uobičajenih štetočina i bolesti Pilea peperomioides i kako se nositi s njima

Kako ukloniti bube, štetočine i bolesti sa biljaka Pilea peperomioides

Ime Pilea peperomioides može biti malo dugačko, ali je neophodno biti konkretan kada se bavite ovom popularnom, simboličnom i korisnom kućnom biljkom. Obično se naziva biljka kineskog novca, ime koje deli sa skoro desetak različitih vrsta koje sve imaju svoje zahteve za negom. Znajući da imate posla sa biljkom Pilea peperomioides, posebno poznatom i kao NLO biljka, pomoći će vam da rano uočite znake štetočina i bolesti kako biste ih mogli tretirati pravim tretmanima.

Suočavanje sa uobičajenim štetočinama i bolestima Pilea peperomioides – najvažnije

Trik da Pilea peperomioides ostane čista od štetočina je da redovno proveravate velike, zaobljene listove da li ima znakova oštećenja. Ako primetite brašnaste bube, ljuspice ili druge insekte, pokušajte da tretirate biljku insekticidnim sapunom ili alkoholom za trljanje.

Najčešće štetočine i bolesti Pilea peperomioides (i kako ih identifikovati)

Brojni štetočini mogu uticati na biljku Pilea peperomioides, ali većina njih uzrokuje slične vrste oštećenja i lako se mogu zameniti jedni sa drugima. Od suštinskog je značaja da naučite kako izgledaju stvarne štetočine kako biste mogli precizno odrediti sa čime imate posla.

Mealibugs su neke od najčešćih štetočina koje napadaju kućne biljke, uključujući biljke Pilea peperomioides. Ime su dobili po voštanim ostacima koje ostavljaju na listovima. Pojedinačne brašnaste stenice su prilično male, ali njihova svetla bela boja i nejasan ili pahuljast izgled čine ih lakšim za uočavanje od drugih sitnih štetočina.

Ako se listovi vaše biljke Pilea peperomioides osećaju lepljivo ili na njima razvije crnu čađavu supstancu, definitivno imate brašnaste bube jer za sobom ostavljaju talog poznat kao medljika.

Mealibugs mogu napasti čak i najzdravije biljke Pilea peperomioides, ali će morati da se provozaju unutar kuće na samoj biljci ili drugoj kućnoj biljci koju dodate u svoju kolekciju.

2) Paukove grinje

Jedna od najvećih štetočina koja nanosi štetu usevima u staklenicima širom sveta je paukova grinja.

Nažalost, može uticati i na vaše biljke Pilea peperomioides ako štetočine uspeju da uđu u vaš dom. Ne mogu sami da lete ili puze, ali ih praktično svaka kućna biljka ili sveže ubrano rezano cveće mogu uneti unutra.

Paukove grinje su toliko male da samo golim okom izgledaju kao male pokretne tačke. Koristeći lupu na tačkama, možete videti grinju nalik pauku sa osam nogu. Kada zaraza postane ozbiljna, videćete obilne količine mreže na stabljikama biljaka i osnovi lišća, ali je teže uočiti znake ranog upozorenja.

Redovno proveravajte da li se na donjoj strani listova nalaze pokretne tačke, posebno ako vidite bilo kakvu promenu boje, tamne mrlje ili uvenuće samo nekoliko listova.

3) Gljivice

U većini slučajeva, gljivične gljivice su više smetnja nego stvarna pretnja vašim biljkama. Međutim, larve komarca mogu oštetiti korenje manjih biljaka ako dođe do teške infestacije. Takođe, većina ljudi smatra da su komarci veoma iritantni kada zuji po kući.

Gljivične gljivice mogu da napreduju samo u zemljištu koje ostaje vlažno, ali mogu da se usele u kuću zahvaljujući tome što mogu da lete. Relativno je lako nositi se sa njima samo prilagođavanjem načina na koji zalivate svoje biljke.

4) Skala

Ljuska je neobična štetočina od insekata koja izgleda kao podignuta, tamna tačka ili krug na listu. Čvrsto su pričvršćeni za površinu lista tako da mogu da je probuše i isišu sokove. Možda uopšte ne mislite da je to štetočina, već pretpostavite da je oštećen deo lista.

Ljuština se teško skida sa lista, ali će se skinuti u jednom komadu ako to uspete. Ostali znaci da imate posla sa ovom štetočinom uključuju tragove uboda na listu, žutilo, opadanje lišća i opšti gubitak rasta.

5) Tripsi

Tripsi su sićušni i teško ih je uočiti, ali oštećenja koja nanose na listovima su mnogo uočljivija. Oni će skočiti ili pasti kada ih uznemirite na listovima biljke. Možete staviti beli list papira ispod biljke Pilea peperomioides i kucnuti je da vidite da li imate posla sa ovom štetočinom. Neki imaju krila, a neki ne, ali većinu tripsa mora da nosi zaraženi biljni materijal, uključujući useve sa farme. Generalno nećete videti da tripsi zaraze vaše kućne biljke do primetnog nivoa osim ako se već muče zbog problema sa negom.

6) Pepelnica

Pepelnica je jedna od retkih bolesti koje obično pogađaju Pilea peperomioides. Češće je u vlažnom okruženju staklenika nego u kući. Primetićete uvenućeg listova prvo, ali će listovi biti prekriveni belom praškastom materijom koja izgleda kao obična plesni. Samo obrezivanje pogođenih listova i manje zalivanje često će pomoći biljci da se oporavi od ove bolesti.

7) trulež korena

Trulež korena može uticati na bilo koju kućnu biljku, a Pilea peperomioides je sklona tome ako se prečesto zaliva ili sadi u gustu mešavinu zemlje. Kao i većina kućnih biljaka, ova popularna biljka preferira dobro dreniranu mešavinu zemljišta koja ne zadržava vodu predugo. Trulež korena nastaje zato što koreni biljke moraju da razmenjuju kiseonik, a ne samo da apsorbuju vodu.

Kada voda predugo stoji oko korena, oni odumiru i trunu. Možda ćete primetiti da cela biljka vene uprkos rutinskom zalivanju i požutenju ili smeđenju starijih listova.

8) Pegavost lista

To je neuobičajeno, ali Pilea peperomioides se ponekad može zaraziti bolešću pegavosti listova. Kao što ime govori, ove bolesti uzrokuju stvaranje tamnih i spljoštenih mrlja na površini lista. Lako je pogrešiti ove tačke sa insektima, ali će skala biti malo povećana. Umesto toga, pege na lišću su utonule i mogu izgledati vlažne. Ova bolest se ne može lečiti kod kuće, ali je možete izbeći tako što ćete svojoj biljci Pilea peperomioides pružiti najbolju moguću negu.

Odakle dolaze štetočine?

Većina štetočina se mora uneti u kuću na nekoj vrsti biljnog materijala. Osim gljivičnih gljivica, većina štetočina koje utiču na biljku Pilea peperomioides mogu je napasti tek kada ih unesete u sebe. Kada unosite nove kućne biljke, pokušajte da ih držite podalje od drugih biljaka nekoliko nedelja da biste uočili znake bolesti i štetočina.

Opcije/rešenja pesticida i insekticida

Postoji nekoliko opcija za tretiranje štetočina koje oštećuju biljke Pilea peperomioides, a neke od njih se mogu napraviti kod kuće. Komercijalni tretmani uključuju:

Insekticidni sapun, koji razbija ljusku čak i tvrdih insekata poput kamenca
Pesticidni sprejevi, koji moraju biti usmereni na štetočine sa kojima se zapravo nosite
Lepljive zamke koje hvataju štetočine koje skakuću i puze poput brašnaste bube i tripsa
Zamke za gljivične komarce, koje pomažu u privlačenju odraslih komarki tako da se ne mogu razmnožavati.

Domaće opcije mogu da funkcionišu jednako dobro, posebno kod malih zaraza koje uhvatite dovoljno rano.

Ulje kanole, koje guši većinu štetočina uprkos tvrdim ili mekim egzoskeletima
Sapun za suđe, koji zamenjuje insekticidni sapun po nižoj ceni
Alkohol za trljanje, koji uklanja i same insekte i ostatke poput medljike
Domaće zamke za komarce, koje mogu biti jednako efikasne, ali jeftinije od komercijalnih.

Kako koristiti pesticide i insekticide za biljke Pilea peperomioides

Pilea peperomioides je osetljiva na većinu sprejeva za pesticide, pa potražite organske proizvode koji su usmereni na specifične štetočine, a ne na generalizovani proizvod. Nemojte preterano koristiti sapune ili ulja jer mogu da oblože listove i otežaju biljci da apsorbuje dovoljno svetlosti.

Najbolji tretman za bilo koju štetočinu na ovoj biljci je uklanjanje buba koje pronađete ručno. Ako imate posla sa infestacijom velikih razmera, pokušajte da tretirate biljku u kutiji ili drugom zatvorenom okruženju kako se štetočine ne bi proširile na ostatak vaše kolekcije biljaka.

Upravljanje štetočinama i bolestima

Ključ za sprečavanje štetočina i bolesti da povrede vašu biljku Pilea peperomioides je održavanje zdravlja.

Samo davanje biljci pravih uslova pomoći će joj da se bori protiv insekata i bolesti. Ove biljke preferiraju indirektno svetlo, sa srednjim nivoom indirektne svetlosti. Postavljanje vaše Pilea peperomioides oko dva do tri metra od prozora je najbolja opcija.

Potrebna mu je mešavina zemljišta koja dobro drenira i koja sadrži malo tresetne mahovine i drugih sastojaka koji zadržavaju previše vlage oko korena. Zalivajte biljku samo kada je prvi centimetar zemlje potpuno suv i đubrite je jednom mesečno kada aktivno raste. Takođe ćete želeti da presadite svoje Pilea peperomioides svakih 18 meseci ili tako.

Mnogim biljkama koje podležu štetočinama ili bolestima nedostaje đubrivo ili se prvo previše zalijevaju.
Okončanje

Održavajte svoje Pilea peperomioides zdrave i srećne bez obzira na to koje vrste štetočina utiču na vašu kolekciju kućnih biljaka. Pružite mu negu koju želi i redovno proveravajte da li postoje štetočine koje možete ukloniti ručno kako biste izbegli potrebu za pesticidima i opsežnim tretmanima. Trebalo bi da napreduje godinama koje dolaze sa indirektnom svetlošću i prosečnom vlažnošću.