Rajska ptica Znacenje simbolika mitovi folklor i kulturni znacaj

Ako tražite cvet koji nudi duboku simboliku, šalje značajnu poruku i ima zadivljujući izgled, Rajska ptica ( Strelitzia spp.) bi mogla biti savršen izbor. Sa svojim raznobojnim čašicama i laticama na vrhu kljunaste špage, ovaj južnoafrički domorodac zaista podseća na upečatljivu pticu. Takođe nosi značenja kao što su radost, sloboda, uspeh, izvrsnost, kraljevstvo, raj i vernost, i zvanični je cvet Los Anđelesa u Kaliforniji. Čitajte dalje da biste saznali više o kulturnom značaju cveća rajske ptice.


Biljka Rajska ptica je uvedena u Evropu oko 18. veka, a biljka je dobila ime u čast kraljice Šarlote, vojvotkinje od Meklenburg-Strelica i supruge engleskog kralja Džordža III. Ime „Strelitzia“ odaje počast njenoj tituli, dok „reginae“ znači „kraljica“.

Cveće rajske ptice u floriografiji
Tokom viktorijanske ere, slobodno i otvoreno izražavanje emocija često je bilo mršteno. Kao odgovor, pripadnici više klase usvojili su tradiciju iz Osmanskog carstva iz 17. veka: floriografiju ili jezik cveća.

Floriografija cveću pripisuje simboliku i značenje, pa čak i cvetnim bojama. Davanje cvetnih poklona omogućilo je ljudima da šalju šifrovane poruke, komunicirajući značenja, a da nikada ne govore naglas.

Na viktorijanskom jeziku cveća, značenje rajske ptice bilo je povezano sa pozitivnim porukama. Cvetovi mogu da simbolizuju radost, raj na zemlji, slobodu, vernost, izvrsnost i uspeh.

Rajska ptica Boje cveća i njihovo značenje i simbolika
Rajska ptica ima nekoliko vrsta i sorti koje cvetaju u različitim nijansama. U floriografiji, različite boje cveća mogu imati različita značenja.

Na primer, Strelitzia reginae ima narandžaste sepale i plave cvetove. Narandžasti cvetovi se često povezuju sa radošću, dok plavi cvetovi označavaju poverenje i vernost.

S. reginae ‘Mandelino zlato’ ima žute cvetove. Žuta boja se često povezuje sa kraljevstvom i uspehom.

S. nicolai i S. alba imaju bele cvetove. Cveće bele ptice rajske može značiti iskrenost.

Biljke rajske ptice i feng šui

Biljke Rajske ptice u zatvorenom (i biljke uopšte) povezane su sa zelenom bojom, za koju se smatra da ima isceljujuću energiju u praksi Feng Shui . Oni su takođe povezani sa elementom drveta, koji poziva suštinsku energiju aktivnosti i rasta u prostor. Drvo je takođe povezano sa vitalnošću, saosećanjem, fleksibilnošću i ljubaznošću. Pored toga, drvo hrani element vatre, koji podstiče rast, posezanje i suočavanje sa promenama.

Kao i većina zdravih, živih biljaka, Rajska ptica se može posmatrati kao simbol pozitivne energije i rasta . Njegovi cvetovi okrenuti prema gore mogu se posmatrati kao hvatanje i usmeravanje pozitivne energije prema gore.

Feng šui takođe naglašava važnost oblika. Dok šiljaste biljke (kao što su kaktusi) mogu biti povezane sa beskorisnom energijom, biljke Rajske ptice imaju zaobljene listove koji mogu da unesu mir i spokoj u neko područje.

Kao i kod svih biljaka, pažljivo razmotrite njihovo postavljanje. U feng šuiju, takođe je neophodno izbegavati postavljanje biljaka u spavaće sobe (jer one mogu da unesu previše janga ili aktivne energije) ili u sredinu kuće (poznato kao „Tai Chi“ ili „srce“ kuće). Međutim, postavljanje biljaka Rajske ptice u dnevne sobe , hodnike ili blizu ulaza može poboljšati i pozdraviti pozitivnu energiju.

Biljke Rajske ptice mogu narasti prilično velike. Takođe je vredno zapamtiti da je u feng šuiju od suštinskog značaja da veličina i razmera dekorativnih elemenata budu u skladu sa neposrednim prostorom. Pošto biljke Rajske ptice mogu narasti da budu prilično visoke, razmotrite lokaciju biljke u odnosu na ostatak prostorije u kojoj se nalazi.

Cveće rajske ptice kao zvanični amblemi
S obzirom na dramatičan i prelep izgled rajske ptice, ne čudi što je ovo cveće cenjeno tokom vekova. U njihovoj rodnoj Južnoj Africi, cveće raste u regionu Istočnog Kejpa.

Tamo su biljke poznate kao ikhamanga u Kshosa i inkamanga na Zulu. Cveće označava dostignuće i izvrsnost. Građani Južne Afrike koji su izuzetno uspešni u oblastima kao što su umetnost, književnost, muzika, sport i novinarstvo mogu dobiti specijalnu nagradu poznatu kao Orden Ikamange . Primaoci dobijaju prelepe medalje na kojima rajska ptica čini centralni motiv.

Cveće je takođe istaknuto u valuti zemlje. Na novčiću od 50 centi nalazi se cvet rajske ptice, arum ljiljan i agapantus .

Cveće Rajske ptice je značajno i prestižno iu SAD. U kalifornijskom gradu Los Anđelesu, rajska ptica je zvanični cvet od 1952. godine .

Cveće Rajske ptice je i zvanični cvet devete godišnjice braka . Oni su savršen poklon za proslavu ove važne prekretnice, šaljući poruku ljubavi i vernosti.

Koristi se za cveće rajske ptice

Iako se cveće dugo kultiviše zbog svoje estetske lepote, ima i praktičnu, kulinarsku i medicinsku upotrebu. U njihovim rodnim krajevima, stabljike se seku i suše da bi se napravio konopac . Konopac se koristi za izgradnju domova i za ribarske mreže i korpe.

Nezrelo seme S. nicolai je jestivo i opisano je kao ukusno. Međutim, konzumiranje velikih količina ove biljke može biti toksično za male ljude i domaće životinje.

Stabljike rajske ptice se dugo koriste u veterinarskoj medicini, posebno za lečenje krava nakon porođaja. Naučne studije dalje pokazuju da biljke S. nicolai sadrže supstancu poznatu kao bilirubin, koja ima antioksidativna i druga lekovita dejstva .

Rajska ptica u umetnosti i kulturi
S obzirom na lep i neobičan izgled rajske ptice, nije iznenađujuće što se cveće pojavljuje u umetničkim delima. Ove jedinstvene biljke poslužile su kao muza za nekoliko umetnika, uključujući Roberta Mejpletorpa , Džima Dajna i Salvadora Dalija .

Tokom 1940-ih, Džordžija O’Kif je stvorila svoju sliku „Bela rajska ptica”. Ovo poznato delo podseća na vreme umetnika na Havajskim ostrvima.

Početkom 20. veka, predstava pod nazivom „ Rajska ptica“ donela je havajsku kulturu na scenu. 1930-ih godina objavljen je istoimeni film.

Cveće se čak pojavljuje na televiziji. U naučno-fantastičnoj seriji Farscape, biljke rajske ptice igraju ključnu ulogu u pomaganju evolucionom razvoju vanzemaljske vrste koja želi da preuzme Zemlju kako bi dobila više cveća .

Značenje i simbolika tetovaža rajske ptice
Kao i mnoge druge tetovaže, tetovaža Rajske ptice može imati različita značenja i simboliku. Tetovaža koja prikazuje Rajsku pticu obično predstavlja radost, raj na zemlji, slobodu, vernost, izvrsnost i uspeh.

Za one koji su strastveni u vezi sa prirodnim svetom, tetovaža rajske ptice može označiti nečiju duboku povezanost sa prirodom, divljinom i zamršenostima prirodnog sveta.

O cveću rajske ptice

Jedno od najprepoznatljivijih cveća na svetu, rajska ptica ima bogatu istoriju. Dugo cenjeno zbog svoje ukrasne i praktične vrednosti u svojoj rodnoj Južnoj Africi, cveće je doneo u Englesku 1770-ih Francis Masson. Tamo su biljke uzgajane u Kraljevskoj botaničkoj bašti u Kjuu.

Ser Džozef Benks, botaničar i pokrovitelj Kjua, mislio je da cveće izgleda kraljevski. Biljke je nazvao Strelitzia u čast kraljice Šarlote , vojvotkinje od Meklenburg-Strelica, koja je bila stanovnica Kjua.

Cveće dramatičnog izgleda napravilo je prskanje. Uvedeni su u tople krajeve sveta kao ukrasi za pejzaž. Brzo su se naturalizovali na mestima kao što su Južna Amerika, Florida, Havaji i Kalifornija. U umerenim zonama, cveće su popularne sobne biljke.

Zvanična vrsta rajske ptice
Danas rod Strelitzia sadrži pet vrsta :

S. reginae , najčešće uzgajana vrsta sa kultnim narandžastim i plavim cvetovima

S. nicolai, koji naraste do više od 30 stopa visok sa belim i plavim cvetovima
S. alba koja cveta belim cvetovima
S. caudata koji ima bele cvetove i repni dodatak na čašici
S. juncea, vrsta otporna na sušu i mraz, poznata i kao pustinjska banana
Većina kućnih baštovana upoznata je sa S. reginae , koja polako raste do oko 4 stope visine i 4 stope širine. Može se uzgajati napolju u USDA zonama otpornosti biljaka od 10 do 12 i mora se doneti u zatvorenom prostoru po hladnom vremenu u nižim zonama.

Biljke rajskih ptica najbolje rastu na mestima sa punom suncem do delimičnog senka. Preferiraju vlažno, bogato i ilovasto tlo. Obezbedite im redovno hranjenje u obliku đubriva sa sporim oslobađanjem i komposta.

Iako su ustaljene biljke otporne na sušu i vetar, ali su osetljive na hladnoću, ako ne živite u USDA zoni 10 ili više, uzgajajte svoju rajsku pticu u saksiji i odnesite je u zatvoreno u hladnijim mesecima.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za negu biljaka Rajske ptice kod kuće .

Rajska ptica Značenje – Završavanje
Rajska ptica je odmah prepoznatljiva, sa svojim jarko narandžastim i plavim laticama i čašicama koje izgledaju kao tropska ptica. Ovo divno cveće ima mnogo značenja i simbolizuje raj, uspeh, radost, vernost, kraljevstvo i slobodu. Oni su savršen način da nekome date do znanja da razmišljate o njima sa ljubavlju, naklonošću i ponosom.