<a href=Koje boje dolaze hortenzije Osnovni vodič” width=”1024″ height=”678″ />

Sve što treba da znate o bojama cvetova hortenzije

Boje hortenzije može biti teško definisati zbog jedne fascinantne karakteristike – mogu da promene boju. Postoji nekoliko faktora koji utiču na ovu promenu, od vrste do starosti i, što je najvažnije, pH zemljišta. Ovaj članak govori o svemu što treba da znate o bojama hortenzije, uključujući najpopularnije vrste u svakoj kategoriji.


Koje boje dolaze hortenzije?
Hortenzije su dostupne u roze, ljubičastoj, plavoj, beloj i zelenoj u nekoliko vrsta. Neke vrste menjaju boju na osnovu pH vrednosti u zemljištu. Kisela tla će dovesti do toga da neke postanu plave, dok će alkalno zemljište uzrokovati da vaše hortenzije cvetaju ružičasto. Druge ostaju bele veći deo sezone, a neke takođe cvetaju zeleno neko vreme pre nego što izblede u druge uobičajene boje.

Hortenzije su obično poznate po imenu roda, a povremeno i po prethodnom nazivu roda Hortensia. Oni su najkorišćeniji rod u porodici Hidrangeaceae, sa preko 75 vrsta koje se uzgajaju širom sveta. Oni su cenjeni zbog svoje simbolične vrednosti i mnoštva upotreba i koristi.

Iako postoje neke varijacije između popularnih vrsta hortenzije, samo nekoliko se obično uzgaja u kućnim baštama:

veliki list (Hidrangea macrophilla)
hrastov list (Hidrangea kuercifolia)
glatka (Hidrangea arborescens)
metlica (Hidrangea paniculata)
penjanje (Hidrangea anomala subsp. petiolaris)
Planina (Hidrangea serrata)
Velikolisne hortenzije su omiljena i najrasprostranjenija vrsta. Ali svaka vrsta ima svoje karakteristike, od cveća jedinstvenog oblika, različitih veličina, do različitih zona uzgoja koje ih sve čine lepim izborom za kućne baštovane.

Rod Hortenzija je porijeklom iz Azije i Amerike, pri čemu svaka vrsta potiče iz malo drugačijeg regiona. Mnoge uobičajene vrste su poreklom iz Severne Amerike, dobro rastu u hladnijim klimama i najbolje cvetaju tamo gde je vreme umereno. Takođe postoji velika raznolikost u Aziji, gde se mnoge uzbudljive vrste nalaze u Kini, Koreji i Japanu.

Botaničke karakteristike
Hortenzije se generalno smatraju grmovima, sa velikim zelenim listovima na gustim, kratkim granama. Iako ovi sjajni listovi pružaju određeno interesovanje i pokrivenost tokom godišnjih doba, ove biljke se prvenstveno uzgajaju zbog svojih velikih cvetnih glava u nizu različitih boja.

Neke vrste cvetaju od proleća (koriste od đubrenja), ali većina izgleda najbolje tokom letnjih meseci i produžava se do jeseni (pre nego što ih treba smanjiti ili presaditi), u zavisnosti od vaše zone. Zbog velikog interesovanja za ove biljke, postoji mnogo hibrida i sorti koje možete izabrati, uzgajanih da bi imali još veće i bolje cvetove koji nastavljaju da impresioniraju iz godine u godinu.

Cveće hortenzije se generalno klasifikuje kao mopheads ili lacecaps. Mopheads imaju velike grozdove manjih cvetova u obliku pompona, dok čipkaste kapice imaju ravne glavice sa manjim cvetovima u sredini i većim prema ivici.

Kada temperature padnu, vaša hortenzija će izgubiti lišće tokom zimske sezone. Uprkos nedostatku listova, mnogima će i dalje biti potrebna zimska zaštita da bi se zagrejali koreni i zaštitili mali pupoljci koji će proizvesti novi rast i cvetati sledeće sezone. U proleće, kada temperature počnu da rastu, videćete da se novi rast ponovo razvija.

Vredi napomenuti da se hortenzije smatraju toksičnim, pa je mudro nositi par baštenskih rukavica tokom celog procesa.

Šta određuje boju hortenzije?

Hortenzije su možda najpoznatije po svojoj sposobnosti da menjaju boju. Ovo nije manja promena boje kako cvet stari, kao što možete videti u nekim drugim cvetovima, već drastična promena od tamno ružičaste do svetlo plave.

Postoji nekoliko karakteristika koje utiču na boju cveta hortenzije na koje treba obratiti pažnju:

Vrste
Prvi faktor koji određuje boju hortenzije je vrsta. Samo dve od retkih vrsta koje se obično uzgajaju zapravo imaju sposobnost promene boje. Ovo uključuje najpopularnije hortenzije velikog lista (Hidrangea macrophilla) i planinske hortenzije (Hidrangea serrata). Druge vrste hortenzije će ostati iste boje bez obzira na uslove u kojima se drže, a neke će samo promeniti boju pred kraj sezone kako cvetovi blede.

Ako ste posadili velikolisnu ili planinsku hortenziju, to ne garantuje da će moći da promene boju. Bele hortenzije će ostati bele, a čak i neke ružičaste i ljubičaste vrste će ostati iste boje, bez uticaja spoljašnjih uslova. Ove vrste mogu izbledeti u drugu boju do kraja sezone, ali će ostati u svojoj originalnoj boji tokom svog glavnog perioda cvetanja bez obzira gde su zasađene. Važno je razumeti i vaš specifični tip pre kupovine ako tražite hortenzije koje menjaju boju.

Kiselost zemljišta
Ako imate odgovarajuću vrstu i boju, sledeći i najvažniji faktor koji utiče na njihovu boju je pH zemljišta. Pa, da budem više tehnički, zapravo je prisustvo aluminijuma u ​​zemljištu i način na koji on reaguje sa pH vrednosti zemljišta.

U alkalnim zemljištima sa pH od 7 ili više, čestice aluminijuma se češće vezuju za tlo, ne preuzimaju ih biljke. Zbog nedostatka aluminijuma, cvetovi hortenzije će ostati ružičasti. U kiselim zemljištima, biljke apsorbuju i metabolišu više aluminijuma, zbog čega postaju plave.

Većina zemljišta ima dovoljno aluminijuma da napravi pH razliku dovoljno da promeni boju. Međutim, u zemljištu koje nema aluminijum, vaše hortenzije će uvek ostati ružičaste, bez obzira na pH.

Zone rasta
Temperatura takođe može uticati na to koje su boje vaše hortenzije i na intenzitet te boje. Hortenzije najbolje rastu u umerenim uslovima u USDA zonama 3-7. Oni više vole hladnije vreme nego toplo vreme.

Ako su temperature previše tople, vaše hortenzije nikada neće dobiti intenzivnu ružičastu, skoro crvenu boju, niti će dostići tamno plavu. Umesto toga, oni će ostati meke ružičaste, ljubičaste ili plave, u zavisnosti od drugih faktora o kojima se raspravlja.

Bele hortenzije takođe mogu promeniti boju u ružičastu nijansu kada temperature padnu, signalizirajući kraj sezone cvetanja.

Sorte boja hortenzije

Cveće bele hortenzije

Bela je verovatno najpopularnija boja hortenzije. Nežni cvetovi odmah osvetle svaku baštu, ističući se među tamnozelenim lišćem. Takođe prave divno rezano cveće, posebno za svadbene bukete ili dekoraciju.

Postoji mnogo lepih sorti koje možete izabrati između različitih vrsta. Bigleaf hortenzije se uglavnom prodaju sa obojenim cvećem, ali postoji nekoliko opcija koje ostaju čisto bele tokom cele sezone. Lanarth Vhite je jedan od njih, sa velikim cvetovima u obliku kapice i izdržljivim rastom. Vatromet je još jedna opcija, sa dvostrukim cvetovima koji mogu poprimiti blagu ružičastu ili plavu nijansu u zavisnosti od pH vrednosti tla.

Većina belih hortenzija je deo vrste Hidrangea paniculata. Cveće ove vrste ima jedinstven konusni oblik i ili je čisto bele boje ili ima blagu nijansu zbog koje izgledaju meko pastelno. Sundae Fraise je jedan od njih, koji razvija nežno ružičasto rumenilo kako cvetovi sazrevaju.

Popularne kao rezano cveće, Glatke hortenzije su zapanjujuće bele, sa zaobljenim glavama u oštrim kremastim bojama koje privlače oči. Anabel je omiljena bela sorta zbog svojih masivnih cvetnih glava koje, uprkos svojoj veličini, izgledaju neverovatno delikatno. Incrediball ima još veće cvetove i jače stabljike od Annabelle kako bi sprečili da zapanjujuće cveće padne pod sopstvenom težinom.

Ni hortenzije hrastovog lista ne mogu biti izostavljene sa ove liste. Sa imenima kao što je Snežni kralj, nije teško shvatiti zašto. Ove hortenzije su odlične za toplije oblasti jer mogu bolje da izdrže glavu bez previše uticaja na njihovo cvetanje. Isprobajte Alice ili Gatsbi Moon za zapanjujuće belo letnje cvetove.

Cveće plave hortenzije

Plavo cveće je donekle misterija, uopšte nije uobičajeno, ali je neverovatno traženo od strane ukrasnih baštovana. Njihova retkost se objašnjava teškoćom cveća da proizvede plavi pigment, zbog čega samo 10% svih cvetova širom sveta ima plave latice. Drugo cveće se može pojaviti pri određenom osvetljenju, ali se generalno smatra ljubičastim.

Ako tražite tu voljenu plavu boju, ne tražite dalje od Hidrangea macrophilla i Hidrangea serrata. U pravim uslovima zemljišta, postoji mnogo varijanti koje pokrivaju različite nijanse plave, od pastelne do intenzivne tamnoplave o kojoj većina baštovana samo sanja.

Većina plavih hortenzija spada u kategoriju Bigleaf. Najtraženiji moraju biti plavi članovi serije Endless Summer, uzgajani zbog dugotrajnog cveća i duge sezone cvetanja.

Tvist and Shout je jedan od članova serije sa cvetovima na pertle u zadivljujućem plavom tonu. Ali to nije sve što možete izabrati. Obratite pažnju na ove druge sorte plavog Bigleaf-a u vašem području:

Generale Vicomtesse DeVibraie
Veliki tata
Nantucket Blue
Nikko Blue
Let’s Dance Rhithmic Blue – mešavina plave i ljubičaste
Mathilda Gutges – najdublja plava od svih hortenzija
Iako manje uobičajeno, možete potražiti i planinske hortenzije za svoju dnevnu dozu plave boje. Ovi cvetovi su obično delikatnije bledo plave, a ne intenzivne plave boje nekih hortenzija velikog lista. Potražite Bluebird, Blue Billov ili Tuff Stuff Ah Ha i brzo ih zgrabite dok se brzo rasprodaju.

Pošto ove vrste imaju sposobnost da menjaju boju, uverite se da je vaša zemlja kisela i da ima dovoljno aluminijuma da ovi cvetovi ostanu plavi. Dostupna su i specijalizovana đubriva i tla za saksije dizajnirana da održe boju cveća.

Cveće roze hortenzije

Ružičaste hortenzije su veoma omiljeni među baštovanima u kući, u nijansama od najsvetlije rumeno ružičaste do skoro crvena živa nijansa. U stvari, većina sorti označenih kao crvene hortenzije su samo zaista tamnoružičaste boje, pojačane u pogodnom zemljištu i klimatskim uslovima.

Kao i kod plavih hortenzija, najbolji cvet zbog njegove dugovečnosti i prekrasnog oblika je serija Endless Summer. Uz odgovarajuću zemlju i uslove, ovo cveće možete učiniti kako god želite. Druge hortenzije velikog lista u ružičastoj kategoriji su Zorro ili neverovatna Miss Saori, koja se može pohvaliti belim laticama sa ružičastim ivicama.

Za dublju ružičastu boju cveta, odlučite se za Mountain Hidrangea Preziosa. Ne samo da su cvetovi jarke i intenzivno ružičaste, već i lišće stvara interes, menjajući se u tamnocrvenu boju u jesen.

Druge vrste takođe pružaju atraktivne opcije za bilo koju vrstu bašte. Za ljubitelje hrastovih hortenzija, Gatsbi Pink će zadovoljiti sve vaše potrebe.

Cveće zelene hortenzije

Konačna boja hortenzije koju treba uzeti u obzir je zelena. Dok neki baštovani ne cene kada se njihovi prethodni beli, ružičasti ili plavi cvetovi pretvore u nijansu zelene, mnogi baštovani tome se zapravo raduju. Zahvaljujući ovom interesovanju, razvijeno je nekoliko sorti koje ostaju zelene većinu, ako ne i tokom cele sezone. Oni su takođe veoma popularni u cvetnim aranžmanima, neverovatno dobro dopunjujući zeleno lišće.

Najpopularnija od svih zelenih hortenzija je Limelight, metličasta hortenzija sa prekrasnim beličasto-zelenim cvetovima. Iako se smatraju najboljim i najduže cvetnim zelenim tipom, često poprimaju nijansu bele i na kraju postaju ružičaste na kraju sezone. Little Lime je sledeća najbolja stvar – baš kao Limelight, samo kompaktnija.

Ako možete da se dočepate jednog, možete probati i pistacije i bombone. Iako uglavnom ne ostaju zelene toliko dugo kao Limelight, oni su odličan način da dodate prolaznu komplementarnu zelenu nijansu vašoj višegodišnjoj bašti.

Česta pitanja o bojama hortenzije:

Šta određuje boju hortenzije?
Postoji mnogo faktora koji utiču na boju hortenzije, počevši od vrste i sorte. Neki menjaju boju sa godinama, a na druge utiču pH i prisustvo aluminijuma u ​​zemljištu. Klima takođe može imati uticaj, sa toplijim vremenom, čestim zalivanjem i višim nivoima sunčeve svetlosti što često dovodi do manjih promena boje.

Da li talog kafe menja boju hortenzija?
Kao što se koristi, talog kafe ima sposobnost da snizi pH zemljišta i učini ga kiselijim. Dodavanje taloga od kafe u tlo mnogo pre sezone cvetanja može pomoći vašim hortenzijama da cvetaju plavo. Najbolje je da izvršite test tla pre nego što počnete da biste bili sigurni da znate sa kojim pH vrednosti zemljišta imate posla i da ga duboko unesete u tlo kako biste sprečili njegovo stvrdnjavanje na površini.

Da li zarđali nokti postaju plave hortenzije?
Još jedan hak za baštovanstvo navodi da zarđali ekseri takođe imaju sposobnost da smanje pH tla i dodaju gvožđe u zemlju, pretvarajući hortenzije u plavo. Nažalost, malo je dokaza koji podržavaju ovu teoriju. Prilikom postavljanja zarđalih eksera u tlo, oslobađa se vrlo malo hranljivih materija, ne menjajući skoro ništa. Zakopavanje eksera u zemlju je takođe opasno za baštovane i goste bašte, tako da je daleko bezbednije uopšte izbegavati njihovu upotrebu.

Hoće li sirće postati plavo hortenzije?
Pošto je sirće kiselo, mnogi ljudi predlažu da ga dodate u zemlju kako bi hortenzije postale plave. Međutim, pošto je sirće rastvorljivo u vodi, neće dugoročno uticati na pH zemljišta. Takođe nije bezbedno za vaše baštensko okruženje, odvraćajući korisne divlje životinje i privlačeći problematične štetočine.

Boje cveća hortenzije – poslednja reč
Ove lepotice koje menjaju boju su glavni deo svake ukrasne bašte, nudeći vam kaleidoskop ružičaste, ljubičaste, plave, bele i zelene tokom cele sezone.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za razmnožavanje biljaka hortenzije da biste stvorili zadivljujući cvetajući vrt i naš osnovni vodič za značenje i simboliku cvetova hortenzije.

Da biste duže uživali u plodovima svog rada, pogledajte naš osnovni vodič za sušenje i čuvanje cvetova hortenzije kod kuće.