druge sobne biljke. To znači da su navikli na niže uslove osvetljenja, tople temperature i visoku vlažnost, slično kao na uslove koji se nalaze ili se mogu lako stvoriti u našim domovima.

Kako znate da li vaša biljka Aglaonema dobija dovoljno svetlosti?
Biljke Happi Aglaoneme će nastaviti da proizvode nove listove u sezoni proleća i leta, povećavajući se vremenom. Listovi će zadržati svoje oštre boje i šare bez ikakvog smeđivanja ili uvenuća. Biljka sa dovoljno svetlosti treba da stalno raste i razvija se, što ukazuje da je srećna u svom trenutnom položaju.

Upakovati

Slično kao i druge sobne biljke, Aglaonema ili kineski zimzeleni su srećni u različitim uslovima osvetljenja u zatvorenom prostoru. Sve dok se drže podalje od direktne sunčeve svetlosti, trebalo bi da izgledaju dobro u većini delova vašeg doma, ali će najbolje delovati na svetlijim mestima.

Ako želite da dodate svoju sledeću biljku Aglaonema u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju kineske zimzelene biljke širom zemlje.