Vodic za zalivanje cesera Vreme i tehnike za zdrav rast

Šišarke su divlje cveće koje nije potrebno za održavanje, tolerantno na sušu koje vašem dvorištu dodaju prelepe nijanse boja. Iako šišarke ne treba često zalivati, ipak se moraju pravilno zalivati. Ovaj vodič će vam pokazati kada i kako zalijevati šišarke za optimalnu negu i cvetanje svake sezone.


Kada i kako zalijevati šišarke (osnovni vodič)
Pregled sadržaja:

Kada treba da zalivam svoje šišarke? Ključne Takeavais
Kako zaliti šišarke
Znaci prekomernog zalivanja
Znaci podvodnjavanja
Kada zaliti šišarke
Da li češarke preferiraju vlažno ili suvo tlo?
Sezonske promene koje treba uzeti u obzir
Važnost pravilnog zalivanja

Kada treba da zalivam svoje šišarke? Ključne Takeavais

Jednom uspostavljene, biljkama češnjaka retko je potrebno zalivanje. Zahvaljujući dugim korenima, šišarke mogu pristupiti vodi duboko pod zemljom. U periodima produžene suše ili vrućeg vremena, zalivajte šišarke jednom nedeljno. Kada sadite mlade šišarke, zalivajte ih jednom nedeljno dok se ne slegnu.
Kako zaliti šišarke
Grozd žutih šišarki koje se zalijevaju raspršivačem u bašti

Kada dođe vreme da zalivate svoje šišarke, usmerite svoju kantu za zalivanje na tlo oko osnove stabljike. Izbegavajte da voda dođe na lišće, jer to može dovesti do bolesti i štetočina . Da biste osigurali da glavni koren dobija dovoljno vode, zalijte biljku razumno duboko. Gornjih 5 ili 6 inča zemlje trebalo bi da bude pomalo vlažno nakon zalivanja.

Pobrinite se da svoje češarke zalivate rano ujutro, a ne sredinom popodneva. Ovo pomaže da šišarka apsorbuje što je više moguće vode umesto da izgubi vitalnu vodu zbog isparavanja. Ovo takođe pomaže da se izbegnu gljivične bolesti jer ima dovoljno vremena da voda ispari pre noći.
Znaci prekomernog zalivanja

Iako su šišarke izuzetno izdržljive trajnice, prekomerno zalivanje predstavlja značajan problem. Neki od simptoma preteranog zalivanja češnjaka uključuju:
Vlažno ili mokro tlo

Ako tlo vašeg češnjaka ostane previše vlažno predugo, biljka može razviti probleme poput truleži korena. Ako je zemlja izuzetno vlažna, poboljšajte drenažu mešanjem malo peska. Odložite zalivanje dok se zemlja ne osuši.
Smeđe, trule stabljike

Trulež stabljike je čest problem za češarke koje se previše zalijevaju. Stabljike će početi da postaju smeđe i postepeno trunu. Morate nežno podići biljku i promeniti tlo u mešavinu koja dobro drenira. Uklonite sve delove biljke ili korenje koji su smeđi ili kašasti.
Opušteno žuto lišće

Ako lišće vašeg češera izgleda mlohavo i postaje žuto, verovatno ste preterano zalivali. Ovo je simptom truleži korena, pa nemojte zalivati dok se zemlja ne osuši. Uklonite zahvaćeno lišće i proverite korenje biljke. Uklonite sve smeđe ili kašaste korene pre presađivanja.
Znaci podvodnjavanja
Uvenuo i osušen šišar usled nedovoljnog zalivanja

Iako šišarke mogu tolerisati sušu, i dalje mogu patiti od nedovoljnog zalivanja. Znaci da vaš češar možda pati od nedovoljnog zalivanja uključuju:
Opušteni ili venuti listovi

Ovo je siguran znak da biljci treba zalivanje. Kada biljke ne dobijaju dovoljno vode, one se bore da održe svoju ćelijsku strukturu. Ovo uzrokuje da listovi počnu da padaju ili venu.
Suvo, ispucalo tlo

U dugim periodima suše, tlo oko vaših češara može početi da se suši i puca. To može dovesti do hidrofobnog tla, što sprečava vodu da dopre do korena. Zalivajte postepeno ili koristite sistem za navodnjavanje kap po kap da biste to popravili.
Suvo žuto lišće

Ako listovi češera počnu da se suše i požute, biljci je potrebno više vode. Nedostatak vode utiče na sposobnost biljke da fotosintezuje, uzrokujući da neki listovi venu i požute.
Kada zaliti šišarke
Žuti šišari se prskaju vodom u bašti

Jednom kada se dobro učvrste, šišarke retko treba zalivati osim u periodima dugotrajnog toplog vremena ili suše. Ako je vaš šišar u ekstremno vrućim ili suvim uslovima, zalivajte ih jednom nedeljno. Ove trajnice otporne na sušu preferiraju suva peskovita ili kamenita tla i patiti će ako im se korenje preplavi od prekomernog zalivanja.

Mlade šišarke treba zalivati češće nego dobro uhodane primerke, posebno nakon sadnje. Jednom zasađen, zalivajte ga jednom nedeljno prvih 6 do 12 meseci. Ovo pomaže biljci da proizvede korenje i uspostavi dugačak glavni koren.

Jutro ili veče su najbolje vreme za zalivanje češnjaka jer je temperatura obično niža. To znači da je manja šansa da voda ispari pre nego što uđe u tlo. Ako zalivate šišarke popodne, previše vode će se izgubiti isparavanjem pre nego što stigne do korena.
Da li češarke preferiraju vlažno ili suvo tlo?

Šišarkama je potrebno suvo tlo, a ne vlažno. Biljke ehinacee se izuzetno dobro prilagođavaju preživljavanju u sušnim uslovima i suši zbog svojih dugih korenskih korena. Kao i većina prerijskih divljih cveća, šišarke preferiraju suva, dobro drenirajuća peskovita ili kamenita tla nego tla sa previše vlage.

Mlade šišarke koje su upravo zasađene zahtevaju relativno vlažno zemljište. Ovo im pomaže da izgrade zdrav korenov sistem i razviju glavni koren — zalivajte mlade ili nedavno zasađene šišarke jednom nedeljno dok ne postanu dobro uspostavljene.
Sezonske promene koje treba uzeti u obzir

Sezonski uslovi i različite klime mogu uticati na to kako zalivate svoje šišarke. Iako postoje neke varijacije, biljke ehinacee obično uspevaju u USDA zonama 3 do 8 . Šišarke retko zahtevaju dodatno zalivanje u oblastima sa prosečnom količinom padavina.

Dok su šišarke biljke tolerantne na sušu, i dalje će se boriti u dužim periodima vrućeg vremena osim ako ih ne zalijete. Ako vam je vruće vreme, zalijte svoje šišarke jednom nedeljno. Ovo važi i ako živite u suvoj, sušnoj klimi.

Zimski uslovi takođe mogu uticati na to koliko zalivate svoje šišarke. Generalno, šišarke neće trebati dodatno zalivanje tokom vlažne zime. Međutim, zalivanje češnjaka jednom nedeljno u suvim zimama je dobra ideja.
Važnost pravilnog zalivanja
Ružičasti šišari sa velikim žutim središtima rastu u bašti

Kao i skoro svaki živi organizam, biljke zavise od vode za preživljavanje. Biljci je potrebna voda da bi klijala i rasla u svakoj fazi svog života. Voda je jedna od osnovnih komponenti u proizvodnji biljnog tkiva, koja čini oko 95% mase biljke.

Biljke koriste svoje korenje da uzimaju vodu i hranljive materije iz zemlje kao gradivne blokove za novo tkivo. Voda takođe igra ključnu ulogu u fotosintezi , koju biljke koriste za stvaranje šećera za podsticanje njihovog rasta. Tokom fotosinteze, biljke mešaju ugljen-dioksid i sunčevu energiju koju apsorbuju listovi sa vodom koju apsorbuje njihovo korenje da bi razvile ove vitalne šećere.

Voda takođe funkcioniše kao provod koji omogućava biljci da pristupi vitalnim hranljivim materijama u tlu. Ovi hranljivi sastojci i minerali se apsorbuju kroz koren biljke i vodu. Biljka zatim rastvara ove hranljive materije pre nego što ih upotrebi za proizvodnju novih listova ili cvetova.

Biljke takođe koriste vodu da bi se ohladile na visokim temperaturama kroz transpiraciju. Velika površina lišća biljke omogućava isparavanje viška vlage. Kao odgovor, korenje se stimuliše da apsorbuje više vode iz zemlje kako bi održalo biljku u vrućim uslovima.
Okončanje

Šišarke imaju minimalne zahteve za zalivanjem, što ih čini odličnim trajnicama za neiskusne hortikulturiste. Dobro uspostavljene šišarke neće trebati zalivati osim u dugotrajnim sušama. Ako ste upravo posadili šišar, zalivajte ga jednom nedeljno dok se ne učvrsti.