Mogu li se koreni bozura zamrznuti Osnovni vodic

Ako uzgajate božure u hladnoj klimi, možda ćete se zapitati kako ove biljke podnose niske temperature. Jedan aspekt koji treba razmotriti je da li se koreni božura mogu smrznuti ili ne. Zaronićemo u ovo pitanje i pokriti kako najbolje zaštititi svoje božure tokom hladnog vremena.


Mogu li se koreni božura zamrznuti?
Da, koreni božura mogu da se zamrznu. I ovo je prirodan deo njihovog životnog ciklusa!

Pošto je većina vrsta božura otporna na hladna područja kao zona tri, oni su dobro navikli na hladno vreme. Stoga, ne morate nužno da brinete o smrzavanju korena božura.

Međutim, korenje se može oštetiti ako prođe kroz više ciklusa zamrzavanja/odmrzavanja. Zamislite samo kako izgleda povrće kada se zamrzne i odmrzne!

Ciklusi zamrzavanja/odmrzavanja takođe mogu dovesti do efekta poznatog kao nadimanje. Ovo se dešava kada se vlaga ispod površine tla zamrzne, gurajući kamenje, korenje i druge materijale nagore.

Kada se temperature zagreju, voda se topi, a predmeti se talože. Kada se temperature ohlade, voda se ponovo zamrzava i podiže predmete još gore.

Vremenom, koreni božura mogu postati izloženi vazduhu i vetru, što ih može oštetiti.

Na sreću, preventivne prakse mogu lako sprečiti da se to dogodi.

Zaštita korena božura

Iako mislite da će prekrivanje korena božura sa više zemlje izolovati ih od temperaturnih promena, nemojte to činiti!

Koreni božura vole da se sade ispod samo nekoliko centimetara zemlje. Ako zasadite oči korena božura više od dva inča ispod zemlje, malo je verovatno da će biljke cvetati.

Ali ne brinite – postoji još jedan način da zaštitite svoje biljke božura!

Malčiranje vaših biljaka slamom, lišćem ili drvetom u jesen pomoći će zaštiti korena tokom zime. To je zato što će ovaj malč izolovati tlo, što će zaštititi korenje.

Kada temperature počnu da ostaju iznad nule, možete ukloniti malč i dozvoliti biljkama da rastu.

Da li da iskopam svoje korene božura na jesen?

Ako ste i dalje zabrinuti da će vam se koreni božura smrznuti, možete ih iskopati u jesen i premestiti na neko toplije mesto. Međutim, ova opcija je često nepotrebna.

Zapamtite da je božurima potreban određeni broj sati hlađenja da bi uspeli i proizveli cveće. Ako ih iskopate i unesete unutra gde je toplo, malo je verovatno da će biljke proizvesti cveće po kojima su poznate.

Međutim, možete ih iskopati i postaviti negde gde je hladno, ali ne i hladno (32ºF-40ºF) tokom zime. Ovo će im omogućiti da dobiju hladne sate koje su im potrebne za cvetanje, ali će sprečiti njihovo smrzavanje.

Ako se odlučite za ovu metodu, ponovo zasadite božure u proleće kada se zemlja odmrzne. Ali ne brinite o slabom mrazu – biljke to mogu da podnesu!

U kojim zonama mogu da rastu božuri?

Božuri mogu dobro da rastu u USDA zonama otpornosti 3–9. Sorta božura može uticati na tačne zone u kojima će biljke uspevati.

Zona u kojoj živite će uticati na to kako treba da se brinete o biljkama božura tokom zime.

Ako živite u zoni gde temperatura ostaje ispod nule tokom većeg dela zime (zone 7–9), koren vaše biljke može da se smrzne na kratko. Međutim, malo je verovatno da će koreni ostati zamrznuti.

Zbog toga bi trebalo da malčirate bazu vaših biljaka da biste ih zaštitili od fluktuacija temperatura. Postavljanje nekoliko inča slame, sena ili iverja na površinu tla pomoći će zaštiti korena od niskih temperatura i temperaturnih promena.

Ako živite u oblasti gde su temperature vazduha često ispod nule, malčiranje može pomoći u zaštiti biljaka od hladnoće.

Šta ako moji koreni božura postanu otkriveni?
Dok korene božura treba zakopati samo ispod nekoliko inča zemlje, ne treba ih izlagati vazduhu. Ako zimsko nadiranje ili erozija dovedu do toga da korenje bude izloženo, trebalo bi da preduzmete mere što je pre moguće.

Pokrijte korenje sa nekoliko inča zemlje i lagano upakujte zemlju na mesto. Ako je zima, tada možete malčirati područje da izolujete korenje i zaštitite tlo od erozije.

Međutim, korenje postaje tokom toplijih temperatura, a možete ih jednostavno pokriti sa malo zemlje i pustiti da nastave da rastu.

Obezbedite svojim božurima odgovarajuću negu
Bez obzira gde živite, neophodno je da svojim božurima obezbedite odgovarajuću negu. Njihova zaštita od promenljivih temperatura pomoći će im da napreduju i proizvedu mnogo prelepih cvetova.

Za više, pogledajte naš krajnji vodič za uzgoj božura u vašoj bašti.