Cvece koje pocinje sa C prelepih sorti kojima se divite

Danas je zvanično klasifikovano stotine hiljada vrsta cvetnih biljaka, a svake godine ih se beleži više. Sa tako ogromnom raznovrsnošću biljaka, otkrivanje novog cveća za sebe može postati ogromno. Ovaj članak ima novi pristup istraživanju cveća, abecedni pristup, kako bi vam pomogao da otkrijete novo cveće za vaše bašte i bukete. Odvojite trenutak da istražite prirodu uz ovu zabavnu listu prelepog cveća (zajedno sa opisima, fotografijama, izvornim rasponima i zanimljivim činjenicama) koje počinju slovom „C“.

Cveće koje počinje sa ‘C’: 50 prelepih sorti kojima se divite
Pregled sadržaja:
50 prelepih cveća koje počinju slovom ‘C’:
Cveće koje počinje sa ‘C’ Česta pitanja:
Prelepi dodaci za vaš abecedni vrt

50 prelepih cveća koje počinju slovom ‘C’ :

1. Calendula
Neven je prelepo cveće koje počinje slovom C
Calendula officinalis , koja se takođe obično naziva obični neven ili neven u loncu, prelepa je narandžasta do zlatno-žuta jednogodišnja biljka koja se popularno uzgaja u ivicama, krevetima i kontejnerskim baštama. Ovo prelepo cveće koje počinje slovom C poznato je po svojoj sposobnosti da odbija određene insekte i druge štetočine. Na viktorijanskom jeziku cveća , neven su predstavljali tugu i ljubomoru. Danas, njihova simbolička značenja su u suprotnosti sa njihovom istorijskom simbolikom, jer su povezana sa pozitivnom energijom, moći i snagom.

Naučno ime: Calendula officinalis
Izvorni opseg: Spain
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni (u hladnijim klimama) i jesen do proleća (u toplijim klimama)

2. Calla Lili
Calla Lili su prelepo cveće koje počinje slovom C
Kala nije „pravi ljiljan“ jer zapravo pripada porodici biljaka Araceae (arum). Njihovi elegantno vitki profili, svetlo-zelene stabljike i cvasti u obliku trube koje cvetaju u beloj, žutoj, narandžastoj, ružičastoj, ljubičastoj, crvenoj i crnoj boji učinili su kala veoma popularnim u buketima i baštama. Kala su na jeziku cveća, a kala simbolizuju veličanstvenu lepotu . Moderna simbolička značenja uključuju plodnost, život, smrt, vaskrsenje i ponovno rođenje.

Naučno ime: Zantedeschia aethiopica
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Kasno proleće do početka leta

3. Camas
Kame su prelepo cveće koje počinje slovom C
Kamasija je rod koji sadrži šest prihvaćenih vrsta divljeg cveća koje se obično nazivaju camas, camash, kuamash, indijski zumbul i divlji zumbul. Obično rastu na otvorenim prerijama i livadama. Oni mogu da transformišu pejzaž iz dosadne bež boje u prelepo more talasastih plavih i ljubičastih cvetova kada cvetaju. Njihove stabljike i lišće su srebrnozelene boje. Indijanci su istorijski koristili biljke camas kao važan izvor hrane.

Naučno ime: Camassia spp.
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Kasno proleće do leta

4. Camellia
Kamelije su prelepo cveće koje počinje slovom C
Kamelija je rod koji sadrži 230 prihvaćenih vrsta cvetnih grmova i malih stabala koji pripadaju porodici biljaka Theaceae (čaj). Ovo prelepo cveće koje počinje slovom C proizvodi veliko, ukrasno cveće u nijansama koje se kreću od bele do ružičaste do crvene . Neke vrste daju žuto cveće .

Na jeziku cveća, crvena Camellia japonica simbolizuje nepretencioznu izvrsnost, a bela Camellia japonica simbolizuje savršenu ljupkost. Moderna simbolička značenja cvetova kamelije uključuju obožavanje (belo); čežnja (ružičasta); i strast, duboka želja i ljubav (crvena).

Naučno ime: Camellia spp.
Izvorni opseg: Tropski i suptropski regioni južne i istočne Azije
Sezona cvetanja: Kasna jesen do sredine proleća
5. Candituft
Candituft su prelepo cveće koje počinje slovom C
Candituft je drvenasto, višegodišnje grmlje sa običnim rastom. Oni proizvode smaragdno-zeleno lišće i ravne grebene cveća u beloj (najčešće), ljubičastoj i roze. Oni čine divan pokrivač zemlje i privlače leptire. Na jeziku cveća, candituft simbolizuje ravnodušnost . Danas može predstavljati i stoicizam.

Naučno ime: Iberis sempervirens
Izvorni opseg: Južna Evropa, Alžir i Maroko
Sezona cvetanja: Kasno proleće do sredine leta

6. Canterburi Bells
Canterburi Bells su prelepo cveće koje počinje slovom C
Kenterberijska zvona su divne baštenske biljke. Mogu narasti do visine od samo tri metra. Imaju rozete zelenog lišća i drvenaste, dlakave stabljike. Cveće se proizvodi duž grozdova. Savršeno su zvonastog oblika i otvaraju se u nijansama ljubičaste, ljubičasto-plave, a ponekad i bele. Ove dvogodišnje biljke daju cveće dve godine pre nego što umru. Na jeziku cveća, zvona iz Kenterberija simbolizuju priznanje. Danas oni takođe predstavljaju veru, postojanost i zahvalnost.

Naučno ime: Campanula medium
Izvorni opseg: Italija i Francuska
Sezona cvetanja: Od sredine proleća do početka leta

7. Cape Primrose
Cape Primrose su prelepo cveće koje počinje slovom C
Ime Streptocarpus odnosi se i na ime roda i ime podroda grupe cveća koje je opšte poznato kao Cape peršun ili jednostavno strep. Uobičajeni naziv ovog cveća odnosi se na izvorno poreklo ovih biljaka i njihovu površnu sličnost sa cvetovima peršuna iz roda biljaka Primula. Cape peršun imaju bazalnu rozetu kopljastog lišća i proizvode cvetove klasičnog oblika na dugim, vitkim stabljikama u nijansama ružičaste, ljubičaste, plave, žute, bele i dvobojne kombinacije.

Naučno ime: Streptocarpus spp.
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Tokom cele godine

8. Cardinal Flover
Cardinal Flover je prelepo cveće koje počinje slovom C
Ovaj šarlatni cvet posebnog izgleda ima cvetove koji pucaju iz uspravnih klasova. Svaki cvet ima tri donje latice i dve gornje latice koje se spajaju u centralnu cev. Smatra se da uobičajeno ime cveta upućuje na grimizne haljine koje su nosili kardinali u Katoličkoj crkvi. Na jeziku cveća, kardinalno cveće simbolizuje razliku .

Naučno ime: Lobelia cardinalis
Izvorni opseg: Jugoistočna Kanada, jugozapadne i istočne Sjedinjene Države, Meksiko , Centralna Amerika i severna Kolumbija
Sezona cvetanja: Od sredine leta do rane jeseni

9. Karanfil
Karanfili su prelepi cvetovi koji počinju slovom C
Sa svojim ekstravagantno naboranim laticama, karanfili su jedno od najčešće uzgajanih komercijalnih cveća. Ovo prelepo cveće koje počinje slovom C se koristi u skoro svakoj vrsti cvetnog dizajna. Karanfili imaju nekoliko simboličkih značenja zavisnih od boje . Na jeziku cveća, oni predstavljaju prezir (žuto), odbijanje (prugasto) i „Avaj, za moje jadno srce“ (duboko crveno). Danas simbolizuju majčinsku ljubav i zahvalnost (ružičasta), čistoću i sreću (bela), naklonost i ljubav (tamnocrvena), divljenje (svetlocrvena), i razočarenje i odbacivanje (žuta).

Naučno ime: Dianthus cariophillus
Izvorni opseg: Najverovatnije mediteranski region
Sezona cvetanja: Kasno proleće do rane jeseni

10. Mačje uho
Mačje uho je prelepo cveće koje počinje slovom C
Mačje uvo koje se takođe obično naziva lažni maslačak ili pljosnato uho je jestiva biljka. Njegovo korenje i listovi mogu se koristiti u salatama, kuvani na pari ili jesti sirovi. Biljka proizvodi rozetu nisko ležećeg, nazubljenog lišća u obliku koplja iz centralnog korena. Zlatno-žuti cvetovi se proizvode od visokih, vitkih stabljika. Cvetne glavice su u obliku ravnih pompona, nalik cvetovima pravih maslačaka.

Naučno ime: Hipochaeris radicata
Izvorni opseg: Evrope i severne Afrike
Sezona cvetanja: Od sredine leta do rane jeseni

11. Catmint
Mačja metvica je prelepo cveće koje počinje slovom C
Rod Nepeta sadrži 287 prihvaćenih vrsta zeljastih, cvetajućih trajnica iz porodice biljaka Lamiaceae (nana), koje se obično nazivaju mačja metvica ili mačja trava. Ovo prelepo cveće koje počinje slovom C uzgaja se zbog svojih atraktivnih i obilnih klasova plavičasto-ljubičastih cvetova koji privlače leptire, moljce, pčele i kolibrije. Vrsta Nepeta cataria privlači mačke (svih vrsta – domaćih i divljih) zbog svog ponašanja.

Naučno ime: Nepeta spp.
Izvorni opseg: Evropi, severnoj Africi i Aziji
Sezona cvetanja: Kasno proleće do rane jeseni

12. Cattleia orhideje
Cattleia je rod koji sadrži 130 prihvaćenih vrsta epifitskih i kopnenih orhideja . U nekoliko podrodova , biljke pokazuju veliku varijabilnost u obliku lišća i broju cvetova koji se otvaraju na jednoj grozdi. Većina ima cvetove u obliku morske zvezde sa centralnom etiketom koja je šira i različite je boje od pet okolnih latica.

Naučno ime: Cattleia spp.
Izvorni opseg: Severna i centralna Južna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće ili jesen, u zavisnosti od vrste

13. Centauri
Centauri su prelepo cveće koje počinje slovom C
Centauri je atraktivna baštenska biljka koja proizvodi male rozete lišća i visoke, uspravne, ponekad razgranate stabljike. Stabljike proizvode velike cvasti ružičasto-ružičastih cvetova, koji se otvaraju iz tamnoružičastih pupoljaka. Ova zeljasta biljka se koristi u prirodnoj medicini kao lek za bubrežne bolesti, gubitak apetita i loše varenje. Na jeziku cveća, centauri simbolizuje delikatnost.

Naučno ime: Centaurium erithraea
Izvorni opseg: Evropa, zapadna Azija, Bliski istok i delovi severne Afrike
Sezona cvetanja: Kasno proleće do kasno leto

14. Cherri Blossom
Trešnjin cvet je prelepo cveće koje počinje slovom C
Rod Prunus sadrži 338 vrsta drveća i žbunja koje uključuju razne biljke koje donose plodove kao što su trešnje, breskve, šljive, nektarine, bademi i kajsije . Cvetovi trešnje su posebno posebni jer se koriste kao simbol proleća, ponovnog rođenja i obnove. Takođe se sa oduševljenjem proslavljaju na prolećnim festivalima cveta trešnje širom sveta. Na jeziku cveća, stabla trešnje simbolizuju dobro obrazovanje , a cvetovi bele trešnje simbolizuju prevaru.

Naučno ime: Prunus spp.
Izvorni opseg: Tropi Afrike i Azije, tropski predeli Južne Amerike i umerena Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće

15. Kineski Forget-Me-Note
Kineski Forget-Me-Note
Cinoglossum amabile , koji se obično naziva kineskim nezaboravom, je višegodišnja biljka u zonama otpornosti od šest do devet u USDA. Ipak, popularno se uzgaja kao jednogodišnja biljka u hladnijim klimama. Naraste do jedne do dve stope u visinu, ima srebrno-zeleno lišće i cveta sa atraktivnim grozdovima sitnih, tamnoplavih cvetova sa pet latica. Dobitnik je nagrade Kraljevskog hortikulturnog društva za zasluge u bašti.

Naučno ime: Cinoglossum amabile
Izvorni opseg: Kina, Nepal, Tibet i Tajland
Sezona cvetanja: Kasno proleće do kasne jeseni

16. Kineski hibiskus
kineski hibiskus
Pored kineskog hibiskusa, Hibiskus rosa-sinensis ima mnoga uobičajena imena, uključujući tropski hibiskus , havajski hibiskus, kinesku ružu, biljku crne cipele i ružin slez. Ova vrsta hibiskusa je verovatno ona vrsta hibiskusa koju zamišljate kada pomislite na hibiskus. Ima istaknute cvetove (prečnika četiri inča) u živopisnoj nijansi grimizne boje. Cvetovi postaju skoro crni u centru i imaju istaknutu centralnu prašnicu prekrivenu zlatnožutom bojom. Na jeziku cveće, cvetovi hibiskusa simbolizuju delikatnu lepotu .

Naučno ime: Hibiskus rosa-sinensis
Izvorni opseg: Vanuatu
Sezona cvetanja: Proleće do kasnog leta

17. Kineska lampa
Kineska lampa
Alkekengi officinarum , koji se obično naziva kineski fenjer , je vrsta biljke koja pripada porodici Solanaceae (velenka). Iako su plodovi ove biljke jestivi, ostatak biljke je otrovan kao i ostale velebilje. Biljka daje male, bele cvetove , ali je najcenjenija i najprepoznatljivija po svojim upadljivim semenskim mahunama, koje su u obliku papirnih lampiona i grimiznocrvene boje. Njihove crvene kapsule ustupaju mesto čipkastoj ljusci koja otkriva jarkocrveno unutrašnje voće.

Naučno ime: Alkekengi officinarum
Izvorni opseg: Umerena Evropa i Azija
Sezona cvetanja: Krajem leta do rane jeseni

18. Čokoladni Kosmos
Čokoladni kosmos je prelepo cveće koje počinje slovom C
Čokoladni kosmos je jedinstven, intenzivno pigmentisan cvet. Ima kestenjaste, skoro smeđe latice i istaknutu sferu još tamnijih prašnika. Ovi prelepi cvetovi koji počinju slovom C su skoro čokoladne boje, ali zapravo su dobili ime po mirisu koji miriše slično kakaou. Čokoladno cveće kosmosa simbolizuje luksuz, dok sve kosmos cveće simbolizuje harmoniju i ravnotežu .

Naučno ime: Cosmos atrosanguineus
Izvorni opseg: Meksiko
Sezona cvetanja: Rano leto do jeseni

19. Čokoladni ljiljan
Čokoladni ljiljan
Čokoladni ljiljan je upadljiva trajnica sa sjajnim lišćem u obliku mača. Centralna stabljika cveta nosi osam cvetova u obliku trube u tamnoj nijansi braonkasto-ljubičaste boje. Latice su ponekad pegave ili prugaste zlatnožute boje kako bi odgovarale boji prašnika cveta. Izvorni raspon Fritillaria camschatcensis prati severnu polovinu ozloglašenog područja „Vatrenog prstena“ koje je obeleženo čestim seizmičkim aktivnostima i vulkanskim erupcijama.

Naučno ime: Fritillaria camschatcensis
Izvorni opseg: Severozapad Severne Amerike i severoistočna Azija
Sezona cvetanja: Kasno proleće do sredine leta

20. Božićni kaktus
Božićni kaktus
Rod Schlumbergera sadrži samo sedam prihvaćenih vrsta cvetnih, bezkičmenih, epifitskih kaktusa koji se obično nazivaju božićni kaktusi, kaktusi za Dan zahvalnosti, praznični kaktusi i kaktusi rakova. Imena biljaka vezana za praznike odnose se na doba godine kada obilno cvetaju kitnjastim, cevastim cvetovima u nijansama bele, ružičaste i crvene.

Naučno ime: Schlumbergera spp.
Izvorni opseg: Jugoistočni Brazil
Sezona cvetanja: Kasna jesen do sredine zime

21. Hrizantema
Hrizanteme su prelepo cveće koje počinje slovom C
Rod Chrisanthemum sadrži 36 prihvaćenih vrsta . Širok spektar sorti i hibrida daje rodu veliku raznolikost u boji, obliku cveta, teksturi latica i veličini. Na jeziku cveća, hrizanteme simbolizuju istinu (bela), “volim” (crvena) i umanjenu ljubav (žuta). Danas oni simbolizuju sreću, prijateljstvo i blagostanje , pored toga što su snažno povezani sa dolaskom jeseni i žetve.

Naučno ime: Chrisanthemum spp.
Izvorni opseg: Istočna Azija, severoistočna Evropa i severna Severna Amerika
Sezona cvetanja: Kasno leto do ranu zimu (u zavisnosti od zone rasta)

22. Cineraria
Cineraria je hibridna biljka, rezultat ukrštanja Pericallis lanata i Pericallis cruenta . Ovo prelepo cveće koje počinje slovom C proizvodi se u obilnim grozdovima u središtu živopisnog lišća biljke. Cvetovi su u obliku tratinčice. Cvetaju u raznim bojama i dvobojnim kombinacijama, uključujući belu, roze, ljubičastu, crvenu i plavu. Biljke cinerarije su višegodišnje, ali samo u USDA zonama otpornosti od devet do 11, što ih čini popularnim godišnje u hladnijim regionima.

Naučno ime: Cineraria (Pericallis k hibrida)
Izvorni opseg: Afrike i Arapskog poluostrva
Sezona cvetanja: Sredinom zime do ranog proleća

23. Clarkia
Clarkia je prelepo cveće koje počinje slovom C
Clarkia je rod od 42 prihvaćene vrste cvjetnih (uglavnom) jednogodišnjih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Onagraceae (večernji peršun). Proizvedeno duž visokih grozdova, cveće klarkije obično ima četiri čašice i isti broj latica u nijansama crvene, ružičaste ili bele. Cveće može biti u obliku čaše, ali postoji određena varijabilnost u obliku i obliku u celom rodu.

Naučno ime: Clarkia spp.
Izvorni opseg: Zapadna Severna Amerika i južna Južna Amerika
Sezona cvetanja: Leto i jesen

24. Clematis
Član porodice biljaka Ranunculaceae (putir), rod Clematis sadrži 386 prihvaćenih vrsta i bezbroj hibrida i sorti uglavnom drvenaste loze. Sami cvetovi su veoma promenljivi jednostrukih i duplih oblika, a cvetaju u nekoliko nijansi i kombinacija crvene, roze, ljubičaste, plave, žute i bele. Na jeziku cveća, klematis predstavlja mentalnu lepotu .

Naučno ime: Clematis spp.
Izvorni opseg: Većina sveta (osim većine arktičkih i antarktičkih regiona)
Sezona cvetanja: Od početka leta do rane jeseni

25. Climbing Snapdragon
The climbing snapdragon or snapdragon vine is not related to the popularly grown garden snapdragon. However, its flowers do have a similar appearance to those of garden snapdragon, and this is where the plant gets its common name. The flowers are produced from leafy vines, making them perfect for growing on trellises. They are tubular and slightly trumpet-shaped, with three lower lobes and two upper lobes. They come in shades of violet, lavender, blue, pink, and white.

Scientific Name: Asarina scandens aka Maurandya scandens
Native Range: Mexico and Central America
Flowering Season: Summer

26. Clover
A member of the Fabaceae (pea) plant family, the Trifolium genus contains 291 accepted species of flowering plants commonly called clover or trefoil. The plants make a wonderful, pollinator-friendly ground cover by producing pretty, bulbous flower heads in white, pink, and red. They are commonly associated with good luck and the Holy Trinity in Christianity. In the language of flowers, they symbolize industry (red), “Think of me,” (white), and “Be mine,” (four-leaved).

Scientific Name: Trifolium spp.
Native Range: Most of Asia, Africa, Europe, North America, and South America
Flowering Season: Spring through fall

27. Cobra Lily
Darlingtonia californica is a carnivorous pitcher plant that resembles the shape of a rearing cobra thanks to its tubular leaves and front-facing forked leaf that looks like a purplish-green or yellow snake’s tongue. These plants can be difficult to grow indoors or in outdoor climates that differ too greatly from their natural habitats, as they require fairly specific conditions for survival.

Scientific Name: Darlingtonia californica
Native Range: Oregon and California
Flowering Season: Spring

28. Cockscomb
Cockscomb je prelepo cveće koje počinje slovom C
Član porodice biljaka Amaranthaceae (amarant), rod Celosia sadrži 46 prihvaćenih vrsta biljaka koje se obično nazivaju petlići. Cvasti ovih biljaka su obeležene abnormalnim tipom rasta koji se naziva fasciacija ili grebena. Ovo daje cvetovima nepravilne teksture i oblike. Postoje šiljasti oblici i široki, zakrivljeni oblici koji podsećaju na grebene petlova. Ovo prelepo cveće koje počinje slovom C živo je obojeno crvenom, žutom i roze. Na jeziku cveća, petlići češalj simbolizuje singularnost, luckastost i afektaciju .

Naučno ime: Celosia spp.
Izvorni opseg: Centralna Afrika
Sezona cvetanja: Od sredine proleća do jeseni

29. Columbine
Član porodice biljaka Ranunculaceae , rod Akuilegia sadrži 130 prihvaćenih vrsta cveća poznatih kao kolumbine ili bakin šešir. Cveće Columbine ima izvesnu varijabilnost, ali je poznato po svojim naglašenim oblicima trube i lepim (često) kontrastnim bojama. Na jeziku cveća, kolumbine simbolizuju ludost , rešenost da pobede (ljubičasta) i osećaj anksioznosti ili drhtanja (crvena).

Naučno ime: Akuilegia spp.
Izvorni opseg: Severna hemisfera
Sezona cvetanja: Proleće do početka leta

30. Coneflover
Coneflover je prelepo cveće koje počinje slovom C
Član porodice biljaka Asteraceae (daisi), rod Echinacea sadrži devet prihvaćenih vrsta zeljastih cvetnih biljaka koje se obično nazivaju šišarke. Biljke ovog roda se obično koriste u biljnoj medicini kao pomoć u borbi protiv prehlade i drugih zaraznih bolesti pomažući u podršci imunološkom sistemu.

Naučno ime: Echinacea spp.
Izvorni opseg: Centralne i istočne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: Sredinom proleća do prvog mraza

31. Koralna zvona
Član porodice biljaka Sakifragaceae , rod Heuchera sadrži 44 prihvaćene vrste uglavnom zimzelenih, višegodišnjih, cvetnih biljaka koje se obično nazivaju koralni zvončići i alumroot. Ovo prelepo cveće koje počinje slovom C omiljeno je zbog svoje ukrasne upotrebe u baštama sa upečatljivim lišćem u različitim živim bojama i velikim grozdovima cveća u obliku šiljaka u raznim zadivljujućim bojama i kombinacijama boja, uključujući ružičastu, crvenu, žutu, plavu, bela i ljubičasta.

Naučno ime: Heuchera spp.
Izvorni opseg: Severna Amerika i istočna Rusija
Sezona cvetanja: Proleće do ranog leta

32. Koralni orlovi nokti
Lonicera sempervirens (obično nazvana koralni orlovi nokti, grimizni orlovi nokti ili trubači orlovi nokti) je loza koja se provlači kroz i oko žbunja i drveća, raste 20 stopa ili duže. Proizvodi voštane listove ovalnog oblika i vatrometne navale vitkih, cevastih cvetova koji variraju u boji od grimizne do koraljne. Na jeziku cveća, orlovi nokti simbolizuju velikodušnu i odanu naklonost.

Naučno ime: Lonicera sempervirens
Izvorni opseg: Istočne i južne i centralne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: Srednje do kasno proleće

33. Kukuruzni mak
Papaver rhoeas (koji se obično naziva kukuruzni mak, flanderski mak, poljski mak, crveni mak ili obični mak) daje upečatljive, grimiznocrvene cvetove sa tamno-crnim središtima. Iako je prirodno cveće uvek crveno, hibridi i sorte koje su komercijalno dostupne imaju i roze, narandžaste, žute i bele cvetove. Na jeziku cveća, crveni mak simbolizuje utehu.

Naučno ime: Papaver rhoeas
Izvorni opseg: Severna Afrika, Evropa i zapadna Azija
Sezona cvetanja: Kasno proleće do jeseni

34. Različak
Cornflovers (koji se takođe nazivaju i kopče za neženja) su oslonac u svakoj vikendici. Ovi ljupki cvetovi imaju dugmad u obliku dugmadi koji okružuju centar cvetova diska u istoimenoj boji cveta, različka plava. Uobičajeno ime biljke potiče od činjenice da je to bio uobičajen korov koji raste na poljima kukuruza i drugih žitarica, a žetva bi doprinela njegovom širenju. Na jeziku cveća, momačka dugmad simbolizuju celibat i često su se nosila na reverima neoženjenih muškaraca.

Naučno ime: Centaurea cianus
Izvorni opseg: Mediteran
Sezona cvetanja: Kasno proleće do sredine leta

35. Kosmos
Cosmos bipinnatus je jedna od mnogih vrsta kosmos biljaka. Obično se nazivaju baštenskim kosmosom, meksičkim asterima ili jednostavno kosmosom. Ovi prelepi cvetovi koji počinju slovom C proizvode upadljive, simetrične cvetove u obliku čaše u svetlim nijansama crvene, ružičaste i bele sa upadljivim žutim središtima. Iako su jednogodišnje biljke , one se lako samoseju, što znači da se brzo mogu naturalizovati u vrtu koji nije dovoljno za održavanje.

Naučno ime: Cosmos bipinnatus
Izvorni opseg: Južno-centralne Sjedinjene Države, Meksiko i sever Južne Amerike
Sezona cvetanja: Od leta do jeseni

36. Cottage Pink
Dianthus plumarius (koji se obično naziva kućna ružičasta, obična ružičasta, divlja ružičasta, vrtna ružičasta ili ružičasta) pripadaporodici biljaka Cariophillaceae (ružičasta). Oni proizvode grudve gustog lišća i, kada cvetaju, uočeni su crvenim, ružičastim i belim cvetovima. Cvetovi imaju resaste ili naborane latice, koje emituju prijatno začinski miris nalik na karanfilić. Na jeziku cveća, ružičaste boje simbolizuju smelost.

Naučno ime: Dianthus plumarius
Izvorni opseg: Italija, Austrija, Jugoslavija i Mađarska
Sezona cvetanja: Od sredine proleća do sredine leta

37. Covslip
Član porodice biljaka Primulaceae (peršun), kravljik ima prepoznatljivu bazalnu rozetu zelenih listova ovalnog oblika i centralne stabljike cvetova. Ova vrsta, međutim, proizvodi grozdove sitnih, sunčano-žutih cvetova. Na jeziku cveća, kravlji klip simbolizuje pobedničku gracioznost i zamišljenost.

Naučno ime: Primula veris
Izvorni opseg: Centralna i zapadna Azija i Evropa (izumrle u Alžiru)
Sezona cvetanja: Srednje do kasno proleće
38. Ždralov cvet
Crane Flover
Uobičajeno nazvana cvetom ždrala ili rajskom pticom , Strelitzia reginae je verovatno jedna od najlakše prepoznatljivih biljaka na svetu zahvaljujući svom prepoznatljivom cvatu, koji podseća na tropsku pticu živopisne boje. Biljke imaju zelene stabljike i lišće, grimiznu lopu, sepale mandarine i električno plave latice. Cveće ždrala simbolizuje besmrtnost i slobodu.

Naučno ime: Strelitzia reginae
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Rano proleće

39. Cranesbill
Član porodice biljaka Geraniaceae , rod geranijuma sadrži 361 prihvaćenu vrstu višegodišnjih, jednogodišnjih i dvogodišnjih biljaka koje se obično nazivaju ždralovi. Cvetovi geranijuma obično imaju pet latica i cvetaju u nizu boja koje se kreću od bele do tamno ljubičaste. Ovo prelepo cveće koje počinje slovom C ima naviku rasta i širenja što ih čini dobrim izborom za baštu kojoj je potreban šareni pokrivač zemlje.

Naučno ime: Geranium spp.
Izvorni opseg: Rasprostranjen širom sveta, ali koncentrisan u regionu istočnog Mediterana
Sezona cvetanja: Kasno proleće do prvog mraza

40. Creeping Phlok
Phlok subulata (koji se obično naziva puzavi floks, floks mahovine, planinski floks i mahovina ružičasta) pripadaporodici biljaka Polemoniaceae . Puzavi floks, sa svojom navikom rasta da formira prostirku, stvara tepihe živopisnog lišća i boje kada cveta. Ovo prelepo cveće koje počinje slovom C obično ima pet latica i cveta u nijansama ružičaste, bele, plave, ruže i ljubičaste. Na jeziku cveća, floks simbolizuje jednodušnost.

Naučno ime: Phlok subulata
Izvorni opseg: Istočne i centralne Sjedinjene Države i istočna Kanada
Sezona cvetanja: Srednje do kasno proleće

41. Krokosmija
Član porodice biljaka Iridaceae (iris), rod Crocosmia sadrži samo osam vrsta cvetnih višegodišnjih biljaka koje mogu biti listopadne ili zimzelene. Crocosmia lišće se pojavljuje u grudvicama i živopisno zeleno i u obliku koplja. Cveće je nalik ljiljanima i živopisno je obojeno nijansama crvene, narandžaste, korala, zlatno-žute i mandarine.

Naučno ime: Crocosmia spp.
Izvorni opseg: Istočni i južni travnjaci Afrike
Sezona cvetanja: Od sredine leta do sredine jeseni

42. Crocus
Krokusi su prelepo cveće koje počinje sa C
Još jedan član porodice biljaka Iris, rod Crocus , sadrži 261 vrstu cvjetnih biljaka u ranoj sezoni. Listovi u obliku koplja i cvetovi u obliku čaše pojavljuju se blizu zemlje, narastu samo nekoliko inča. Ovo prelepo cveće koje počinje slovom C može biti ljubičasto, plavo, žuto, narandžasto, roze ili belo, često sa gradijentom. Na jeziku cveća, prolećni krokusi simbolizuju mladalačko veselje .

Naučno ime: Crocus spp.
Izvorni opseg: Evropa, severna Afrika, zapadna i centralna Azija
Sezona cvetanja: Kasne zime do ranog proleća

43. Carska kruna
Crovn Imperial su prelepo cveće koje počinje sa C
Fritillaria imperialis (obično nazvana krunska carska) je impresivna biljka. Može narasti do četiri stope visine. Proizvodi velike nakupine listova u obliku koplja koji imaju talasaste ivice, dajući im skoro uvrnuti izgled. Iz središta lišća, dugačke, čvrste stabljike se uzdižu i prekrivene su čuperkom lisnatih listova koji skoro podsećaju na ananas (šiljasti i zeleni na vrhu i žuti na dnu). Iako je lepo na pogled, cveće ne miriše posebno lepo, jer emituje miris poput tvora. Na jeziku cveća, krunski imperijali simbolizuju moć i veličanstvenost.

Naučno ime: Fritillaria imperialis
Izvorni opseg: Turska, Irak, Iran, Avganistan, Pakistan i zapadni Himalaji
Sezona cvetanja: Proleće

44. Kruna od trnja
Crovn of Thorns su prelepo cveće koje počinje sa C
Euphorbia milii (obično nazvana trnova kruna, Hristov trn ili Hristova biljka) pripada porodici biljaka Euphorbiaceae (spurge). Može narasti do skoro šest stopa u visinu i ima čvrste, drvenaste stabljike koje su prekrivene trnjem. Trnje biljke je razlog zašto se često povezuje sa trnovim vencem koji je nosio Hristos tokom Stradanja. Ovi prelepi cvetovi koji počinju slovom C proizvode rozete mesnatih, zelenih listova i donekle ujednačene redove krvavocrvenih, ružinih ili belih cvetova koji imaju prepoznatljiv raspored latica.

Naučno ime: Euphorbia milii
Izvorni opseg: Madagascar
Sezona cvetanja: Proleće i leto

45. Cvet kukavice
Član porodice biljaka Brassicaceae (senf), Cardamine pratensis se obično naziva cvetom kukavice, mlečnicom, majčinim cvetom ili ženskim ogrtačem. Na jeziku cveća, biljka kukavica simbolizuje žar ili strast. Biljka raste u labavoj grupi lišća nalik travi i stvara grozdove sitnih cvetova koji su najčešće svetlo ružičasti, ali mogu biti i beli. Ove biljke su savršene za vlažne prostore koji ne odvode dobro, jer vole vodu.

Naučno ime: Cardamine pratensis
Izvorni opseg: Evropi, Aziji i severoistoku Severne Amerike
Sezona cvetanja: Proleće

46. ​​Čaša i tanjir Vinova loza
Cup and Saucer Vine su prelepo cveće koje počinje sa C
Član porodice biljaka Polemoniaceae, Cobaea scandens (koja se obično naziva čaša i tanjir, meksički bršljan, manastirska zvona ili zvona katedrale) je cvetna, višegodišnja biljka penjačica koja formira samoprianjajuće kukaste vitice. Cvetovi su duboke nijanse ljubičice i naglašeno zvonasti. Svaki cvet je nežno prekriven ljuskom koja svakom cvetu daje izgled šoljica i tanjira. Cveće emituje mošusni miris. Na jeziku cveća predstavljaju tračeve. U modernoj eri, možda, oni bi mogli biti povezani sa „prolivanjem čaja“.

Naučno ime: Cobaea scandens
Izvorni opseg: Meksiko
Sezona cvetanja: Kasno leto do jeseni

47. Curcuma
Kurkuma je prelepo cveće koje počinje sa C
Član porodice biljaka Zingiberaceae (đumbir), rod Curcuma sadrži 160 cvetnih biljaka koje se obično nazivaju kurkuma ili kurkuma. Široko se uzgajaju zbog svog gomoljastog, aromatičnog korena koji se obično koristi u kuvanju i prirodnoj medicini.

Naučno ime: Curcuma spp.
Izvorni opseg: Jugoistočna Azija, Nova Gvineja, Indija i severna Australija.
Sezona cvetanja: Od leta do jeseni

48. Ciklama
Ciklame su prelepo cveće koje počinje sa C
Član porodice biljaka Primulaceae (peršun), rod Ciclamen sadrži 24 prihvaćene vrste višegodišnjih cvetnih biljaka. Biljke formiraju rozete listova u obliku srca koji su često iscrtani srebrno-belim linijama. Crvenkaste stabljike niču iz središta lišća i proizvode cvetove u obliku zvezda u nijansama ružičaste, bele, crvene i lavande. Na jeziku cveća, ciklame predstavljaju samopouzdanje, skromnost ili stidljivost .

Naučno ime: Ciclamen spp.
Izvorni opseg: Iran, Kavkaz, mediteranski region, Evropa (izumrla u Španiji) i jedna vrsta u Somaliji
Sezona cvetanja: Jesen do ranog proleća

49. Cimbidijum orhideje
Cimbidijum orhideje su prelepo cveće koje počinje sa C
Cimbidium je rod koji sadrži 86 vrsta biljaka koje se obično nazivaju brodski orhi ili cimbidijumi. Oni mogu biti epifitski, kopneni, litofitski, pa čak i saprofitni u svojim staništima. Cvetovi orhideja cimbidijum su često beli ili zeleni , ali takođe mogu da cvetaju u dubokim nijansama ljubičaste i izgorelog ćilibara.

Naučno ime: Cimbidium spp.
Izvorni opseg: Tropska i suptropska Australija i Azija
Sezona cvetanja: Od jeseni do proleća

50. Citisus
Citisus je prelepo cveće koje počinje sa C
Član porodice biljaka Fabaceae (grašak), rod Citisus sadrži 29 vrsta cvetnih biljaka koje se ponekad obično nazivaju metlom. Biljke su žbunje koje, kada cvetaju, proizvode velike mase mirisnih cvetova u obliku graška koji su najčešće jarko žuti, ali mogu imati i nijanse narandžaste i crvene. Na jeziku cveća, metla simbolizuje urednost i poniznost.

Naučno ime: Citisus spp.
Izvorni opseg: Evropa, severna Afrika i zapadna Azija
Sezona cvetanja: Proleće

Cveće koje počinje sa ‘C’ Česta pitanja :
Koja su popularna ružičasta cveća koja počinju sa C?
Kamelije i karanfili su verovatno dva najpopularnija roze cveta koja počinju sa C. Ružičasti karanfili su simbol majčinske ljubavi pored besmrtne ljubavi i zahvalnosti. Ružičaste kamelije predstavljaju osećaj čežnje za osobom koju volite.

Koja su popularna crvena cveća koja počinju sa C?
Neki popularni crveni cvetovi koji počinju sa C uključuju celoziju, koralna zvona, ciklamu i vatrenocrvenu krokosmiju.

Koje su to jedinstveno cveće koje počinje sa C?
Neki jedinstveni i neobični izgledi koji počinju sa C uključuju imperijalnu krunu ( Fritallaria imperialis ), cvetove kurkume ( Curcuma ) i ljiljan kobre ( Darlingtonia californica ).

Ima li retkih ili ugroženih cveća koje počinju sa C?
Postoji nekoliko retkih i ugroženih cvetova koji počinju slovom C, uključujući cvet kalifornijskog dragulja (Caulanthus californicus ), kojot ceanotus ( Ceanothus ferrisae ), kapa rozu ( Callicarpa ampla ), čičak Chorro Creek ( Cirsium fontinale var. obispoense ) i Cape Sable Thoroughvort ( Chromolaena frustrata ).

Prelepi dodaci za vaš abecedni vrt
Čak i nakon sužavanja odgovarajućih opcija za vašu zonu uzgoja i okruženje bašte, izbor cveća može biti ogroman. Dakle, iz zabave, možete razmisliti o sadnji abecednog vrta. Bilo da posadite sve cveće koje počinje slovom C, pokušate da predstavite svako slovo abecede ili izaberete neko drugo slovo, ovo može biti uzbudljiv i jedinstven način da stvorite vizuelni interes i uredite eklektičnu grupu cveća.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za 50 prelepih cveća koje počinju slovom ‘B’.