Najbolja mešavina tla za molitvene biljke osnovni saveti

Sve što treba da znate o biljkama i zemljištu za molitvu!

Sa prelepim listovima koji se kreću kao odgovor na svetlost, ne čudi da su molitvene biljke (Maranta leuconeura) neke od najpopularnijih kućnih biljaka. Bilo da se odlučite za zeleno lišće obojeno crvenom bojom ili svetlu sortu limuna i limete, ove biljke će vam ulepšati dan. Međutim, odgovarajuća nega biljaka za molitvu je neophodna da bi ove lepotice bile srećne. Važan deo nege je odabir odgovarajuće mešavine zemljišta. Da bismo vam pomogli, pokriti ćemo neke osnove tla, kao i najbolju mešavinu tla za molitvene biljke.


Najbolje tlo za biljke za molitvu – najvažnije

Molitvene biljke preferiraju mešavinu tla koja zadržava vlagu i omogućava da se višak vode odvodi. Najbolje će rasti u zemljištu pH između 5,5 i 7,0. Da biste napravili sopstvenu mešavinu, kombinujte dva dela tresetne mahovine ili kokosovog vlakna, jedan deo perlita i jedan deo gotovog komposta.

Zašto je izbor zemljišta bitan

Velikoj većini biljaka potrebno je zemljište da bi preživele. Međutim, nije sva zemlja ista. Odabir odgovarajuće mešavine zemljišta je suštinski deo da vaša biljka bude srećna.

Pravilno tlo će:

Obezbedite biljkama mesto za sidrenje
Pomozite biljkama da regulišu temperaturu
Zadržite hranljive materije dok ne budu dostupne za biljku
Obezbedite dom korisnim mikroorganizmima
Držite vodu dok biljke ne mogu da je prime
Pustite da se višak vode isprazni
Obezbedite vazdušne džepove za razmenu gasa
Prirodna tla mogu veoma varirati, u zavisnosti od lokacije i okruženja. Razmislite samo o tome kako se zemlja na peščanoj plaži razlikuje od zemljišta u šumi.

Da bi pomogli u opisivanju tla, naučnici klasifikuju čestice tla na osnovu njihove veličine. Glina je najmanja čestica, mulj je nešto veći, a pesak je najveća čestica. Ispitujući količinu peska, mulja i gline u zemljištu, naučnici mogu odrediti teksturu tla.

Generalno, zemljište sa velikim udelom peska će biti dobro drenirano, ali teško zadržava vodu i hranljive materije. S druge strane, glinena tla imaju tendenciju da zadržavaju mnogo vode i hranljivih materija, ali imaju poteškoća da odvode višak vode. Muljna tla padaju između.

Prirodna tla takođe često sadrže organsku materiju. Ovaj materijal ima tendenciju da poboljša funkciju tla, bez obzira na teksturu tla.

Imajući sve ove informacije na umu, imajte na umu da se kućne biljke retko uzgajaju u izvornom tlu. Umesto toga, uzgajaju se u mešavinama za saksije koje su dizajnirane da obezbede upravo ono što je ovim biljkama potrebno.

Koji se materijali koriste u mešavini za zalivanje?
Koje se primarne komponente koriste u mešavini zemljišta za saksije?
Dostupan je veliki izbor mešavina za zalivanje, ali svaka se sastoji od sličnih komponenti. Sledeći materijali se obično koriste u mešavini za saksije.

Coco Coir je vrsta organske materije napravljene od kokosovih ljuski. Poboljšava drenažu i aeraciju, a istovremeno zadržava vodu i hranljive materije.
Kompost je razložena organska materija. Pazite da nije sav kompost isti; kompost koji je temeljno odležan je najbolji za saksije.
Perlit je vrsta ekspandirane stene koja izgleda kao sitni komadići stiropora. Možete ga koristiti za poboljšanje aeracije i drenaže.
Pine Bark Fines su mali komadi borove kore koji poboljšavaju aeraciju i drenažu.
Plovac je vrsta vulkanske stene sa mnogo sitnih pora. Poboljšava aeraciju i drenažu.
Kamenje se može koristiti za poboljšanje drenaže.
Pesak poboljšava aeraciju i drenažu zbog svoje relativno velike veličine čestica.
Aktivatori tla poboljšavaju vaše tlo korisnim mikrobima. Ovo pomaže da hranljive materije budu dostupne biljkama i sprečavaju bolesti.
Sphagnum tresetna mahovina je vrsta organskog materijala koji je nastao u vlažnim, anaerobnim uslovima. Zadržava vodu i hranljive materije, a da se ne preplavi.
Vermikulit je vrsta ekspandiranog minerala koji zadržava vodu i poboljšava aeraciju.
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu tla za molitvene biljke
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu tla za molitvene biljke
Mnogi uobičajeni problemi sa biljkama za molitvu mogu biti uzrokovani neodgovarajućim okruženjem, lošim rasporedom zalivanja ili pogrešnom mešavinom tla. Uz to, ako primetite bilo koji od sledećih problema, dobra je ideja da proverite svoju mešavinu tla.

Žuti listovi često signaliziraju da je tlo vaše biljke previše vlažno. Ovo može biti uzrokovano prekomernim zalivanjem ili zemljištem koje ne drenira dobro.

Uvenuće listova najčešće je uzrokovano suvim zemljištem. Ako pravilno zalivate svoju biljku, postoji velika šansa da vaša mešavina zemljišta ne drži dovoljno vode.

Zakržljala biljka može signalizirati da vaša biljka ne uzima dovoljno hranljivih materija. Čak i ako primenjujete đubrivo, ono može da iscuri pre nego što vaša biljka bude imala priliku da ga uzme. Uverite se da vaše zemljište sadrži materijale koji mogu da drže hranljive materije, kao što su tresetna mahovina, kokosov kokos ili kompost.

Zašto je dobro drenirajuće zemljište važno za molitvene biljke
Dok molitvene biljke vole vlažno tlo, ne vole da sede u zasićenom tlu. Mešavina koja dobro drenira omogućava da višak vode pobegne, što obezbeđuje molitvenim biljkama pristup vazduhu i hranljivim materijama koje su im potrebne.

Ako koristite zemljište koje ne dozvoljava da višak vode pobegne, vaše biljke će patiti. Zasićena tla mogu dovesti do problema sa razmenom gasova, unosom hranljivih materija i unosom vode.

Čekaj, previše vode može inhibirati upijanje vode? Da, dobro ste pročitali. Vlažni uslovi mogu dovesti do truleži korena, što će sprečiti biljke da uzimaju vodu koja im je potrebna.

Koji pH nivoi tla su najbolji za biljke koje se mole?
Molitvene biljke će najbolje rasti u zemljištu sa neutralnim ili blago kiselim pH. Potražite pH između 5,5 i 7,0. Na sreću, većina mešavina zemljišta prirodno spada u ovaj opseg.

Recept za vrhunsku mešavinu za biljke za molitvu

Ako želite da napravite mešavinu biljaka za saksiju za molitvu, kombinujte sledeće.

dva dela tresetne mahovine ili kokosovog vlakna
jedan deo perlita
jedan deo komposta
Obavezno navlažite i temeljno pomešajte sve komponente pre nego što dodate mešavinu u sadilicu. Tresetna mahovina i kompost će zadržati vodu i hranljive materije, dok će perlit poboljšati aeraciju i drenažu.

Najbolja prethodno mešana tla za molitvene biljke
Ako biste radije kupili prethodno mešano zemljište, potražite mešavinu koja obezbeđuje dobru drenažu. Mešavina na bazi treseta ili kokosovog kokosa je generalno dobra opcija.

Sledeće mešavine će dobro funkcionisati za molitvene biljke.

FokFarm Ocean Forest Potting Soil
Espoma organska mešavina za zalivanje
Miracle-Gro mešavina za zalivanje u zatvorenom prostoru
Ako tražite sastavljenu biljku, već u saksiji i spremnu za isporuku, pogledajte naš vodič za najbolje usluge isporuke molitvenih biljaka.

Česta pitanja o mešavini zemljišta za biljke za molitvu:
Koliko često treba da menjam zemljište za moje molitvene biljke?
Biljke za molitvu sporo rastu, tako da ih ne morate često presađivati. U većini slučajeva, samo ćete morati da menjate zemljište svake tri do pet godina.

Međutim, ako primetite probleme sa bolešću, dobra je ideja da zamenite zemljište.

Mogu li koristiti zemlju za kaktuse za molitvene biljke?
Tlo za kaktuse nije idealno za molitvene biljke jer ne zadržava mnogo vode. Ako želite da koristite zemlju za kaktuse, kombinujte pola tresetne mahovine sa polovinom zemlje kaktusa.

Da li molitvene biljke vole vlažno ili suvo tlo?
Molitvene biljke vole zemlju koja je vlažna, ali nije mokra ili suva.

Koja su primarna razmatranja za tlo pri presađivanju molitvenih biljaka?
Kada presađujete, želećete da koristite novo zemljište. Potražite mešavinu za saksije koja dobro drenira i koja će zadržati malo vode.

Da li veličina biljke utiče na mešavinu tla za molitvene biljke?
Ne, sve veličine molitvenih biljaka preferiraju istu vrstu mešavine tla.

Da li posuda za saksije utiče na vrstu mešavine zemljišta za molitvene biljke?
Ne, posuda za saksije ne utiče na vrstu zemlje koju treba da koristite.

Da li su molitvenim biljkama potrebni duboki kontejneri za saksiju?
Ne. Molitvene biljke imaju plitak do umeren korenov sistem, tako da im nisu potrebni duboki kontejneri.

Okončanje

Kada birate ili pravite zemlju za saksiju za svoju biljku za molitvu, zapamtite da je od suštinske važnosti da uravnotežite dobru drenažu i zadržavanje vode. Odabirom odgovarajuće mešavine tla, podesićete svoju molitvenu biljku za dug, zdrav život.