Gde postaviti kineske zimzelene biljke u kući

Najbolje lokacije za kineske zimzelene biljke za optimalnu negu i feng šui prednosti

Takođe poznata kao biljka otrovne strelice, kineski zimzeleni se obično uzgaja kao kućna biljka koja nije potrebna za održavanje. Većina sorti nudi upečatljivo šareno lišće i često ćete ga naći na listama Feng Shui biljaka. Iako može dobro da funkcioniše za unošenje više energije u dom, kineskim zimzelenim biljkama i dalje je potrebno postavljanje imajući na umu svoje preferencije nege. Pronađite pravo mesto u domu gde će kineska biljka zimzelena istovremeno uspevati i proizvoditi najbolje efekte, prema Feng Shui-u.

Gde postaviti kineske zimzelene biljke u kući – najvažnije

Kineske zimzelene biljke rastu u skoro svakom delu kuće sa indirektnim svetlom, ali principi Feng Shuija nalažu da je najbolje postaviti u jugoistočnim, severnim ili istočnim delovima kuće. Držite ga podalje od centra kuće i dalje od izlaza ili ulaza gde je promaja uobičajena za optimalnu negu biljaka.

O kineskim zimzelenim biljkama

Kineski zimzeleni je rod koji obuhvata skoro dve desetine biljaka, ali vrsta Aglaonema commutatum se najčešće uzgaja kao kućna biljka. Druge vrste mogu biti prevelike za uzgoj u zatvorenom prostoru ili im je potrebna veća vlažnost nego što je praktično za snabdevanje u kući. Ova sorta kineskog zimzelenog roda je poreklom sa Filipina i ostrva Indonezije.

Naturalizovano je u mnogim suptropskim i tropskim oblastima, uključujući Kubu i Bangladeš. Ovaj rod je deo porodice Araceae, što ga čini udaljenim srodnim mnogim drugim popularnim kućnim biljkama.

U divljini, kineski zimzeleni rastu u tropskim oblastima gde su deo podrasta viših stabala i žbunja. Ovo ih drži podalje od direktne sunčeve svetlosti većinu vremena i zatvara biljke u vlažno i toplo okruženje u svakom trenutku.

Nisu izloženi niskim temperaturama ili direktnim vetrovima, tako da ne mogu da se nose sa ovim uslovima ni u vašem domu. Obezbeđivanje vlage i toplih temperatura važnije je od obezbeđivanja svetlosti, što ovu biljku čini dobrim izborom za mnoge delove kuće.

Aglaonema će se dobro prilagoditi na više kućnih uslova sve dok koristite pravu mešavinu zemljišta.

Kineske zimzelene biljke i Feng Shui

Kineske zimzelene biljke su prvi put pripitomljene u Kini i tamo su se vekovima čuvale kao kućne biljke. Pošto je Feng Shui drevna kineska praksa koja ima za cilj da generiše energiju i vodi kuda ona teče, ova biljka verovatno ima dugu istoriju korišćenja kao deo nje. Generalno, kineska zimzelena biljka je povezana sa simbolikom kao što je:

Srećno
Mudrost stečena rastom i godinama
Lepota i milost
Pozitivnost
Čistota i nevinost
Strpljenje i naporan rad.

Kao jedna od retkih biljaka koje se zapravo koriste u tradicionalnom obliku Feng Shuija, kineski zimzeleni imaju svoju elementarnu asocijaciju. Smatra se da većina živih kućnih biljaka i osušenih biljnih materijala predstavljaju element drveta, koji obezbeđuje stabilnost, snagu i stabilan rast.

Kineski zimzeleni su jedinstveni izbor za dom jer se smatra da predstavljaju element vode. U feng šuiju, element vode predstavlja karijeru, promene i promenljive uslove, mudrost, kretanje i društvene mogućnosti.

Gde postaviti kineske zimzelene biljke u kući

Kineski zimzeleni su korisni za ukrašavanje ako ste zainteresovani da praktikujete Feng Shui kod kuće. Feng Shui je prvobitno korišćen za raspored kripti i zvaničnih zgrada, ali sada se primenjuje i na domove.

Počinjete pronalaženjem severne orijentacije kuće pomoću kompasa. Mapa koja određuje kako se energija generiše i teče kroz dom poznata je kao Bagua, a ovaj dijagram je poravnat preko tlocrta kuće. Osam sektora je usklađeno sa kardinalnim pravcima kompasa. Kada odredite koja prostorija kuće odgovara svakom sektoru, možete maksimizirati njen prirodni energetski obrazac sa ispravnim dekorom.

Žive biljke se generalno preporučuju za postavljanje u delove doma koji su povezani sa elementom drveta, koji upravlja i istočnim i jugoistočnim sektorom. Istočni deo doma je Džen, ili sektor koji upravlja porodicom i svim novim počecima. Jugoistočni deo kuće poznat je kao Ksun, predstavlja sektor bogatstva i finansijskog uspeha, ali iznenađujuće ne i karijeru.

Umesto toga, sektor karijere je u severnom ili kan delu kuće. Ovaj sektor je usklađen sa elementom vode. To je idealno mesto za kinesku zimzelenu biljku zbog njene povezanosti sa ovim elementom. Međutim, biljka će takođe dobro proći kada se doda na istok ili jugoistok zbog opšteg povezivanja sa elementom drveta.

Razmotrite brigu o biljci

Pošto kineskim zimzelenim biljkama treba relativno malo specifične nege u poređenju sa nekim delikatnijim i zahtevnijim biljkama, prilično ih je lako prilagoditi Feng Shui obrascima.

Međutim, potrebna im je posebna nega da bi napredovali i pokazali lepe šare. Držite ih dalje od direktnih izvora svetlosti, što je relativno lako u severnim sobama, ali može biti teže u istočnim i jugoistočnim područjima.

Držite ih dalje od propuha i niskih temperatura. Uverite se da imaju izvor vlage ili razmislite o postavljanju malog ovlaživača u blizini biljke da bi bila srećna.

Gde ne smeti kineske zimzelene biljke u kući

Centar kuće se smatra prostorom u koji nikada ne treba postavljati žive biljke. Ovo uključuje kineske zimzelene biljke i njihove srodnike. Smatra se područjem sa elementima drveta i oslabljen je energijom i drveta i vodenih elemenata.

Takođe se ne preporučuje postavljanje živih biljaka bilo koje vrste u severoistočni i jugozapadni sektor doma zbog sukoba sa elementima ovih područja.

Spavaća soba je još jedna oblast u kojoj se žive biljke ne preporučuju u Feng Shuiju. Pošto stalno rastu i generišu energiju, mogu da ometaju umirujuće okruženje koje tamo želite.

Za opštu negu, samo treba da izbegavate mesta sa jakim svetlima ili promaju suvog vazduha.

Gde postaviti kineske zimzelene na otvorenom

Kineske zimzelene biljke moraju da ostanu iznad 50 stepeni F u svakom trenutku, tako da se uglavnom donose na otvorenom samo tokom leta i retko se sade na otvorenom u većini klimatskih uslova. Držite ga u senovitom području gde ga pokretno sunce neće spaliti tokom dana jer je to biljka koja preferira indirektno svetlo.

Izbegavajte da ga stavljate blizu izvora toplote koji bi ga mogao isušiti, kao što je zid koji bi ga mogao previše zagrejati tokom dana. Viseće korpe su odličan izbor da ih držite na pokrivenom tremu i dalje od jakog svetla ili vetra.

Osnovna kineska nega zimzelenih biljaka

Kineskim zimzelenim biljkama nije potrebno mnogo da bi uspele. Zalijte ga kada se gornji centimetar ili dva zemlje potpuno osuši i držite ga u vlažnoj prostoriji ili blizu ovlaživača za najbolje obojeno lišće.

Uverite se da je mešavina zemljišta u kojoj raste veoma labava i da dobro drenira jer može biti sklona truleži korena.

Držite ga izloženom indirektnom svetlu, kao što je svetlost oko dva do tri metra udaljena od prozora. Temperature moraju ostati iznad 55 stepeni F i ispod oko 80 stepeni F da bi biljka bila srećna. Ako je moguće, ciljajte na prosečnu vlažnost iznad 60% oko biljke.

Očekujte da presadite svoju kinesku zimzelenu biljku najmanje jednom godišnje tokom prve tri godine, nakon čega bi trebalo da dostigne zrelost. Odrežite osušene listove i cvetove kako nastaju usled procesa starenja. Drugo obrezivanje ne bi trebalo da bude potrebno. Oplodite ga jednom ili dva puta tokom aktivne vegetacije svake godine.

Česta pitanja o mestu postavljanja kineskih zimzelena:

Koja je soba najbolja za kineske zimzelene biljke?

Prema Feng Shuiju, može se postaviti u severni, jugoistočni ili istočni deo kuće. Dovoljno je prilagodljiv da uspeva skoro svuda gde ima svetlosti.

Koliko daleko od prozora treba da bude kineski zimzeleni?

Držite ovu biljku dva do tri metra od prozora sa direktnim svetlom ili nogu od prozora koji prima samo indirektno svetlo.

Mogu li da stavim svoj kineski Evergreen u ugao?

Kineske zimzelene biljke mogu da uspevaju u uglu jer su zaštićene od propuha, ali samo ako ima dovoljno indirektne svetlosti.

Da li kineski zimzeleni uspevaju u uslovima slabog osvetljenja?

Ovoj biljci nije potrebna direktna svetlost, ali joj je potrebno dovoljno jako indirektno svetlo sa obližnjeg prozora ili svetlog veštačkog izvora.

Da li kineski zimzeleni tolerišu propuh?

Zaštitite ovu biljku od promaje jer i hladan i vruć vazduh može da dovede do uvenuća.

Završna reč

Bez obzira na to koje ime koristite za ovu biljku, to je izbor koji se lako održava za skoro svaki deo kuće. Izaberite biljku kineskog zimzelena ako želite nešto što će povećati protok energije u praksi Feng Shuija. Ne samo da ova biljka ima svoje elementarne asocijacije zbog vekova kultivacije u Kini, već je i dovoljno prilagodljiva da raste skoro svuda gde odlučite da je postavite.

Ako tražite svoj sledeći kineski zimzeleni koji ćete dodati svojoj kolekciji, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju kinesko zimzeleno širom zemlje.