Kako uspesno uzgajati biljke Aloe Vere kod kuce

Biljke aloe vere su poznate po svojoj ukrasnoj lepoti, kao i po mnoštvu lekovitih prednosti. Ono što je sjajno je to što se ove biljke koje ne zahtevaju održavanje veoma lako održavaju i uspevaju u većini životnih sredina kod kuće. Ovaj vodič će vas provesti kroz osnove nege biljaka Aloe kod kuće, uključujući sađenje, razmatranje tla, zalivanje, preferencije svetlosti, tolerancije temperature i potrebe za đubrenjem.


O biljci Aloe Vera

Aloe Biljke Vrste i porodica
Aloe barbadensis, opšte poznata kao Aloe Vera, je lekovito grmlje koje se koristi vekovima. Aloja je rod koji ima više od 500 vrsta cvetnih sukulentnih biljaka. To je gusta biljka sa kratkim stabljikom koja se uzgaja širom sveta, uglavnom za „Aloe gel“ koji se ekstrahuje iz njenih listova.

Najpoznatija po svojoj lokalnoj medicinskoj upotrebi, Aloe Vera ima i druga terapeutska svojstva. Koristi se za lečenje problema vezanih za gubitak kose, hemoroide, povrede kože, rane, ožiljke na koži i druge probleme sa varenjem.

Biljka se često naziva „pustinjski ljiljan“, „biljka opekotina“ i „slonova žuč“. Sa toliko lekovitih prednosti, nije ni čudo što je Aloe Vera poznata i kao „čudesna biljka“.

Poreklo i istorija
Termin „Aloe“ je dobijen od arapske reči „Alloeh“ što znači „svetleća gorka supstanca“, a „Vera“ je dobijena od latinske reči „Veritas“ što znači „istiniti“.

Aloe vera je sočna biljka iz roda Aloe i ima preko 500 vrsta. Potiče sa Arapskog poluostrva, ali široko raste u polutropskoj, sušnoj i tropskoj klimi širom sveta.

Grčki naučnik je odao počast Aloe Veri kao „univerzalnoj panaceji“, dok su naučnici iz Egipta nazvali Aloju Veru „biljkom besmrtnosti“. Nastavljajući lanac, razne zemlje širom sveta koriste Aloe Veru za lečenje rana, povreda kože, ožiljaka, opekotina, kao i za smanjenje temperature.

Porodica i vrste biljaka aloe vere

Botanički naziv aloe vere je Aloe barbadensis miller. Pripada porodici Asphodelaceae (Liliaceae). Rast Aloe barbadensis miller uglavnom počinje u sušnim regionima Evrope, Amerike, Afrike i Azije.

Prema Svetskoj kontrolnoj listi odabranih porodica biljaka, postoji skoro 580 vrsta aloje. Takođe, većina vrsta su kućne biljke jer zahtevaju vrlo malo nege da bi rasle.

Najpopularnije sorte za uzgoj kod kuće:

Aloe Barbadensis Miller, aka Aloe Vera:
Najpopularnija vrsta biljke aloe. Biljka proizvodi žute cvetove i ima male bele tačke koje nestaju kako biljka stari.

Aloe Aristata, aka Lace Aloe:
Drugi najčešći tip, poznat i kao aloja biserke, ovaj tamnozeleni sukulent bez stabljike ima bele mrlje. Biljka raste male crveno-narandžaste cvetove i može narasti do 20 inča. Obično privlači insekte, pčele i ptice.

Aloe Humilis, aka Spider Aloe:
Treća najčešća vrsta biljke Aloe, ima dugačke trouglaste listove sa malim belim mrljama. Kao rezultat, raste u obliku rozete. Štaviše, biljka raste žuto, narandžasto i crveno cveće.

Lekovite prednosti biljaka aloe vere:
Biljke aloe vere u medicini
Od povreda kože do nege kože, Aloe Vera je popularna lekovita biljka sa terapeutskim vrednostima. Aloe vera gel, ekstrakt biljke, poseduje oličenje lekovitih svojstava.

Da li ste se ikada zapitali zašto postoji mnogo više od omiljene biljke u saksiji kao dekoracija za domaćinstvo? Sa dugom istorijom, ovaj sukulent se godinama koristi u medicinske svrhe. Napisali smo najčešće upotrebe aloe vere:

Ublažavanje gorušice podržavanjem zdravog varenja.
Savršen odgovor na sve probleme kože kao što su akne, pigmentacije i dehidracija, takođe je poznato da vlaži i hidrira kožu.
Obezbeđuje zdrav imuni sistem.
Intenzivirajte antioksidativnu podršku.
Povećajte apsorpciju hranljivih materija u telu.
Smanjuje štetne toksine.
Zaceli rane i ožiljke.
Olakšajte neobičnu nelagodnost u mišićima i zglobovima
Prirodno balansira kiselost želuca.
Balansira šećer u krvi.
Prema nedavnim studijama komplementarne i alternativne medicine zasnovane na dokazima, to je takođe potencijalni lek za borbu protiv raka dojke.

Simbolika i značenje biljaka aloe vere

Da li ste se ikada zapitali zašto vaš omiljeni sastojak za negu kože ima mnogo više od samo lekovitih elemenata i kućnog dekora? Svaka biljka u sebi ima neko značenje i simboliku.

Govoreći o Aloe Veri, ona je nadaleko poznata po svojim holističkim svojstvima i super je laka za uzgoj. Međutim, samo nekolicina zna da biljke Aloe Vere donose sreću kući.

Zemlje poput Afrike i drugih drevnih kultura veruju da je Aloe Vera oličenje zaštite, sreće i duhovnog uzdizanja.

Zato ljudi veruju da okačenje aloe vere na ulazima donosi sreću kući.

Takođe, kaže se da duhovno prisustvo Aloe Vere podstiče nivo čistoće i štiti od zlih duhova.

U astrološkom svetu, biljke Aloe se obično povezuju sa horoskopskim znakom Raka.

Kako uzgajati biljke aloe vere
Kako posaditi Aloe Veru kod kuće
Izuzetno niska za održavanje, ali privlačna i laka za uzgoj, Aloe Vera dodaje šarm mnogim enterijerima kuće i kancelarije. Takođe, dolazi sa raznim hranljivim sastojcima i prednostima.

Ključni saveti za sadnju Aloe Vere
Iako odlučite da imate prelepu biljku Aloe Vere kod kuće ili u kancelariji, postoje određeni faktori koje morate da proverite pre nego što je posadite. Uzgajanje biljke Aloe Vere je lako, ali postoji nekoliko trikova. Hajde da ih pogledamo detaljno:

Prvo što treba da uradite pre sadnje je da izaberete odgovarajuću sadilicu. Sadilice od terakote ili bilo koji porozni materijal su uvek odličan izbor. To je zato što omogućava da se zemljište dobro osuši i takođe čuva biljku bezbednom.
Pazite na veličinu i zapreminu lonca koji odaberete. Kao opšte pravilo, ciljajte na saksiju ili saksiju koja je proporcionalna veličini vašeg trenutnog lonca. Super malu biljku Aloe Vere u ogromnom loncu biće teško zaliti. Nasuprot tome, premala saksija neće dozvoliti prostor za rast i prozračivanje korena.
Kontejner treba da ima najmanje jednu drenažnu rupu kako bi se višak vode mogao ocediti. Ako vaša sadilica nema drenažu, jednostavno stavite saksiju za uzgoj (obično plastičnu) u koju je vaša biljka aloje stigla direktno u saksiju i imaćete rad sistema sa 2 saksije.
Biljke aloe vere su sukulenti. Dakle, biljke Aloe Vere vole veoma peskovito zemljište dok rastu. Koristeći šljunak na donjem sloju, mešavina perlita, stene lave, grubog i baštenskog zemljišta bi bila najbolja za saksiju Aloe Vere.

Kako posaditi Aloe Veru

Najpopularnije biljke aloje za uzgoj kod kuće
Atraktivna Aloe Vera se može saditi u samo nekoliko jednostavnih koraka. Nema mnogo toga da se uradi, ali stvari koje se rade moraju biti obavljene pažljivo i ispravno. Ključni koraci koje treba pratiti:

Kada dovršite saksiju u vezi sa veličinom, dubinom i vrstom, napunite posudu mešavinom za saksije do jedne trećine. Zatim stavite biljku u mešavinu zemlje napunjenu u loncu.
Nakon postavljanja biljke, nastavite da punite posudu zemljom, ali ostavite najmanje 3/4 prostora između zemlje i oboda saksije.
Sada držite biljku na toplom mestu, primajući indirektno jako svetlo.
Ne zalivajte biljku najmanje nedelju dana. Nezalivanje biljke smanjuje mogućnost izazivanja truleži i daje vremena biljci da izraste novo korenje.

Koliko će narasti?
Generalno, veličina Aloe Vere može narasti do 60–100 cm (24–39 in) u visinu. Listovi će postati sočni, debeli i mesnati. Potrebno je 3-4 godine da se odrasla biljka Aloe Vera sa zrelim listovima uzgaja.

Preference svetlosti biljaka Aloe Vere
Pošto Aloe Veri nije potrebno mnogo vode, potrebno joj je puno svetle i indirektne svetlosti. Osam ili više sati jakog i indirektnog svetla svakog dana bilo bi dovoljno za uzgoj Aloe Vere u zatvorenom prostoru.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da postavite biljke Aloe u kući za optimalan rast i prednosti Feng Shuija.

Kako se brinuti za biljku aloe vere?

Preference za zalivanje biljaka aloe vere
Biljku aloe vere treba zaliti kada se zemlja potpuno osuši. Ovo će verovatno raditi na svakih 7 do 14 dana u proleće i leto i manje tokom zimskih meseci.

Sipajte vodu na tlo blizu osnove biljke dok se zemlja potpuno ne natopi. Nakon otprilike 30 minuta, pustite da se lonac potpuno ocedi, a zatim ispraznite višak vode u tacnu za lonac.

Biljka zaista dobro podnosi sušu, tako da nemojte biti previše zabrinuti ako malo kasnite sa svojim redovnim ciklusima zalivanja.

Preference za ishranu biljaka aloe vere
Kao što je ranije pomenuto, biljci Aloe Vere je potrebno vrlo malo pažnje i nege da bi uspela. Biljka je prilagodljiva siromašnim pustinjskim zemljištima i može da živi sa manje hranljivih materija. Povremeno hranjenje đubriva u pravoj količini pomoglo bi Aloe Veri da raste brže i zdravije. Ali morate paziti da ne preterujete, posebno na one koje uzgajate u kontejnerima.

Smatra se da je najbolje prihranjivanje obaviti u sezoni rasta, počevši od proleća. Za biljke Aloe vere u zatvorenom prostoru, primena organskih đubriva jednom mesečno bi bila u redu.

Obrezivanje biljaka Aloe Vere
Važno je održavati biljku Aloe Vere u dobrom stanju. Međutim, redovno obrezivanje nije potrebno. U stvari, često obrezivanje predstavlja pretnju za biljku Aloe Vere.

Postupak rezidbe treba obaviti kada otkrijete da je bilo koji deo lista Aloe Vere postao ružičasto braon. Lišće koje postaje ružičasto-braon znak je da je deo mrtav, pa bi odsecanje pomoglo da preostala Aloe Vera ostane zelena i zdrava.

Kada je u pitanju obrezivanje, uverite se da koristite oštar nož ili makaze za sečenje, kao listovi sobnih biljaka Aloe Vere su mali ili srednje veličine i mogu biti malo teški za presecanje.

Propagacija
Kako razmnožavati biljke aloe vere
Aloe veru možete razmnožavati na 2 različita načina.

Prvi je da se propagira sa ofseta, što je efikasan način razmnožavanja i pokazuje bolje rezultate. Da biste razmnožavali pomeranjem, odvojite mladunce oštrim nožem ili čupanjem od matične biljke. U svakom slučaju, štene treba odrezati ili počupati sa netaknutim korenom. Nakon odvajanja šteneta od matične biljke, posadite štene u saksiju. Saksiju treba zaliti, a tlo mora biti vlažno pre sadnje šteneta, jer više vode može ubiti štene. Saksiju treba zaliti kada se zemlja osuši. Uskoro će rezultati razmnožavanja dati.

Drugi način je razmnožavanje iz reznica. Ovaj metod je lakši i brži, ali ne daje uvek željene rezultate. Ovom metodom isecite list aloe vere i ostavite da se osuši oko nedelju dana. Koristite hormon za ukorjenjivanje na vrhu nakon sedmice i saksiju biljku. Zemlja mora biti vlažna. Biljka će polako postati smeđa, a zatim će rasti ako radi u suprotnom će postati smeđa i uginuti.

Ponovno sađenje biljaka Aloe Vere
Presađivanje je takođe neophodno kada Aloe Vera počne da razvija mladunčad, a biljka postane prevelika za sadašnju saksiju ili sadilicu.

Proces presađivanja je lak jer se svi koraci moraju ponoviti baš onako kako ste sadili biljku. Međutim, morate biti veoma oprezni dok ga vadite iz trenutnog lonca. Takođe, ako ima mladunčadi na raspolaganju, trebalo bi da ih izvučete iz centralne korenske mase.

Razmatranja o štetočinama i bolestima biljaka Aloe Vere
Uobičajene štetočine i bolesti i problemi biljaka Aloe Vere
Razmatranja o štetočinama i bolestima su neophodna za Aloe Veru u zatvorenom prostoru jer su uglavnom podložne unutrašnjim bubama kao što su kamenac i brašnaste bube.

Uobičajene bolesti uključuju:

Root truleži
Meka trulež
Gljivična trulež stabljike
Trulež lišća
Žuti ili smeđi listovi aloe
Takve bolesti se često javljaju zbog prekomernog zalivanja.

Uobičajeni problemi
Glavni problem sa biljkama Aloe Vere nastaje zbog nedovoljnog osvetljenja ili prekomernog zalivanja. Drugi uobičajeni problemi koje možete imati sa biljkama Aloe Vere su:

Kašasta stabljika – ovo se dešava kada baza počne da truli zbog preteranog zalivanja. Može se lečiti odsecanjem stabljike sa trulog dela i ponovnim ukorenjivanjem.
Smeđe kašasto lišće – Obrezivanje je najbolje rešenje za tretiranje smeđih kašastih listova. Takođe, usporite zalivanje.
Osušeni smeđi listovi – Potrebno je malo vlage. Obrezivanje suvog lišća i malo zalivanja će rešiti problem.
Visok i mršav – razlog je nedostatak svetlosti. Dakle, prelazak na sunčani prozor bi rešio ovaj problem.
Smeđi vrhovi listova – Uglavnom su uzrokovani nedovoljno zalivanjem, zalivanjem u pravoj količini i dovoljnom izlaganjem svetlosti to bi sprečilo.

Esencijalni alati za Aloe Veru
Osnovni alati potrebni za sadnju biljke Aloe Vere su:

Mala lopata
Nož ili makaze za sečenje
Kanta za vodu
Baštenske rukavice

Okončanje:

U svetu postoje različite vrste ‘Aloje’, a Aloe Vera je nesumnjivo najpoznatija. Oličenje isceljenja, biljke Aloe Vere takođe donose sreću i duhovnu vrednost u kuću. Veoma su laki i atraktivni za uzgoj. Imati ga kod kuće donelo bi sreću, duhovno uzdizanje i moć isceljenja. Zapamtite, ključ za uzgoj biljke Aloe Vere u zatvorenom prostoru je – visoka svetlost i malo vode!