Moze li krep mirta rasti u saksijama

Crape mirte proizvode šarene prikaze prelepog cveća tokom leta i jeseni. Ovo atraktivno grmlje i drveće koje nije potrebno za održavanje uspevaju u različitim uslovima i lokacijama. U ovom članku ćemo otkriti da li krep mirte mogu da rastu u saksijama.


Može li krep mirta rasti u saksijama?
Crap mirte (Lagerstroemia spp.) su jedan od najlakših listopadnih žbunova za uzgoj u saksijama. Poreklom su u delovima Azije, Australije i Indijskog potkontinenta. Međutim, krep mirte su naturalizovane i u Severnoj Americi, posebno u južnim Sjedinjenim Državama.

Većina vrsta krep mirte uspeva u USDA zonama 6 do 9. Međutim, baštovani u hladnijim oblastima mogu da uzgajaju mirte od krepa u kontejnerima. Ovo vam omogućava da zaštitite biljke tokom oštrih zimskih uslova tako što ćete ih uneti u zatvoreni prostor ili umotati u runo.

Uzgajanje krep mirte u kontejnerima održava ih na prihvatljivoj veličini, posebno ako nemate puno prostora (ili uzgajate krep mirtu kao bonsai drvo). To su biljke koje brzo rastu i mogu doseći do 30 stopa u visinu i oko 15 stopa u širinu. Međutim, uzgajanje krep mirte u saksijama ograničava i usporava njihov rast.

Koje su saksije najbolje za mirte od krepa?

Mirte od krepa uspevaju u saksijama sve dok je kontejner odgovarajuće veličine. Birajte kontejnere koji su dva ili tri puta širi od saksije u kojoj je došla vaša mirta. Kontejner koji je širok 3 do 3,5 stope i dubok 3 metra je dobra veličina za većinu krep mirte.

Saksije za biljke mogu biti napravljene od različitih materijala, od kojih neki više pristaju mirtama od krepa. Mirte krapa uspevaju u većini sredina za uzgoj sve dok je tlo dobro drenirano. Keramičke posude su idealne jer su porozne, omogućavajući isparavanje viška vode, a istovremeno su izdržljive.

Glinene i plastične posude se lako oštećuju, dok drvene posude zahtevaju mnogo održavanja. Kontejneri od terakote su porozni, ali mogu prebrzo da se osuše na vrućem vremenu. Saksije od terakote su takođe podložne oštećenjima tokom zime.

Bez obzira na materijal vašeg lonca, uvek izaberite kontejner sa drenažnim rupama. Ove rupe omogućavaju odvod viška vode, sprečavajući da se zemljište preplavi. Natopljeno zemljište izaziva probleme poput truleži korena.

Kako uzgajati krep mirte u saksijama

Sunčeva svetlost
Mirtama je potrebno otprilike šest sati punog sunca svakog dana. Delovi vaše bašte okrenuti prema jugu ili zapadu su idealni. Mirtama je takođe potrebno zaštićeno mesto od vetra, pa postavite lonac u skladu sa tim.

Mirte od krepa zahtevaju dobro drenirajuće zemljište koje još uvek zadržava malo vlage. Takođe preferiraju blago kisela zemljišta sa pH nivoom između 5,0 i 6,5. Mirte tolerišu tlo siromašno hranljivim materijama, što ih čini veoma prilagodljivim.

Zalivanje
Crape mirte su prilično tolerantne na sušu kada se postave, ali uzgoj u saksijama znači da se brže suše. Zalijte svoju mirtu u saksiji kad god se gornjih 2 do 4 inča zemlje osuši. Moraćete da zalivate češće po toplom i suvom vremenu.

Đubrenje
Mirtama ne smetaju tla siromašna hranljivim materijama, ali đubrivo pomaže u stvaranju najboljeg cvetanja. Nahranite ustaljene mirte jednom u proleće sa nekim granulama đubriva sa sporim oslobađanjem. Ovo obezbeđuje hranljive materije tokom razvoja cvetnih pupoljaka.

Zimska nega za krep mirte u saksijama

Uzgajanje krep mirte u saksijama omogućava vrtlarima da uživaju u njima u hladnijim regionima. Iako krep mirte uspevaju u zonama od 6 do 9, one mogu tolerisati zimske temperature i do -5ºF.

Zaštitite mirte u saksiji tokom zime tako što ćete ih umotati u hortikulturno runo. Možete umotati i lonac i prtljažnik. Alternativno, ponesite svoju krep mirtu u zatvoreno da bi bila topla. Staklenik je idealan.

Često postavljana pitanja:

Koje krep mirte su najbolje za saksije?
Dok većina krep mirta uspeva u saksijama, patuljaste i polu-patuljaste sorte su savršene za uzgoj u kontejnerima. Ove kompaktne mirte rastu između 2 i 6 stopa, što ih čini lakim za upravljanje.

Da li se krep mirte mogu držati malim?
Mirte su brzorastuće biljke koje se mogu držati pod kontrolom redovnim obrezivanjem. Orezujte mirte u kasnu zimu ili rano proleće, ali ne preterujte.

Gde najbolje raste mirta crap?
Crape mirte najbolje rastu u zonama 6 do 9 i preferiraju tople uslove. Mirtama je potrebno oko šest sati punog sunca svakog dana.

Okončanje
Mirte od krepa se lako uzgajaju u kontejnerima sve dok imaju puno sunca i imaju dobro drenirajuće tlo. Uzgajanje krep mirte u saksijama omogućava vam da ih uzgajate u hladnijim regionima izvan zona 6 do 9.